Z mulcem na Teden restavracij – 6 nasvetov iz prve roke

3

Ker verjamemo, da lahko uživaš v vrhunskih restavracijah tudi, če imaš s seboj otroka, vam ponujamo par izkušenj, ki smo si jih z družino nabrali na dosedanjih Tednih restavracij.


Vsako pomlad in jesen se najboljše slovenske restavracije promovirajo s specialnimi meniji po posebni ceni 18 €, kar je lahko razlog, da poizkusite hrano v kakšni prestižni restavraciji, v katero si prej niti stopiti niste upali. Marsikateri starši težko najdejo varstvo za otroka, ampak v tednu restavracij si lahko rezervirate mizo v popoldanskem času, da lahko tudi vaš mulc preizkuša različne kombinacije okusov. Več o sami akciji preberite na njihovi spletni strani, v članku pa bomo opisali, kje je najbolj in najmanj primerno za mulce.

kristof
Gostilna pri Krištofu

KDAJ: med 16. – 25. marcem 2018, drugače pa vsako pomlad in jesen. Lajkaš njihovo stran na Facebooku in čakaš, da izdajo skrivnostni termin.
KJE: v 101 restavraciji po Sloveniji, obvezne predhodne rezervacije na njihovi spletni strani.

6 NASVETOV IZ PRVE ROKE:
Če prvič preizkušate restavracijo, vam polagamo na srce, da to napoveste ob rezervaciji, ker je fer do gostilničarja in do vašega otroka, da se vsi počutijo udobno.

1. Najbolj ugoden čas za našega štiriletnika je bil okoli 17. ure, ker takrat tako ali tako doma jemo zgodnjo večerjo, zato smo ga zlahka zamotili s hrano, da je bil vsaj nekaj časa priden in za mizo.

lev
Kosilo v hotelu Lev

2. S seboj vzemite otroško knjigico ali pobarvanko, da se bo mulc zamotil med čakanjem na hrano. Gledanje risank na mobilcu odsvetujem, ker se mi zdi, da je še bolj stresno, ko mu jo vzameš.

3. Lepo je bilo, ko smo se dogovorili s prijatelji, ki imajo tudi podobno starega otroka in sta si bila družba.

4. Najboljša restavracija za otroke, v kateri smo bili do sedaj, je Vila Podvin, saj ima celo svojo igralnico za otroke. Sledijo ji Gostišče Grič in Gostilna Kunstelj kjer so domači otroci tekali okoli in nas zabavali z igranjem mini harmonike, lastnik gostilne pa je našemu sinu celo razkazal kuhinjo. Domače smo se počutili tudi v Hiši kulinarike Manna, kjer je legendarni natakar kar sam zabaval našega energičnega otroka.

kunstelj
Zabava v gostilni Kunstelj

5. Teden restavracij lahko izkoristimo tudi za celodnevni izlet. Navdušeni smo bili nad parkom Brdo, potem pa šli razvajat brbončice v Gostilno pri Krištofu. Naš mulc se je počutil kot kralj, ne samo da so posebej za njega prinesli domačo govejo juho, ki jo je na koncu dvignil k ustom, da je lahko vse popil, ampak vse je bilo tudi postreženo tako ljubko, v mini posodicah, namenjeno posebej za otroke. Hiša Denk iz Zgornje Kungote, ki je sicer sedaj ne najdemo več med izbranimi za Teden restavracij, ima prenovljene prostore, ki so primerni tudi za otroke, Ljubljančani pa smo štajersko gostilno izkoristili za ogled Maribora, ki je posebno lep ob Dravi. Gostilna Rakar iz Trebnjega ima veliko prostora za otroke, v nekem delu pa je celo nekaj igrač. Gostilna Mihovec ima celo en ločen prostor, kjer smo bili lahko sami. Hiša Torkla iz Izole ponuja poleg dobre hrane še čudovit razgled in ogromno peč, ki je navdušila naše otroke. Izlet do primorskega konca pa je vedno dobra ideja. Gostilna Kobjeglava na Štanjelu se tudi ponuja kot dnevni izlet z obiskom Ferrarijevega vrta, kosilo pri njih pa je prijetno tudi zato, ker imajo zunanji prostor, kjer se nadihate svežega primorskega zraka. Hotel Lev pa je sina impresioniral s prelepim akvarijem.

kristof1
V gostilni pri Krištofu poskrbijo tudi za najmlajše

6. Naslednje restavracije so vrhunske, da ne bo pomote, natakarji tudi zelo prijazni, ampak na žalost neprimerne za otroke. Strelec ima preveč steklenih in keramičnih malenkosti na dosegu dvoletnika. Restavracija Maxim je zelo umirjena, igranje klavirja v kotu deluje zelo sproščujoče in ne predstavljamo si zraven otroka, ki glasno sprašuje: »Mami, kaj je to? Mami, zakaj ima stric brke?…« Tudi Gostilna JB je bila zelo tiha in umirjena, otrok praktično nima prostora kam it, ker takoj prileti pod noge natakarja. Okrepčevalnico Ludo zelo priporočamo za družbe brez otrok, za tiste z mulci pa malo manj. Altroke je srčkana majhna gostilnica v starem delu Ljubljane, ampak bi bili naši mulci preveč na poti. Mi smo pavze med obroki izkoristili za igranje skrivalnic na Starem trgu.

gric
Priporočamo gostilno Grič

Vemo, da je težje, če imaš s seboj otroka. Ni tiste prave romantike med partnerjema in sigurno si manj sproščen, ker se bojiš, da se bo vrgel po tleh in začel tulit. Ampak v vsaki gostilni imajo nekaj posebnega, s čimer ga lahko zamotiš. Že samo s tem, da mu opisuješ, kaj je na krožniku, ga lahko pomiriš in hkrati kaj novega naučiš. Obiskovanje restavracij z nenavadnimi kombinacijami hrane se nam zdi vzpodbudno za otrokov odnos do prehranjevanja, zato si želimo, da poizkusi veliko različnih okusov, da se ne bo “navlekel” le na pomfri in dunajca 🙂

Jana alias Januzzi je mami 5letnega Svita in 2 letne Lune. Že od nekdaj je rada potovala, ko pa je spoznala svojega moža, ki je bil vodič, potapljač, učitelj bordanja, gorski kolesar in še večji vagabund kot sama, ji pač ni preostalo drugega, kot da mu zelo aktivno sledi. Včasih sta skakala bungee jumping, danes pa si drzneta otroke peljati tudi v najbolj fine restavracije-  adrenalin pa je podoben kot pri skoku z mostu 😉