3 preproste družinske prakse za lepšo naravo

0

December ni ravno mesec, ko razmišljamo o novih zaobljubah. A letošnji je drugačen, saj nas je aktualna situacija prisilila, da se umirimo, razmislimo, naredimo drugače in bolje. In prazničnemu decembru sledi januar, ko pa ponavadi si zadamo novoletne zaobljube in želimo svoje navade izboljšati. Zakaj pa ne bi tega, enkrat za spremembo, naredili že mesec prej?

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj preprostih korakov, kako lahko skupaj, z majhnimi dejanji, pripomoremo k ohranitvi narave, v aktivnosti pa na zanimiv, zabaven in poučen način vključimo celotno družino:

 • Zelene prakse doma

Trenutna situacija pa tudi siceršnje vsakodnevne obveznosti nam nalagajo, da smo večino časa doma, kjer lahko z veliko majhnimi spremembami pripomoremo veliko k bolj zeleni prihodnosti. KZM družine se v celoti držimo preprostejših korakov, del bolj pogumnih pa z veseljem izpolnjuje tudi drugi del seznama.

Trije koraki za začetnike:

 1. Del nakupov opravimo na tržnici ali v trgovini brez plastične embalaže (ali pa jih preprosto naročimo na spletni naročilnici), ostale nakupe opravimo v vrečki iz blaga, izbiramo živila, ki niso prekomerno pakirana;
 2. Doma pripravljamo neprocesirano hrano, s čim manj dodatne embalaže;
 3. Del kozmetike in pripomočkov za nego telesa (mila, šamponi, kreme) zamenjamo z naravnimi in tistimi brez plastične embalaže (preverite v trgovini Rifuzl).
Nakup v trgovini brez embalaže (Rifuzl) je lahko zelo zanimiv tudi za mulca, še posebej, če nakupuje dobrote 🙂

Trije koraki za naprednejše:

 1. Hrano v celoti kupimo pri lokalnem kmetu in v trgovini brez plastične embalaže;
 2. Vso kozmetiko za nego celotne družine zamenjamo za naravno, brez plastične embalaže;
 3. Vse higienske pripomočke za enkratno uporabo zamenjamo za pralne ali druge okoljsko trajnostne (robčki, plenice, blazinice za čiščenje obraza, ipd.). Preverite v trgovini Rifuzl.
Nakup v trgovini brez embalaže zahteva nekoliko več organizacije že doma. Dobra stran tega pa je, da lahko uporabimo tudi kozarce in posode, ki se nam valjajo doma od vloženih jedi, omak ipd.

Za začetnike z veliko željo po nakupih brez plastične embalaže, a z zmedenimi vprašanji, kam vse po testenine, kam po mlečne izdelke, sezonsko sadje, stročnice ali pa morda po čistila in kozmetiko – zavij v  Rifuzl.

Nakup lahko opravimo samostojno, iz dozirnikov (Fotografija je last Rifuzla).

Rifuzl ti olajša, približa in poenostavi nakupovanje izdelkov v lastno embalažo, z namenom, da ne proizvajamo odpadkov, skrbimo za naravo in naše zdravje. Na enem mestu  ponuja vse, kar gospodinjstvo potrebuje, s poudarkom na kvalitetnih, pretežko ekoloških izdelkih lokalnih dobaviteljev. Z nakupom pripomoreš k čistejšemu okolju, v katerem živimo in bodo živeli naši otroci in hkrati podpiraš lokalne pridelovalce, lokalno gospodarstvo.

Rifuzl ponuja pester izbor izdelkov, kar je še posebej fino za tiste z majhnimi mulci in (pre)malo časa za tekanje po različnih trgovinah.
 • Praznična ustvarjanja in obdarovanja

Ker je pred nami še čas obdarovanja, ga lahko letos izkoristimo tudi za izbiro okoljsko prijaznejših darilc ali pa jih, pogumno (in malenkost amatersko, a zato toliko bolj prisrčno) kot mi, izdelajte sami. Ob vključenosti celotne družine bo veselje babic in ostalih obdarovancev zagotovljeno!

Tri ideje za začetnike:

 1. Knjiga, po možnosti nezavita v plastično embalažo;
 2. Izdelki za osebno nego brez plastične embalaže (naravna kozmetika, pralni pripomočki);
 3. Paket dobrot (suho sadje, piškoti, ipd.), nabran in pakiran v lepi stekleni embalaži za večkratno uporabo.

Šest idej za naprednejše, ki se želijo preizkusiti v izdelavi:

 1. Domača granola v stekleni embalaži;
 2. Domača masažna ploščica;
 3. Domač piling za telo v steklenem kozarčku;
 4. Domač čaj;
 5. Domači medenjaki;
 6. Domače marmelade.

Za še več napotkov za izdelavo darilc z otroki, pa tukaj. Vse sestavine lahko kupiš v Rifuzlu.

Domača darilca so lahko super uporabna in prav enako lepa
 • Zeleni izleti

KZM družine se najbolje počutimo zunaj, ko smo v naravi ali raziskujemo nove kraje. A se pri tem z nekaj manjšimi in nekaj bolj pogumnimi koraki obnašamo odgovorno, hkrati pa nas slednje na izletu na noben način ne omejuje.

Trije koraki za začetnike:

 1. Izbiramo izlete blizu doma ali v svoji občini;
 2. Vzamemo lastno pijačo v steklenički ali jeklenički;
 3. Na gorski koči naročimo hrano in pijačo, ki ni pakirana v embalaži za enkratno uporabo.

Več idej, kaj obiskati v bližini doma oz. v lastni občini, lahko najdete tukaj.

Na izletih vodo vedno vzamemo v jeklenički ali steklenički.

Trije koraki za naprednejše:

 1. Za daljše izlete izbiramo javni prevoz;
 2. Malico nakupimo v trgovini brez plastične embalaže;
 3. Malico spakiramo v naravi prijazno embalažo, vodo natočimo v stekleničke ali jekleničke.
Z nekaj organizacije lahko vso hrano, pijačo in prigrizke za dnevni izlet pripravimo v embalaži, ki je namenjena večkratni uporabi.

Nekaj idej, kaj spakirati za malico, in v kakšno embalažo jo pripraviti, tukaj

Da pa se brez večjih prilagajanj načrtovati tudi večdnevni dopust (skoraj) brez plastične embalaže – kako, si preberi na Rifuzlovi strani.

Članek je nastal ob podpori Rifuzla, trgovine brez plastične embalaže, a je zapisana vsebina tudi odraz naših izkušenj, navad in želja za prihodnje. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.