Z mulcem na avtobus – 13 praktičnih nasvetov

1

Avto je vsekakor najbolj priročna in udobna rešitev prevoza. Vendar so naju z mulcem snežne razmere v zadnjih dneh postavile pred dejstvo vprašljive varnosti potovanja od Ljubljane do Celovca. In sva šla na avtobus. Udobno, praktično, ugodno, predvsem pa je avtobus prava pustolovščina za otroka.

Naše dvojno življenje, razpeto med Nemčijo in Ljubljano, naju s sinčkom večkrat spravi na pot k očku v Köln. Večinoma letiva iz Celovca, ker so avionske karte z Germanwings veliko cenejše od naše ljube Adrie (predvsem se to pozna pri mulcih nad 2 leti) in ker je pot z avtom do tja udobna, hitra in celo zanimiva.

Kaj pa te dni? Naj grem z avtom v ta snežni kaos, ali se poslužim ugodne in enostavne izbire medkrajevnega avtobusa. Avtobus se mi je zdela veliko bolj udobna, zabavna predvsem pa varna izbira. Poleg tega je Erik doživel pravo zimsko pustolovščino na delno spluženih cestah, z razgledom iz prve linije sedežev in izredno simpatičnim šoferjem, ki mu je pustil sesti za volan in celo peti po mikrofonu.

Najboljši žur in spomin za cel teden
Najboljši žur in spomin za cel teden

 

13 praktičnih nasvetov za potovanje z avtobusom:

1. Če so vremenske razmere slabe, si vzemite dovolj časa, da prispete pravočasno od doma do avtobusne postaje. Super je, če vas kdo lahko odpelje do postaje, v kolikor ta ni blizu vašega doma, ali pa vzamete taxi in imate s tem rešen problem parkiranja.

2. Prosite za pomoč pri nošenju prtljage na avtobus ali zlaganju vozička. Predvsem, če imate navihanca, ki rad raziskuje in vam uide ob prvi priložnosti. Prijazna beseda, nasmeh in mulc v vaših rokah je garantiran uspeh, da vam bo marsikdo priskočil na pomoč. Če je otrok še majhen (pod 1 leto) priporočam uporabo rute ali nahrbtnika. Otrok bo užival v vašem objemu, vi pa imate svobodo gibanja in lažje poskrbite za prtljago.

3. Imejte pripravljen točen znesek za karto, da se lahko čimpreje udobno namestite na sedežih in da vam ni treba brskati po torbici in prekladati prtljage v rokah. Na marsikateri liniji lahko otrok do določene starosti potuje zastonj ali pa po občutno nižji ceni. Na najini liniji je imel otrok do 6.leta starosti zastonj vožnjo. Vsekakor žepu prijazno.

4. Poskusite iti na avtobus, ki ni polno zaseden, da si otrok lahko sam izbere sedež (ki bo najverjetneje ob oknu). Vedno se je pa dobro izogibati sedežem v bližini koles, ker so tam tresljaji na slabem cestišču najmočnejši.

5. Poskusite si izboriti prvo linijo sedežev na desni strani avtobusa, ki otroku odpira veliko okno v celotno dogajanje na cesti. Verjemite, ne bo veliko stvari zadržalo pozornosti otroka kot točno to- vsa prevozna sredstva in vse dogajanje ob cesti, le zanj.

Pogled s prve linije
Pogled s prve linije

6. Na avtobusu ne potrebuješ otroškega sedeža, saj imajo novejši avtobusi že varnostne pasove, ki se zapnejo na isti princip kot pri avionih. Mlajši otroci pa sedijo pri vas v naročju. Vsekakor pa priporočam, da to še enkrat preverite pri nakupu kart.

7. Pred potovanjem z avtobusom se je dobro založiti s prigrizki in pijačo ter s primernimi igračami, ki bodo zamotile otroka.

8. Da bo otroku udobno na poti, ga oblecite v čimbolj ohlapna oblačila in vzamite kakšno blazinico ali debelejši pulover za podporo glave, saj bo tako veliko lažje zadremal.

9. Ker danes večina avtobusov uporablja klimatske naprave, na daljših vožnjah vedno prideta prav bombažna kapa in ruta ali lahek šal.

10. Slabost med vožnjo je eden pogostejših pojavov med potovanjem z avtobusom. Pred vožnjo je priporočljivo pojesti na rezine narezano jabolko ali pa lahek obrok z minimalno količino tekočine. Prav tako naj otrok med vožnjo pije večkrat po malo.

11. Večina avtobusov nima WC-ja. In zaradi vas najverjetneje ne bodo želeli ustavljati ob poti. Otrok naj gre na WC tik pred samim odhodom in naj med potjo pije večkrat po malo. Pa še to ni zagotovilo, da ga ne bo lulat. In kaj potem? Preberite si točko 13.

12. Zabava na avtobusu. Poleg igračk in prigrizkov, ki so obvezna oprema na poti, bo otroku v veselje mikrofon (ki bo ravno ob vašem sedežu, v prvi liniji, na desni strani avtobusa), spogledovanje in občudovanje šoferja (voznikom velikokrat paše dobra družba in veselje otroka), predvsem pa opazovanje vsega dogajanja na cesti.

Karaoke
Karaoke

13. MUST HAVE pri roki ali brez česa jaz ne bi šla sama na pot z avtobusom?

 • Kovček TRUNKI. Eriku ga je prinesel Dedek mraz in je postal nepogrešljiv del naše prtljage. V njega lahko shranim vse glavne potrebščine, ki jih potrebujem zanj, na njem se lahko vozi kot na poganjalčku, lahko ga nosim na rami ali pa ga uporabim kot vlečni voz za mulca.
trunki_420-420x0
Vse za otroka v otroku zabavni embalaži
IMG_8559
Trunki je nepogrešljiv del naše prtljage
 • Prenosna WC školjka Pottete Plus, ki mi reši veliko trenutkov, ko sem izven doma. Ali je to javni WC, kjer jo uporabim kot higienski nastavek, ali pa na poti, ko nastavim nanjo PVC vrečko in funkcionira kot prenosni WC. Super priročno.
Super priročno za na pot
Super priročno za na pot
 • Igračke, ki niso bile že dolgo rabljene. In predvsem morajo biti majhne in zapakirane v posebno vrečko, da jih takoj najdeš. Najljubše knjige. Tablica z risankami.
 • Majhna blazina za pod glavo (da lažje in udobneje zaspi), velika ruta, ki koristi meni kot šal, njemu kot deka, ko je bil manjši tudi podlaga za previjanje. Bombažna kapa, ker nikoli ne veš od in kje bo pihalo.
 • Obvezna kozmetika: vlažni robčki, fiziološka raztopina, majhna steklenička razkužila za roke, papirnati robčki, obliži, sterilna gaza, ena majhna vrečka sončne kreme (nikoli ne veš) in eterično olje lavande, zmešano z mandljevim oljem- za razne praske, buške, pike)
 • Prigrizki, prigrizki, prigrizki. In seveda tekočina. Jaz imam najraje s seboj kokosovo vodo, saj osveži, dviga imunski sistem in je polna elektrolitov.
 • Ninica

Podrobnejši podatki najine poti:

 • Pot: Ljubljana avtobusna postaja (AP) – Celovec letališče
 • Linija Alpe Adria, ki vozi štirikrat na dan med obemi mesti.
 • Čas na poti: okvirno 2h in 15min, če so razmere dobre. Mi smo v snežnih razmerah (in ovinkom čez Karavanke) potrebovali 3h. Vozni red avtobusa je oblikovan tako, da je bolj ali manj prilagojem dnevnim odhodom in prihodom letal v Celovcu.
 • Postaje na poti: Ljubljana AP- Brnik, Kranj AP, Kirschentheuer, Celovec AP, Celovec letališče. Avtobus vas dostavi pred vhod letališke stavbe, tako da ni potrebnega dodatnega prevoza s taxijem do letališča.
 • Cena enosmerne vozovnice za odraslega za celotno pot (od LJ AP do Celovec letališča) je 19€. Otrok do 6 leta potuje brezplačno, otroci od 6 do 15 leta imajo znižano ceno 9,5€ ter študentje 12,4€. Računica pod črto- avtobus je na osebo cenejši kot če bi se peljal z avtom in parkiral na letališču za nekaj dni. Predvsem, če moraš zaradi slabega vremena narediti ovinek čez Karavanke in plačati poleg tunela še avstrijsko vinjeto. GoOpti računa, za primerjavo, isto relacijo 40€ po osebi, pri čemer za otroka niso ponudili nobenih ugodnosti.
 • Letalski ponudnik v Celovcu je Germanwings, z rednimi linijami: Dunaj, Köln, Berlin, Hamburg ter dodatnimi linijami poleti

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

1 komentar

 1. […] avtobusni prevoz Alpe Adria Line, ki pelje na progi Ljubljana avtobusna postaja (AP) – Celovec letališče večkrat dnevno. Vozni red avtobusa je oblikovan tako, da je bolj ali manj prilagojem dnevnim odhodom in prihodom letal v Celovcu.Točen vozni red si oglejte tukaj. Za pot iz Ljubljane do letališča potrebujete okvirno 2h in 15min, če so razmere dobre. Postaje na poti: Ljubljana AP- Brnik, Kranj AP, Kirschentheuer, Celovec AP, Celovec letališče. Avtobus vas dostavi pred vhod letališke stavbe, tako da ni potrebnega dodatnega prevoza s taxijem do letališča in tudi ne parkiranja. Cena enosmerne vozovnice za odraslega za celotno pot (od LJ AP do Celovec letališča) je 19€. Otrok do 6 leta potuje brezplačno, otroci od 6 do 15 leta imajo znižano ceno 9,5€ ter študentje 12,4€. Več o potovanju z avtobusom si lahko preberete v članku Z mulcem na avtobus. […]

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime