V naravo, med živali in na odlične štruklje – družinski obisk planine Dolga njiva

1

Z mlajšimi otroki je obisk gora vedno super izkušnja, še toliko bolj, če je pot zanimiva, srečamo živali, na koncu pa nas na koči pričaka odlična gorska hrana. Obisk planine Dolga njiva “odkljuka” vse to: pot je kratka, zmogli jo bodo, vsaj delno, tudi 3-letniki, na koncu pa bo cela družina nagrajena s krasnimi razgledi, velikim travnikom, ki kar kliče po igri, ogromno živalmi, preprostimi lesenimi igrali in odlično hrano.

  • Primeren čas obiska: spomladi, poleti, jeseni
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: od 2 ur naprej
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.
  • Zahtevnost: Lahka pohodna pot,ki je speljana po  stezi v gozdu. Samostojno je primerna za otroke, ki so sposobni hoditi vsaj 30 min v kosu.
  • Primerno za otroški voziček: NE
  • Primerno za psa: vsekakor, vendar naj bodo na povodcu.
  • Pot do izhodišča: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Tržič in sledimo tablam za Dovžanovo sotesko in Jelendol. V Jelendolu nas ločena tabla usmeri desno za Dolgo njivo, kjer po makadamski cesti vozimo ob potoku, nato pa se pričnemo vzpenjati do parkirišča. Pot je mestoma slabša, avtomobil je možno pustiti tudi nižje, na posameznih odsekih.

Od parkirišča se po gozdni poti, ki vodi malenkost navkreber, odpravimo v smeri planšarije Dolga njiva. Pot je razgibana in zanimiva tudi za mlajše, saj prečkamo nekaj potočkov, gremo mimo mravljišč ali opazujemo gobe v času sezone.

Na tabli je predvidenih 30 min hoje, a je odrasle hoje dejansko za cca. 10 min manj.
Po poti prečkamo nekaj potočkov.

Po malenkost strmejšem delu se na koncu položi, kjer skozi zanimiva lesena vrata vstopimo na prostran travnik. Pogled se tukaj popolnoma odpre in v daljavi je že opaziti kočo. Do konca nas pot vodi zgolj še po ravnem travniku, kjer po dobrih 5 minutah dosežemo planšarijo.

Ob planšariji se nahaja ogromno zanimivosti, ki bodo zagotovo pritegnile mulčke medtem ko bodo čakali na hrano: takoj pri vhodu goste podzravijo oslički, malenkost za hišo se nahajajo še purani, pujsi, krave in gosi. Ob mizah so leseni počivalniki in mini igrala.

Nam vsekakor najboljši del vsega pa se nanaša na odlično gorsko hrano: ajdovi žganci s kislim mlekom so preverjeno odlični, tudi telečja obara. Gostje pri sosednji mizi so zelo pohvalili tudi masovnik, planšarsko jed iz kisle smetane, koruzne moke in jajca. Mi smo bili  že skorajda popolnoma siti, ko smo naročili še 1 čokoladni in 1 ajdov štrukelj z orehi. Definitivno najboljši del kosila, saj sta oba več kot odlična!

Planšarija v toplejših mesecih ponuja tudi možnost spanja na seniku, kar je zagotovo zadeva, ki je vredna doživetja.

Zbrani so naši vtisi in doživetja z lepega izleta. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime