Vzhodna Kreta – Kouramenos beach

0
Srfaške počitnice

Čisto morje, senca na plaži, idealne poletne temperature, okusna hrana, vsak dan veter, noro prijazni domačini in zmerne cene. Potrebujete še kaj za idealne poletne družinske počitnice? Mi ne. Destinacijo priporočamo družinsko naravnanim srfačom, ljubiteljem pretežno ravne vode, močnega vetra in ne turističnih destinacij.

Destinacija: Windsurf počitnice na Kouremenos beach, Kreta

Čas potovanja: junij, julij 2013

Časovna razlika: + 1 ura

Dnevi na potovanju: 21 dni

Starost otroka: 11 mesecev

Raj za: windsurf družinske počitnice

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Vreme: poletna dnevna temperatura na grških otokih je okrog 30 stopinj in ponoči redko pade pod 20 stopin. Na Kouramenosu piha meltemi, v povprečju nekje med 20 in 30 vozli. Voda ima okrog 25 stopinj in je primerna tako za windsurfanje v kopalkah kot za čofotanje otrok vseh starosti.

Let: prek Kompasa smo bookirali čarterski let iz Ljubljane, trajanje leta 2,5h. V juliju in avgustu več letov iz Benetk z nizkocenovno Voloteo.

Pot iz letališča do destinacije: traja cca 2,5h. Polovico poti se voziš po slikoviti ovinkasti cesti, obdani s pisanimi oleandri.

Booking.com

Namestitev: preprosti studiji s klimo Casadimare se nahajajo 100m od plaže. Apartmaji so približno 10 minut hoje odaljeni do windsurf spota. Ležijo sredi oljčnega nasada in so opremljeni tipično grško. Na vrtu smo imeli žar in priročen bazen za čas med siestami. Wifi je delal na celotnem posestvu. Prijazni lastniki so poskrbeli za stalno zalogo domačega oljčnega olja. Poleg spanja smo pri njih rentali tudi avto, kar nas je skupaj z namestitvijo stalo 50€/ dan (30€ spanje in 20€ avto),

IMG_9024
Apartmaji Casadimare in popoldanska siesta na bazenu

Budget:

Letalska karta – 400€ iz Ljubljane

Spanje – 30€/noč za studio

Rentacar – 20€/dan

Hrana: lokalna mesnica in žar + domača zelenjava. Občasno večerja v okoliških tavernah. Cene zelo zmerne, hrana pa tipična grška.

 

photo
Plaža Kouramenos

Dvomim, da bi kraj izbrala za daljše nesrfaške počitnice, saj potem, ko odšteješ perfekten veter, ostaneta le plaža in oljke. Na plaži je tudi senca, vendar ko piha, res piha. V okolici je tudi slavna plaža Vai (nasad palm) in še nekaj luštnih ne turističnih krajev. Do vasi Palekastro  je cca 1km, do večjega mesta Sitia je cca 20minut vožnje z avtom (pristanišče s tavernami, girosi, kafiči).

Če ste nesrfač, pa bi to želeli postati, priporočam Gone surfing. Po vsej pozitivni energiji, ko jo boste doživeli pri njih, vam sigurno ne bo žal.

photo 3
Poleg rentanja opreme v centru Gone surfing omogočajo tudi primerno sprostitev med siestami.

TOP 5 POTOVANJA

 • Frape & becgammon: občutek ko se po zmagi backgemona ob frapeju zazreš v zaliv, kjer vihra 30 vozlov in se sprašuješ „Zakaj smo zadnjih 5 let ignorirali Grčijo?“.
 • Gone surfing windsurfing center – imeli smo svojo opremo, nismo rabili windsurf inštruktorja, pa smo vseeno non stop viseli pri njih. Maria in Christos sta izredno simpatična grka, ki sta ob našem prihodu ravno odprla svojo šolo. Energije in entuziazma jima ne zmanjka, zato se jima je naš Lev dnevno motal pod nogami in pridno pojedel vse kar sta mu dala. Vsekakor priporočamo!
gone surfing
Gone surfing center
 • Rizovizlo – luškana restavracija 150m od spota z norim razgledom. V njej strežejo hrano iz doma pridelanih sestavin in najboljši dakos na svetu. Lastniki so izjemno preprosti in prijazni. Vedno smo dobili repete in domače pridelke za domov. Se nam je večkrat zgodilo, da smo se zasedeli za več ur.
IMG_6871
Rizovizlo in dakos s pogledom na zaliv
 • Tendabay – na skrajnem vzhodu Krete se nahaja malo bolj valovit spot s konstantnim vetrom. Dostop je iz privat plažice na kateri imajo domačini iz Sitije mini vikend. Pred hiško pod drevesom stoji mizica in klopca. Mogoče so bili zaradi otroka in začetka sezone ekstra prijazni, ampak tudi pri njih je naš Lev vsakič, ko smo bili tam, nafehtal za en obrok sadja in ostalih priboljškov. Vsem nesrfačem obisk plaže odsvetujem, saj je polna plastičnih vrečk in smeti, ki jih prinese razburkano morje.
photo 5(2)
Tenda bay
IMG_9388
Pogled na vikend v Tenda bayu
 • Panagiri v Paleokastru – to je bil naš tretji grški panagiri (nekakšno grško žegnjanje). Za nas je bil zelo poseben, ker je Lev na njem naredil svoj prvi meter korakov. Vsekakor vredno ogleda in prisotnosti kjerkoli že ste v Grčiji, saj po navadi vključuje lokalno hrano, vino in običaje. Pred leti na Karpatosu je bila hrana in pijača celo zastonj.

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev – v kraju ni večjih kompleksov, gre za skupek družinsko vodenih apartmajev in studijev, ki so povečini skromno opremljeni. Veliko družin v sezoni kampira na črno na plaži.
 • Otroška oprema – Grčija velja za družinsko destinacijo, zato najem otroške opreme ne predstavlja posebnega problema.
 • Rentacar – smo rabili predvsem zaradi prevoza windsurf opreme iz letališča in dnevnih obiskov lokalnih windsurf spotov in izletov. Načeloma ga v samem kraju ne potrebujete, razen vsake toliko za obisk Palekastra in Sitie, kjer kupite osnovna živila.
 • Aktivnosti– windsurfing, kolesarjene, ribolov, arheološka najdišča. Ni posebnih aktivnosti organiziranih za otroke.
photo 2
Na plaži se najde veliko naravne sence
 • Hrana – Trgovino, mesnico, trgovinice z lokalno pridelano zelenjavo in sadjem najdete v vasici Palekastro, ki se nahaja na hribčku nad zalivom (cca 1km). Ker je na hribu, motor ali avto prideta še kako prav. Kjerkoli v okolici boste našli odlično lokalno pridelano hrano po dostopnih cenah. Na tem delu otoka so še posebej znani po vrhunskem oljčnem olju!
 • Zdravje – ambulanta v Paleokastru, bolnica 20 minut stran v mestu Sitia.
 • Zabava (brez otroka) – ker gre za zelo ne turistično in družinsko destinacijo je najbližja zabava v mestu Sitia.
 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji: plaža Vai – edini nasad palm v Europi (preveč turistično za naš okus), plantaže banan (lokalno pridelane banane kupiš na stojnici ob cesti), arheološko najdišče in plaža Zakros in Sitia
IMG_9251
Plaža Zakros (Kreta)
rdeča zastava
Ko je vetra preveč, izobesijo rdečo zastavo (Kreta)
IMG_9234
Frape z razgledom /Kreta)
IMG_9289
Tipična pokrajina vzhodne Krete

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime