Z družino po španski Andaluziji

0

Raziskovanje najjužnejše in tako najtoplejše španske regije, Andaluzije, se je za dve družini izkazalo, kot zabavna ideja za zimske počitnice. Andaluzija, regija poznana po tradiciji strastnega plesa Flamenca. Razgibana, skoraj 800 km dolga obala z visokim številom sončnih dni, številnimi nacialnimi parki in pripadajočo naravno dediščino.

Dve družini na obzidju Gibralfaro, Malaga
 • Destinacija: Andaluzija, Španija in Gibraltar, prekomorski terirotij in mesto VB
 • Čas potovanja: Februar 2024
 • Dnevi na potovanju: 7 dni
 • Starost otroka: 11, 8 in 7 let
 • Primerno za: Vse starosti otrok. Če je želja po obisku pohodnih točk, katerih je kar nekaj na tem koncu Španije, si s seboj vzemite tudi nosilke.
 • Raj za: Ljubitelje kulturnih in naravnih doživetij ter gurmanskih užitkarjev.
 • Časovna razlika: Ni razlike
 • Pot do letališča: Z avtom iz Ljubljane do Trevisa, kjer smo parkirali na parkirišču.
 • Let: Z letalsko družbo z Ryanair iz Trevisa do Malage s cca 2 urnim letom.
 • Namestitev: Odločili smo se za eno, centralno namestitev od koder bomo obiskovali različne popotniške točke. Španija ima urejene ceste in dobre povezave med kraji. Bivali smo v vili za dve družini z bazenom na podeželju, pol ure iz mesta Malaga. Bazena v zimskem času nismo koristili, smo pa ob njem poležavali, otroci so se škropili in lovili okoli njega. Namestitev je imela na svojem vrtu nasad mandarin in pomaranč, kar pomeni, da smo sveže in sočne agrume jedli celih sedem dni. 🙂

Budget:

 • prevoz z avtom: gorivo LJ – Treviso (v vsako smer cca 230 km)
 • najem parkirišča pri letališču – Treviso airport parking za 7 dni: 42 €
 • letalske vozovnice (Ryanair): 175 €/ osebo
 • namestitev v dvodružinski vili Finca la Panoramica Booking.com: 360 € / teden
 • najem avtomobila za 7 dni (Goldcar): 250 € s polnim zavarovanjem in neomejenimi kilomentri
 • hrana je v trgovini in v restavracijah primerljiva s cenami v Sloveniji. Tudi muzeji in različne turistične točke so razmeroma poceni, je Hrvaška precej dražja.

Namestitev Finca la Panoramica, za 8 oseb

Booking.com

Naše naj ideje in predlogi na poti po Andaluziji z otroki

1. Ogled mesta in doživetja v mestu Malaga

Ogled Gibralfaro in Alkazaba

Gibralfaro se nahaja v središču mesta Malaga in stoji na istoimenski vzpetini. Je grajsko obzidje, ki ponuja 360 stopinj razglede čez celo mesto. Del znamenitosti je tudi Alkazaba, povezovalna graščina s prefinjenimi detajli in bujnim rastjem. Kompleks dveh objektov je bil zgrajen v 10. stoletju pod kalifom Abd al-Rahmanom III. Štiri stoletja pozneje je bila ponovno zgrajen po volji Jusufa I., gospodarja emirata Granada. Danes je v utrdbi muzej z zbirkami srednjeveškega orožja in oklepov.
Obzidje Gibralfaro, Malaga
Obzidje Gibralfaro, Malaga
Obzidje Gibralfaro, Malaga
Z utrdb se vidi tudi znana španska arena za bikoborbe.
Ob obeh objektih (Gibralfaro in Alkazaba) stoji rimski amfiteater. Ragledi z obzidij segajo vse do Promenada La Farola, obalnega dela Malage z znano plažo Malagueta.
Rimski amfiteater, Malaga
Značilni grafiti po mestu Malaga

Ogled predstave Flamenca

Predstava tradicionalnega španskega plesa v butičnem teatru v centru Malage je bilo eno posebnejših doživetij. Manjša zasedba plesalcev, pevcev in kitarista nas je pustila odprtih ust (tudi otroke). Čudovit prikaz mešanja afriške (predvsem bližnje maroške) in evropske kulture.

Uspelo nam je sedeti v loži, od koder je bil pogled na oder odličen, tudi za mulke.
Karizmatična in strastna predstava

Karte smo kupili na spletu Teatro Flamenco Malaga dan prej. Cena za odraslega je bila 29 €, za otroka pa 15 €.

Obisk centralne tržnice Atarazanas

Stavba tržnice se nahaja ob morski obali. V preteklosti so tu popravljali ladje. Združuje značilnosti starodavne mavrske in moderne arhitekture. Na tržnici prodajajo morske sadeže, zelenjavo, sadje, sire, mesne izdelke in številne lokalne specialitete, značilne za špansko kuhinjo.

Obisk muzeja domišljije

Smo redni obiskovalci “Hiše iluzij” in ravno zaradi tega smo si zaželeli nekaj čarovnih iluzijskih doživetij, še posebej v deževnem dnevu v Malagi. Slike povedo svoje.

Muzej domišljije, Malaga
Muzej domišljije, Malaga
Muzej domišljije, Malaga

Cena za odraslega je 10 €, za otroka pa 5 €. Več o muzeju.

Playa de la Malagueta

Mestna plaža se nahaja v letoviškem območju Malage. Razteza se približno 1.200 metrov vzdolž obale. La Malagueta je umetna plaža. Pravijo, da so mestne oblasti sem posebej pripeljale pesek, da bi uredile rekreacijsko območje za domačine in turiste.

Mestna plaža Malagueta
Znana plaža Malagueta

Catedral de la Encarnación de Málaga

Katedrala je bila zgrajena v 18. stoletju na mestu nekdanje mavrske mošeje. Gradnja katedrale je trajala precej dolgo, dela so potekala v obdobju 1528-1782. Zaradi pomanjkanja sredstev so morali arhitekti odstopiti od prvotnega načrta in namesto dveh postaviti en stolp, zaradi česar se je tempelj prijel vzdevek “Enoroka dama”.

Mi smo si jo ogledali le od zunaj.

Muzej Pabla Picassa

Veliki španski nadrealistični slikar Pablo Picasso se je rodil v Malagi. Na ozemlju palače Buenavista je muzej, posvečen delu velikega mojstra. Zbirko sestavlja 285 platen, ki jih je mestu podarila slikarjeva družina.

V času našega obiska je bila glavna razstava zaprta zaradi prenove, tako da ga žal tokrat nismo obiskali. Priložnost, da se ponovno vrnemo 🙂

Centre Pompidou

Španska podružnica znane pariške galerije sodobne umetnosti. Stalna razstava prikazuje umetnine 20. in 21. stoletja, vključno z deli P. Picassa, F. Bacona, F. Kahla in drugih pomembnih mojstrov. Center Pompidou vse leto gosti tudi občasne razstave fotografije, oblikovanja, arhitekture in interaktivnih instalacij z uporabo najsodobnejše tehnologije.

Center smo si ogledali le od zunaj.

2. Raziskovanje mesta na skali, Ronda

Toplo priporočamo obisk čisto posebnege mesteca v Andaluziji. Mestece stoji na vrhu kanjona El Tajo, ki ga je izdolbla reka Guadalevin. Okolica mesta je obdana s številnimi žitnimi polji in oljčnimi nasadi. V bližini se dvigata gorovji Sierra de Grazalema na zahodu ter Sierra de las Nieves na vzhodu. Številni turisti (vključno z nami) si mesto na gori pridejo ogledat zaradi kanjona in mostov.

Na dnu kanjona El Tajo
Mesto vredno ogleda, Ronda
Pogled starega mostu v mestu Ronda

Čar mestu dajejo ozke uličice in številne bele hiše in stavbe, zaradi česar pravijo, da je v preteklosti mesto Ronda veljala za najlepšo belo vasico v Španiji. Staro mestno jedro je obdano z dobro ohranjenim obzidjem z mnogimi obrambnimi stolpi in več mestnimi vrati.

Ogled Casa del Rey

Nad Starim mostom si lahko ogledamo Palačo mavrskih kraljev Casa del Rey, ki je bila zgrajena šele v 20. stoletju, a je ime dobila zaradi svojih vrtov, ki so bili zasajeni prav v mavrskem slogu. Znotraj palače se nahaja strmo stopnišče, zgrajeno v mavrskem slogu, ki vodi na dno kanjona, kjer se nahaja vodno zajetje. Višje v starem mestnem jedru pa so številne cerkve, palače in samostan.

Vrtovi posestva
Skozi rov do dna kanjona in do enega bolj ohranjenih mlinov v Španiji

3. Doživetja v Gibraltarju

Gibraltar, prekomorski teritorij, ni svoja država, je del VB, zato je za vstop v mesto nujno prečkanje mejnega prehoda. Takoj ob prihodu v mesto se začuti angleški pridih z mediteranskih podnebjem. Takoj smo opazili rdeče telefonske govorilnice, pivske pube in urejene angleške gospe ter močan agleški naglas.
Cilj raziskovanja Gibraltarja je bil obisk visokega klifa The Rock, s katerega uživate v panoramskih pogledih na Gibraltarsko ožino in afriško obalo ter v družbi nagajivih opic makakov. Do vhoda v narodni park Upper Rock Nature Reserve, dom slavnih opic se lahko pripeljete z avtom, nadaljevati pa je treba peš ali s turističnimi vozili. Ob našem prihodu smo si želeli na vrh z gondolo, ki pa zaradi močnega vetra ta dan ni obratovala, zato smo se na ogled klifa in znamenitosti odpravili s mini busom za 8 oseb. Cena prevoza in turističnega vodenja 25 € na osebo (enaka cena za otroke in odrasle).
Vožnja po Španiji proti v Gibraltarju
Herkulesova vrata – Gibraltarski prehod med Girbraltarjem in Španijo ter Marokom v Afriki
Uspela fotka 🙂
Značilne opice makaki – edine divje opice v Evropi
Zelo domače “divje” opice
Prečkanje mostu Windsor Suspension Bridge kot doživetje
Španska odprava KZM
Windsor Suspension Bridge
Pogled na novi del Gibraltarja, mejni prehod in Španijo

… in postanek v obmorskem mestecu Alcaidesa

Pred ali po obisku Gibraltarja je obvezen postanek v majhni vasici Alcaidesa, od koder ugledate “veliko skalo” Gibraltarja. Je dolga urejena plaža, bogata z lepo ohranjenimi školjkami in s počitniškimi hiškami v ozadju. Spomladi popolna destinacija za obmorske norčije in razvajanja.
Dolga plaža v Alcaidessi (v daljavi se vidi The Rock v Gibraltarju)
Vredno postanka je tudi obmorsko mesto Marbella, a nam ga tokrat ni uspelo obiskat.

4. Doživetja v obmorskem Benalmadena

Na obali Španije, le slabih 30 minut iz Malage, leži turistično mestece polno aktivnosti za družine.

Butterly Park (park metuljev) v Benalmadena

V tem čudovitev parku metuljev smo se sprehodili med več kot 1500 eksotičnimi metulji z vsega sveta, ki svobodno letajo v tropskem raju med slapovi in rožami. Opazovali smo, kako iz bube nastane metulj, kako se razmnožujejo in z veseljem izvedeli marsikaj o teh čudovitih žuželkah.

V parku so tudi še nekatere druge živalske vrste, ki uživajo v tropskem podnebju – želve in tropski ptiči. Več o parku.

Nekaj norčij pred Parkom metuljev
Tropski metulji velikosti cca 10 cm
Tudi želve uživajo v tropskem podjebju
Bujnost tropskega parka metuljev

Obisk budističnega templja družinsko

Vredno ogleda, saj je tempelj le 50 m stran od parka, hkrati pa okolica templja omogoča prečudovite razgede na mesto in obalo mesta Benalmadena.

Poslikave budističnega templa Stupa of Enlightment
Kipec boginje Green Tare v budističnem templju

Ogled Castillo Monumento Colomares

Grad je oddaljen od parka približno 10 minut vožnje in predstavlja spomenik Krištofu Kolumbu. Z gradu je čudovit panoramski razgled na mesto Benalmadena. Lahko se povzpnete na številne dele gradu in je odličen kraj za fotografiranje.

Če bi imeli še nekaj dni več, bi vsekakor obiskali naslednje točke:

Zapisano odraža naše izkušnje obiska španske Andaluzije. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.