Z družino varno (in zavarovano) na kolo ali skir(c)o

0

Včasih so družine kolesa in ostala lahka prevozna sredstva uporabljale predvsem v rekreativne namene. Danes so ta za starše in otroke glavno prevozno sredstvo, če do vrtca, šole, službe ali na zmenek lahko prispejo vsaj v pol ure (mikro poti). Poleg blagodejenih učinkov kolesarjenja in prevoza “na odprtem” pa je uporaba lahkih prevoznih sredstev za družine in posameznike postala trend.

T. i. mikromobilnost pa vpliva na preusmeritev fokusa na varnost uporabnikov, kot tudi varnost in zavarovanje naših “konjičkov s kolesci”.

Danes se odločimo, da se usedemo na kolo, jutri na skiro, pojutrišnjem pa se starši zapeljemo v službo kar z rolko 🙂 OK, to predvsem moški del KZM ekipe. Tudi električne rolke in kakšna druga mikro mobilna sredstva niso med družinami redkost. Nasprotno, uporabljajo jih vedno več, jih medsebojno delijo, menjujejo … Sodobna družina ali gospodinjstvo ima doma že vsaj tri lahka prevozna sredstva, nekatera tudi bistveno več. Nekaj povsem običajnega je, da si družinski člani mikroprevozna sredstva med seboj izmenjujejo, saj so tako bolj fleksibilni, svobodni in brezskrbni. Eden od otrok uporabi skiro za pot v šolo, drugi pa se popoldne z njim zapelje na trening.

Slovenske družine navajajo otroka na kolesa in ostala lahka prevozna sredstva že od malih nog

Ker gre pri mikro mobilnih sredstvih za gibanje, hitrejše od hoje, in uporabo prevoznih sredstev, ki sama po sebi niso absolutno stabilna, velja računati tudi s kakšnimi manjšimi nevšečnostmi, kot so padci ali trki. Mikroprevozna sredstva, ki jih poganja elektrika, so zvečine tudi precej tiha, kar je pogost razlog za nesreče, saj jih, če se nam približajo s hrbta, niti ne zaznamo. In prav tako, kot odgovorni posamezniki temeljito zavarujejo svoje jeklene konjičke, velja tudi prevozna sredstva iz dobe mikromobilnosti ustrezno zavarovati. Z zavarovanjem namreč v prvi vrsti zavarujemo sebe!

Zavarovani kot se šika

Z mislijo na spremenjene potrebe ljudi, ki vse bolj uporabljajo mikro mobilna sredstva in za spodbujanje trajnostne naravnanosti so v Zavarovalnici Sava zasnovali namensko zavarovanje mikromobilnosti. Prvenstveno je namenjeno posameznikom, ki so lastniki ali uporabniki mikromobilnih sredstev, torej koles, e-koles, skirojev, rolk, monokoles, skirojev na motorni pogon, rolk na električni pogon, segwayev in hoverboardov na električni pogon. Za razliko od večine drugih zavarovalnic lahko takšno zavarovanje sklenejo tudi podjetja, ki se ukvarjajo z oddajanjem lahkih prevoznih sredstev v najem.

Po Sloveniji kolo parki rastejo, kot “gobe po dežju”, zato se poleg koles vse bolj uporabljajo skiroji

Gre za večslojno zavarovanje, ki v osnovi predstavlja zavarovanje odgovornosti – podobno kot v svetu avtomobilizma takšno zavarovanje krije škodo, ki jo zavarovanec (lastnik ali uporabnik mikromobilnega sredstva) povzroči tretjim osebam, pri čemer zavarovalna vsota lahko znaša do sto evrskih tisočakov.

Lahka prevozna sredstva uporabljamo doma, za v šolo, službo, pogosto pa jih vzamemo s seboj tudi na počitnice.
Na roadtripu z avtodomom po Sloveniji

Seveda posameznikom, staršem in njihovim otrokom z mikromobilnimi sredstvi, ki dosegajo višje hitrosti vožnje priporočajo še dodatno zavarovanje. Npr. nezgodno zavarovanje, ki krije nezgode, ki nastanejo pri uporabi in vožnji mikromobilnih sredstev, tudi smrt, trajno invalidnost ali čas v bolnišnici, za piko na i pa je na voljo tudi kasko zavarovanje, ki po vzoru iz avtomobilskega sveta krije škodo, ki nastane na zavarovanem mikromobilnem sredstvu zaradi poškodovanja ali uničenja. Zavarovalnica Sava kot prva na domačem trgu pri zavarovanju mikromobilnosti v primeru kasko zavarovanja ponuja tudi možnost zavarovanja proti kraji.

Eno zavarovanje za vse mikro poti

Ključne prednosti zavarovanja mikromobilnosti so očitne. Dobra novica je ta, da je zavarovanje vezano na osebo in ne na prevozno sredstvo ter da je na voljo kasko zavarovanje brez odbitne franšize. Še več, glede na to, da ima vedno več družinskih članov kolesa, skiroje, rolke in druga mikromobilna prevozna sredstva, bodo veččlanska gospodinjstva vesela novice, da se lahko odločijo za sklenitev družinske police, ki velja za vse ožje družinske člane (ki živijo na istem naslovu).

S kolesom po mestnih opravkih, do šole ali…
… na popoldanski kolesarski izlet.

Družinska polica je cenovno neprimerno ugodnejša kot sklepanje zavarovanj za posameznega družinskega člana. Torej lahko danes brezskrbno sedete na kolo, jutri stopite na skiro, pojutrišnjem pa se v službo zapeljete kar z rolko.

Zavarovanje mikromobilnosti priporočamo vsem rekreativnim kolesarjem, družinam in posameznikom, ki uporabljajo mikromobilna sredstva zaradi dnevne migracije v službo ter vsem ostalim navdušencem nad kolesi in koleščki, ki jim tovrsten način premagovanja razdalj predstavlja dinamičen ali zgolj trendovski življenjski slog.

Vedno lahko računate na pomoč

Vsi, ki na mikromobilnih prevoznih sredstvih prebijejo vedno več časa ali pa si svojega dne brez njih ne predstavljajo več, naj razmislijo tudi o storitvah asistence. Da, zavarovalnice so zelo posrečeno v ta segment preselile tudi ponudbo asistenčnih storitev, kar je pohvale vredno.

V primeru Zavarovalnice Sava je asistenca uporabnikom na voljo 24 ur na dan in krije organizacijo ter stroške asistenčnih storitev, če/ko se zavarovanec znajde v težavah zaradi prometne nesreče ali okvare mikromobilnega sredstva, če to ni več vozno. Asistenca denimo krije tudi predrte pnevmatike, ki so lahko dokaj pogost pojav pri rekreativnih kolesarjih. Ob sklenitvi asistence pa lahko izberemo, ali želimo, da velja samo na območju Slovenije ali tudi v sosednjih državah.

Med rekreativnim kolesarjenjem ali na poti v službo lahko pride do okvare vozilnega sredstva

Morate vedeti še kaj? Pravzaprav ne, saj ste od temeljitega zavarovanja svoje ali brezskrbne družinske mikromobilnosti oddaljeni le klik ali klic – omenjeno zavarovanje je namreč možno skleniti pri zastopnikih in na spletu.

Članek je podprlo naše partnersko podjetje Zavarovalnica Sava z novim zavarovanjem lahkih prevoznih sredstev – zavarovanjem mikroMOBILNOSTI. Zavarovanje je vezano na osebo ali kar celo družino. 

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime