Z mulcem na kolo – pomožni koleščki – ja ali ne?

0

Prijetne temperature zunaj kar kličejo k aktivnostim. Mlade družinice, željne aktivnega preživljanja prostega časa, nas sprašujejo tudi o uporabi pomožnih kolesc, kot pomoč pri kolesarjenju njihovega malčka. Svetujemo jim z naslednjimi dejstvi, izbiro pa seveda prepuščamo njim.

Kolesarjenje je zelo pomembno za razvoj otrok. Gre za aktivnost, pri kateri sodelujeta obe polovici možganov. Ker gre za izmenično uporabe vsake noge posebej (drugače pač ne gre), govorimo o disociasiji gibanja spodnjih okončin in medenice. Pri kolesarjenju otroci pridobivajo na mišični moči, koordinaciji gibanja, ravnotežja in s tem se krepi kardivaskularni sistem.

Na poganjalcu
Na poganjalcu

Ker se je kolesarjenja potrebno naučiti svetujem staršem, da naj njihovim malčkom pred kolesarjenjem ponudijo poganjalčka. Nujno mora biti velikost poganjalčka prilagojena otroku. Višina sedalnega dela mora biti v višini, ko otrok še s celotno površino obeh stopal doseže tla. S poganjalčkom otrok osvaja pomembne gibalne veščine. Ob tem se počuti bolj varnega, saj nog ne potrebuje za poganjanje pedal. Uči se lovljenja ravnotežja in koordinacije gibanja. Ob tem naj poudarim, da je zelo pomembno, da se otrok poganja izmenično in ne z obema nogama hkrati. Pogosto se ob vožnji s poganjalci zgodi, da otrok dvigne obe nogi in se uči lovljenja ravnotežja – kot pri kolesarjenju. Cvijetićanin (2011) pravi, da je poganjalec poleg funkcije razvoja ravnotežja izumljen predvsem zaradi pravilnega oblikovanja otrokove hrbtenice.

Kolo in poganjalec
Kolo in poganjalec

Pri približno tretjem letu (povprečje), je otrok že sposoben kolesarjenja. V tem obdobju otrok začenja pridobivati na rotacijah telesa (protizasukih), kar je za kolesarjenje zelo pomembno. Kot prej na poganjalčku, je tudi tu zelo pomembno, da doseže z obemi stopali do pedal. Ker je ta veščina zelo zahtevna in potrebuje da se vse »poklopi«, starši pogosto ponudijo otroku pomoč – pomožna koleščka. Uporabo le teh raje odsvetujemo. Namreč z uporabo pomožnih kolesc otrok ne pridobi drugega kot učenje vrtenja pedal. Izgubi pa občutek za ravnotežje in koordinacija gibanja se poslabša.

Vožnja s kolesom je za mulce vedno zabavna
Vožnja s kolesom je za mulce vedno zabavna

Sploh pa uporabo pomožnih kolesc odsvetujemo tistim otrokom, ki se pred tem niso vozili s poganjalčkom, saj upoštevamo mnenje strokovnjaka (Cvijetičanin 2011), ki pravi, da ko otroka postavimo na kolo s pomožnima koleščkoma in še nima razvitega ravnotežja, se zaradi lovljenja le-tega pojavi krivljenje hrbtenice. Otrok se nagiba z ene na drugo stran in zvija hrbtenico, kar ima lahko trajne posledice. Seveda je to odvisno tudi od časa, ki ga preživi otrok na kolesu.

Naše mnenje je: raje pomagajte otroku naučiti se voziti kolo tako, da ga držite za sedalo in nikoli za krmilo. Ob pogostih poskusih bo prišel čas, ko sploh ne bo vedel, da ste ga spustili in da se vozi brez vaše pomoči. Ob tem se bo zgodila nepopisna sreča, da mu je uspelo!

Janja Kramar, soustanoviteljica podjetja razvojno gibalnih uric Pedosana. Mamica dveh otrok, hčerke Neže in sina Ažbeta. Svoje delo enostavno obožuje. Lepo ji je v družbi dojenčkov. Na uricah uči starše, kako lahko spremljajo gibalni razvoj dojenčka z ustreznimi prijemi, vajami in usmeritvami. Več o njej si lahko preberete na spletni strani Pedosane