Vogar – z mulcem po najlepši razgled na Bohinjsko jezero

6

Klasičen Bohinj si predstavljamo nekako tako: poleti kopanje v jezeru, pozimi pa samo vožnja mimo, do smučišča Vogel. Bohinj pa je vsaj zame najlepši ravno spomladi in jeseni, ko je skoraj prazen, saj glavnina turistov Bohinj obišče v poletnih mesecih.

Tokrat smo se odločili, da jezero pogledamo še iz druge perspektive in se odpravili na jaso nad jezerom, s katere skačejo jadralni padalci. Z mulci smo se povzpeli na Vogar.

Jesensko namakanje nogic v čudovito Bohinjsko jezero
Jesensko namakanje nogic v čudovito Bohinjsko jezero
  • Priporočen čas obiska: cca 3 ure, poleti cel dan – če se želimo ohladiti v jezeru ali uživati še v kakšni drugi športni dejavnosti (najem SUP-a, čolna, kajaka, …)
  • Primerno za otroke: Za otroke vseh starosti (pot ni primerna za vozičke), samostojno otroci, ki zmorejo vsaj 1,5h v eno smer.
  • Primerno za vreme: vse, razen padavin
  • Čas hoje: 1 ura odrasle hoje, z (mlajšimi) otroki okoli 1,5h
  • Primerno za pse: da, a naj bodo privezani
  • Vreme lahko preverite tukaj
  • Pot: Iz Mengša / Kamnika / Ljubljane do Bohinja je približno ura vožnje (70 – 80 km).
  • Pot do izhodišča: V Bohinju pri jezeru zapeljemo čez most proti Stari Fužini. V Stari Fužini pri kapelici zavijemo ostro levo po vzpenjajoči se cesti (ki vodi tudi do planine Blato). Parkiramo na označenem parkirišču, kjer so včasih pobirali parkirnino, sedaj jo parkomat. 🙂 Od tu vodi pot tudi do korit Mostnice in naprej do koče na Vojah – tudi odlična ideja za raziskovanja željne mulce!
Pot na Vogar z otrokom:

Pot cca 10 min vodi po cesti, nato sledimo oznakam za Kosijev dom, ki nas pripeljejo levo v gozd. Sledi precej strm kamnit vzpon.

Pot ni strma, je pa kamnita - na Vogar z otrokom

Po dobri / slabi uri (odvisno do hitrosti mulca), pridemo do oznake, ki nas usmeri levo do vzletišča jadralnih padalcev. Tam se nam odpre čudovit razgled na Bohinjsko jezero in okoliške hribe.

 

razgledna točka na Bohinjsko jezero - Vogar
Razgledna točka na Bohinjsko jezero – Vogar

Če so mulci lačni, se vrnemo na markirano pot in nadaljujemo do Kosijevega doma na Vogarju, kjer si lahko privoščite odlično jed na žlico. Pot je tukaj položnejša in prijetnejša, vodi pa mimo vikendov.

Po cca 20 minutah dosežemo Kosijev dom, ki leži na večjem travniku. Imajo tudi gugalnici, mulce pa bodo animirale tudi živali – muce in kokoške.

Pot od razgledišča, do Kosijevega doma Vogar)
Pot od razgledišča do Kosijevega doma (Vogar)
Ob domu je zabavno
Ob Kosijevem domu je zabavno (Vogar)

5 minut naprej je še ena razgledna točka na jezero in žičnico na Vogel.

Razgled z vzletišča na Vogel Vogar)
Razgled z vzletišča na Vogel (Vogar)

Ob čudovitem vremenu in prijetnih temperaturah, smo za konec ohladili noge v jezeru in opazovali ribice. Če želite popestriti lep dan, pa priporočamo tudi:

Guest post je napisala Saša, mamica 4-letnega Marsa in 11-letne Line ter srečna žena mladega muzičarja, ki ga vsakodnevno spodbuja pri ustvarjanju glasbe. Družini posveti večino svojega prostega časa, največ pa ga z njimi preživi po okoliških hribčkih in hribih, travnikih, parkih, gozdovih.