Vse kar morate vedeti, preden vaš otrok začne programirati?

0

V Kamzmulcem ekipi se starejši mulci že zanimajo za programiranje (predvsem igric) in ker večina nas strašev nima “blage” o programerskem svetu, smo se odločile, da učitelje iz Digital School Slovenija povprašamo o tem, kaj vse moramo vedeti, preden otroka vpišemo v tečaj programiranja.

1.Zakaj je sploh dobro, da bi se otrok naučil programirati?

Živimo v digitalnem svetu, kjer je programiranje postalo abeceda prihodnosti. V Digital School učimo logičnega razmišljanja in reševanja osnovnih programskih konceptov, ki otrokom pomagajo razčleniti izziv na manjše enote, jih postopoma rešiti ter tako priti do rešitve. Te koncepte lahko prenesejo na vse izzive, ki jih imajo. Poleg tega se pa učijo tudi programirati zelo uporabne stvari kot so svoje lastne igrice, svoje lastne mobilne aplikacije, postavljati lastne spletne strani ter programirati lastne projekte in programe, kjer lahko izrazijo svojo ustvarjalnost in kreativnost.

2.Pri katerih letih priporočate, da se otrok začne učiti programiranja? Ali mora imeti kakšna predznanja in dostope do posebnih programov?

Ko otrok izrazi zanimanje za to tematiko je sigurno pravi čas. Sicer je idealna starost 9 do 10 let, saj takrat otrok že tekoče bere in lažje dojema določene logične in matematične naloge. Predznanja ne potrebuje, edini pogoj je, da tekoče bere male tiskane črke, prav tako ne potrebuje nobenih programov, dostopov, vse jim uredimo v Digital School.

3.Kaj zajema tečaj programiranja? Morajo otroci znati angleško?

Vsak tečaj je narejen tako, da je primeren za začetnike v določeni starostni skupini. Tečaj oz. curriculum je sestavljen iz posameznih nalog, vsako uro učitelj razloži določeno tematiko in potem udeleženci rešujejo naloge s tega področja. Tako čez leto skupina napreduje iz ene stopnje v drugo. Vsako uro se delajo ponovitve prejšnjih ur.

Začetna stopnja ne potrebuje znanja angleščine, se pa sproti na urah tečaja učijo novih besed. Ko pridejo do tečaja izdelave spletnih strani, takrat pa je vsa koda napisana v angleškem jeziku. Ti tečaji so primerni za starost od 12 let dalje, ko pa otroci navadno že imajo dovolj znanja angleškega jezika, tako da jim to ne povzroča nobenih težav.

4.Katere programske jezike za učenje programiranja priporočate za različne starosti otrok?

V Digital School je curriculum sestavljen tako da se napreduje iz leta v leto in sicer:

Prvo leto: Tečaj osnov programiranja, učenje programskih konceptov in logike s pomočjo programiranja v blokih (programski jezik JavaScript), tako imenovanim vizualnim programiranjem s pomočjo spletne platforme code.org. Tečaj je primeren za otroke starosti 8 do 10 let.

Drugo leto: Tečaj programiranje 2D iger in mobilnih aplikacij, učenje programskih konceptov in logike s pomočjo razvojnega okolja Scratch in platforme za razvijanje mobilnih aplikacij Mobile App Inventor. Tečaj je primeren za otroke starosti 10 do 13 let.

Tretje leto: Tečaj izdelave spletnih strani (HTML, CSS, JavaScript), učenje konceptov izdelave spletnih strani in spoznavanje znakovnih jezikov Html, CSS, JavaScript. Tečaj je primeren za otroke starejše od 12 let.

Četrto leto: Tečaj programiranja v Pythonu, učenje priljubljenega programskega jezika Python, ki zmore vse od spletnega razvoja, razvoja iger, strojnega učenja do podatkovne znanosti. Tečaj je primeren za otroke starejše od 13 let.

5. Zakaj je za otroke tako pomembno, da se začnejo učiti programiranja v blokih? Kdaj pa začnejo pisati sami kodo?

S programiranjem v blokih se otroci naučijo programskih konceptov, kot so sekvenca, algoritem, zanka, pogojnik, spremenljivka, funkcija. Ko razumejo in dobro povadijo programske koncepte pričnejo pisati programe v kodi v angleškem jeziku. Primer je lahko Tečaj programiranja spletnih strani, kjer je že celoten program v pravilni sintaksi in ne uporablja več blokovne kode.

6. Kakšna je navadno pot otroka, da nekoč obvlada enega od programskih jezikov? In kako se odloči, katerega bi se učil – npr. Phyton, Java script, PHP, Ruby itd.?

Pot učenja smo opisali že zgoraj, torej le to priporočamo mi. Pomembno je, da ima otrok predznanje in da se ne odloči za učenje jezika, ki bi bil zanj prezahteven, saj le tako lahko izgubi voljo.

7. Kot straši Minecraft poznamo samo kot igrico in ne poznamo razlike med drugimi igricami? Nam jo lahko razložite in zakaj je ta igrica bolj primerna za otroke kot npr. igranje arkadnih iger?

Poznamo več različnih verzij Minecrafta. Microsoft je za šole razvil izobraževalno različico Minecraft:Education Edition. Ta verzija Minecrafta je prilagojena poučevanju in ima poseben vtičnik CodeBuider, kjer tečajniki programirajo znotraj Minecrafta v JavaScript ali Python programskem jeziku. Pri tem ne igrajo Minecraft ampak ga programirajo in se učijo na njim zanimiv in prilagojen način.

8. Kaj pa potem pomeni programiranje v Minecraftu? Bojda otroci to obožujejo, sem pa zasledila, da vi tudi organizirate tečaje za programiranje v Minecraftu? Je to čisto drugačno programiranje kot v Codu, Scratchu itd? Koliko naj bi bili stari otroci za učenje v Minecraftu?

Učenje programiranja v izobraževalni različici Minecraft:Education Edition je podobno učenju v drugih programih (Code, Scratch, App Inventor). Kar pomeni da se učimo programskih konceptov, razlika je samo v platformi, tako da so tematike nalog znotraj Minecrafta prilagojene najboljši izkušnji, ki pritiče Minecraftu, in upoštevamo tudi omejtive, ki jih ima Minecraft svet. Tečaj je primeren za otroke starosti nad 10 let.

9. Kako naj podprem otroka, če ne vem nič o programiranju?

Enostavno, pridruži naj se tečaju primernemu za njegovo starost, napredek vsakega otroka sledimo in predlagamo tudi drugo skupino, če je po tem potreba. Tako da podprete ga lahko s tem, da ga spodbujate, da mu nudite osnovno izobrazbo na področju programiranja. Če ga to potem potegne in je to nekaj kar si želi, pa bo povedal sam.

10. Kaj je treba upoštevati pri izbiri izvajalca, ki uči kodiranja za otroke?

Kot pri vsaki stvari, izkušnje, kaj drugi pravijo o njih, pogovor z izvajalcem, da vidite, kako odgovorijo na vaša vprašanja, ki jih imate pred vpisom. Digital School je na slovenskem trgu prisotna že 5. šolsko leto, v preteklem letu se je naših tečajev udeležilo več kot 1.000 otrok (redni tečaji, poletne šole, posebni projekti), ves čas skrbimo za izboljšave v učnem načrtu. Po koncu lanskega leta smo poslali strašem in otrokom, ki so obiskovali naše tečaje, poslali vprašalnik in lahko se pohvalimo, da je kar 100 % staršev odgovorilo, da bi nas priporočilo dalje, otroci pa so bili malo bolj kritični, tam je bil % prek 90 – z njihovega vidika bi lahko hitreje jemali nove stvari, vendar pa vemo, da so tukaj zelo pomembne ponovitve in ponovitve.

11.Ali se tečaju lahko pridruži tekom leta?

Tečaji pri nas potekajo od oktobra pa do konca maja v določenem šolskem letu. Otroci se lahko tečajem pridružijo  v mesecu oktobru in novembru, kasneje pa že težko. Za takšene, ki se nam pridružijo kasneje v šolskem letu, organiziramo individualne ure, da otrok ujame skupino glede podane snovi. Tekom šolskega leta pa organiziramo krajše tečaje, ki se pričnejo npr. novembra, januarja- torej lahko jih razpišemo kadarkoli in na te tečaje se lahko pridruži vsak. Taki tečaji so npr. Tečaj programiranja v Minecraftu ali pa Live Stream tečaj ali pa Umetna inteligenca. Gre za krajše tečaje, ko trajajo od 10 do 20 ur.

Intervju je nastal v sodelovanju z Digital School Slovenija, kjer nekateri naši mulci že programirajo. Več informacij na spletni strani www.digitalschool.si in na kratki video predstavitvi.