Z e- kolesi ob Baltskem morju, Nemčija

0

Nemško Baltsko morje je ena najlepših turističnih destinacij v Evropi, a žal (ali na srečo!) med tujimi turisti še dokaj nepoznana. Na povabilo Nemške turistične organizacije sem skupaj z novinarji z vse Evrope 4 dni raziskovala eno od dveh zveznih dežel, ki mejita na Baltsko morje, Mecklenburg-Predpomorjanska ter ocenila ali je to destinacija za družinske počitnice.

Vsekakor! In to čudovita destinacija za aktivne počitnice, odmaknjena od množičnega turizma, ki vas bo prepričala s čudovito naravo, neverjetno dobrim zrakom, belimi peščenimi plažami, lepimi mesti ter bogato zgodovino, odlično kulinariko ter številnimi jezeri.

Z e- kolesi ob Baltskem morju, Rostocker Heide
Z e- kolesi ob Baltskem morju, Graal Muritz
Z e- kolesi ob Baltskem morju, Wismar
Z e- kolesi ob Baltskem morju
  • Destinacija: Nemčija, zvezna dežela Mecklenburg-Predpomorjanska
  • Čas potovanja: julij 2023
  • Dnevi na potovanju: 5 dni, od tega 3 dni aktivnega kolesarjenja
Primerno za družine: Raziskovanje teh krajev s kolesi je le še dodaten čar. V kolikor bi tudi vi želeli raziskovati Baltsko morje s kolesi, naj bodo otroci tako majhni, da so v stolčkih ali pa že vajeni samostojnega kolesarjenja. E- kolesa izposojajo v vseh večjih mestih in čeprav ni večjih vzponov na poti, včasi “eco” program prav pride. Kolesarjenje z e-kolesi je vsekakor svojevrstna izkušnja, saj doživite več ob manjši utrujenosti 🙂 Enako pot bi ponovila s svojim 11 letnikom.
Taka čudovita igrišča boste pogosto našli ob obali
Kako do destinacije:
  • Baltsko morje kot končna destinacija je odlična za roadtrip z avtom ali avtodomom. Preberite si naš članek 10-dnevni roadtrip z avtodomom po Nemčiji. Jaz bi odvzela nekaj dni poti, temu dodala še teden ob Baltiku in odlične počitnice so zagotovljene.
  • Druga možnost je kombinacija letalo- vlak. Let do Berlina ali Hamburga ter nato z vlaki do Rostocka ali let do Frankfurta in potem z vlakom do Rostocka.
Vlaki v Nemčiji so top izbira potovanja, tudi s kolesi
Namestitev: ob Baltskem morju lahko kampirate (šotori, še bolje z avtodomom) ali pa seveda nočite v privatnih namestitvah ali hotelih. Naše namestitve:

Radisson Blu toplo priporočam kot družinsko bazo za odkrivanje Baltskega morja (v kolikor si ne želite kampiranja). Družinam prijazen hotel z odlično lokacijo v pristanišču ter blizu glavnega mestnega jedra. Velik plus je možnost zajtrka do 11.30 (in mimogrede najboljši zajtrk, kar sem jih kdaj jedla!) ter odličen welness v najvišjem nadstropju, s čudovitim razgledom.

Wismar- Park inn – odlična iztočnica za raziskovanje UNESCO mesta
Radisson Blu Hotel Rostock- priporočamo kot bazo za družinsko odkrivanje mest ter narave ob Baltskem morrju
Savna s pogledom na pristanišče Rostock, Radisson Blu Hotel

Vreme: Baltsko morje je čudovito od spomladi do jeseni, pričakujete pa lahko vse od dežja, sonca in vetra. V času mojega obiska so bile temperature od 16 stopinj zjutraj do 24 stopinj čez dan. Temperature morja cca. 20 stopinj- odlično in kar večina otrok se je veselo kopala.

Naša kolesarska tura ob Baltskem morju po dnevih

Kolesarili smo polne 3 dni. Originalen plan je bil 117km, a smo cela skupina glasovala po dodatnh lepih trenutkih in tako smo skupno naredili 188km. Pomembno je izpostaviti, da je bila skupina res raznolika, različne starosti ter športne pripravljenosti. Zato lahko zagotovo rečem, da bo za otroke 9 let+ taka tura obvladljiva.

  • 2.dan 52km, Wismar- Rerik- Kühlungsborn
  • 3.dan 62km, Rostock- Warnemünde- Graal Müritz- Rostock
  • 4.dan 74km, Rostock- Ahrenshoop- Graal Müritz

1. dan: Wismar

Pričetek našega raziskovanja se je pričel z vodenim ogledom mesta Wismar. Slikovito in majhno obmorsko mesto pod UNESCO zaščito od leta 2002 nas je pričakalo s soncem obsijano ter z zelo sproščenim vzdušjem. Krasne ulice zgodovinskega jedra so bile v našem času polne dišečih vrtnic, kar je sprehodu dalo poseben čar.

Razglednica z Wismarja

S svojimi cerkvami, kulturno zgodovinskimi stavbami različnih slogov  ter impresivnim trgom s skrbno obnovljenimi meščanskimi hišami je Wismar eno najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih jeder v Nemčiji.

Wismar
Na vzhodni strani tržnice stoji ena najstarejših meščanskih hiš v mestu. Opečnato pročelje hiše, zgrajene okoli leta 1380, je ena najvrednejših in zadnjih poznogotskih dvokapnih hišnih fasad v mestu.
Cerkev St. Marien- cerkveno ladjo je močno poškodoval letalski napad med drugo svetovno vojno. Danes je od daleč viden samo stolp, ki je visok več kot 80 metrov. Do takrat je veljala za eno najlepših zidanih cerkva v severni Nemčiji.
St. Marien platz nakazuje kako velika je bila originalna velikost cerkve
Cerkev St. Nikolai je bila zgrajena v 14. stoletju kot cerkev za pomorščake in ribiče ter močno poškodovana med orkanom 1703.
Schabbel, ena najzgodnejših renesančnih stavb v baltski regiji ter most Schweinsbrücke, Wismar
Že več kot 500 let je v Wismarju samo ena pivovarna: Brauhaus am Lohberg, kjer še danes lahko spijete pivo po stari hanzeatski tradiciji.
Dolgo pomorsko tradicijo Wismarja lahko najbolje doživite v starem pristanišču
Večerjali smo v odlični restavraciji z morsko hrano Oberdeck, Wismar

2. dan: Wismar- Rerik- Kühlungsborn

Po dobrem zajtrku v hotelu Park Inn Wismar smo naredili prvih 30km (cca. 2h s postanki) do obmorskega kraja Rerik, kjer smo si prvič spočili oči ob pravem Baltskem morju, občudovali njihove tipične plažne košare ter bele peščene plaže.

Pot od Wismarja proti Rerik
Pot od Wismarja proti Rerik
Pot od Wismarja proti Rerik
Rerik, z e- kolesi ob Baltskem morju

Naprej smo se s kolesi odpeljali do kadilnice Erlebnisräucherei Scheller, kjer boste spoznali ribiča, ki se je obrti učil od svojega očeta in starega očeta in še danes hodi na morje ter svoj ulov predeluje v družinskem podjetju. Čudovito doživetje, kjer lahko sledite poti ribe od morja, do ribiške ladje, kadilnice in nato sveže do mize.

Od morja do mize, doživetje, ki vas bo navdušilo
Kadilnica Erlebnisräucherei Scheller, Rerik

Po kosilu smo se naprej odpeljali do baltskega obmorskega letovišča Kühlungsborn (13 km, cca. 40min), ki je znano po dolgi peščeni plaž in pomolu Seebruecke. Vzporedno s plažo je sprehajališče Ostseeallee obdano z bogato okrašenimi vilami iz začetka 19. stoletja.

Od Rerik do Kühlungsborn
Od Rerik do Kühlungsborn
Baltsko letovišče Kühlungsborn
Tudi kopali smo se, Baltsko letovišče Kühlungsborn
Baltsko letovišče Kühlungsborn
Letoviška arhitektura, Kühlungsborn

Naša zadnja postojanka tega dne je bil več kot 100 let star svetilnik Bastorf, ki leži nedaleč stran od letovišča Kühlungsborn.

Svetilnik Bastorf

Od svetilnika do Rostocka smo prišli z avtobusom. Po tako doživetem dnevu smo se vsi veselili sprehoda po mestu Rostock in zaslužene večerje v restavraciji Ratskeller 12, ki se nahaja v mestni hiši na glavnem trgu.

Rostock je vsekakor še eno mesto, ki ga morate obiskati, ko ste ob Baltskem morju. Mesto obstaja že več kot 800 let in še vedno ohranja nekaj svoje starodavne slave. Znan je kot dom najstarejše univerze v severnem delu Nemčije, pa tudi kot ladijski muzej, kjer boste zagotovo dobili pravi pogled na življenje v morju.

Sprehod po mestu Rostock
Sprehod po mestu Rostock
Sprehod po mestu Rostock
Rostock in mestna hiša
Glavni mestni trg, Rostock

3.dan 62km, Rostock- Warnemünde- Graal Müritz- Rostock

Zjutraj smo naredili prvih 15km (cca. 1h) do mesta Warnemünde, kjer smo se vrkcali na trajekt, ki nas je zapeljal na drugo stran do Hohe Düne.

Poleg trajekta je razstava peščenih skulptur, ki letos že 13-ič navdušuje z impresivnimi umetniškimi deli iz peska.

Rostock
Trajekt do Hohe Düne
Razstava peščenih figur in pustlovščin
Postanek na plaži Hohe Düne

Nato pa je sledil najlepši del kolesarske ture, od Hohe Düne do Graal Müritz (16km, cca. 1h). Pot pelje skozi veličastni 6000 hektarjev velik gozd Rostocker Heide, ki skupaj z Baltskim morjem ustvari najboljši zrak v Nemčiji. Za kolesarje in pohodnike je Rostocker Heide sanjski kraj z več kot 60 km kolesarskih in pohodniških poti in vsekakor je to kraj, kamor bi se čimpreje vrnila z družino. Tukaj najdete tudi nekaj res lepih kampov poleg morja ter objemu tega gozda.

Rostocker Heide
Polja borovnic, Rostocker Heide
Učne postaje na poti, Rostocker Heide
Rostocker Heide- blagodejno mešano podnebje morskega zraka in gozdnega zraka

Graal-Müritz je eno najlepših baltskih zdravilišč v Mecklenburg-Predpomorjanskem in se razteza na več kot 5 km vzdolž plaže Baltskega morja. Ima manjši “center” letovišča, kjer se enkrat tedensko odvija tržnica z lokalnimi izdelki, kjer boste lokale in restavracije, zapeljete pa se lahko tudi z vlakcem po gozdu.

Graal-Müritz je eno najlepših baltskih zdravilišč

Park rododendronov zasije maja/junija, ko zacveti več kot 2000 trajnic v vseh barvah, zrak pa je napolnjen z vonjem po rastlinah. Žal smo ga mi zamudili, je pa park ob vsakem obisku vreden sprehoda. V »Haus des Gastes« se nenehno odvijajo zanimive razstave, branja, koncerti, kabarejski večeri in najrazličnejši ustvarjalni tečaji

Park rododendronov, Graal-Müritz
Živahen utrip centra Graal-Müritz

Ker nam je bil ta del Baltskega morja tako lep, smo se odločili, da se v Rostock vrnemo kar s kolesom (plan je bil z vlakom). Na poti so nas spremljali čudoviti in nepozabni razgledi ter polja cvetlic.

Od Graal-Müritz do Rostock
Od Graal-Müritz do Rostock
Od Graal-Müritz do Rostock
Večerja v Rostock, Fachwerk7

4.dan 74km, Rostock- Ahrenshoop- Graal Müritz

Naslednji dan nas je čakala kolesarska tura od Graal Müritz do majhne ribiške vasice ob Baltskem morju, Ahrenshoop, ki se osredotoča na umetnost in kulturo kot ena prvih umetniških kolonij. Pot ob morju ter delno skozi Rostocker Heide je bila zopet čudovita in nepozabna.

Pot po gozdu od Graal Müritz do Ahrenshoop
Pot ob morju od Graal Müritz do Ahrenshoop
Ahrenshoop
Umetnost v vasici Ahrenshoop
Umetnost v vasici Ahrenshoop
Ahrenshoop
Kosilo z umetnostjo in razgledom v Café Namenlos, Ahrenshoop

Nazaj do Rostocka smo se delno vrnili z vlakom, kjer smo polni vtisov zadnjih dni preživeli res lep poslovilni večer v restavraciji Blauer Esel.

Z vlakom in kolesom je res enostavno potovati po tej regiji Nemčije
Restavracija Blauer Esel, Rostock

Potovanje ob Baltskem morju mi je omogočila Nemška turistična organizacija. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime