V iskanju zimske pravljice – s sanmi na Ljubelj

2
Izlet do koče na Ljubelju prinaša krasne razglede skozi vse leto. Še posebej čarobni so pa pozimi

Ko dolino prekriva sivina in snega kar ni in ni na obzorju, mulci pa si želijo kanček zimske pravljice, je skok na Ljubelj odlična rešitev. Mi se tega izleta poslužujemo vsako leto, saj predstavlja najboljšo kombinacijo za super dan – srednje dolg vzpon, ki ga zmorejo aktivni mulci že precej zgodaj (ter otovorjeni očetje z dojenčki v nahrbtnikih), dobro planinsko malico v Koči na Ljubelju ter 15-20 minut čistega užitka ob precej adrenalinski vožnji s sanmi. Je pa izlet seveda primeren tudi za vroče poletne dni (ter skozi vse leto), ko objem gora prinese tudi kakšno stopinjo manj in krasne razglede naokoli.

  • Primeren čas obiska: vsi letni časi v suhem vremenu; najbolje pa pozimi
  • Priporočen čas obiska: od 3 ure naprej
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah in nahrbtnikih, malčki, predšolski, šolarji peš ali pozimi na sankah
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Izhodiščna točka: parkirišče pred predorom Ljubelj
  • Končna točka: Koča na Ljubelju
  • Razdalja: 45 min poleti in cca 1 ura pozimi odrasle hoje (v eno smer), s sanmi navzdol cca 15-20 min adrenalinske vožnje
  • Primerno za pse: da, a zaradi gneče na povodcu
  • Obvezna oprema: pozimi sani, bob ali lopatka. Priporočamo tudi dereze v primeru zelo poledenelega pobočja ali zbitega snega. Poleti so dobrodošle pohodne palice.
Naš mulc je samostojno pot prvič zmogel pri dopolnjenih 4 letih. Zadeva je še toliko lažja v primeru družbe.

Izlet pričnemo s parkirišča pred predorom Ljubelj, kjer se prične 3-4 metre široka, vijugasta pot vzpenjati. V času našega obiska je bila vedno urejena, steptana in tako primerna za sankanje. Pot bodo zmogli mulci, ki so sposobni cca 1 ure zmerne hoje navkreber; pozimi je potrebno dodati še kakšno minuto, saj je zaradi snega dostop nekoliko težji. Dogajanje navzgor popestrijo lepi razgledi, večinoma sončno vreme in številni pohodniki, ki hodijo navzgor ali pa se s sanmi že spuščajo.

Po eni uri dosežemo planinsko kočo na Ljubelju, kjer lahko ob lepem, sončnem vremenu posedimo zunaj in uživamo ob razgledu, pozimi pa se pogrejemo ob lončeni peči, kjer lahko tudi posušimo premočena oblačila. Po za nas obveznem gorskem kosilu, pa sledi najboljši del za mulce vseh starosti in zagotovo tudi njihove starše – do 20 minut adrenalinskega vijuganja s sanmi navzdol.  Potrebno je le nekoliko previdnosti – ker je pot mestoma precej strma, vijugasta ter ob koncih tedna in praznikih tudi polna pohodnikov, naj bodo mlajši mulci na saneh skupaj s starši. Da pa se sankaški užitki ne zaključijo prehitro,  je zadnji del poti tudi bolj položen in raven, kar omogoča mulcem, da ponovijo sankaško vajo tudi brez spremstva staršev.

Tudi ko je v dolini megla (ali pa celo pri predoru, kjer pustite avto), pot navzgor ponavadi razvaja z obilico sonca.
Starši so zadolženi za prenašanje manjših mulcev ali prevoz obvezne opreme pozimi. 🙂
Izlet zaključimo z najboljšim delom – sankanjem v dolino.

Vzpon na Ljubelj s povratnim sankanjem ali pa poletna osvežitev v objemu gora vsekakor predstavljata lep enodneven oddih, ki ga lahko zaključimo z vročo čokolado v Tržiču in načrtovanjem novega obiska v drugem letnem času.