Vrbsko jezero – top igrišče in družinski skok za mejo

7
Trampolin na igrišču pri Vrbskem jezeru

Jezero, ki uživa prvo mesto po velikosti jezer na Avstijskem Koroškem. Če ga obkrožimo, se peljemo mimo številnih lepih mest in vasic. Pa tudi znamenitega Minimundusa 🙂

img_2822
Urejena zelenica ob prihodu v mesto Vrba (Vrbsko jezero)

 

Destinacija: Avstrijska Koroška – mesto Vrba (Velden) in vasica Maria Wörth

Prevoz: avto – 95 km v eno smer, iz Ljubljane, plačilo za predor Karavanke – 7,20 € v eno smer, pot čez Ljubelj (brez plačila za tunel, tudi vinjete ne potrrebuješ)

Primeren letni čas obiska: kadarkoli

Priporočen čas obiska: cel dan do tedna dni

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji

Vreme: primerno v suhem vremenu

img_2820
Ker so se nam na izletu pridružili tudi “nonni” smo najeli večji avto, ki je za mulca prava zabava (Vrbsko jezero)
Zakaj z družino obiskati okolico Vrbskega jezera?
1. Zabava na velikem, modernem in razgibanem otroškem igrišču v mestu Vrba (Velden)

Za naše mulce vsekakor glavni vzrok za obisk destinacije. V mestu Velden (slov. Vrba) so ob jezeru na večji zelenici postavili novo otroško igrišče, ki se lahko pohvali z zelo zanimivimi igrali – od trampolina »zakopanega« v zemljo, igrišča na mivki z vodnim sistemom, gugalnicami najrazličnejših oblik do ostalih igral, od katerih se naša mulka ni mogla odcepit.

img_2825
Novo veliko otroško igrišče v mestu Vrba ob Vrbskem jezeru
img_2823
Del igrišča je v mivki, ki je za otroke prava zabava. Igrišče je varovano tudi pred soncem (Vrbsko jezero)
img_2826
Vodni sistem na otroškem igrišču (Vrbsko jezero)
20160814_143456
Vedno aktualen trampolin (Vrbsko jezero)
img_2824
Gugalnice vseh vrst in oblik (Vrbsko jezero)

Ob otroškem igrišču je prijeten lokal iz katerega lahko ob kavi in prigrizku (toasti, bruschete ali male pice iz elektronske peči) opazujete svoje mulce pri igri.

2. Doživetja na Vrbskem jezeru 

V poletnem času je jezero prava kopališka atrakcija – po bregovih jezera je veliko plaž, urejenih in »divjih«. A tudi spomladi in jeseni ni prav nič manj zabavno – tu kar mrgoli suparjev, windsurfarjev in drugih ljubiteljev vodnih športov. Vedno aktualno ob obisku jezer je vožnja s pedalinčki, hranjenje račk in labodov na jezeru in še bi se našlo.

img_2830
Po sprehajlni poti se odpravite na krajši sprehod ob jezeru mesta Vrba. Od koder se lahko odpeljete z ladjo na druge dele Vrbskega jezera.
20160814_163936
Hranjenje račk na Vrbskem jezeru
img_2829
Na Vrbskem jezeru lahko najamete pedlinčke
img_2832
Na jezeru mrgoli navdušencev nad vodnimi športi in doživetji

Okoli jezera se lahko odpravite z avtom, s kolesom, rolarji ali peš. Lahko pa se odločite, da različna mesta in vasice na jezeru obiščete s pomočjo turistične ladjice, ki vozi dovolj pogosto, da si lahko v enem dnevu ogledate kar nekaj mest.

img_2831
Turistična ladja po Vrbskem jezeru
3. Obisk prikupne vasičke Maria Wörth

Ta vasica je prav pravljična in je le 7 km oddaljena od mesta Vrba. Leži na polotoku na jugu Vrbskega jezera. Tu se na žalost poleti, ko so pogoji za to, ne sme kopati. Čez vasico se le sprehodite, obiščite cerkvico v središču, se usedite v lokal, ali na travo ob jezero.

img_2834
Cerkev v središču vasice, Vrbsko jezero
img_2835
Ob bregu jezera v vasi je nekaj ležalnikov za sprostitev staršev 🙂

 

Ker nočemo, da se nam na družinskih izletih mudi pa tudi ker se mulka ni in ni mogla “odlepit” od novega igrišča v mestu Vrba, si več od obiska mesta Vrba in vasice Maria Wörth nismo privoščili v enem dnevu. Bi pa priporočali vsaj še obisk parka Minimundus.

Destinacija Vrbsko jezero pa je vsekakor primerna destinacija za vikend, oddih, podaljšan vikend in v okviru tega tudi zanimiva izhodiščna točka za izlete po Sloveniji ali Avstriji.

Pozimi priporočamo obisk smučišča v bližini, ki je le 25 km oddaljen od Celovca. Več v prispevku: Simonhöhe – dostopno družinsko smučišče na Avstijskem Koroškem.

Predlogi naše bralke Polone ob obisku Vrbskega jezera:

  • obisk mesta Portschah (malo naprej od Veldna)
  • skok na razgledni stolp Pyramidenkoggel – dostopno tudi z vozički. Na vrh se lahko peljete tudi z dvigalom. Odpre se cudovit razgled na Celovsko kotlino, slovenske Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, avstrijske hribe in vrhove.

Predlogi naše bralke Mojce:

  • obisk otroškega otrosko igrisce v Celovcu ob jezeru,
  • Europapark – tik ob Minimundusu.
  • plaza Strandbad ima 4 super igrisca za otroke.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele mamice Kamzmulcem z družino. Za več informacij o doživetju nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali dodate vprašanje v komentar.