Vabljeni v prvi pravi otroški laboratorij v Pionirski dom

0

Tako umetnost kot znanost iščeta vsebino v naravi, zato sta neločljivo povezana. V Pionirskem domu poteka program Raziskovanja že skoraj 30 let. Z opazovanjem, raziskovanjem, merjenjem in izvajanjem poskusov mladi dobijo odgovore na številna vprašanja. Na ustvarjalen način spoznavajo svet, ki jih obdaja. In 30.5. smo bili priča slavnostnemu odprtju PRVEGA PRAVEGA OTROŠKEGA LABORATORIJA.

Prvi pravi otroški laboratorij, Pionirski dom

Od 4.6. bodo odprti vpisi tečajev in delavnic za novo šolsko leto. Vpišite svojega otroka v tečaj mladi raziskovalci.

Novi laboratorij, ki ga je posebej za Pionirski dom zasnovalo podjetje Lek, bo otrokom omogočal izkušnjo, ki je bila doslej dostopna zgolj odraslim. Zanje bo varno in spodbudno okolje za raziskovanje. Njihov osnovni pristop je eksperimentiranje. Kajti ko otroci svoje zamisli preizkusijo, lažje razumejo pojme, ki so se jim prej zdeli težko doumljivi. Naravoslovje je predstavljeno razumljivo in kot izredno zanimivo. Vabi h kritičnemu razmišljanju in spoznavanju naravnih zakonitosti. V laboratoriju otrokom na inovativen način približajo znanost, biokemijo, fiziko, tehnologijo, inženiring in matematiko. Gre za ključna področja, ki narekujejo poklice prihodnosti.

Prvi pravi otroški laboratorij, Pionirski dom

Na otvoritvi laboratorija so otroci naredili prvi poizkus, imenovan Slonova pasta in bili navdušeni nad peno, ki se kar ni nehala dvigovati v zrak. In to je bil le delček vpogleda v znanost, ki ga za otroke pripravlja Pionirski dom.

Poleg profesionalnih laboratorijskih elementov, mikroskopov, spojin, reagentov in druge nepogrešljive laboratorijske opreme bosta mladim na voljo tudi interaktivni 3D-periodni sistem ter knjižnica strokovne otroške literature.

Prvi pravi otroški laboratorij, Pionirski dom

Bogat program eksperimentov v obliki skupinskih delavnic je namenjen otrokom od četrtega do dvanajstega leta, prilagojen razvojnim stopnjam. Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma, je ob odprtju izpostavila, da je pri ideji za laboratorij prisluhnila tečajnikom ter strokovnim in srčnim pedagogom. »Ideje morajo vedno izhajati iz njihovih želja, saj vedo, kaj potrebujejo za ustvarjalnost. Tudi laboratorij je bil že dolgo njihovo tiho hrepenenje. A za tako velik projekt smo potrebovali strokovnega partnerja.«

Barbara Murn Vrviščar, direktorica Pionirskega doma ob odprtju laboratorija

Z združenimi močmi Pionirski dom in Lek predstavljata otroški laboratorij z najsodobnejšo opremo, v katerem bodo pod vodstvom strokovnih pedagogov mladi spoznavali znanost v vsej svoji veličini. Direktorica Pionirskega doma dodaja, da opaža upad zanimanja za naravoslovne vede. »Pa ne zaradi naravoslovja samega, ki je fascinantno kot veda, ampak morda zaradi šolskega programa, premalo promocije s strani stroke in na splošno trendov, ki so postali površinski. Mladostniku lahko s formulo razložiš, kako vodikov peroksid reagira s kalijevim jodidom. Lahko pa, tako kot mi, narediš privlačen eksperiment z barvno peno, ki gre visoko v zrak.«

Ob odrtju prvega pravega otroškega laboratorija, Pionirski dom