Z mulcem na vrh, jezero in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah

1

Čeprav sem »čistokrvna« Ljubljančanka, se izredno rada odpravim na Štajersko. V preteklih letih sem imela več priložnosti za spoznavanje Pohorja, ponosa vsakega zavednega Mariborčana, ki ponuja marsikatero izletno točko primerno za mulce vseh starosti.

Ribniško Pohorje, kamor najpogosteje zahajamo, saj je oče kar desetletje živel v Mariboru, se lahko pohvali z izredno lepo naravo in številnimi okoliškimi izletnimi točkami. Turistična ponudba v občini Ribnica na Pohorju in bližnji okolici bi bila lahko za nekoga malce okrnjena, a za nas, ki se načeloma raje izognemo preveliki gneči, tudi zaradi psov, je ravno pravšnja. V roku ure ali dveh običajno najdeš kočo ali počivališče, kjer si lahko ob toplem obroku ali čaju odpočiješ. To lokacijo izredno priporočamo družinam z majhnimi otroci in psi.

Primeren čas obiska: vsi letni časi. Pogosto pihlja, zato je v poletnem času sveže, v zimskem pa je lahko občutek še hladnejši kot kažejo stopinje.

Priporočen čas obiska: dve uri do cel dan.

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah),malčki (peš ali nahrbtnik za nošenje otrok), predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Psom prijazna izletna točka, ker ni gneče in formalno urejene pešpoti 🙂

Gostinska ponudba:

Iz vasi Ribnica na Pohorju smo se odpravili na Ribniško jezero pri Hudem kotu. Avto smo po 10 minutah vožnje pustili na parkirišču med Ribniško kočo in Ribniškim (Jezerskim) vrhom (n. m. 1536 m). Po poti smo v 20 minutah dosegli vrh, ki predstavlja enega izmed najvišjih pohorskim vrhov, od koder se zaradi njegove neporaščenosti lepo vidi Pohorsko hribovje (glej *priporočene izlete v okolici). Na vrhu stoji spomenik padlim borcem planincem, ki je bil poleg ogleda še posebej zabaven za Lauro, saj sta skrivalnice in lovljenje trenutno njeni najljubši igri.

Vikend v vasi Ribnica na Pohorju.
Vikend v vasi Ribnica na Pohorju.
Pot proti Ribniškem vrhu ni strma, v daljavi pa se vidi Ribniška koča.
Pot proti Ribniškem vrhu ni strma, v daljavi pa se vidi Ribniška koča.

 

Laura nam je kulturno dediščino predstavila tudi na drugačen način, primeren prostor za skrivalnice je namreč brezmejen 
Laura nam je kulturno dediščino predstavila tudi na drugačen način – prostor primeren za skrivalnice namreč nima meja 🙂

Z Ribniškega vrha do Ribniškega jezera smo potrebovali dobrih 10 minut. Okoli jezera se lahko sprehodimo po lesenih mostičkih, kar omogoča hojo po suhem. Zaradi vlažne/mokre podlage pa so na svoj račun prišli tudi psi, ki v vseh letnih časih uživajo v stiku z vodo. Ob jezeru se je možno usesti, uživati lepote okolice in se ob sončnem vremenu tudi pogreti ali pošteno posončiti.

Proti jezeru in okoli po mostičkih.
Proti jezeru in okoli po mostičkih.
Naravni rezervat Ribniško ali Jezersko jezero
Naravni rezervat Ribniško ali Jezersko jezero

 

Vedno sveže tudi za pse
Vedno sveže tudi za pse

 

Pripovedka o jezeru: V jezeru živi povodni mož Jezernik, ki naj bi bil jezero tja preselil z Uršlje gore, ker so na njej zgradili Cerkev in je zvonjenje zvonov motilo njegov mir. 🙂

Ob jezeru ni gostinske ponudbe, a je Ribniška koča ob povratku oddaljena le pol ure in ima dovolj pestro ponudbo toplih ali hladnih obrokov. Na poti v vas Ribnico na Pohorju smo naredili postanek pri koči Pesnik, le 5 km oddaljene od vasi, kjer je Laura izkoristila svoj trenutek in nam ob živi muziki pokazala nekaj plesnih gibov.

Nasvet: Če bi želeli na predlagani poti ohraniti enakomeren korak vam priporočamo, da mulca do 15 kg naložite v nahrbtnik za nošenje otrok, pri čemer vam celotna pot do jezera in nazaj vzame približno 40 min.

Aktivnosti v okolici:

Okoliška smučišča (imajo tudi otroške proge, za začetnike):

Aktivnosti za otroke:

  • Ni posebej organiziranih aktivnosti za otroke.
  • V času zime so urejena bližnja smučišča primerna tudi za otroke in ostale začetnike

Za:

  • naravna in umetna jezera, ki so nekatera zavarovana in še posebej lepa za ogled (jezera se lahko pohvalijo z izredno biotsko pestrostjo),
  • sprostitev v naravi brez težkih vzponov,
  • neturistična destinacija,
  • ogled živali in kulturnih spomenikov na poteh,
  • domača kuhinja in tipične slovenske jedi.

Proti:

  • Malo organiziranih stvari prav za majhne otroke.

Priporočamo izlete v okolici (vidne iz Ribniškega vrha):

Mislinjski graben, Paški Kozjak, Graška gora in naprej proti Posavskemu hribovju, proti severu pa del Dravske doline z Radljami ob Dravi in na pogorje Kozjak s. nad dolino.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si