Z malčkom po zeleni Škotski

0

Zeleno, ki te ljubim zeleno, kosmi mehke volne iz ovčjih kožuhov, zataknjeni v ograje in v pomuljeno travo, ki se razprostira čez hribčke in širjave kot neskončen petih. Govedo, z dlako poveznjeno čez oči se mirno pase, ne glede na to ali sije sonce ali pada dež. Tako je na Škotskem, ko te v sveže oprani pokrajini ob (sicer bolj redkih) sončnih dnevih od porajajočega se klorofila domala bolijo oči.

Ovce ustvarjajo čudovite zelene tepihe, Škotska
Ovce ustvarjajo čudovite zelene tepihe, Škotska

Še dan pred odhodom na letalo smo plavali v Jadranskem morju in se sončili na 34°C, naslednji dan pa smo ob pristanku v oblakih in dežju pri 15°C v Edinburghu od letalske družbe, s katero smo leteli iz Pule, dobili »Rain Cheque«, ki nas je vabil na naslednje tople in sončne počitnice na Mediteran. Dežne kupončke smo pospravili v žep in se za 14 dni prepustili svežini in mokremu vremenu, ki potovanja pravzaprav nista v ničemer zmotila, kvečjemu poskrbela za tisto avtentičnost, ki škotski pokrajini na trenutke daje prav misteriozen pridih.

  • Destinacija: Škotska
  • Čas potovanja: julij 2017
  • Dnevi na potovanju: 14 dni
  • Starost otroka: 3 leta
  • Primerno za otroke: vseh starosti

Pot:

Direktni let iz hvraške Pule do Edinburga. Po Škotski z avtodomom, po Glasgowu in Edinburghu z javnim transportom.

Krog, ki smo ga naredili po Škotski je po postankih sledil mestom: Falkirk – Glasgow – nacionalni park Loch Lomond – Oban – Fionnphort, otok Mull – otok Iona – Tobermory – Stirling – Dollar Glen – Culross – Edinburgh.

Pristaniško mestece Oban z areno in destilarno v ozadju, Škotska
Pristaniško mestece Oban z areno in destilarno v ozadju, Škotska
V Obanu nas je razveselilo jasno vreme, Škotska
V Obanu nas je razveselilo jasno vreme, Škotska
Stavba »Ananas« blizu mesta Stirling, v kateri so nekoč gojili eksotično sadje, Škotska
Stavba »Ananas« blizu mesta Stirling, v kateri so nekoč gojili eksotično sadje, Škotska

Namestitev:

Kampiranje z avtodomom, ki smo ga preko spleta najeli že pozimi, saj je po avtodomih poleti veliko povpraševanja. Kampov je precej in so solidno urejeni, vendar pa imajo le nekateri otroška igrišča, tudi previjalnic in otroških stranišč nimajo vsi. Cene kampov se gibljejo okrog 20€ na noč.

Proračun:

Povratna letalska karta Pula – Edinburgh 220€/na osebo; najem avtodoma 110€/dan; kampi cca 20€/avtodom na noč; družinski dnevni proračun za hrano, vstopnine, trajekte, gorivo, taksije, javni prevoz v povrečju 70€/dan. Za otroke do petega leta je večinoma vse brezplačno.

Vremenska statistika:

Sončnih in jasnih dni: 4 od 14

Deževnih in oblačnih dni: 10 od 14

Ambiciozni potovalni načrti so se, ne toliko zaradi vožnje po levi, pač pa predvsem zaradi soočenja z ozkimi in ponekod tudi izjemno slabimi cestami, kaj hitro skrčili na mikro odkrivanje dežele. Od vseh otokov, ki smo si jih želeli videti, smo se tako zapeljali le na Iono in prečesali otok Mull ter se nekoliko več zadržali v najbolj poseljenih območjih Škotske, kjer se nahajata tudi največji škotski mesti, Glasgow in Edinburgh.

Grad Duard na otoku Mull. Škotska
Grad Duard na otoku Mull. Škotska

Potovanje z majhnimi otroki vedno pomeni usklajevanje potovalnih doživetij z otroško nujo po igri. Škotska je, predvsem na otokih in podeželju, v tem pogledu nekoliko avanturistična, vendar pa privlačna zaradi peščenih plaž, v urbaniziranih delih pa tudi zaradi mest, kjer malčke pritegnejo številni ulični glasbeniki, privlačna otroška igrišča in igralni parki. Za nekoliko starejše otroke je ponudbe še več, muzeji ponujajo zanimive animacije in atrakcije, kakor so iskanje pošasti Nessie, virtualno bojevanje z vitezi, otrokom od 8 leta naprej pa je omogočen tudi ogled destilarn. Je pa prednost potovanja z malčki po Škotski ta, da imajo do petega leta ti večinoma povsod prost vstop (vključno z javnim transportom), saj so vstopnine na Škotskem precej visoke.

Mnoge družine po Škotski potujejo s šotori in avtomobili. Avtomobili so namreč mobilni in lažje obvladljivi tudi na cestah, ki so marsikje enosmerne z izogibališči. Medtem pa je avtodom bolj komforten in primeren za premagovanje manjših razdalj ter prijetno zatočišče v dežju in mrazu, še posebej če potujemo z zelo majhnimi otroki. Prav zato je bil tovrsten transport zaradi številnih postankov tudi naša izbira.

Večji del poti smo prepotovali z avtodomom, Škotska
Večji del poti smo prepotovali z avtodomom, Škotska

Višek sezone na Škotskem predstavlja poletje: meseci julij, avgust in september. Pred potovanjem smo večkrat naleteli na svarila o gneči, a smo na škotskih otokih doživeli lepoto, mir in spokojnost, kakršne je mogoče občutiti le v najbolj odročnih krajih sveta.

Top 5 potovalnih doživetij na Škotskem

1. Falkirško vodno kolo

Pred izgradnjo železnic, so bile reke in rečni kanali glavne povezovalne žile med kraji na Škotskem. Danes po kanalih vozijo številne turistične ladjice. V Falkirku je mogoče doživeti ali pa si zgolj ogledati fascinantno napravo, ki omogoča ladjam priti na nižji rečni nivo. Ob  ogromnem vodnem kolesu je urejen igralni park za otroke, kjer sta kar dve igrišči. Poleg tistega s klasičnimi igrali je tudi igrišče, ki je namenjeno spoznavanju vodne energije. Otroci s pomočjo vodnih črpalk in mlinčkov odkrivajo, kako deluje vodni tok in kakšna je lahko moč vode.

Doživljajsko igrišče ob vodnem kolesu v Falkirku, Škotska
Doživljajsko igrišče ob vodnem kolesu v Falkirku, Škotska
2. Škotski otoki

Škotska se ponaša s čudovitimi otoki, na katerih so prelepe peščene plaže, kristalno morje, pestri favna in flora ter bogata kulturna dediščina. Drobec tega smo okusili na Mullu in Ioni. Neskončni travnati tepihi, nasedle školjke na obalah, igranje narave s plimo in oseko, skrivnostni samostan na Ioni, vonj po morju in ovcah, slapovi, panoramske ceste, prijetna obalna mesteca in gradovi, posuti po rtičih. Za vrhunec pa koncert tradicionalnih škotskih dud, ki se je raztegnil daleč v noč.

Peščene plaže na otoku Mull, Škotska
Peščene plaže na otoku Mull, Škotska
Koncert dud na ladjici iz Ione, Škotska
Koncert dud na ladjici iz Ione, Škotska
3. Vrtovi

Čeprav je divja škotska pokrajina lepa sama po sebi, pa so nadvse blagodejni za oko tudi kultivirani vrtovi. Med najbolj impresivnimi, ki smo jih videli, sta bila samostanski zelenjavni vrt na Ioni, v katerem so med lično urejenim rastočim sočivjem veselo poskakovali zajci ter Kraljevi botanični vrt v Edinburghu, s klasično, do pike urejeno »angleško« travico, enim izmed največjih skalnjakov v Evropi, starimi, predviktorijanskimi rastlinjaki z eksotičnimi rastlinami iz celega sveta, v katerih med drugimi rastejo tudi kakavovci, kava, banane, riž, aloa vera, ananas, sladkorni trs, orhideje, lokvanji, številne vrste kaktusov in 200 let stara palma.

Rastlinjak v Kraljevem botaničnem vrtu v Edinburghu, Škotska
Rastlinjak v Kraljevem botaničnem vrtu v Edinburghu, Škotska
Eksotično rastlinje v Kraljevem botaničnem vrtu v Edinburghu, Škotska
Eksotično rastlinje v Kraljevem botaničnem vrtu v Edinburghu, Škotska
Kraljevi botanični vrt v Edinburghu, Škotska
Kraljevi botanični vrt v Edinburghu, Škotska
4. Angleška kraljeva ladja

Britannia, angleška kraljeva ladja, ki je od leta 2001 upokojena in zasidrana v pristanišču v Edinburghu, je največja atrakcija na Škotskem, zato je razumljivo, da je na njej vedno gneča. Ladjo je še do nedavnega uporabljala angleška kraljica Elizabeta s svojo družino, med drugim pa sta na njej medene tedne preživela princ Charles in princesa Diana. Pokukamo lahko v skoraj vse prostore, od strojnice, pralnice, prostorov za osebje, kuhinje, jedilnic, dnevnih prostorov do spalnice kraljice Elizabete. Na fotografijah so predstavljene in opisane tudi zgodbe iz ladje za čas, ko je ta še plula.

Soba kraljice Elizabete na kraljevi ladji Britannia, Škotska
Soba princa Charles-a in princese Diane na kraljevi ladji Britannia, Škotska
Ladja Britannia, Škotska
Ladja Britannia, Škotska
5. Edinburgh

Srednje veliko evropsko mesto, ki nas je navdušilo s svojim poletnim vrvežem, pogledom na grad in klasično arhitekturo, z živahnimi ulicami, razposajenimi uličnimi glasbeniki, zvokom dud, ki se vije med uličicami starega jedra, festivalskim vzdušjem v edimburških parkih in odličnim javnim transportom z udobnimi dvonadstropnimi avtobusi.

Ulični koncert v Edinburghu, Škotska
Ulični koncert v Edinburghu, Škotska
Poletni vrvež v Edinburghu, Škotska
Poletni vrvež v Edinburghu, Škotska
Edinburški utrip, Škotska
Edinburški utrip, Škotska

Članek je napisala Teja, mama triletnice, odprta za široko polje otroških izkušenj in doživetij. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.