Veseli december: prireditve za otroke na Gorenjskem

0

December je praznični čas, čas pričakovanja in obdarovanja. Tudi na Gorenjskem je v tem mesecu cel kup prireditev za naše najmlajše, poglejte kaj za njih v tem mesecu pripravljajo v Kranju, Radovljici, Bohinju, Kranjski Gori in Bledu.

1. Radovljica

1. Poišči nabiralnik Dedka Mraza

Decembrski potep po Radovljici, na katerem s pomočjo namigov in usmerjevalnih puščic poiščete nabiralnik Dedka Mraza. Na potepu vam bodo družbo delale simpatične ilustracije, pot pa vas bo mimo mestnih zanimivosti pripeljala do skritega nabiralnika Dedka Mraza.

KDAJ in KJE: 2.12. – 31.12.2017, začetek pri TIC Radovljica

Pomembno za starše: Pot se prične v TIC Radovljica (Linhartov trg 9), kjer boste prejeli brezplačno zloženko z navodili in namigi za pot. Nato enostavno sledite barvnim usmerjevalnim puščicam in odkrivajte staro mestno jedro Radovljice. Na poti bodi previdni, ker del poti poteka po cestah.

Dedek mraz v Radovljici
Dedek mraz v Radovljici

2. Praznični december na Linhartovem trgu

Decembra čaroben Linhartov trg ponuja stojnice z izdelki domače obrti, odlično kulinariko in zabavnimi dogodki za vso družino. Za program kliknite tukaj.

KDAJ in KJE: 22.12.- 30.12.2016, Linhartov trg Radovljica:

Pomembno za starše:

Vse zgornje prireditve so brezplačne. Večina se jih odvija na prostem, zato so dostopne tudi z vozički. Gneča je pri prireditvah, ki se dogajajo v Radovljiški graščini, zato na te prireditve pridite malce prej.

Trg
Decembra se staro mestno jedro Radovljice spremeni v pravljično čarobno mesto

 2. Bled

1. Legenda o potopljenem zvonu

Enkrat na leto, na božični dan, oživi znana blejska legenda o potopljenem zvonu. S pomočjo Društva za podvodne dejavnosti Bled se zvon želja ponovno dvigne iz jezerskih globin. Ta prireditev je postala del naše družinske božične tradicije in jo obiščemo vsako leto.

KDAJ in KJE: 25.12.2017 ob 17.00, Velika Zaka – tribune

Pomembno za starše: Dogodek je vedno dobro obiskan, zato se pripravite na gnečo. Z malce iznajdljivosti pa lahko najdete kotiček le zase. 

Legenda
Legenda o potopljenem zvonu (Bled)

2. Krog prijateljstva

Na predzadnji dan starega leta se na Bledu zberejo v Krogu prijateljstva in z željami okoli jezera pozdravijo novo leto. Ob 17.30 se boste s pomočjo animatorjev pričeli razporejati na pot okoli jezera in ob 18.00 objeli jezero.

KDAJ in KJE: 30. 12. 2017 od 16.00, Blejsko jezero

Pomembno za starše: prireditev bo potekala celo popoldne, zato se toplo oblecite ali pa pridite le na sklepni del, ko se bo krog okoli jezera sklenil.

3. Silvestrovanje za otroke

Največje silvestrovanje za otroke v Sloveniji zadnja leta obišče preko 2500 obiskovalcev, mednje pa razdelijo več kot 1000 daril.

 KDAJ in KJE: 31. 12. 2017 ob 14.30, Jezerska promenada

Program:

14.30 – Cirkuška animacija bratov Malek

15.00 – Uraden začetek, nastopajoči: pevka za otroke Andreja Zupančič, klovn Jaka, Magic Erik, dedek Mraz z darili za prisotne otroke

Pomembno za starše: Vsako leto je gneča, saj dogodek privabi otroke iz bližnje in daljne okolice. Vendar se ne bojte, daril je dovolj za vse.

dedek mraz na Bledu darila razdeli kar na jezeru
Dedek Mraz na Bledu darila razdeli kar na jezeru

4. Blejsko drsališče z razgledom

Na Terasi Kavarne Park pozimi zaživi ”Blejsko drsališče z razgledom”, v sklopu katerega poteka tudi nekaj otroških prireditev.

KDAJ in KJE:  

 • Drsališče je odprto vsak dan do 4. marca 2018, med 9. in 21. uro, razen ob ponedeljkih do 18.12.2017.
 • Vsako soboto, 11.00 – 12.00: Drsanje z Zakijem in Rozi
 • 9.12. ob 16.30: Obisk graščakov z Blejskega gradu
 • 24.12. ob 17.00: Sprehod z baklami
 • 1.1. ob 16.00: Novoletna drsalno-glasbena predstava
 • 5.1. ob 17.00: Sprehod z baklami

Pomembno za starše: Drsanje za odrasle je 2 EUR, otroci do 12 leta pa drsajo brezplačno.

drsališče
Po napornem drsanju se prileže kozarček čaja ob poslušanju božičnih pesmic (Bled)

5. Praznična promenada

Na prazničnih stojnicah si je možno kupiti praznična darila, se okrepčati s tipičnimi gorenjskimi jedmi ter pijačo in napisati pismo Božičku. V času programa na odru pa vas bo v praznično vzdušje pospremila ekipa Kre.aktiv.

KDAJ in KJE: 2. 12. 2017 -7. 1. 2018, Jezerska promenada

Izbor dogodkov za otroke: vsak dan bo glasbeni program potekal od 17.00 dalje, ob nedeljah pa že od 14.00 dalje:

 • Vsak petek, soboto in nedeljo ter ob praznikih od 15:00 do 19:00 je odprt Poštni urad decembrskih mož. Napišite pismo dobremu možu v družbi pravljičnih junakov ter se udeležite animacijskega programa.
 • Od 24. 12. do 7. 1. vabljeni na ogled razstave jaslic v naravni velikosti.
 • celoten program najdete tukaj

Obisk praznične promenade lahko združite še s kakšno drugo prireditvijo v sklopu Veselega Decembra na Bledu.

Praznično
Praznični december popestrijo številni nastopajoči (Bled)

3. Bohinj

1. Božičkova dežela

Obiščite Božičkovo deželo, ki je skrita med drevesi v bližini Bohinjskega jezera. V idilični leseni koči in njeni okolici zaživi zgodba pravljičnih junakov, ki si neizmerno želijo družbe rdečeličnih malčkov, ki še vedno verjamejo v pravljice. Skozi gozd vas Božičkova pomočnica popelje do idilične koče, kjer otroke pričaka Božiček.

KDAJ in KJE:  Od 17.12. 2016 do 30.12.2016 ob 11.00, 13.00, 15:00 in 17.00 uri, razen 24. in 25.12.2016. Preverite proste termine.

Pomembno za starše: Termini se zelo hitro polnijo, tako da priporočamo čimprejšnjo rezervacijo. Vstopnina je za otroke 16,00 € in za odrasle 6,00 €. Program traja 1,5 ure ob vsakem vremenu, obvezna je predhodna rezervacija.

Več na: https://kamzmulcem.si/obiscite-bozickovo-dezelo-v-bohinju/

4. Kranjska Gora z okolico

1. Žive jaslice v Mojstrani

V Mojstrani vas že tradicionalno vabijo vas na nepozabni ogled skulptur ledenega kraljestva, osvetljenih s sojem bakel. Potka vas popelje do velike kristalne dvorane ledenih slapov, kjer si lahko ogledate predstavo Živih jaslic.

KDAJ in KJE: 25.-31.12. 2016, ob 16.00, 17.00, 18.00, soteska Mlačca Mojstrana

Pomembno za starše: Vstopnina za odrasle je 14,00 EUR, za otroke 8,00 EUR, za predšolske otroke pa 2,00 EUR. Možna je kombinirana karta s Slovenskim planinskim muzejem. Parkirišče je neposredno pred prizoriščem. Tribune so pretežno stojišča, nekaj sedišč za starejše, dostopno mamicam z vozički in invalidom. Predstave, ki trajajo 45 minut, so navadno v vsakršnem vremenu. Dobro pa je pred želeno predstavo preveriti, če so zaradi varnosti (padanje ledu zaradi odjuge) odpovedane.

2. Ogledi Ledenega kraljestva

 KDAJ in KJE: predviden datum odprtja 15. december . Vsak dan 9.00 – 19.00, v času predstav do 13.00 Mojstrana, soteska Mlačca

Pomembno za starše: vstopnina za odrasle je 6,00 EUR, za otroke pa 4,00 EUR. Vedno preverite, če je ogled možen zaradi morebitnega pretoplega vremena.

3.Alpska vasica v Kranjski Gori

 Pozimi vas v Kranjski Gori na trgu pred cerkvijo pričakuje Alpska vasica. V njej najdete praznično osvetljene hišice s kulinarično in ostalo ponudbo izdelkov domače obrti. Celoten program dogodkov v času adventa v Kranjski gori najdete tukaj.

5. KRANJ

1. Čaroben Pravljični gozdiček

Z Božičkovo hiško, živahnimi vevericami, sovami opazovalkami in Božičkovimi jeleni bo  iskril otroško domišljijo. Ob nedeljah popoldne (10 in 17.12. ob 17. uri) bodo otroci ob ognju ustvarjali zgodbe in ob krogu prijateljev igrali na inštrumente, prepevali Božičnice in poslušali glasbeno pravljico, Kako je medved odkril božič? Nekaj inštrumentov bomo priskrbeli mi, zelo pa so dobrodošla tudi vaša domača glasbila

KJE IN KDAJ:  13. december, ob 17. uri / Kranjska hiša na Glavnem trgu

Organizirano večerno vodenje po starem Kranju z laternami v družbi Krančka

Kranček v eni roki nosi laterno, drugo pa ima prosto, da vam ob snidenju vedno prijazno pomaha. Otroke rad popelje po mestu in jim odkriva lepe zgodbe hiš in kranjsko zgodovino. Na organiziranem vodenem ogledu mesta z izkušenim vodnikom bodo naši radovedneži v pravljičnem večernem mraku na poučen in prijazen način spoznavali pripovedke in legende starih mestnih ulic. Vsak otrok bo prejel laterno za osvetlitev poti.

POMEMBNO ZA STARŠE:

 • Zbirno mesto: pred Kranjsko hišo na Glavnem trgu
 • Čas vodenja: 1 ura
 • Priporočljiva starost otrok: od 2 do 10 let
 • Cena: 1 € za otroke; 4 € za odrasle
 • Cena vključuje: vodenje izkušenega vodnika, spremljavo škrata Krančka
 • Maksimalno število oseb: 30

Obvezna prijava in rezervacija dan prej: info@visitkranj.com; Informacije: 04 2380 450

 2. Čudež v pravljičnem gozdu

KJE IN KDAJ: 12. 12. – 31. 12. / Glavni trg

Čarobni vodnjak na kranjskem Glavnem trgu se bo decembra spremenil v novoletno smrečico! Okoli njega pa bodo zrasle še druge smrečice; visoke, nizke, košate in sramežjive. V gozdu otroke  čaka hišica dedka Mraza in nabiralnik novoletnih želja. V domišljijo se odpeljite z Božičkovimi sanmi in ujemite priložnost za družinsko fotografijo!

 4. Drsališče na Slovenskem trgu

KJE IN KDAJ: Slovenski trg

Drsališče vabi vsak dan med 15. in 21. uro, med vikendi, prazniki in počitnicami pa med 9. in 21. uro (izposoja drsalk je možna do 20. ure). Spremljale ga bodo še montažne hišice, kjer si bo moč izposoditi drsalke ter se okrepčati s toplimi napitki.

 POMEMBNO ZA STARŠE: Priporočljivo je, da so starši v družbi otrok, saj drsališče ni izključno namenjeno otrokom, čeprav ga le-ti uporabljajo v veliki večini.

 

kam-z-mulcem_miklavz-visit-kranj
Miklavž v Kranju

 

Več informacij: http://visitkranj.com/

Zgoraj navedeni dogodki so zbrani iz javno objavljenih napovednikov. Če imate kakršnokoli idejo za prihajajoče dogodke za otroke nam pišite na info@kamzmulcem.si in z veseljem bomo dogodek uvrstili na aktualen seznam. Za napake objav s strani nosilcev dogodkov ne odgovarjamo, predlagamo, da pred dogodkom preverite tudi spletne strani izvajalcev, v primeru, da je potrebna predhodna rezervacija ali nakup kart.