Z malčkom, kolesi in strešnim šotorom po Danski

0

Pred družinskim potovanjem s šotorom na sever je bila prva skrb vreme, po prihodu domov pa je ostalo zgolj navdušenje nad urejenostjo infrastrukture, kajti celo v dežju, vetru in mrazu, je kampiranje na tem koncu sveta nadvse prijetna izkušnja, za otroke in kolesarje pa je Danska pravi raj.

Destinacija: Danska

Čas potovanja: julij 2015

Dnevi na potovanju: 14 dni

Starost otroka: 1 leto

Primerno za otroke: vseh starosti

Proračun: Stroški prevoza so nas skupaj s trajektom za nazaj prišli približno 700 €. Na Danskem so avtoceste brezplačne, se pa na večini mostov pobirajo mostnine, ki so lahko precej visoke. Cene kampov v visoki sezoni se za šotorjenje gibljejo okrog 12 € na odraslo osebo na dan in okrog 6 € za otroke od 1.-14. leta na dan. Cene hrane so v nizkocenovnih trgovinah podobne našim, medtem, ko so cene v lokalih večkratnik naših.

Vreme: Najbolj primeren čas za kampiranje in kolesarjenje po Danski je poletje, saj je takrat najbolj toplo. Večino časa piha veter. Včasih se temperature povzdignejo tudi nad 25 stopinj in dolge peščene plaže so v hipu polne domačinov, ki se pridejo tja sončit in kopat. Dnevi poleti so dolgi in svetli, kar pa lahko nekoliko zmoti bioritem bolj občutljivih otrok.

Pot: 1400 kilometrov po celini do danskega mesta Ribe. Vožnja po avtocesti s postanki v nemških avtokampih. Nazaj grede s trajektom iz danskega Gedserja do Rostocka, čez Nemčijo pa zopet po avtocesti.

Namestitev: Kampi. Danska ima razvejano mrežo kampov, ki so odlično urejeni. Poleg standardne opreme, oskrbovalni bloki vsebujejo tudi zaprte kuhinje s štedilniki in pečicami, jedilnice, ogrevane kopalnice za dojenčke in malčke ter notranje igralnice. Ker je kampov po državi zelo veliko, pretirano načrtovanje in rezervacije vnaprej običajno niso potrebni.

Pot čez Nemčijo nas postopoma pripravlja na malce hladnejše ozračje, kakor smo ga vajeni doma, toda prav lahko se vam zgodi, da naletite na vročinski val in na presenetljivo polne plaže ljudi, ki uživajo in se grejejo na soncu. Skandinavsko poletje je sicer nadvse podobno našim pomladim, tudi z nihanjem temperatur, ki se gibljejo od zimskih do povsem poletnih, zato je dobro spakirati vse: od toplih puloverjev do kratkih rokavov, obvezni pa so gumijasti škornji in pelerina. Pa ne samo za otroke, pelerina je primerna tudi za odrasle, saj pogosto prši, zaradi vetra pa je dežnik skrajno nerodna reč.

Pogled na marino z mestnega gradu v Vordingborgu, Danska
Pogled na marino z mestnega gradu v Vordingborgu, Danska

Skandinavci obožujejo kampiranje in na poti smo srečali kar nekaj družin, ki so potovale tudi s šotori. Svojega smo imeli kar na strehi, za tiste na tleh pa je priporočljiv visok vodni stolpec ter tople spalne vreče. Med dnevom in nočjo sicer ni velikih temperaturnih nihanj, zato nas v šotoru ponoči ni nikoli zeblo. Hrano smo si pripravljali sami, v odlično opremljenih zaprtih kuhinjah kampov.

Avto smo dodatno obremenili še s kolesi, ki smo jih uporabljali za krajše izlete, obiske mest ali samo za skok v trgovino. Kolesarska infrastruktura je odlično urejena, steze pa še posebej v urbanih krajih funkcionirajo, enako kakor ceste, zato smo se na začetku kar malo lovili, da smo usvojili kolesarsko ureditev.

Otrokom na Danskem ne bo dolgčas. Največ jih v ta konec odpotuje zaradi Legolanda, a tudi, če vas ne mikajo obiski zabaviščnih parkov, živalskih vrtov in muzejev, se v vsakem kraju najde kaj zanimivega, od urejenih otroških igrišč, čudovitih parkov do peščenih sipin in mivkastih plaž.

5 TOP POTOVALNIH DOŽIVETIJ

1. Kampiranje v dežju

Prvih nekaj dni po prihodu na Dansko je deževalo. Z enoletnim otrokom, ki je ravno na tem, da shodi, to ni bilo ravno prijetno, toda izkazalo se je, da so bile naše skrbi povsem odveč. Prostornemu šotoru na strehi avtomobila voda ni prišla do živega, kamp v Ribe-ju, kjer smo bili nastanjeni tiste dni, pa je imel notranjo kuhinjo s štedilniki, jedilnico in prijetno urejeno dnevno sobo – igralnico, kjer smo ob igračah in knjigah prevedrili večje nalive. Največje presenečenje pa je bila zagotovo prostorna otroška kopalnica, najbolj toplo in intimno otroško zavetje v kampu, z banjico, igračkami in previjalno mizo, nad katero je bingljal prelep mobile. Danci imajo za takšne podrobnosti res občutek.

2. Odense, rojstno mesto Hansa Christiana Andersena

Mesto na otočku je bilo tistega dne, ko smo ga obiskali, prijetno živahno. Avto smo pustili na obrobju in se v center podali s kolesi. Na glavni cesti je bil poseben pas namenjen zgolj kolesarjem, prav tako vsi znaki in semaforji, kar je terjalo nemalo pozornosti pri vožnji. Rojstna hiša, v kateri se je rodil pisatelj Hans Christian Andersen, je spremenjena v muzej, na dvorišču pa ob lepem vremenu potekajo, do zadnjega kotička zapolnjene predstave, v katerih so upodobljeni Andersenovi pravljični junaki. Predstave se odvijajo v različnih jezikih.

Dogodki za otroke v mestu Hansa Christiana Andersena, Danska
Dogodki za otroke v mestu Hansa Christiana Andersena, Danska
Portret Hansa Christiana Andersena na pročelju ene od hiš v Odense, Danska
Portret Hansa Christiana Andersena na pročelju ene od hiš v Odense, Danska

3. Kolesarjenje po odročnem podeželju

Kljub dobro urejenim asfaltiranim kolesarskim stezam, smo raje izbirali kolovoze in poti po travnikih, gozdovih in ob morju, ki so nas nemalokrat pripeljali do neokrnjenih plaž ter prostorčkov za piknik, ki nikoli niso bili zasedeni. Tudi z otrokom v kolesarskem sedežu, kolesarjenje ne postane naporno, saj so tereni pretežno ravni. Toda ne povsod, za obisk najvišjega klifa v državi Møns Klint, smo morali odložiti kolesa, otroka naložiti v nahrbtnik in zagristi v nepregledno število stopnic, kar je bilo poplačano z impozantnimi pečinami, zasidranimi v Batlsko morje.

Najvišji klif v državi Møns Klint, do katerega vodi nepregledno število stopnic, Danska
Najvišji klif v državi Møns Klint, do katerega vodi nepregledno število stopnic, Danska

4. Vroče poletje na peščenih sipinah

Po deževnem začetku, nas je kmalu presenetil vročinski val, kar na severu sicer ni nič neobičajnega. Temperature so se dvignile nad 25 stopinj C in toplih dni smo se zelo razveselili ter jih, kot tudi večina Dancev, izkoristili za obisk plaž. Danska je znana po sipinah in mivkastih plažah. Med najlepšimi, ki smo jih obiskali, je bila Marielyst Strand. Temperature morja so bile sicer še vedno zgolj za tiste bolj pogumne, a v obilici materiala za gradove, potičke in zasipanje, to sploh ni bilo pomembno.

Peščeni raj za otroke plaža Marielyst Strand, Danska
Peščeni raj za otroke plaža Marielyst Strand, Danska
Surfarji na eni izmed številnih mivkastih plaž na zahodni obali Danske
Surfarji na eni izmed številnih mivkastih plaž na zahodni obali Danske

5. Mala danska mesteca

Glavnemu mestu smo se tokrat namenoma izognili. København sicer ne sodi med največje prestolnice, a je tako zanimiv, da si zasluži samostojen obisk. Med večjimi mesti smo obiskali Arhus in Odense, sicer pa smo se raje potikali po manj znanih in neobljudenih krajih. Očaralo nas je staro obmorsko mestece Ribe, več dni pa smo pohajkovali okrog Vordinborga, kjer smo obiskali prijatelje in naleteli na veličastne mostove, ki prečkajo morje, na zanimive ulične instalacije, tovarne bombonov, ribiške naselbine, prisrčne trgovinice in odličen sladoled.

Ulične instalacije v Aarhusu, Danska
Ulične instalacije v Aarhusu, Danska
Ulica v enem izmed najstarejših predelov mesta Odense, Danska
Ulica v enem izmed najstarejših predelov mesta Odense, Danska
abavni suvenirji v eni izmed butičnih trgovinic v Vordingborgu, Danska
Zabavni suvenirji v eni izmed butičnih trgovinic v Vordingborgu, Danska

Prispevala: Teja, mama triletnice, odprta za široko polje otroških izkušenj in doživetij.