Z mulcem do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca – Višnja gora

1

Nepoznana, slikovita in razgibana dolinica s potokom Kosca blizu Višnje gore, je z manjšimi vzponi in spusti odlična ideja za poletni izlet z mulci.

Le kdo bi verjel, da lahko mah ustvarja slapove? Lahko… s pomočjo vode, bogate s kalcijevim karbonatom, malo parcialnega tlaka pri pršenju kapljic…in mah dobi sedimentni oklep. Po obilnejšem deževju se slap spremeni v hrupnega divjaka. V sušnih obdobjih voda le polzi preko 20 m visoke lehnjakove stene v nešteto vodnih kapljicah.

IMG_5085
Če bi bilo več dežja, bi bil tu 20m glasni slap, Kosca
V sušnem obdobju slapa tudi ni, a je narava čudovita (junij 2022)

Primerno za otroke: pot je primerna za vse vrste pohodnikov, za šolarje kot tudi za družinske izlete. Pot je lepa in nezahtevna, mimo slapov pa, v soteski, strma in bolj zahtevna. Pot samostojno prehodijo že 3+ otroci.

Z mulcem do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca – Višnja gora

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: izlet je zanimiv v vseh letnih časih. Če je zima dovolj mrzla in dolga je slap zaledenel, spomladi je najmogočnejši zaradi obilice vode, poleti in jeseni pa ves obdan z mahom in zelenjem. V poletnem času bomo poplačani z vonjem ciklam, svežino in prijetno senco soteske. Mi ga radi obiščemo v vseh letnih časih.

Z mulcem do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca – Višnja gora

Pot do izhodišča: glavno cesto Ljubljana – Novo mesto zapustimo pri Višnji Gori. Mimo višnjegorske cerkve se po prednostni cesti spustimo naravnost navzdol in se usmerimo proti Starem trgu (pri Višnji Gori), tako da na prvem križišču (po cerkvi!) zavijemo v desno na drugem pa v levo, čez železnico in takoj levo v podvoz pod avtocesto, kjer nato peljemo kar naravnost, po asfaltirani cesti mimo travnikov in njiv, dokler ne pridemo do prvih kozolcev, kjer je nekaj prostora za parkiranje vozila. Sledimo cesti ob potoku in bodimo pozorni na leseni smerokaz “Kosca” na levi strani. Če imate malo bolj terenski avto, pa lahko parkirate tudi globlje v gozdu.

Slikovita narava pri izhodišču
IMG_5066
Označene poti, pot do spala Kosca

Pot od izhodišča do slapa Kosca: pot nadaljujemo po kolovozu in potok Kosca večkrat prečimo po lesenim brveh ali preko stabilnih večjih kamnov. Na voljo sta dve poti – lahka in težja- za mlajše mulce priporočamo, da se držite zelene usmeritve- lažje poti. Po približno 2 km oz pol ure zmernega vzpona, pridemo vse do največjega lehnjakovega slapa Kosca. Tam nas čaka tudi klop za počitek in malico. Nad klopjo vodijo strme stopnice navzgor, do izvira potoka Kosce.

Poleti je izlet čudovit, gozd pa daje dovolj sence in hladu, Kosca
IMG_5051
Zanimivosti za mulce na poti- gozdna opazovalnica (zgodnja pomlad)
IMG_5044
Brvi preko potoka Kosca
IMG_5056
Tek po brveh je cela zabava
Potoček vas spremlja celo pot do slapa (poletje 2022)
IMG_5078
Spomladi je bil zaradi pomanjkanja dežja slap bolj skromen
Vzpon proti izviru slapa

Pot od slapa Kosca do Kmečkega turizma Habjan: pot lahko nadaljujete po kolovozu naprej in po približno slabi uri zmerne hoje, pridete v vas Vrh nad Višnjo Goro ter do kmečkega turizma Habjan, kjer se lahko okrepčate. Lahko pa se pri slapu obrnete in vrnete po isti poti nazaj.

IMG_5104
Pot je ves čas zanimiva za mulce
IMG_5115
Že pri vrhu
IMG_5119
Za okrepčilo, Kmečki turizem Habjan

Kako pa nazaj? Mi smo se dogovorili, da se nekdo pri slapu obrne nazaj in se vrne k avtu ter nas pride iskat k Gostilni Habjan. Lahko pa seveda pot nadaljujete tudi krožno nazaj v Višnjo goro. Natančnejšo pot si poglejte tukaj.

IMG_5117
Oznake, ki vas usmerijo nazaj

Kot zanimivost: Lehnjak, nekateri mu pravijo lahkovec, je v geološkem pogledu najmlajši kamen. Nekdaj je to bil imeniten gradbeni material, saj so bile hiše zidane z njim suhe in tople. Veliko kamna s tega območja je vzidanega v stene Stiškega samostana.

Pomembno za starše:

  • Sprehod je primeren za otroke od dobrega 3 leta naprej, za mlajše priporočamo nahrbtnik.
  • V primeru močnega sonca naj imajo mulci na sebi pokrivala. Zaščitite se tudi pred klopi.
  • Za pot do slapa po težji poti so najprimernejši nepremočljivi čevlji ali škornji, kljub zavarovani poti možnost nevarnega zdrsa.

Doživetja in izleti v okolici:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar.