Z mulcem v raziskovanju hrvaškega Zagorja – pračlovek, toplice in kmečki turizem

0

Hrvaško Zagorje je najlepše obiskati jeseni, ko so dnevi jasni, nebo modro in gozdovi odeti v zlato. Takrat je tudi čas, ko boste vonjali grozdje iz okoliških vinogradov ter jabolka iz mnogih sadovnjakov na tem območju. Središče Zagorja pa je mesto Krapina, ki nudi za male radovedneže veliko zanimivosti- spoznajte krapinskega pračloveka, se okopajte v bližnjih Krapinskih Toplicah ali pa popoldne preživite na kmečkem turizmu Grešna Gorica. 

 

IMG_6001krapina
Središče hrvaškega Zagorja- Krapina

 

Destinacija: Hrvaško Zagorje, zanimive točke za otroke- Krapina, Desinić, Krapinske Toplice, Grešna Gorica

Primeren letni čas obiska: vsi letni časi, najlepše pa je od pomladi do pozne jeseni

Priporočen čas obiska: polovica dneva do vikend

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji

Vreme: za Krapinske Toplice vreme ni pogoj:), za raziskovanje Muzeja, narave in uživanje na kmečkem turizmu Grešna Gorica, pa vsekakor izberite lepo (vsaj suho) vreme.

3 najbolj zanimive točke Hrvaškega Zagorja za otroke
IMG_6000krapina
Krapina, Zagorje

 

1. Muzej krapinskih neandertalcev
IMG_6010krapina
Muzej krapinskih neandertalcev, Krapina

Lokacija: Šetalište Vilibalda Sluge bb, 49 000 Krapina

Delovni čas in cenik: si oglejte tukaj; uradna stran Muzeja- kliknite.

Do muzeja se sprehodimo čez park z nizom lesenih skulptur znanih hrvaških umetnikov, ki nas pripeljejo do pročelja muzeja, ki velja za enega modernejših muzejskih projektov na Hrvaškem in širši okolici vzhodne Evrope.

Pričakujete lahko zanimivo zgodbo o življenju in kulturi neandertalskega človeka v Krapini, podprto z multimedijskimi vsebinami ter nadvse posebno arhitekturo. Muzej je povezan z urejenimi peš potmi in tako primeren tudi za najmlajše obiskovalce. V bližini parka je urejeno parkirišče za avtomobile.

IMG_6004krapina
Park, ki vodi do muzeja, Krapina

 

Najprej vstopimo v multimedijsko dvorano, kjer otroci in starši dobimo vpogled v razvoj življenje in razvoj neandertalca izpred 130 tisoč leti. Starost najdbe je dokazana z eksponati v muzejskem delu. Naš mulc je z odprtimi usti spremljal film o pračloveku in imel pri tem marsikatero vprašanje. Priporočamo, da se vnaprej pripravite na male in zvedave glavice:) Predvsem pa bodo vsi otroci uživali v sprehodu v naravnem okolju ter občudovanju skulptur v naravni velikosti.

IMG_6012krapina
Naravni park pračloveka, Krapina

Pot iz muzeja nas pelje v naravni del prebivališča pračloveka, s prikazi živali v naravni velikosti.

IMG_6045krapina
Naravni park pračloveka, Krapina
IMG_6022krapina
Naravno bivališče pračloveka, Krapina
IMG_6042krapina
Naravno prebivališče pračloveka nudi otrokom veliko novih spoznanj in podpira njihovo zvedavost, Krapina

 

2. Vodne vragolije v Krapinskih toplicah

Krapinske Toplice so vmeščene v mirno zeleno dolino, obkroženo s slikovitimi hribi hrvaškega Zagorja. Mesto je že od nekdaj poznano kor termalno središče in kopališče, ki črpa vodo iz 4 termalnih vrelcev.

IMG_6287krapinske toplice
Krapinske Toplice

 

Lokacija: Krapinske Toplice, 144km od Ljubljane (2h) in 45 km SZ od Zagreba

Obratovalni čas in vstopnina: več informacij poiščite na njihovi uradni spletni strani.

Nedavno nazaj so odprli nove terme Aquae Vivae, enega največjih in najbolj modernih vodnih centrov na Hrvaškem. Termalni bazen nudi notranje in zunanje bazene, s številnimi vodnimi atrakcijami, kot je divja reka, tobogani, gejziri, slapovi in valovi. Za najmlajše obiskovalce nudijo tudi otroški bazen, za večje rekreativce pa plavalni bazen s progami. Voda v bazenih je topla (32- 34 C, razen v plavalnem do 27 C) in tako primerna za prav vse.

V sklopu bazena je tudi restavracija, ki nudi nadpovprečno dobro hrano. Za vse uživače (če si seveda lahko utrgate prosto urico yase), pa je v sklupu term welness center s savnami in ostalimi storitvami. Resnično priporočamo obisk Toplic vsem družinam.

IMG_6263krapinske toplice
Tobogani in bazeni tudi za najmlajše, Krapinske Toplice
IMG_6292krapinske toplice
Valovi in vodni tokovi, Krapinske Toplice

 

Priporočilo po kopanju: obiščite kmečki turizem Vuglec Breg, kjer boste starši ob prelepem pogledu na hrvaško Zagorje uživali v dobrotah zagorske kulinarike (in dobre kapljice). Na posestvu boste našli tudi majhno otroško igrišče in avtentične hiške.

IMG_6061krapina
Avtentične hiške, hrvaško Zagorje

 

Ideja za dodaten aktiven oddih: urejene peš in kolesarske poti vodijo vse naokoli Krapinskih Toplic in so odlično izhodišče za družinsko potepanje po tej pokrajini. Lahko obiščete tudi bližnji konjeniški klub Ranch Vrbanc, kjer lahko konje le občudujete ali se tudi preizkusite v jahanju. Tudi za mulce je poskrbljeno!

IMG_6050krapina
Krapinske Toplice so tudi odlična izhodiščna točka za kolesarske potepe

 

3. Grešna Gorica- kmečki turizem po meri mulca

Za mulce nedvomno super izletna točka. Več o kmečkem turizmu Grešna Gorica si preberite v zapisanem doživetju “Grešna Gorica- kmečki turizem po meri mulca takoj čez mejo.” 

IMG_1923mazijeva 29.07.2015
Gradovi Grešne Gorice, ki jih bo vsak mulc občudoval
IMG_1947mazijeva 29.07.2015
Kmečki turizem ponuja prečudovite razglede, mini živalsko farmo in “naravno” igrišče, Grešna Gorica

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.