Z dojenčkom na roadtrip po Provansi

0

Fantastična destinacija, po kateri je popolnoma enostavno potovati z dojenčkom ali majhnim otrokom. Vsak dan, vsak izlet, prinese novo doživetje – pogled na prelepo Azurno obalo, karizmatične vasice, odlično kulinariko ter občudovanje nasadov sivke, trte in oljk.

Destinacija: Azurna obala in Provansa

provansa1
Naša pot po Provansi in Azurni obali

 

Čas potovanja: junij 2013

Dnevi na potovanju: 20 dni

Starost otroka: 6 mesecev

Raj za: ljubitelje očarljivih francoskih vasic ter kulinaričnih užitkov

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Vreme: obisk je primeren kadarkoli v letu, zaradi manjše gneče in prijetnega podnebja pa najbolje spomladi ali jeseni. V sicer bolj hladnem juniju kot ponavadi, je bilo ob našem obisku 20-25 stopinj, občasno vetrovno, morje pa primerno le za najbolj pogumne kopalce.

Pot: z avtom, cca 3.500 km

Namestitev: že pred potovanjem smo preko portala airbnb izbrali in rezervirali tri “bazne postojanke”, ki so omogočale odlična izhodišča za dnevne izlete.

iza naslovna

 1. Cannes: majhen apartma ob gostiteljevi hiši s teraso in dostopom do bazena. Odlična vrednost za ceno. Sicer nekoliko ven iz mesta, vendar je enostavno dostopen tudi avtobus do Cannesa.
provansa2
Terasa apartmaja v okolici Cannesa
 1. Arles: fantastična provansalska hiška s svojim vrtom in bazenom ter račkama Penelope in Rodrigues, ki te dnevno obiskujeta. Prijazna gostitelja postrežeta tudi z domačo solato in jajci. Odlično izhodišče za izlete po Provansi. Izven sezone je cena bivanja res ugodna.
provansa3
Tipična Provansalska hiška s čudovitim vrtom
 1. Saint-Cyr-Sur-Mer: simpatično opremljen apartma v blokovskem naselju. Relativno blizu plaže, vendar brez večjih zanimivosti v neposredni bližini.

Budget:

 • Pot: 500 eur
 • Nastanitve: 1.000 eur
 • Ostalo (nakup hrane in pijače, en obrok dnevno zunaj, kavice, sladoledi, vstopnine): cca. 100 eur/dan

TOP 11 POTOVANJA

 1. Saint-Remy-de-Provence: v kraju, kjer je med drugimi ustvarjal Van Gogh, smo obiskali muze, ki ponuja poleg odlične vsebine tudi čarobno okolico. Ob parkirišču je nasad oljk, kjer smo si mi pripravili piknik. V središču mesta pa se lahko sprehodite po ljubkih uličicah.
provansa5
Galerija na prostem pred muzejem

 

provansa4
Ulice v Saint-Remy-de-Provence

2. Les Baux-de-Provence in Carrieres de Lumieres: srednjeveška vasica na vrhu hriba, le nekaj minut stran pa čudovita razstava, kjer se dela priznanih umetnikov kot so Monet, Renoir, Chagall ob spremljavi glasbe projicirajo na stene skalne votline. Noro doživetje, sploh zadnje pol ure pred zaprtjem, ko si v skalni votlini praktično sam.

provansa8
Razstava v skalni votlini, vredna ogleda
 1. Cannes + izlet na otok Saint-Honorac: nakup lokalnih specialitet na tržnici in v številnih delikatesah v mestu ter piknik na bližnjem otoku, kjer se lahko sprehajate med sivko, pavi, vonjem po borovcih ter se osvežite v morju ali majhnem jezercu na otoku.
provansa9
Otok Saint-Honorac

 

provansa 10
Sprehod po otoku Saint-Honorac

4. Nica: sprehod po pisanih ulicah, nakup lokalnih specialitet in piknik na plaži. Nato pa še vzpon na vzpetino nad Nico po razgled na Azurno obalo.

pr1
Nica – nakup lokalnih specialitet
pr2
Razgled na Nico
 1. Roussillon: še ena simpatična vasica in neverjetni razgledi med oranžno-rumenimi peščenimi skalami, kjer kopljejo okro.
pr4
Čudovite barve v Roussillonu

6. Vasice v okolici Cannesa: Eze, Vence, Saint-Paul-de-Vence – čudoviti vasice, v neposredni bližini slednje še Fundacija Maeght, Mougin (tudi zanimiv fotografski muzej), Grasse (obiščete lahko eno od parfumerij ali se celo naročite na delavnico za izdelavo svojega parfuma (cca. 80 eur).

pr5
Ljubka vasica na hribčku Eze

7. Gourdon – vasica na hribu, kjer lahko občudujete razgled ob neverjetnem sladoledu okusov sivke, vrtnice, medu in drugih. Slaščičarno najdete ne daleč od vhoda v mesto na levi strani.

8. Marseille je kljub negativnemu slovesu vredno ogleda. 45 min stran najdete barvito obmorsko mestece Cassis, ki je izhodišče tudi za izlet s čolnom po čudovitih zalivih – Calanques. Pot lahko nadaljujete še po ostalih zalivih in jim namenite kakšen dan samo za poležavanje na plaži.

pr6
Eden mnogih zalivov na Azurni obali

9. Camargue – naravni rezervat, ki nudi veliko kolesarskih poti po čudoviti okolici med konji, biki in plamenci. Mi smo se odločili za (zeloooo počasno) vožnjo s starinskim vlakom.

pr7
Vožnja po naravnem rezervatu s starinskim vlakom
pr8
Pogled na bike, ki se prosto pasejo v rezervatu

10. Manosque in ogled tovarne L`Occitane – naročite se lahko tukaj. Nadaljevanje poti med polji sivke (turisti se ustavljajo ob cesti in zakoračijo v polja za fotografiranje v sivki, ki cveti med julijem in avgustom), za tem pa preseneti še pogled na sotesko Verdon. V soteski so sicer možne razne športne aktivnosti, mi pa smo se z majhnim dojenčkom raje ustavili v vasici Moustiers Sainte Marie, ki se ponaša z nazivom ene najbolj čudovitih vasi Francije. Sicer nas je neverjetna barva vode v soteski vabila za popoldansko poležavanje na obrežju, vendar nas je močan veter kar hitro odpihnil nazaj v avto.

pr9
Turkizna voda soteske Verdon

11. Arles: mesto v osrčju Provanse, z amfiteatrom vrednim ogleda. Pred tem pa priporočam sprehod po sobotni pisani tržnici.

pr11
Sobotna tržnica v Arlesu

Pomembno za starše

Potovanje z otroki in celo dojenčki je enostavno. Nekoliko daljšo pot do Provanse in domov je priporočljivo izvesti ponoči, sicer pa je veliko možnosti za dnevne izlete, ki niso oddaljeni več kot 1 uro vožnje od izbranih lokacij. Večina vasic ni primerna za vozičke, zato je priporočljivo imeti nosilko, v kolikor otrok še ne hodi.

pr12
Večina vasic ni primerna za vožnjo z vozičkom
 • Namestitev: namestitve so otrokom prijazne.
 • Otroška oprema: priporočljiva nosilka za dojenčke, otroško posteljico smo si lahko izposodili na vseh treh lokacijah.
 • Aktivnosti: pohajkovanje po vasicah, ogledi muzejev in galerij, kosila francoske kuhinje, pikniki med oljkami, soteskanje v Verdonu, plavanje v azurnem morju, izdelava svojega parfuma, poležavanje na plaži…
 • Zdravje: nobenih posebnosti, mi na srečo zdravnikov nismo potrebovali.
 • Hrana: odlična, veliko lokalne pridelave in morske hrane. V Marseillu je značilna morska juha Bouillabaisse, posebnost so ikre morskih ježkov (nabiranje le-teh iz morja je kaznivo). Prehranjevanje v restavracijah je kar drago. Najbolj se splača vzeti dnevni meni za cca. 20 eur na osebo.
pr13
V Marseillu je obvezna morska juha Bouillabaisse

 

Članek je napisala Petra, mamica 2- letne Izabele, ki je trenutno v pričakovanju še enega mulčka. Ljubiteljica novih doživetij – pa naj bo vrhunsko ali polomija. Že 10 let je polno aktivna v tržno-komunikacijskih vodah, ob temu pa še skrbno načrtuje potovanja in vikend izlete z družino. Z Izabelo in možem Rudijem jih lahko med poletjem obiščete v Savinjski dolini, na čudovitem piknik prostoru Zupanc plac.