Vakuumsko shranjevanje živil je eno najboljših orodij, ki jih lahko uporabite v kuhinji, če želite podaljšati življenjsko dobo sezonskega sadja in zelenjave, kar je še posebej koristno v zimskih mesecih, ko je dostop do svežih sezonskih sestavin omejen.
Če je bil vakumski aparat včasih sinonim za večja gospodinjstva ali tiste posameznike, ki so res delali velike ozimnice, je danes dostopen lahko vsakomur, ki da nekaj več pozornosti na kakovost živil, poreklo živil, trajnost ter zmanjševanje živilskih odpadkov.KZM mame že drugo leto redno uporabljamo svoj prvi pravi vakuumski aparat znamke Status Home, ki nas navdušuje skozi pomlad in poletje, ko smo sami vzgojili ali kupili domače sadje in zelenjavo kot tudi skozi celo leto, ko nakupimo večje količine domačega mesa od kmetov in ga vakuumiramo za družinske obroke.
Delimo nekaj naših korakov za uspešno vakuumiranje:
Priprava vrečk ali posod
Uporabite kvalitetno vakuumsko vrečko ali posodo, ki je primerna za vakuumiranje. Poskrbite, da so čiste in suhe. Če uporabljate vrečke, izberite ustrezno velikost glede na količino živila, ki ga boste shranili.
Kakovost vakuumskih vrečk je eden najpomembnejših faktorjev v postopku vakuumiranja. Vrečke morajo biti zadosti debele, imeti vsaj 0,2 mm visok rebrasti profil in biti narejene iz pravilne kombinacije materialov. Če so vrečke pretanke, se stopijo in zlepijo še preden aparat izčrpa zrak iz vrečke.
Sama sem preizkusila tanke vrečke ter Statusove vrečke in folije v roli, ki se tudi praktično režejo po želeli dolžini. Vsekakor Statusove naredijo svoje delo. Na voljo so različne dimenzije in pakiranja, na njihvi strani pa si lahko pogledate tudi zanimiv video, ki pokaže opisane težave s pretankimi vrečkami.
Vakuumiranje za zdrave obroke skozi celo leto
Vakuumiranje je priporočljivo za veliko vrst živil– meso, ribe, sadje in zelenjava, kot tudi za oreščke, sire, suhe mesnine, zelišča, čaje in še in še. Lahko vakuumirate za daljšo obstojnost v hladilniku, v shrambi, za ozimnico svežega sadja, zelenjave, domače pridelanega mesa ali svežih rib, pa je najboljši način shranjevanje v zmrzovalniku.
Splošni nasveti:
- Položite živila v vakuumsko vrečko ali posodo. Pazite, da ne napolnite preveč, saj mora biti dovolj prostora za odstranitev zraka.
- Pri shranjevanju v zamrzovalniku poskrbite, da bodo vrečke ali posode dobro zatesnjene, da preprečite izgubo kakovosti in preprečite vdor zraka, ki je v zmrzovalniku krivec za nastajanje kristalov, ki pogosto povzročijo ožig zaradi zamrznitve. Tako lahko hrana ostane sveža tudi po mesecih skladiščenja. Ožig zaradi zamrznitve je najbolj viden pri mesu.
- Priporočljivo je označiti vsako vakuumsko zapakirano živilo z datumom pakiranja, da boste lažje sledili času shranjevanja.
Za vse bralce imamo tudi stalni 10% popust, s kodo “kamzmulcem”.
PRIPRAVA ZELENJAVE
Prvi korak k uspešnemu vakuumskemu pakiranju svežih pridelkov je zagotoviti, da ste jih pravilno pripravili. Neuspešno načrtovanje je načrtovanje neuspeha – klišejsko, a tako neverjetno resnično! Ko gre za večje sadje in zelenjavo, jih boste pred pakiranjem želeli sesekljati na manjše koščke. Najpogostejši način shranjevanja zelenjave na tak način je, da jo predhodno blanširamo v vreli vodi, stresemo v ledeno kopel (da preprečimo nadaljnje kuhanje) in jo nato dobro odcedimo, ko se popolnoma ohladi. odvečno vodo, preden jo položimo v vakuumsko vrečko in nato zapremo z vakuumskim tesnilom. Zdaj lahko svoje majhne zavojčke sveže zelenjave pospravite v hladilnik ali zamrzovalnik za preprosto prilogo k vsakemu obroku, kateri koli dan v tednu.
PRIPRAVA SADJA
Pri shranjevanju sadja je postopek podoben. Pri vakuumiranju bodite pozorni na nekatere vrste sadja, kot so jagode, maline itd., ki so lahko v običajnem stanju premehke, da bi jih vakuumsko zaprli. Uporabite lahko dve možnosti: ali vakuumirate z ročno funkcijo, da ustavite črpanje zraka, preden bi se sadje zmečkalo, ali pa ga pred vakuumiranjem zamrznete za uro ali dve. Tako ga ne boste zdrobili. Za trdnejše sadje lahko preskočite korak zamrzovanja in ga samo operete, posušite in vakuumsko zaprete.
Vakuumiranje živil vam bo pomagalo podaljšati obstojnost hrane, ohraniti okus in preprečiti izgubo hranil. Pomembno je, da uporabljate kakovosten vakuumski aparat in ustrezne vrečke ali posode, da dosežete najboljše rezultate.
KZM ekipa pa je z uporabo vakuumskega aparata Status samo še nadgradila navdušenje nad slovensko znamko vsestransko uporabnih proizvodov za družine.
Najprej smo se navdušile nad njihovimi vakuumskimi posodami, ki so praktično vedno z nami- doma, na poti, na izletih in potovanjih. Preberite si naš članek KZM ocenjuje: z vakuumiranjem do manj odpadne hrane, Status.
Pri aktivnem življenjskem slogu družin z enim ali več otroki, službami, šolskimi obveznostmi, stanovanjem ali hišo, hobiji, 1001 željami čez vikend in obveznostmi na drugi strani pa nam vedno nekje zmanjka časa. Ponavadi je to za gospodinjstvo. Za to smo zbrale naše nasvete tudi v članku 12 manjših trikov za manj gospodinjenja in več prostega časa s Statusom.