Z enoletnikom v New York – kaj je bilo super, kaj je šlo narobe in kaj bi spremenili

0
New York je enkratno mesto, a malček načrtovanja z obiskom majhnega mulca je potrebnega.

New York, veliko jabolko, mesto, ki nikoli ne spi in destinacija na bucket listi (skorajda) vsakega popotnika. Mesto neskončnih možnosti in presežkov, številnih kulinaričnih užitkov, razburljivih športnih dogodkov, najlepših gledaliških predstav in najboljšega nakupovanja. Pa tudi mesto hitenja v poslovnih oblačilih in športnih čevljih po cesti, rumenih taksijev in nešteto prizorov iz filmov. New York brez dvoma zlahka opišemo z vsem presežki, zaradi česar je 1 teden raziskovanja absolutno premalo. Za popolno sliko je potrebno načrtovati 10, še bolje 14 dni.  Jasno pa je, da je New York predvsem destinacija za pare, skupino prijateljev ali mamo in hči.

Kaj pa za družine? Še posebej tiste z majhnimi mulci? Iskreno? Da in ne. Z mulci se namreč zlahka ujamemo v zanko kombiniranja lastnih ter mulčevih potreb in želja, kar je lahko v kombinaciji s časovno razliko in neprespanim mulcem precej zahtevno. A s pravilnim načrtovanjem poti in preživljanja časa v mestu se boste gotovo želeli še vrniti.

Kombinacija zelenja v Central parku in nebotičnikov na Manhattnu je svojevrstna.
 • Destinacija: New York
 • Čas potovanja: prvomajske počitnice 2013
 • Dnevi na potovanju: 10 dni
 • Starost otroka: 16 mesecev
 • Primerno za otroke: vseh starosti, a najbolj za tiste nad 4 leta ali res čisto majhne dojenčke.
 • Vreme: New York ima v splošnem dva letna časa – ali res vroča in precej vlažna poletja ali mrzlo zimo, na čase tudi s konkretno pošiljko snega. Pomlad in jesen sta nekje na hitro vmes (pa tudi pozimi se zgodi kakšen pomladni dan ali poleti kakšen skorajda zimski). Tako je bilo tudi v začetku maja. Zjutraj, zvečer in v senci mrzlo (tudi za zimsko bundo), čez dan, na soncu vroče, za kratke rokave. V splošnem pa lepi, sončni dnevi.
 • Namestitev: Mi smo živeli pri svoji družini, ki je takrat prebivala v New Yorku. Tudi sicer pa z mulci priporočamo najem stanovanja, saj nudi več prostora in možnost priprave (zdrave) hrane.
 • Let: Dunaj – Dublin – New York (JFK)
 • Hrana: Kakovostna, po možnosti ekološka hrana v New Yorku je draga. Veliko je raznolike hitre prehrane, ki jo lahko pojeste tako na mimogrede. Odvisno od preferenc in finančnih možnosti, a za majhne mulce, z veliko energije, kjer je miren obisk restavracije že podoben zadetku na lotu, vsekakor priporočamo, da kakšen obrok skuhate sami. S starejšimi mulci ali mulci gurmani bo pa edini izziv, kako preizkusiti vse, kar mesto ponuja.

Budget: 

 • Let: 1300 eur (2 odrasli osebi, mulc v naročju).
 • prevozi po mestu: 33 usd/osebo za 7 dnevni neomejen Metrocard ter dodatno cca. 7 usd/osebo v eno smer za t.i. JFK Air train (vlak, ki vozi, do letališča).
 • hrana čez dan: 100 eur/dan v primeru, da smo 1 obrok, npr. kosilo, pojedli v restavraciji – srednji cenovni razred, ostale obroke pa pripravili z nakupljenimi sestavinami doma; skupno cca. 1000 eur.
 • ogledi, dogodki, nakupi: odvisno od želja in zmožnosti, ampak od 300 eur naprej. V našem primeru cca. 1000 eur.
Blišč in gledališke predstave, ki jih bodo veseli predvsem mulci nad 4 leta starosti.

Kaj je bilo na našem potovanju super:

Super je bilo seveda veliko stvari, predvsem starša sva uživala zgolj v sprehajanju po ulicah mesta, ki res nikoli ne spi. Spodnji seznam pa predstavlja predvsem tisto, kar je bilo zanimivo našemu eno in nekaj letniku.

1. Živalski vrt v Central Parku

Živalski vrt je tako lep in raznolik, da bo navdušil vse generacije.

Definitivno najboljša zadeva za našega mulca v vseh 10 dneh New Yorka. Mi smo se sprva spogledovali z večjim živalskim vrtom, ki je v Bronxu, a so na koncu zaradi priročnosti pristali kar v tem v Central Parku. Za ameriške razmere sicer majhen (za naše ogromen in bogat) živalski vrt ima pravzaprav vse, kar si mulc želi – številne živali, lepo urejene prostore, ki živali v celoti približajo ljudem, številna igrala in možnost hranjenja le-teh. Čeprav je na tem mestu živalski vrt že več kot 150 let, je infrastruktura prenovljena in lepa, razdeljen pa je na več območij – tropsko območje, polarno območje, del s pticami… Ogled lahko mulci zaključijo s hranjenjem koz in račk ter igro na igralih.

Cena: 19,95 USD odrasli (nad 13 let), 14,95 USD otroci (3-12 let), do 2 let prost vstop.

Otroški del živalskega vrta postreže tudi z možnostjo hranjenja živali in super igral.

2. Central Park

Opazovanje živali v Central parku je bilo luštno doživetje.

Našemu mulcu je bilo v tistem obdobju pomembno, da se je lahko prosto in predvsem veliko gibal. Zato so bili parki kot nalašč za to. Central park je s tega vidika idealen – dokaj blizu vseh znamenitosti in trgovin, da smo lahko po ogledih še skočili na malo sprostitve v park. Hkrati pa nudi tudi ogled številnih živali – račk in ostalih vodnih živali v jezerih, neverjetno pogumnih veveric, ki hrano mirno prežvekujejo kar v naročju ali pa konj, ki so vpreženi v kočije.

Pogumne veveričke so svojevrstno doživetje.

3. High Line

High line zna gostiti veliko število turistov (kot vse znamenitosti v New Yorku), zato priporočamo uporabo nosilke.

Nekdanja železniška proga, ki je bila v tridesetih letih 20. stoletja zgrajena na višini predvsem za tovorne vlake z namenom zagotavljanja varnosti lokalnemu prebivalstvu, je danes spremenjena v slaba 2,5 kilometra dolg park. Ob železniških tračnicah so zasajena drevesa in rože, ob progi pa je zrastlo tudi veliko modernih in umetniških zgradb. Celotna pot deluje zelo kontrastno, kot povzdignjena zelena oaza sredi betonskega Manhattna in privablja številne turiste. Mulcem bo sprehod na višini zanimiv, še posebej ob opazovanju okolice in avtomobilov spodaj. Druga možnost pa vključuje voziček, vendar je lahko slednji ob večji gneči precej nepraktičen. Še ena kljukica v smeri nosilke, predvsem za manjše mulčke in/ali ob vikendih in praznikih.

4. Prospect Park

Prospect park se ponaša predvsem z velikimi travnatimi površinami, kjer lahko mulci prosto tekajo.

Mi si ga verjetno ne bi niti ogledali, če ne bi živeli v bližini, saj se nahaja v Brooklynu. Ampak bi ga po krivici izpustili, saj je park fantastičen, še posebej za manjše mulce, ki potrebujejo precej prostora za tek in raziskovanje. Park se razteza na veliki površini in tukaj smo prvič mulca pustili, da prosto teče, mi pa ne vsako sekundo za njim. Ponaša pa se tudi z živalskim vrtom in izjemnimi igrali, ki so našega mulca navdušili. Park spomladi in poleti gosti tudi številne dogodke, zaradi česar ga je vsekakor vredno obiskati.

5. Promenada v Brooklyn Hights

Krasni razgledi in lepo urejena promenada razvajajo starše in mulce.

Mogoče je slednje bolj za starše kot mulce oz. recimo, da veselje tukaj najdejo oboji. Starši predvsem v sprehajanju in pogledih na nebotičnike Manhattna, mulci v tekanju po promenadi in na igralih. Ker je ta del tudi precej zelen, se tudi tukaj najdejo radovedne, pogumne in lačne veveričke, ki jih bo mulc z veseljem nahranil.

Kaj je na našem potovanju šlo narobe:

1. Jet lag

Zaradi zgodnjega zbujanja našega mulca smo Manhattan spoznavali že pred sončnim vzhodom, kar ima tudi nekaj prednosti

Naš mulc je vsekakor poskrbel, da smo New York okusili skladno z njegovim najbolj znanim sloganom – mesto, ki nikoli ne spi. Ker nismo spali niti mi. Časovna razlika, t.i. jet lag, je našega mulca popolnoma zdelal in tako smo vsaj nekaj dni zaporedoma vstajali ob 3, najkasneje 4 zjutraj. Zaradi spleta okoliščin in dejstva, da ima enoletnik kljub nočnim uram ogromno energije, nismo ostajali v stanovanju, ampak ob 5 zjutraj že veselo raziskovali ulice Manhattna. Zgolj ulice, ker trgovine so seveda zaprte. In ko bi človek nekje ob 8. uri pričel dan, z ogledom, kavo in kakšnim nakupom, je naš mulc veselo zaspal opoldansko spanje. Dneve smo tako zaključili najkasneje ob 15h, saj se je takrat pričelo nočno spanje. Zadeva se je proti koncu dopusta nekoliko normalizirala, tako da smo lahko bolje izkoristili dneve. A kljub temu je bila to dragocena izkušnja, zaradi česar smo naslednje potovanje, kjer smo menjali več kot 3 časovne pasove, načrtovali šele čez 4 leta.

2. Napačna izbira leta

Če potuješ z dojenčkom ali pa nekoliko starejšim mulcem, časovnica letov niti ne igra takšne vloge. Pri enoletniku, vsaj v našem primeru, pa jo je, in to ogromno! Pa smo prišli pripravljeni – z novimi igračami in knjigami, ki žal niso za dolgo zalegle. Dolga pot do izhodiščnega letališča, let po Evropi, ponoven prestop in premalo časa zanj ter nato dodatnih 7 ur leta je v kombinaciji z energičnim mulcem precej naporno. Sicer na koncu vidiš, da so vsi starši na letalu v več ali manj enaki situaciji, a nam se je takrat zdelo, da slabše ne bi mogli izbrati.

3. Slaba mobilnost z vozičkom

Voziček nam je pogosto predstavljal bolj oviro, zato smo radi zahajali v parke, kjer je mulc prosto tekal.

New York je super mesto, z odlično podzemno železnico, razločnimi zemljevidi, v glavnem, vse nam je bilo jasno. Čeprav smo ogromno prehodili, pa smo vsakodnevno pot na Manhattan in nazaj do doma, pa še kaj vmes, vseeno opravili z metrojem. In tukaj je nastala težava: do podzemne železnice vodijo stopnice, le izjemno redko dvigala. Tako smo mulca v vozičku, velikokrat tudi spečega, nosili po stopnicah dol in ponovno gor. S prestopanji, ogledi po mestu in podobno – 10 krat dnevno, vsaj. Pozitivna stran vsega je, da so ljudje izjemno prijazni in so nama v večini primerov pri tem ponudili pomoč.

4. Pomanjkanje možnosti za zdravo prehrano na hitro

New York je res mesto ogromnih, neštetih možnosti, tudi ko pride do prehranjevanja. Odrasli in starejši mulci lahko na vsakem koraku preizkusijo katero od svetovne kuhinje ali pa kar po poti kupijo kakšno bolj ali manj zdravo možnost. Pravzaprav je ta raznolikost tudi na področju kulinarike en velik plus, če imaš čas in željo, da se spoznavaš z različnimi okusi. Po drugi strani pa je težko skombinirati energičnega mulca, ki bi na hitro želel nekaj zdravega pojesti. Bodisi slednje zahteva daljši postanek v restavraciji, ki ne gre skupaj z enoletnikom, ali pa je zadeva cenovno precej neugodna. Tako smo pač izbrali med malo manj zdravo možnostjo ali pa kuhali doma. V tem pogledu definitivno priporočamo najem stanovanja namesto bivanja v hotelu.

5. Slaba izbira trenutka za obisk New Yorka

Malo starejši mulci bodo z veseljem opazovali nebotičnike.

Kakor koli obračamo zadeve, na koncu smo ugotovili, da smo za obisk New Yorka enostavno izbrali napačen trenutek. Mesto je krasno, ponuja ogromno možnosti za preživljanje prostega časa, številne znamenitosti in kulinarične užitke, zaradi česar je škoda, če tega družina ne izkoristi na potovanju. Tako brez dvoma lahko sklenemo, da nas nobena od zgornjih točk ne bi motila, če bi naš prihod načrtovali nekoliko prej, ali še bolje, z nekoliko starejšim mulcem, ki bi se lahko v celoti naužil vsega, kar mesto ponuja.

Kaj bi spremenili:

1. V New York drug čas

Prvi in najpomembnejši nasvet sebi in drugim bi bil, da se New York načrtuje z otrokom, ki je dovolj star, da lahko uživa v raznolikosti in možnostih, ki so na voljo. To bi nekako pomenilo, da mora imeti mulc vsaj 3, še bolje 4 leta. Se da seveda tudi prej, a tam okoli leta ali dveh je ponavadi z vidika spanja, organizacije prehrane in iskanja zanimivosti zanje največji izziv. Pri malenkost starejših pa bo užitek preizkušanje različnih svetovnih kuhinj, obisk katerega izmed muzejev, pa tudi športnega dogodka ali predstave na Broadwayu. Dodaten plus malenkost starejšega otroka je, da četudi ga muči jet lag, ga lažje prepričaš, da še ostane vsaj kakšno minutko dlje v postelji.

Druga možnost je načrtovanje obiska z mulčkom, tja do 1 leta starosti, če le ni kakšnih zdravstvenih ali drugih zadržkov. Mlajši kot so, bolj neproblematična so potovanja, ni toliko načrtovanja prehrane, veliko še spijo, zaradi česar so ogledi znamenitosti lažji.

2. Izbira direktnega leta

Čeprav to predstavlja manjši del potovanja, je lahko izkušnja z letalom precej naporna. Mi kasneje nikoli več nismo imeli težav, morda ker smo bili še bolje pripravljeni, morda ker smo pametneje izbirali lete in destinacije. V prihodnje bi za potovanje v New York zagotovo izbrali bližje izhodno letališče in/ali direkten let, po možnosti v kasnejšem delu dneva, da bi mulc vsaj del leta prespal.

3. Uporaba nosilke v kombinaciji z vozičkom

Bolj kot je otrok majhen, bolj bo dobrodošla uporaba nosilke, seveda v kombinaciji z vozičkom. Nosilka je najboljša možnost predvsem za metroje, nakupovanja, pravzaprav povsod kjer je gneča in je manevriranje z vozičkom težje.

4. Jet lag bi sprejeli

Če bi še enkrat podoživljali New York, bi jet lag enostavno sprejeli oz. bi temu nekako prilagodili dan. Zgodnja jutranja ura na Manhattnu ima tudi svoje prednosti – predvsem manj gneče na ulicah in možnost, da si prvi v vrsti pri znamenitostih.

Če se pa mulc vseeno zbuja sredi noči, je pa velika prednost, če bivate v najetem stanovanju (s kakšno ločeno sobo), saj se mulc z enim staršem lahko umakne v drug prostor, drug starš pa medtem spi (sledi zamenjava :)).

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo.