Vsi mulci v Igrivo igralnico! Pa starši tudi ;)

0
Ustvarjanje z otroki

Igriva igralnica je projekt, ki je nastal v obdobju epidemije, ko je življenje za marsikoga obstalo. Celotna družina je ostala doma in otroci niso mogli več v vrtec. “Želela sem si, da kot vzgojiteljica pomagam staršem, ki morajo dnevno poskrbeti za dodatno zabavo in animacijo” pravi Tanja.

Porodila se je ideja, da bi za starše pripravljala različne dejavnosti, ki bi jih lahko izvajali z otroki doma, s čim manj materiala in s čim manj priprave. Tako je nastala igriva igralnica.

Zakaj igriva igralnica? V igralnici, Tanja, kot vzgojiteljica predšolskih otrok, preživi zelo veliko lepega časa in v njej se vsakodnevno zgodijo čudovite stvari. V njej se otroci igrajo, igra pa je otrokova osnovna dejavnost, ki mu omogoča, da raziskuje, se uči, spoznava, primerja in se tako razvija ter pripravlja na življenje. Ko združiš dve tako pomembni stvari nastane Igriva igralnica.

Trenutno igrivo igralnico sestavljata dva dela in sicer igralnica ter telovadnica.

V zavihku IGRALNICA so predlagane vsebine oblikovane tako, da vsaka objava temelji na pravljici, sledijo pa ji zanimive in poučne vsebine, ki so z njo povezane. V eni objavi tako najdete zaposlitev za vašega otroka, ki se lahko opravi v enem dnevu ali pa jo po delčkih izvajate čez cel teden.

Temelj objave predstavlja pravljica slovenskega avtorja, za katero je na voljo tudi avdio posnetek, ki je bil pripravljen v okviru projekta Lahkonočnice.

Na podlagi pravljice so pripravljene spremljajoče aktivnosti ki obsegajo iztočnice za pogovor z otrokom, raziskovalne ideje s povezavami na zanimive spletne strani, navodila za ustvarjanje s pravljico povezanega izdelka ter vaje za grafomotoriko, opazovanje ali štetje.

Vse našteto predstavlja glavne dejavnosti igralnice. Da upraviči še pridevnik igriva, pa vas na koncu objave čakajo igre. Vsakič vsaj ena, vsakič drugačna. Glede na idejo pravljice je pripravljeno navodilo za aktivno ali sprostitveno igro, za igro v parih ali igro za celo družino. Vsakič nekaj drugega.

V zavihku TELOVADNICA najdete objave, kjer na izbrano temo pripravi gibalne igre in naloge za predšolske otroke.

Za razliko od igralnice, rdeče niti telovadnice ne predstavlja pravljica, temveč se vse vrti okrog avtomobilov, žog, ravnotežja, ali pa preprosto tulcev.

Ura v telovadnici mine zelo hitro, saj so dejavnosti pripravljene v štirih zaporednih sklopih:

  • ogrevanje,
  • aktivne igre,
  • spretnostne igre

Namen zaporedja je najprej pripraviti telo na gibanje s pripomočki in lažjimi tekalnimi igrami, da smo pripravljeni na poligone, štafete in druge zahtevnejše igre, ki so namenjene celi družini. Po hitrih in aktivnih igrah sledijo dejavnosti, ki izboljšujejo našo zbranost in spretnost. Da telovadnice ne zapustimo prepoteni in zadihani, pa nas ob koncu telovadbe čaka vsaj ena igra za umiritev in sprostitev.

Igriva igralnica je aktivna tudi na Facebooku, kjer vas vsak dan pričaka nova objava. Lahko gre za pravljico, fotografijo s sprehoda ali pa utrinek najinega dela. Vsakič nekaj novega.

Uživajte in ne pozabite na igro.

Prispevek je pripravila idejna vodja in vzgojiteljica Tanja. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar.