Z dojenčkom na Portugalsko

0

Za prvo krajše potovanje s petmesečnim dojenčkom sva izbrala Portugalsko, saj je ravno prav sredozemska, dovolj sproščena, zanimiva in cenovno ugodna. Država ni velika, je pa vseeno 4,6-krat večja kot Slovenija. Poleg naravnih lepot, srednjeveških znamenitosti, ponuja še vodne aktivnosti, dobro hrano in prijazne ljudi.

Pred letalskim podvigom smo izvedli nekaj krajših potovanj z avtom po bližnjih državah, kjer se je izkazalo, da najin malček dobro prenaša vožnjo in spremembo okolja.

Čeprav sem sam v Lizboni bil že večkrat, sem jo tokrat doživel v malo drugačni luči. Takrat še opazil nisem, da je izredno hribovita, da ima ozke pločnike tlakovane z granitnimi kockami, kar povzroča precej preglavic, če si mesto želiš ogledati z otroškim vozičkom. Kako se tam znajdejo invalidi na vozičkih, ni jasno niti domačinom.

Na hribovitost nisem računal niti pri rezervaciji hotela. Izbrani hostel je imel sicer odlično lokaciji blizu starega dela mesta in zraven metro postaje, vendar ta postaja nima dvigala. In ko enkrat set šestih tekočih stopnic ni deloval, kar baje niti ni tako redek pojav, sem pošteno zašvical.

Čas potovanja: april 2015

Časovna razlika: GMT+1

Dnevi na potovanju: 7 (vendar bi za obisk treh mest priporočal 10 dni)

Starost otroka: 5 mesecev

Raj za: raziskovanje mest, divje narave, neskončnih plaž, surfanje na valovih

Primerno za otroke: Lizbone ne bi ravno priporočal za dojenčke v vozičku, ostali otroci bp

Vreme: Najugodnejši čas za potovanje je spomladi oziroma jeseni. Temperature so takrat ugodne, dežja je manj. Morje tudi poleti ne doseže jadranskih temperatur. Weather chart.

V času našega obiska smo imeli sončno ter občasno vetrovno vreme in nekje 22 stopinj, v oblačnem Portu pa 15. Morje jih je imelo 16.

Let: Najcenejša opcija je bil nizkocenovnik Ryanair. Leteli smo iz Bergama v Lizbono in nazaj iz Porta. Let traja približno tri ure. Do Bergama je 450 km, za parkiranje na letališču je priročen iskalnik ParkVia.

Za iskanje ugodnih datumov priporočam Ryanov fare finder. Do Porta lahko letite tudi iz Bologne. Zelo ugodne karte je prav tako možno najti iz Zagreba z družbo TAP.

Z letališča v Lizboni smo vzeli metro, ki je povezan s centrom mesta.

Namestitev: Namestitev je najlažje poiskati prek booking.com oziroma airbnb.com.

 1. V Lizboni smo spali v privatnih sobah v Lisbon Poets Hostlu. Odlična lokacija (če ne pridete z vozičkom) in sproščeno vzdušje. Na recepciji je delala tudi simpatična Slovenka tako, da smo se takoj počutili domače. Plus: odličen zajtrk; minus: skupne kopalnice, ozka vrata (potrebno malo več manevrov za spraviti voziček čez vrata).
 2. Naslednji kraj na naši poti je bil obmorski Peniche. Spali smo v Hotelu Soleil, ki ga od plaže loči zgolj sipina. Ima tudi notranji ter zunanji bazen, vendar ga žal nismo uspeli preskusiti. Zajtrk je bil odličen.
 3. V Portu smo izbrali Poets Inn. Je na odlični lokaciji in lepo opremljen. Ni najbolj primeren za tiste z vozičkom, saj nima dvigala.
soba
Soba z ogromno posteljo v Penichu

 

Budget:

 • Letalske karte 200 € za vse tri (fee za otroka je 20 € v eno smer)
 • Namestitve cca 40-50 € na noč z zajtrkom
 • Ostalo (metro, 1-2x na dan hrana zunaj, kolački pasteis, kavice, sladoledi) cca. 50 €/dan
 • Za potepanje po državi priporočamo rent-a-car. Najem manjšega avta (Fiat Punto) nas je prišel nekje 20 €/dan + dodatki (najem lupinice 7 €/dan, najem naprave za cestnino 1,7 €/dan, vračilo avta v Portu 80 €). Najeli smo ga preko nemške agencije Billiger Mietwagen, ki naj bi bila ena najcenejših, lokalni posrednik pa je bil Guerin (prevzem v centru mesta).

Nasvet: Ker Lizbona ni najbolj primerna za uporabo avta, smo rent-a-car vzeli na dan, ko smo se odpravili iz mesta proti severu. Večina glavnih agencij ima izpostave tudi v centru mesta, vendar je lahko ponudba manjša kot na letališču (preverite tudi, če imajo na voljo otroške sedeže). Na letališču lahko prevzamete avto samo od nekaj agencij, ostale so locirane malo stran in jih je potrebno poklicati, da vas pridejo iskat (s sabo morajo imeti otroški sedež).

TOP 5 potovanja

1. Lizbona. Glavno mesto ima kar nekaj znamenitosti in z lahkoto ji namenimo vsaj tri dni. Za pregled glavnih turističnih točk poglejte tukaj. Še najbolje pa se je izgubiti v nekem delu mesta in odkrivati male uličice in življenje, ki se dogaja na njih. Krožna progra tramvaja št. 28 je speljana tako, da vas pelje mimo večine znamenitosti (vožnja 1,4€). Dve razgledni točki, ki sta nam bili še posebej všeč: Miradouro de Santa Catarina, Miradouro Sao Pedro de Alcantara.

lizbona
Pogled na grad São Jorge z dvigala Elevador de Santa Justa

 

Belém je priljubljena turistična točka in se nahaja 15 min s tramvajem ven iz mesta. Teren je tukaj dosti bolj primeren za sprehajanje z vozičkom kot Lizbona. Poleg obveznega obiska slaščičarne z najslavnejšimi kolački Pasteis de Belém priporočamo še ogled samostana Jeronimos.

samostan
Samostan Jerónimos v Belému

 

2. Hrana. Cenovno najbolj ugodno je naročiti Prato do dia, dnevni meni, ki ga strežejo v času kosila (od  5€ naprej). Poleg tega je pri lokalcih zelo popularna jed za kosilo juha caldo verde (1,2€). V Lizboni priporočam obisk Mercado da Ribeira, kjer imajo stojnice različni vrhunski chefi in ponujajo odlično raznovrstno hrano (srednje ugodno). Za hiter prigrizek nam je bila všeč tudi njihova veriga Padaria Portuguesa.

Poleg vsega naštetega nikar ne pozabite na sardinhas in nujno morate poskusiti kolačke pastéis de nata; najboljše imajo v Belému (če se hočete izogniti neskončni vrsti, pridite dopoldne).

snack
Za vsakega nekaj: pasteis, galão, sveže stisnjen pomarančni sok, duda

 

3. Surfanje na valovih je izredno priljubljeno. Nič čudnega, če pa imajo skoraj 1800 km obale in konstantne valove. Peniche zaradi svoje lege ob Atlantiku velja za center portugalskega surfanja. Kdor si želi poskusiti, lahko na plaži najde izposojevalnice in šole surfanja. Za vse to lahko poskrbijo v slovenski surf hiši Tribu, kjer imajo izkušnje tudi z najmlajšimi surferji.

plaza1
Neskončne peščene plaže

 

plaza2
Čeprav zgleda, kot da je plaža namenjena samo surfarjem, se tudi za kopalce vedno najde primerno mesto z manj valovi

 

4. Obidos je manjše srednjeveško mesto v bližini Penicha (cca 20 min vožnje). Je izredno slikovito, z ozkimi ulicami, gradom, obzidjem, cerkvicami – znano pa je tudi po višnjevem likerju ginja, ki ga lahko poskusite kar na ulici iz čokoladnih kozarčkov. Za odmor med sprehajanjem priporočamo bar na razglednem mestu Esplanada Miradouro.

Processed with VSCOcam with f2 preset
V Obidosu se lahko sprehodimo po obzidju, kjer je lep razgled na mesto

 

cesnje
Spomladi, ko cvetijo češnje in agrumi, je še posebej lepo

 

5. Porto ima podobno število prebivalcev kot Ljubljana, vendar deluje dosti večje in bolj polno. Mestu namenimo vsaj dva do tri dni, da si ga v miru ogledamo. Ker je podobno hribovit in stopničast kot Lizbona, tudi tu priporočamo nosilko. Pregled zanimivosti tukaj.

porto1
Ribeira (nabrežje) v Portu je odličen kraj za posedanje in pitje priljubljene pijače
francesinha
Sendvič Francesinha je prava bomba

 

Porto je znan po vinu portovec in v mestu je kar nekaj kleti, kjer se lahko prijavimo na degustacijo. Nujno je poskusiti tudi njihov sendvič francesinha, ki ga uvrščajo v top 10 sendvičev na svetu (v Cafe Santiago je preverjeno odličen).

Pomembno za starše

 • Namestitev: Pri rezervaciji namestitve preverite, kakšen je dostop (imajo dvigalo; koliko je oddaljena metro postaja).
 • Otroška oprema: Za Lizbono priporočamo nosilko/wrap/ipd., saj je premikanje po mestu z vozičkom zelo naporno. Mi dodatne postelje še nismo potrebovali, so nam jo pa v obeh hostlih ponujali brezplačno.
 • Če imate voziček in je to prvo vaše potovanje z dojenčkom, svetujemo, da prihod na letališče planirate dovolj zgodaj, saj z vozičkom nisi tako okreten. Pri varnostnem pregledu je moral iti voziček skozi rentgen, kar je pomenilo, da sem ga moral komplet razstaviti, da je šel skozi napravo. Letališči v Lizboni in Portu sta s centrom mesta povezani z metrojem. Ker smo imeli odhod iz Porta ob 6h zjutraj, ko metro še ne vozi, smo vzeli avtobus (1,8 €), ki ponoči vozi vsako polno uro iz centra mesta.
 • Hrana: Čas potovanja sva namenoma izbrala tako, da dojenček še ni začel z uvajanjem goste hrane. Tako je bila ena skrb manj. Menda pa ponudba bio živil ni tako dobra kot pri nas in moraš malo bolj poiskati bio trgovinice.
 • Zdravje: nobenih posebnosti.
porto2
Porto v popoldanskem soncu

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust na Portugalskem na portalu Z LETALOM NA POTI.

* Svoje izkušnje je z vami delila mlada družinica s petmesečnikom.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime