Valencija z otroki- top 9 stvari, ki jih ne smete izpustiti

0

Valencija je pravi hit med Slovenci in tudi pri nas že nekaj časa na bucket listi hitrih city breakov, saj ponuja sonce, morje, plaže, čudovito arhitekturo, živahno staro mestno jedro, parke z igrali za otroke, največji akvarij v Evropi ter za nas, starše- odlično kulinariko! Čeprav sem se v Valencijo tokrat odpravila v družbi prijateljice, je mesto vsekakor prava izbira za družinske počitnice ali podaljšan vikend.

Valencija
 • Destinacija: Valencija, Španija
 • Čas obiska: april 2024 (4 noči)
 • Primeren čas obiska: celo leto, najlepše pa zagotovo v spomladanskih in jesenskih mesecih, ko še ni previsoke vročine
 • Priporočen čas obiska: vsaj 4 dni (3 noči), da si lahko v svojem tempu ogledate vse glavne znamenitosti mesta.
 • Primerno za otroke: dojenčke, malčke, šolarje
 • Let: praktična stvar potovanja v Valencijo je ugodna in direktna povezava Ryanair iz Trsta. Let traja približno dve uri.
 • Transport po mestu: z letališča v Valenciji je enostavno priti v mesto z metrojem. Valencija ima tudi dobro razvito mrežo javnega prevoza, ki vključuje avtobuse, tramvaje in podzemno železnico, kar olajša premikanje po mestu. Vsekakor pa priporočamo za raziskovanje mesta tudi kolo, saj je mesto precej strnjeno in različni parki, kot je park Turia, omogočajo varno kolesarjenje z vašimi otroki. V mestu je več ponudnikov koles.
Za raziskovanje Valencije je odlično kolo!
 • Nastanitev: sama sem bivala v odličnem hotelu Only YOU Hotel Valencia, ki se nahaja v samem mestnem jedru. Hotel je odličen, z božanskim zajtrkom z razgledom na mesto. V primeru potovanja z otroki bi izbrala cenejšo različico, ki jih v mestu ne manjka.
Booking.com
Pogled s hotela Only YOU Valencia

9 doživetij, ki jih ne smete izpustiti v Valencii z otroki (ali v solo izvedbi)

1. Mesto umetnosti in znanosti (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Arhitekturno dovršen kompleks z zgradb velja za najbolj prepoznavno območje Valencije in ponuja številne atrakcije, ki so izobraževalne in zabavne narave za vse starosti.

 • L’Hemisfèric je stavba v obliki očesa, ki služi kot planetarij, kino IMAX in digitalni kino. Otroci si lahko ogledajo projekcije o vesolju, naravi in znanstvenih odkritjih na kar 900m2 velikem platnu.
L’Hemisfèric, Valencija
 • Muzej znanosti Príncipe Felipe je interaktivni muzej, kjer se lahko otroci učijo o znanosti skozi igro ter si ogledajo razstave o fiziki, biologiji, tehnologiji in vesolju. Njegova zunanjost spominja na okostje kita.
Muzej znanosti Príncipe Felipe
 • El palau de les arts reina sofia- operna hiša in center umetnosti.
El palau de les arts reina sofia
 • L’Umbracle, sprehajalna pot in vrt z avtohtonimi rastlinami ter umetniškimi skulpturami.
 • L’Oceanogràfic: Največji akvarij v Evropi, ki si zasluži posebno točko na našem seznamu:).
Mesto umetnosti in znanosti (Ciudad de las Artes y las Ciencias)
 • Nakup vstopnic: Priporočljivo je kupiti vstopnice vnaprej, še posebej za L’Oceanogràfic in L’Hemisfèric, da se izognete dolgim čakalnim vrstam.
 • Čas obiska: Načrtujte celodnevni izlet, saj kompleks ponuja veliko aktivnosti, ki zahtevajo čas.
 • Hrana: V kompleksu je več restavracij in kavarn.
 • Nasvet: Nosite udobno obutev in oblačila, saj boste veliko hodili. Ne pozabite na zaščito pred soncem.

2. Mestni Akvarij Valencia (L’Oceanogràfic)

Obisk L’Oceanogràfic bo zagotovo ena lepših izkušenj obiska Valencije z otroki. Največji akvarij v Evropi, razdeljen na različne tematske sklope, ki predstavljajo glavne morske ekosisteme sveta. Otroke bodo zagotovo navdušili delfini, morski psi, pingvini, morske krave in številne druge morske živali, meni osebno pa je bil highlight sprehod v tunelu pod vodo, kjer si lahko videl mante, morske pse in druge vodne živali od zelo blizu.

Mestni Akvarij Valencija (L’Oceanogràfic)
Mestni Akvarij Valencija (L’Oceanogràfic)
 • Podvodni tuneli
  V akvariju boste našli dva ogromna tunela, kjer lahko otroci opazujejo morske pse, ribe in druge morske živali, kako plavajo nad njimi in okoli njih.
 • Največji delfinarij v Evropi, kjer lahko otroci uživajo v spektakularnih predstavah delfinov.
 • Arktični in antarktični paviljon, kjer lahko otroci spoznajo živali iz teh delov sveta- beluge (beli kiti), morski levi, pingvini.
 • Mediteranski paviljon, ki prikazuje raznolikost morskega življenja v Sredozemskem morju.
 • Aviary (ptičji paviljon), kjer lahko otroci spoznajo različne vrste ptic iz morskih okolij, kot so flamingoti, pelikani in druge morske ptice.

Obisk z manjšimi otroki: Akvarij je dostopen za otroške vozičke, vendar bodite pripravljeni na nekaj ozkih poti in gneče ob popularnih razstavah.

Podvodni tuneli, L’Oceanogràfic
Arktični in Antarktični paviljon, L’Oceanogràfic
Mediteranski paviljon, L’Oceanogràfic
Mediteranski paviljon, L’Oceanogràfic
Največji delfinarij v Evropi, L’Oceanogràfic
Aviary (ptičji paviljon), L’Oceanogràfic
Interaktivne razstave, L’Oceanogràfic
Največji akvarij v Evropi,L’Oceanogràfic

3. Plaže in obalni parki

 • Plaža Malvarrosa: dolga peščena plaža. Na voljo so igrala, restavracije in raznolike možnosti za vodne športe.
 • Park Albufera: naravni park z velikim jezerom, kjer lahko najamete čolne in opazujete ptice.
Dolge in široke peščene plaže Valencije

4. Jardín del Turia

Park Turia je zagotovo ena od top znamenitosti mesta, če Valencijo obiščete z otroki. Skoraj 7 kilometrov dolg park, ki poteka ob starem mestnem jedru, je bil ustvarjen v nekdanji strugi reke Turia in je zdaj ena največjih urbanih zelenih površin v Španiji. Park ima več otroških igrišč (najbolj znano igrišče je Guliverjevo) in športnih objektov, kot so nogometna igrišča, košarkarska igrišča in kolesarske steze.

V parku je veliko igrišč, Jardín del Turia
Jardín del Turia

5. Gulliver Park

Brezplačen tematski park v parku Turia, ki je zasnovan kot ogromna skulptura Gulliverja iz romana Guliverjeva potovanja. 70m dolg in 9m visok padli velikan je poln stopnic in klančin za plezanje gor in dol, hitrih toboganov in zabavnih vrvi.

Gulliver Park

Nasvet: obisk igrišča ni priporočljiv sredi dneva, saj se igrala močno segrejejo. V kolikor nimate izbire časa, vzemite s seboj dolge hlače za otroke.

6. Bioparc Valencia

Bioparc Valencia je sodoben živalski vrt, ki je zasnovan tako, da ponuja naravna okolja za živali ter s tem omogoča, da se obiskovalci počutijo, kot da so na safariju. Otroci bodo lahko izkusili življenje v afriški savani, Ekvatorialni Afrik, na Madagaskarju ter spoznali afriška mokrišča. Sama parka nisem obiskala, bi ga pa zagotovo z otroki.

7. Zgodovinsko mestno jedro

Sprehod po starem mestnem jedru je čudovit- raznolika arhitektura, majhne razdalje in pravo špansko vzdušje. Nekaj predlogov:

 • Valencijska katedrala (Catedral de Valencia)
 • Plaza de la Virgen in Plaza de la Reina– dva glavna trga sta odlična za igro okoli vodnjakov in občudovanje arhitekture.
 • Mestna hiša (Ayuntamiento de Valencia)- glavni trg pred mestno hišo je vedno poln življenja. Mestna hiša ima tudi majhen muzej, kjer lahko otroci spoznajo zgodovino mesta in si ogledajo zanimive eksponate.
 • Marijina bazilika (Basilica de la Virgen de los Desamparados)- poleg katedrale se nahaja ta čudovita baročna cerkev, ki je posvečena zavetnici mesta.
 • Torres de Serranos– dva stolpa v gotskem slogu sta bila nekdaj del mestnega obzidja, zgrajenega v 14 st. Predstavljala sta enega glavnih vhodov v mesto, 200 let pa sta služila tudi kot zapor. Danes se lahko nanju povzpnete in občudujete razgled na mesto in parke.
Valencia z otroki
Valencia z otroki
Valencia z otroki
Valencia z otroki (House of cats)
Valencia z otroki
Valencia z otroki

8. Tržnice Valencije

Valencija je znana po svojih živahnih tržnicah, ki ponujajo široko paleto svežih pridelkov, lokalnih specialitet in tradicionalnih izdelkov. Nam osebno je obisk tržnic vedno odlična priložnost, da doživimo pristno kulturo mesta in okusimo njene kulinarične dobrote. Sama sem obiskala dve tržnici, jih je pa v mestu še veliko več.

 • Centralna tržnica (Mercado Central), ki je ena največjih pokritih tržnic v Evropi. Barvita tržnica je arhitekturni biser z barvitimi steklenimi okni in železno konstrukcijo. Idealna je za nakupovanje lokalnih izdelkov in pokušanje svežih prigrizkov, ko so paella, horchato, sveže pečene sladice in druge lokalne dobrote.
 • Colón Market (Mercado de Colón), dom številnih kavarn, restavracij in gurmanskih trgovin. Tržnica je postala priljubljena družabna točka, kjer se domačini in turisti srečujejo za kavo ali kosilo.
Centralna tržnica (Mercado Central), Valencija z otroki
Centralna tržnica (Mercado Central),

Nasvet: Najboljši čas za obisk tržnic je zgodaj zjutraj, ko je utrip najbolj pristen, izbira najbogatejša, izdelki pa najbolj sveži. Pri sebi imejte gotovino, saj nekateri prodajalci ne sprejemajo kreditnih kartic.

9. Tapas, Paella, Agua de Valencia in Sangria 🙂

Obisk Valencije ni popoln brez poskušanja prave paelle, ene izmed najbolj znanih in priljubljenih jedi, ki izvirajo iz Valencije. Gre za tradicionalno špansko jed, ki jo pripravljajo iz riža, mesa, morskih sadežev, zelenjave in začimb. V mestu je veliko restavracij, ki ponujajo pravo Paella Valenciana, sama sem si jo privoščila kar na centralni tržnici.

In seveda ne pozabite na sangrio in res top pijačo- agua de Valencia :).

Preizkušeno dobro:

 • Tapas- Bar&Kitchen, paella s tržnice
 • Sangria– Marina Beach Club, Nederland 1814, Bar&Kitchen
 • Aqua de Valencia– Cafe Sant Jaume
Paella
Sangria 🙂

Opisane so izkušnje, ki sem jih doživela v Valenciji. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime