V Rim in Vatikan z otroki

1

Rim, večno mesto. Mesto, kjer se obiskovalcu zdi, da se je znašel v časovnem stroju, saj se okrog njega nenehno izmenjujeta starodavna dediščina in novodobni utrip. Je kot učna ura zgodovine na prostem in modne piste hkrati. In ko človek že misli, da se je v labirintu tlakovanih ulic izgubil, ga le-te izpljunejo na kakšno piazzo s prekrasnim pogledom na bližnjo fontano ali arhitekturno dovršena pročelja sosednjih zgradb. Celovito rimsko izkušnjo zaokroži še bazilika sv. Petra v Vatikanu, kjer se za nekaj trenutkov znajdemo v sceni Da Vincijeve šifre in nehote začnemo razmišljati, kakšne skrivnosti skrivajo mogočni zidovi cerkva…

Destinacija: Rim in Vatikan, Italija

Pot do destinacije: letalo Trst – Rim (Ryanair), trajanje leta 1 ura. Na pot se lahko podate tudi z lastnim avtom, a računajte na kakih 8-10 ur vožnje.

Čas potovanja: Junij 2017

Dnevi na potovanju: 4 dnevi

Starost otrok: 8 mesecev

Primerno za otroke: vseh starosti

IMG_4524 copy
Fontana di Trevi, ena izmed najbolj znanih (in obiskanih) fontan v Evropi, Rim z otroki

Vreme: Osrednja Italija ima mediteransko podnebje z vročimi poletji in milimi zimami. V času našega obiska so se temperature čez dan že dvigale do 30 stopinj Celzija, razgreto kamenje in žareč asfalt pa sta občutek vročine še povečevala. Prav zato smo se na potep po mestu odpravljali zjutraj, po kosilu pa nekaj časa namenili počitku v sobi, da smo se izognili najhujši vročini, preden smo se popoldne spet odpravili raziskovat mesto.   

Namestitev: Casa Linnea Vacanze v okrožju Vatican City-Prati, zelo lepo urejene sobe z lastno kopalnico in skupno kuhinjo. Kuhijo si delita dve sobi, stanovanje pa se nahaja v prvem nadstropju ene izmed tipičnih staromeščanskih hiš z notranjim dvoriščem in prijetnim ambientom. Odlična centralna lokacija za raziskovanja mesta peš.

DSC01345
Naš mulček je požel ogromno zanimanja, kamorkoli smo prišli, Rim z otroki

Prevozi: Iz/na letališče smo uporabili taksi. Zaradi prtljage (kovčki, voziček) nas je prišel ceneje kot avtobus, kjer morali plačati za vsako osebo posebej in dodatno še za prtljago. Sicer pa sam Rim ponuja široko paleto javnega prevoza: tam najdete metro, razvejano linijo avtobusov in nešteto taksijev. Zaradi centralne lokacije našega prenošišča smo večino mesta lahko raziskali peš in se tako izognili dodatnim stroškom javnega prevoza, ki so v Rimu precej zasoljeni.

DSC01369
Raziskovanje večnega mesta z vozičkom, Rim z otroki

Budget:

  • Letalske vozovnice: 65€/osebo, otrok do 2.leta brezplačno
  • Parking na letališču: 23€ Ronchi P Park
  • Namestitev v apartmaju v centru mesta: 220€ za apartma z vključenim zajtrkom
  • Prevozi: 40€ v eno smer za taksi iz/na letališča
  • Hrana: zajtrk smo imeli vštet v ceno apartmaja, kosilo in večerjo smo si večinoma pripravljali sami. V bližini apartmaja sta bili dve samopostrežni trgovini, kjer so bile cene podobne našim. Gostinske ponudbe je v mestu več kot dovolj, vsak najde kaj zase in za svoj žep, dejstvo pa je, da cene naraščajo glede na bližino glavnih znamenitosti. Za pico lahko odštejete od 7-14€, za kapučino od 1,5-3,5€. Za pomoč pri izbiri vam bo glede na vašo trenutno lokacijo v veliko pomoč aplikacija TripAdvisor.
Zakaj ravno v Rim in Vatikan z otroki? 
DSC01123
Sprehod po Vatikanu, eni izmed najmanjših državic na svetu

 

• ker se v mestu na vsakem koraku čuti vpliv večtisočletne zgodovine; 

• ker je Fontana di Trevi kultna scena odličnega filma La Dolce Vita;

• ker je v Rimu vse megalomansko in dih jemajoče (Kolosej, Phanteon, Forum, „pisalni stroj“ spomenik Viktorja Emanuela, park Vila Borghese,…)   

• ker na svetu ni lepšega „skyline-a“ od obrisa bazilike Sv. Petra v zahajajočem soncu;

• ker so le špageti na ulici s pogledom na Phanteon pravi italijanski špageti;

• ker s kratkim sprehodom po Vatikanu dodamo novo državo v listo obiskanih držav.

DSC01485
Občudovanje sončnega zahoda nad baziliko Sv. Petra, Rim z otroki
DSC01189
V notranjosti bazilike Sv. Petra, Rim z otroki
IMG_4515
V Vatikanskih muzejih najdemo tudi to znamenito stopnišče

 

4 dnevi Rima po dnevih:

1. dan – pristanek v Rimu, taksi vožnja do namestitve. Pozno popoldne obisk Vatikanskih muzejev in bazilike Sv. Petra

2. dan – sprehod po strem delu Rima in ogled Piazza del Popolo, Španskih stopnic, Fontane di Trevi ter Phanteona; popoldne sprehod ob Tiberi, občudovanje Angelskega gradu in opazovanje sončnega zahoda nad baziliko sv. Petra z bližnjega mosta

DSC01490
Rim je najlepši v večernem mraku, Rim z otroki

3. dan – ogled spomenika Viktorja Emanuela, Koloseja in Foruma, popoldne sproščanje v Parku Borghese

4. dan – odhod proti domu

DSC01104
Že prvi dan smo se umaknili vročini in se zatekli v Vatikanske muzeje
Top aktivnosti za otroke v Rimu

Ker smo se mi v Rim odpravili s precej majhnim in še nezahtevnim otrokom, se nismo preveč ozirali na atrakcije, ki bi zanimale male popotnike. Kljub temu pa vseeno lahko priporočimo nekaj zanimivih točk, ki bodo gotovo navdušile vaše mulce:

1. Živalski vrt

Živalski vrt, ki se uradno imenuje Bioparco di Roma, se nahaja na severnem delu parka Villa Borghese in ima bogato zgodovino – prvič so njegova vrata odpril že davnega leta 1911. Razteza se na 17 hektarjih, v njem pa domuje tudi veliko eksotičnih živali, ki so bile kot ilegalne s strani italijanskih oblasti zasežene prebivalcem. Morda ni eden izmed večjih živalskih parkov, prav gotovo pa ima zelo dobro zbirko živali, nekatere tudi z liste ogroženih. Tam najdemo več kot 1000 živali iz 200 različnih vrst: od azijskega slona, žirafe, leva, medveda, kenguruja, opice in srnjadi do lemurja, povodnega konja in azijskega gozdnega vola. Prav poseben kotiček, otroška kmetija, je namenjen spoznavanju otrok s podeželskimi živalmi (race, prašički, ovce,…), katere lahko tudi božajo in jih opazujejo od blizu.

V živalskem vrtu se nahaja tudi več prostorov za oddih, bar in igralni park. Vstopnina za odrasle 16€, otroci do 1m višine imajo vstop prost, nad 1m višine pa 13€.

DSC01674
Račke so še posebej pritegnile pozornost našega mulca, Rim z otroki

2. Park Villa Borghese

Park se nahaja na severovzhodnem delu osrednjega Rima in se razteza na 80 hektarjih. Lokalni ponudniki ponujajo najem posebnih kočij in koles, površine so primerne tudi za rolanje. Mi smo park obiskali med vikendom in videli kar nekaj zabavljačev (klovnov), vozičkov s sladoledi in ostalih uličnih umetnikov. V parku najdemo veliko zgradb, muzejev, fontan, vrtov in ostalih atrakcij. Idealen je za „dan na off“ s sedenjem v senci krošenj dreves ob umetnem jezercu, poslušanju ptic in sprehodu po urejenih potkah.

DSC01647
Park Villa Borghese je prepreden s potkami pod mogočnimi krošnjami dreves, Rim z otroki

Otroci se bodo razdivjali na ogromnih travnatnih površinah, opazovali številne eksotične živali v živalskem vrtu, se smejali žonglerskim klovnom ali pa se vozili s sposojenimi kolesi. Verjetno jih Galerija Borghese in Villa Giulia ne bosta prav posebej zanimali, čeprav utegneta pritegniti zanimanje njihovih staršev. Kakorkoli, Park Borghese je pravi balzam za dušo in idelani kotiček za umik pred mestnim vrvežem. 

DSC01649
Z obrobja parka lahko tudi občudujemo pogled na večno mesto, Rim z otroki

3. Pinocchio store

Le kdo ne pozna Ostržka? Slavni Pinocchio domuje tudi v Rimu, in sicer pred trgovino z lesenimi igračami nedaleč od Phanteona. Ogromen lesen Ostržek pred trgovino prav vabi otroke, da se z njim slikajo in ga občudujejo, v trgovini pa lahko najdete veliko zelo kvalitetnih lesenih igrač vseh cenovnih razredov. Seveda je malemu lesenemu možicu posvečen prav posebni del trgovine, kjer se vse vrti okrog dolgega nosu. Simatičen postanek med ozkimi kamnitimi uličicami italijanske prestolnice.

DSC01308
Pred trgovino se s slavnim Ostržkom lahko tudi slikate, Rim z otroki

4. Kolosej

Sploh, če imate nekoliko starejše mulce, je Kolosej pravi navdih fantazije. Vandranje med ogromnimi oboki in temačnimi hodniki ne pusti ravnodušnih niti nas, kaj šele otrok, ki s pravljicami o gladiatorjih, divjih zvereh in bojevanju v areni do pike natančno skrajo opisane podobe. Morda vas bo pri vsej stvari nekoliko odbila dolga vrsta pred vhodom, a notranjost je več kot vredna čakanja. Že ob samem pogledu na to veličastno zgradbo, ki se ponosno bohoti na koncu široke avenije, zastane dih, pazite pa, da vas ob nepazljivosti pri navdušenem opazovanju ne opazijo nepridipravi, ki jih je v okolici Koloseja ogromno. Če se za obisk Koloseja ne odločite ali vas do(ooooooo)lga vrsta odvrne od vstopa, se nanj razteza fantastičen pogled s sosednjega Foruma.    

DSC01585
Slavni Kolosej in neskončna vrsta pred vhodom, Rim z otroki

5. Gelato

In kot je nekoč zapisala neka novinarka v časniku Večer: nikar mu ne recite „ice cream“. V mestu boste našli na stotine gelaterij, a kako izbrati najboljšo? Tradicija se gotovo ne izcimi, zato peljite svoje mulce v najstarejšo gellaterio v Rimu, Giolitti, ki je poleg odličnega gelata tudi prava paša za oči. Ali pa jih peljite v drugo najstarejšo, Gelaterio La Romana – tam bodo mulci poleg izbiranja med neštetimi okusi lahko videli tudi poseben način shranjevanja sladoleda v vgradnih posodah, kar se danes le še redko kje vidi. V vsakem primeru pa bodo vaše brbončice poskakovale od veselja, gelato Italijani res znajo delati.

IMG_4551
Mi smo se s pravim gelatom posladkali v Gelaterii La Romana

Pomembno za starše

Namestitev – našo namestitev sem našla prek spletne strain booking.com, ki jo tudi sicer povečini uporabljam za naša potovanja. Center Rima ponuja veliko namestitev predvsem višjih cenovnih razredov, cenejše najdete bolj na obrobju. Mi smo se odločili raje plačati nekoliko več in si zagotoviti lokacijo, ki nam bo dovoljevala raziskovanje mesta peš brez uporabe in dodatnih stroškov za javni prevoz.

DSC01221
Mi smo rimske ulice raziskovali kar peš, Rim z otroki

Otroška oprema – voziček smo lahko brezplačno oddali pri vhodu na avion, posteljice pa v namestitvi nismo dobili – ker je bil otrok še majhen, spanje z nama v veliki postelji ni bil problem. V trgovinah povsod najdemo plenice, vlažilne robčke, otroško hrano in adaptirano mleko (povečini nam znane znamke).

DSC01144
Voziček smo kljub temu, da ni marela, brez težav oddali pri vratih letala

Aktivnosti za otroke – kljub temu, da je Rim velemesto, večjega števila igral na prostem nismo zasledili. Veliko aktivnosti ponuja park Vila Borghese, ki je tudi pribežališče domačinov. Poleg živalskega vrta, vrtov in nekaterih kulturnih ustanov tam najdemo tudi manjša igrišča.

Hrana in pijača – pasta, pica in kapučino na vsakem koraku – v Rimu gotovo ne boste lačni. Skoraj vsaka restavracija ponuja tudi otroške menije s precej klasičnim in preverjenim repertoarjem, da tudi mali gurmančki ne bodo ostali lačnih ust.

Javni prevoz – Pazite! Če se iz letališča do centra odpravljate s taksihem, vas bodo gotovo hoteli ogoljufati in zaračunati več, češ, da se vaš hotel ne nahaja na območju „centra“. Čeprav povsod piše (uradna) tarifa 40€, boste zapadli v prepir in vas enostavno nihče ne bo hotel peljati. Takrat stopite do policaja, ki patruljira ob izhodu iz letališke stavbe, in se pritožite, navadno potem on poskrbi, da boste dobili svoj sedež. Na to informacijo sem naključno naletela na internetu, ko sem se pripravljala na izlet, naša situacija se je odvila popolnoma enako in jo lahko iz prve roke potrdim.

Vstopnine – otroci do 6 let imajo povečini prost vstop za vse znamenitosti. Kombinirano karto lahko dobite za Kolosej in Forum, v kolikor imate namen obiskati oba, sicer pa povsod plačujete sproti. Večino znamenitosti si v Rimu lahko ogledate zastonj (sakralni objekti, Phanteon, bazilika Sv. Petra, Fontana di Trevi, Španske stopnice,…).

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust po Italiji na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Družinica Tajde šteje tri člane, ki jim je skupna lastnost, da ne morejo biti prav dolgo časa na istem mestu. Tajda je neumorni iskalec neodkritih dežel in gonilna sila pri načrtovanju naslednjih potovanj. Andraž skrbi za umirjeno ravnovesje ter z optimizmom razvedri še tako napeto situacijo, mali Tim pa svoja starša s zvedavim značajem in pristnim navdušenjem vedno znova spominja na to, kako lep je naš planet. Njihovim dogodivščinam lahko sledite na Instagramu pod profilom “Traveling Carrots” ali preberete njihove potopise na tajdica.blogspot.com. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.