Vikend izlet: ZOO Schönbrunn, Dunaj in skok v Bratislavo

0

Iščete idejo, kam bi pobegnili na kratki oddih z otroki? Kombinacija Dunaja in Bratislave je lahko ena izmed:) Najprej je bil pri nas v planu enodnevni izlet v živalski vrt na Dunaju, kasneje pa smo izlet začinili še s skokom v Bratislavo, kar se je izkazalo za odlično idejo. Na odklop smo se odpravili dve družini, skupno s petimi mulci.

Lokacija: 1. dan: Avstrija – Dunaj, 2. dan: Slovaška – Bratislava

Primeren čas za obisk: skozi celo leto (preverite odpiralni čas živalskega vrta)

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: jasno

Čas našega obiska: 30. – 31. oktober 2016

Starost naših mulcev: 9, 7, 7, 6 in 3 leta

1. slika
Po mostu z razgledom na Dunaj v živalski vrt – ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija
Booking.com

Pot do živalskega vrta:

Avtocesta vas pripelje naravnost do Dunaja, 10 – dnevna vinjeta vas stane 8,90 eur. Parkiranje: Mi smo parkirali na brezplačnem parkirišču Schönbrunn ZOO Tirolerhof Parking. Parkirišče je manjše ob pokopališču. Ker smo obiskali živalski vrt pred Dnevom mrtvih, je bilo parkirišče zelo zasedeno zaradi obiskovalcev pokopališča.

Vstopnina: Odrasli: 18,50 eur, otroci od 6 do 14 let: 9 eur.

2. slika
Pogled na mesto Dunaj iz mostu v živalskem vrtu (ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija)

Zoo Schönbrunn Dunaj, Avstrija

Zoo Schönbrunn ali ZOO Viena leži v grajskem parku Schönbrunn in velja za najstarejši živalski vrt na svetu, katerega so ustanovili leta 1752. Pokriva okrog 17 hektarjev površine in je skupaj z gradom uvrščen pod UNESCOVO zaščito svetovne kulturne dediščine. Znan je kot najlepši živalski vrt v Evropi, v katerem tudi prebivajo živali, katerih v drugih živalskih vrtovih ne morete srečati. Torej je odlična izbira, da mulci in mi v živo vidimo živali, katerih še verjetno nismo. Naš namen je bil, da vidimo severnega medveda, pando, orangutane, koalo ter pingvine, katere smo do tedaj videli samo še na televiziji.

3. slika
Lemurji so bile ene izmed bolj zabavnih opic (Zoo Schönbrunn Dunaj, Avstrija)

V živalskem vrtu živi več kot 700 vrst živali med njimi je tudi kar nekaj ogroženih živalskih vrst, pri katerih se trudijo za njihov obstoj. Vključeni so namreč v program za vzrejo ogroženih živalskih vrst. Naloga živalskega vrta je tudi raziskovalni in izobraževalni center.

4. slika
Iz Tirolerhof Parkinga se namenimo v ZOO po potki skozi gozd, kjer že srečamo prve prebivalce

Ob vstopu v živalski vrt si priskrbite zemljevid živalskega vrta za lažjo orientacijo. Sama potka po živalskem vrtu nas lepo vodi mimo vseh živali, ampak vseeno je tu in tam treba pokukati na zemljevid, da katere živali ne preskočimo. Naši mulci so na začetku gledali vsak v svoj zemljevid, nakar smo jih proti njihovi volji raje pospravili v torbe, saj so ob zemljevidih pozabili, kaj je bil namen izleta.

5. slika
ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija

Živalski vrt zaobjema več različnih paviljonov v katerih so predstavljene različne tematike in sicer Tropski gozd, Puščava, Akvarij, Terarij, Mehika ter Polarij.

Ker smo v živalski vrt vstopili na drugem vhodu, nas je pot najprej pripeljala do velikega steklenega paviljona Tropski gozd. V njem srečamo prosto leteče papige, s stropa obešene leteče pse, želve,… Prav zanimiva je pa temna votlina z netopirji, katera služi tudi kot prehod na drugo stran tropskega gozda. Eden od naših mulcev se grozno boji vsega kar leti, zato sva votlino obšla po potki in prav tako prišla na tisto stran, kjer je izhod iz votline.

7. slika
Največja zver na svetu nas je presenetila s svojo veličino (ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija)

Po prihodu iz tropskega gozda, se znajdemo ob severnih medvedih, kjer si ogledamo kako ogromni medvedi so to. Na naše veliko zadovoljstvo se je medved prišel igrat tudi ob okno, kjer smo ga lahko opazovali ločenega samo s steklom. Takoj naprej pa že pridemo do Polarija, kjer kraljujejo pingvini.

8. slika
Cesarski pingvini zrastejo nekje do 120 cm višine ter tehtajo okrog 23 kg. (ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija)

Zraven polarija bivajo tudi galapaški pingvini, kateri so manjši, zrastejo do 45 cm višine in tehtajo do 2,5 kg.

Center živalskega vrta je Kaiserpavillon z restavracijo v notranjosti. Okrog njega pa so razvrščena prebivališča za različne živali. Tukaj je potrebne malo več pozornosti, ker lahko hitro kaj preskočite ali izpustite. V bližini centra živalskega vrta najdete nov dom za orangutane, katerega so uredili leta 2010. V bližini pa se nahaja tudi hiša pand in koal, katere smo se mi najbolj veselili. Od leta 2003 Dunajski živalski vrt sodeluje s Kitajsko pri vzreji velikih pand. Tukaj se je skotil prvi mladič velike pande v Evropi, kateri je bil spočet po naravni poti

10 slika
Panda ljubki a ogromen medo (ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija)
11 slika
Še skok v Avstralijo – medvedek ob katerem se kar stopiš (ZOO Schönbrunn Dunaj, Avstrija)

V času našega obiska je bila v živalskem vrtu precejšna gneča, obiskali smo ga v nedeljo v začetku krompirjevih počitnic. Živalski vrt je zelo lepo urejen, primeren tudi za družine, kjer so mulci še v vozičkih. V samem živalskem vrtu najdete več igralnih površin za mulčke in malo večje mulce.

Nasvet: Obiščite živalski vrt čez teden, ko ni takšne gneče. V jesenskem času oblecite vrhnja oblačila s kapucami, nas je cel čas spremljal veter, občasno je popršil tudi dež. Bunde vsekakor niso bile odveč. Če ne želite zapravljati denarja za kosilo v restavraciji, vzemite s sabo kakšen sendvič, prigrizek ter nekaj za potešitev žeje.

Gloriette

12 slika
Razgled na palačo s hriba, kjer stoji Gloriette (Dunaj, Avstrija)

Če parkirate avtomobile na parkirišču Tirolergarten, se sprehodite skozi gozd in obiščite še bližnjo Gloriette. Na naše razočaranje je bila prav v našem času obiska v obnovitvenih delih in tako celotna pokrita s folijo. Tako smo se bolj navduševali z razgledom na Dunaj ter na palačo Schönbrunn.

Preberite si tudi naš članek “5 znamenitosti, ki jih morate z otroki obiskati na Dunaju” 

Bratislava

Bratislava je prestolnica Slovaške in hkrati tudi največje mesto na Slovaškem. Mesto leži v bližini meje z Avstrijo. Skozi mesto teče reka Donava, katera daje mestu še posebej ob večerih prav poseben čar. Prestolnica je izjemno priljubljena turistična točka in ena izmed bolj cenovno ugodnih destinacij.

Nasvet: Za samo raziskovanje Bratislave boste imeli dva do tri dni več kot dovolj. Mi smo se podali prvi večer, na večerni sprehod skozi staro mestno jedro, kjer smo si ogledali vse večje znamenitosti, čez reko Donavo do razglednega stolpa Ufo. Tako smo spoznali večerni utrip mesta. Naslednji dan pa smo se podali do Kraljeve palače, raziskovanje smo nadaljevali po starem mestnem jedru, se povzpeli na razgledni stolp UFO ter se podali na Bratislavski grad.

14 slika
Mulci so se najbolj veselili vzpona na razgledni stolp UFO (Bratislava, Slovaška)

Pot: Bratislava je od Dunaja oddaljena le dobrih 60 km in je tako odlična izbira za obisk še te prestolnice.

Nasvet: Namestitev rezervirajte v bližini starega mestnega jedra. Mi smo bivali v bližini predsedniške palače in smo si vse znamenitosti lahko ogledali peš.

15 slika
Večerni pogled na Bratislavski grad (Bratislava, Slovaška)

4 nasveti, kaj si ogledati v Bratislavi

1. Večerni in dnevni ogled starega mestnega jedra

Staro mestno jedro si nujno morate ogledati tudi zvečer, ko zasije v soju tisočerih luči. Privoščite si sprehod čez reko Donavo do razglednega stolpa UFO.

16 slika
Večerni sprehod po Bratislavi je lahko nadvse romantičen

Sprehodite se skozi Mihaelova vrata iz začetka 17. stoletja, katere z lahkoto najdete in jih opazite že od daleč. Stolp, ki izgleda kot srajca, katere okna predstavljajo gumbe je visok 51 metrov.

17 slika
Mihaelova vrata so edina ohranjena vrata mestnega obzidja iz srednjega veka (Bratislava, Slovaška)

Pod Mihaelovimi vrati boste na tleh našli kompas, kateri kaže v kateri smeri in koliko km so oddaljena druga svetovna mesta.

18 slika
Kompas na tleh pod Mihaelovimi vrati, kaže smeri svetovnih mest

Sprehod nadaljujte do Gotske katedrala Svetega Martina katera je največja in najbolj znana cerkev v Bratislavi. Nahaja se ob glavni cesti pri Novem mostu. V njej so v preteklosti kronali madžarske kralje.

19 slika
Katedrala Svetega Martina ima zelo bogato zgodovino (Bratislava, Slovaška)
  • Ogled predsedniške palače

Predsedniško palačo Grasalkovič varuje častna straža, katere menjavo si lahko tudi ogledate. Za njo se nahaja velik park, kateri je odprt tudi za javnost. Pred palačo se nahaja večja fontana ter klopce, kjer se ljudje nastavljajo jesenskim sončnim žarkom.

20 slika
Predsedniška palača Grasalkovič (Bratislava, Slovaška)
  • Vzpon na razgledni stolp UFO

Razgledni stolp UFO, resnično izgleda tako, kot da bi se nad samim mestom dvigal nek neznani leteči krožnik, kateri je viden že kar nekaj kilometrov pred Bratislavo. Ufo se nahaja ob Novem mostu, oddaljen le nekaj minut hoje iz starega mestnega jedra. Stolp ponuja razgled z višine 95 metrov. Na njega se povzpnete z dvigalom do steklene restavracije. Do razgledne ploščadi pa nadaljujete peš po nekaj desetih stopnicah. Na razgledni ploščadi se lahko navdušujete nad čudovitim razgledom na mesto, Bratislavski grad in okolico mesta. Vstopnina: Odrasli: 7,40 eur, otroci do 15 let: 3,95 eur, otroci manjši od 111 cm višine: gratis.

21. slika
Pogled na Bratislavski grad z UFO razgledne ploščadi
  • Bratislavski grad

Bratislavski grad stoji na vzpetini ob reki Donavi in ponuja čudovit razgled na mesto in okolico. Vstop na grad je popolnoma brezplačen, kar nas je zelo presenetilo. Grad je bil zgrajen v 9. stoletju ampak je bil leta 1811 popolnoma uničen, tako da je današnja podoba gradu popolnoma obnovljena. Na hribu ob gradu se nahaja tudi nekaj igral za male raziskovalce.

22 slika
Če preskočite bližnjice, lahko na grad pridete tudi z otroškimi vozički (Bratislava, Slovaška)

Kombinacija izleta se je izkazala za zelo dobro izbiro. Mulci so bili zadovoljni, veseli novih dogodivščin. Seveda jim je najbolj v spominu ostal živalski vrt ter razgledni stolp UFO. To je bilo po njihovih besedah najbolj kulsko. Drugače so pa naši mulci že navajeni, da so naši »oddihi« bolj aktivno obarvani, na katerih se malo več hodi. Vsekakor toplo priporočamo obisk ene ali druge destinacije ali pa nenazadnje kombinacijo obeh. Moj nasvet bi bil samo ta: dodajte še kakšen dan 🙂

23 slika
Lepi Nazi, bronasti kip v spomin gospodu, kateri je mladenke pozdravljal z dvigom klobuka
Preberite si tudi naš članek “3 razlogi za obisk Bratislave z otroki”” 

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.