KZM ocenjuje: Vikend v nebesih na Pohorju

0

V Planici nad Framom, praktično na Pohorju, se nahaja turistična kmetija Pri Kovačniku. Le 15 min od avtoceste (Mb-Lj) in morda 25 min od Maribora, a popolnoma drug svet. Že precej let nazaj so jim njihovi gostje nadeli ime “Nebesa na Pohorju”, kar so nato tudi sami uporabili. In zelo se strinjamo!

Ni seveda skrivnost, da Kam z mulcem družine zelo uživamo na turističnih kmetijah, saj se na tak način odklopimo od vsakodnevnega hitenja, uživamo v naravi, z mulci opazujemo in pomagamo skrbeti za živali, hkrati pa ne moremo prehvaliti domače hrane. A tokrat smo bili še posebej presenečeni. Z razlogom so Kovačnikovi ena najbolj priljubljenih turističnih kmetij in točka, kamor radi zahajajo tudi dnevni gostje na kosilo, odlično gibanico ali zgolj na kavico. Številni zadovoljni gostje in več nagrad na steni pričajo o tem, da je njihova hrana res odlična. A za nas je bila to le še pika na i – prekrasen rustikalen slog kmetije, dekoracija, urejenost okolice, živali, otroška igrala in prostran vrt, zeleni certifikat, pa tudi neverjetno gostoljubna in med seboj povezana družina pripomorejo, da je pri njih res kot v nebesih.

Foto: last kmetije pri Kovačniku

 • Namestitev: Kmetija Pri Kovačniku
 • Lokacija: Planica nad Framom
 • Tip nastanitve: turistična kmetija; oddajajo 3 lepe, osvežene sobe s kopalnico, od tega tudi družinske. Vse je v rustikalnem stilu, kot tudi celotna kmetija.
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki in predšolski, šoloobvezni, najstniki
 • Cenovni razred: dostopno (še posebej glede na nivo storitev!). Za cenik kliknite tukaj.
 • Mesec obiska: maj 2021, posamezni dnevni obiski december 2021, april 2022, januar 2023
 • Trajanje oddiha: 3 dni, 2 nočitvi
 • Oddih smo uživali: štiričlanska družina
 • Tip lokacije: podeželje
 • Priporočen čas obiska: Definitivno je lep sončen pomladni, poletni ali jesenski dan najboljša izbira za obisk, čeprav vam ne bo dolgčas v katerem koli letnem času. Zima ima svoj čar tudi zato, ker je v okolici polno strmin za sankanje, v bližini pa tudi Areh, za smučarske užitke.
 • Priporočeno trajanje obiska: Pri Kovačnikovih smo se oglasili že nekaj krat. Vedno je bilo premalo! Ko smo bili samo dnevni gostje, smo si želeli, da ostanemo vsaj čez noč, po vikendu pri njih bi si želeli še dlje. Definitivno priporočamo (vsaj) vikend oddih.
Tudi pozno zimska – zgodnje pomladna idila na kmetiji ima svoj čar.
 • Pomembno: Kot je mogoče razbrati iz zgornjega zapisa, Kovačnikovi čez vikend na kosila, sladico ali zgolj krajši postanek sprejemajo tudi dnevne goste. Slednje nam ni bilo moteče, saj ne gre za ponočevanja dolgo v noč (kar bi potencialno lahko motilo naša mulca pri počitku).  Storitev za dopustnike, ki prenočujejo (npr. zajtrk, večerja), pa ni bila na noben način okrnjena. Z neverjetno energijo se posvetijo vsem enako. V kolikor pa bi si želeli res intimo, pa priporočamo obisk čez teden.
 • Pomembno za dnevne goste: V kolikor bi si želeli zgolj na njihovo odlično kosilo (imajo tudi celoten meni za vegetarijance ali vegane), toplo priporočamo, da svoj obisk najavite (vsaj) nekaj dni vnaprej, saj se sicer lahko zgodi, da ostanete brez proste mize.
Foto: last kmetije Pri Kovačniku
 • Crkljanje zajčkov na kmetiji

Top 5 aktivnosti in doživetij pri Kovačnikovih (ali zakaj smo se vrnili že tretjič in še se bomo):

1. Okolica kmetije z igrali in športnim igriščem

Na kmetiji ima vse svoje mesto. Od prekrasne dekoracije, ki je v rustikalnem slogu in lepo dopolnjuje hišo, do okolice, kjer je cvetje in grmičevje lepo negovano, zeliščni vrt pa ima urejene napise z imeni rastlin in načini uporabe. Na ta način so urejena tudi otroška igrala – gugalnice, tobogan, lesena hiška in nenazadnje otroško športno igrišče z goli za nogomet.

Lično urejena okolica kmetije

Lesena hiška – primerna tudi za igranje v času dežja ali ko je zunaj (preveč) mokro.

2. Živali na kmetiji

Krave, konj in poni, pujsi, kokoši, zajčki, prepelice, oven, kozica in zlati prinašalec Luna so živali, ki jih Pri Kovačniku z ljubeznijo negujejo, zaradi česar so tudi pravi magnet za obiskovalce. V resnici imajo, vsaj pri njihovi glavni oskrbnici- hčerki lastnikov Juliji, vse živali imena. In prav zaradi te povezanosti, predvsem z Julijo, imajo živali še toliko bolj ljubečo oskrbo in mogoče kakšen privilegij, ki ga nismo vajeni vsakodnevno – recimo da petelinček postane hišni ljubljenček, ki svojo skrbnico zapusti zgolj v primeru kakšne kokoške :).

Ob prihodu nas takoj pozdravi zlata prinašalka Luna.

Hiška za zajčke in prepelice.

Mi smo dan z veseljem pričeli pri kravah, ki so jih mulci pomagali nahraniti, nadaljevali pa s ponijem in ovnom in jima natrgali svežo travo. Čez dan smo se crkljali z zajčki in nahranili prepelice in kokoši.

Valjanje po senu med hranjenjem krav in konjev.

Ko pa so živali nahranjene, Julija z veseljem omogoči tudi jezdenje konja ali ponija. Vse z veliko mero skrbi in odgovornosti do otrok, tako da nas ni bilo niti za sekundo strah.

Julija je “doma” med živalmi.

3. K željam gostov in naravi usmerjena kmetija

Pri Kovačniku zelo dobro vedo, kako poskrbeti za različne tipe gostov in slednje se preliva v nivo ustrežljivost. Da so top družinska kmetija izkazujejo z urejenimi otroškimi igrali, igriščem, možnostjo skrbi za živali odzunaj in z vso opremo za majhne otroke znotraj. Tako se poleg klasičnih otroških stolčkov znajde tudi polno knjigic in igrač, ki poskrbijo, da otrokom ni dolgčas. V kopalnicah so pručke za otroke in nastavki za wc. V skupnem prostoru pred sobami so na voljo puzzle pena za na tla, previjalna miza, ponovno knjige, igrače in družabne igre. V istem prostoru je na voljo tudi hladilnik, električna plošča, čaj in skodelice, v kolikor bi bilo potrebno majhnim otrokom hrano pripraviti, pogreti in podobno. Na voljo je domače sadje.

Prostorne osvežene sobe, 2 od 3 imata balkon s pogledom na vrt.
Predprostor sob s previjalno mizo.
Hladilnik in grelna plošča, ki sta na voljo za goste z majhnimi otroki.

Še nekaj nas je prepričalo – in sicer usmerjenost k spoštovanju narave. Kovačnikovi imajo namreč certifikat “green key”, zaradi česar res pazijo na naravo. K ločevanju odpadkov pozivajo tudi v sobah, mila so v dozirnikih, hrana pa je – tradicionalno- z domačega vrta ali od okoliških kmetij, z namenom, da je embalaže čim manj.

Lično urejeni smetnjaki za ločevanje odpadkov.

4. Kulinarika

Glede na kvaliteto hrane in okuse bi si včasih mislili, da bi tale točka morala biti na vrhu. In za mnoge pravzaprav je. Mi pa lahko le dodamo, da se celotna družina (in nikakor ne samo ženski del) odlično znajde v kuhinji! Svoje doda tudi dejstvo, da imajo vse njihove sestavine res sledljivost – bodisi od doma ali iz sosednjih kmetij. In če imate morda pomisleke, da za vegetarijance in vegane ne znajo dobro poskrbeti na turističnih kmetijah – Pri Kovačniku slednje zagotovo ne velja! Še več, tudi sicer vsejeda mulca sta z veseljem pojedla (najine) vegi zadeve, vključno s koprivno juhco. Pa še en dodaten plus: zelo uspešno vključujejo tudi divjo hrano, kot so čemaž, koprive ipd. Ne na način, da prevlada, ampak kot dobrodošel dodatek, da se spomnimo, od kje pravzaprav prihaja naša hrana. No, poglavje zase pa je njihova gibanica. A must, če se nahajate tam ali v bližini!

Njihova slavna gibanica vedno privabi nasmeške na obraz:)
Sveže pečeni domači rogljički za zajtrk.
Bučna juhca s cmočki.
Mesno-vegi pojedina.

Kovačnikovi pa veliko svojih dobrot tudi ponujajo v spletni trgovini, vključno z večkrat nagrajeno borovničevo marmelado (z več kot 80% sadja), nam najljubšo jagodno, neverjetnim bučnim namazom, vložninami, mesninami, čaji in podobno.

Polička z domačimi dobrotami, ki jih lahko kupite tudi za domov.

5. Gostoljubje

Na turističnih kmetijah nas ponavadi pričakajo topli, prijazni ljudje. A Kovačnikovi so tudi tukaj zgodba zase. Prvega gosta na zajtrku ali morda stotega na vikend kosilu pozdravijo z enakim nasmeškom in energijo. Verjamemo, da so po celem dnevu v kombinaciji skrbi za živali, posestvo in goste, že utrujeni, a tega res ni zaznati. Z neverjetno energijo se lotevajo novih projektov, hkrati pa ohranjajo kakovost že vzpostavljenih storitev. Tudi težko je najti takšno raven gostoljubja – razni priboljški iz kuhinje kar ne nehajo prihajati, vse to pa je postreženo z nalezljivim nasmehom. Občutek imaš, da jim ni nič težko. A dejstvo je, da tako vrhunske organizacije in pristnega, a enakovrednega prispevka vseh družinskih članov ter njihove povezanosti že dolgo nismo srečali.

Ko je mulc hotel eno na harmoniko, so mu z veseljem ustregli.

Doživetja v okolici:

Kmetija pri Kovačniku je s svojo okolico že sama po sebi dovolj za aktiven vikend, a v kolikor bi želeli še naokrog ali ostajate dlje časa, priporočamo naslednje izlete (ki jih Kovačnikovi tudi z veseljem podrobneje razložijo in dodajo še svoje predloge):

 1. Framski slap oz. slap Skalca

Framski slap je od kmetije oddajen cca 2 uri hoje oz 25 min vožnje v smeri glavne ceste Areh -Hoče. Avto pustimo kar ob glavni cesti, pri razcepu Bolfenk-Areh, kjer so tudi označene table in nadaljujemo peš, po pobočju navzdol. Pot je dolga slabih 15 min, a je lahko ob obilnem dežju nekoliko spolzka, zato je dobra pohodniška obutev nujna. Na koncu pridemo tik pod slap, ki je bil v času našega obiska še posebej vodnat.

Kovačnikovi imajo na svoji spletni strani tudi video posnetek izleta na Framski slap (in tudi številne druge).

2. Črno jezero na Pohorju

Poznano po svojem imenu in kristalno čisti vodi je Črno jezero odličen poldnevni izlet, z ravno prav hoje (20-30 min iz Osankarice) za mlajše pohodnike. Območje okoli jezera je tudi naravni rezervat, zaradi česar je narava res presunljiva, hkrati pa je potrebna dodatna pozornost pri njenem varovanju. Ker gre za močvirje, so po tleh lesene brvi, kar daje magičen občutek ob obisku.

3. Grad Rače

V kolikor bi raje izbrali nekaj ne-pohodniškega, je lep tudi izlet do gradu v Račah (dobrih 10 min vožnje). Grad iz 16. stoletja obdaja lep park in potoček, zanimivo pa se je sprehoditi tudi do grajskega dvorišča.

4. Ribniki Pragersko z učno potjo

Dobrih 20 min vožnje od kmetije se nahajajo ribniki Pragersko z učno potjo. Obisk je primeren za cca 2-3 ure, saj vključuje lepo pohodno pot okolice jezera, hranjenje račk in labodov, sprehod po učni poti, opazovanje vlakov v daljavi in tudi igro na lepo urejenem bližnjem igrišču.

5. Otroška igrala in fitnes na prostem v Framu

Za hitro doživetje so lepa igrala  ob osnovni šoli v Framu, ki vključujejo tudi zunanji fitnes. Obisk priporočamo predvsem pred večerjo, kar bo poskrbelo za malenkostno porabo kalorij, ki jih boste z zagotovostjo nadoknadili ob odlični hrani.

6. Slap Šumik

Nekoliko dlje, a zelo vredno vožnje, se nahaja slap Šumik s pragozdom. Gre za največji lehnjakov slap, ki bo v kombinaciji z neokrnjeno naravo sredi Pohorja zagotovo navdušil.

7. Doživetja v Mariboru

V primeru slabega vremena ali pa tudi sicer, je vredno načrtovati tudi pot do cca 25 min oddaljenega Maribora. Tam lahko obiščete znameniti Lent, se podate med krošnje v pustolovskem parku Betnava ali pa dežju uidete ob obisku akvarija. Več idej tukaj in tukaj.

Kmetijo Pri Kovačniku smo obiskali na njihovo povabilo, a zapisano v celoti odraža naše izkušnje. Kovačnikove smo namreč že večkrat obiskali in vedno bili izredno zadovoljni. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime