V Idrijo in na idrijsko podeželje

0

Idrija je eno bolj turistično zanimivih in pestrih mest. Idrija ima zelo zanimivo lego, bogato zgodovino z drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, čudovite muzeje, svetovno prepoznano čipko, bisernato čiste potoke in reke, neobljudene doline in soteske, prečudovite pohodne poti z visokogorskimi kmetijami in seveda vrhunsko kulinariko, kjer ne smemo spregledati znamenitih žlikrofov, ki so prva zaščitena jed na ravni EU… in še in še.

Doživite Idrijo in odpravite na potep po UNESCO globalnem geoparku Idrija

Mi smo bili lansko leto ob našem obisku Idrije očarani in navdušeni. In se zagotovo zopet vrnemo. Preberite si naša doživetja na tukaj, spodaj pa povzete ključne stvari, zakaj morate dati Idrijo na vašo listo družinskih počitniških destinacij še to pomlad ali poletje.

Idrija je bila tudi naša počitniška destinacija, poletje 2021 Kamzmulcem

1. Z družino v rudarsko mesto Idrija

Idrija v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu ponuja številne možnosti za ogled različnih razstav in znamenitosti.

Center za obiskovalce Geoparka Idrija predstavlja odlično izhodišče za raziskovanje Idrijskega, kjer boste na enem mestu, na didaktični razstavi Zapisano v kamninah,  prejeli odgovore na vprašanja zakaj je jezero divje, kateri so idrijski naravni zakladi, kdo je Zjalca in kaj je v Idriji tako velikega, da se vidi iz vesolja. Interaktivna razstava s pomočjo maket, modelov, eksponatov, animacij in videopredstavitev predstavlja zgodbo o nastanku idrijskega območja. V TIC-u Idrija, ki se nahaja v isti stavbi kot omenjena razstava, pa vam bodo turistični informatorji nudili vse informacije, potrebne za to, da bo nadaljevanje vašega obiska čimbolj enostavno in zanimivo.

Center za obiskovalce Idrija
Dinozavrica/ Zjalca:) Center za obiskovalce Idrija

Preden se odpravite iz Idrije se z otroki ne pozabite ustaviti še v Antonijevem rovu, kjer boste lahko poiskali Perkmadlčkov zaklad ali pa se preizkusili v klekljanju idrijske čipke v Mestnem muzeju Idrija oz. Čipkarski šoli. Da pa ne boste na pot odšli lačni si v eni izmed idrijskih gostiln privoščite okusne idrijske žlikrofe.

Antonijev rov, Idrija

2. Raziščite Krajinski park Zgornja Idrijca

Krajinski park Zgornja Idrijca je svet samotnih poti, divjih grap, bujnih gozdov ter bogate tehniške dediščine. Razgiban svet, ki sta ga izdolbli Idrijca in Belca s pritoki, razkriva soteske, geološke posebnosti, številke slapove, slikovite tolmune in izvire vode. V krajinskem parku se lahko zadržite cel dan na raziskovanju naravnih in kulturnih znamenitosti ali se sprehodite po poti ob Rakah iz Idrije do Divjega jezera in nazaj.

Rake, Idrija

Ob Rakah, širi stoletja starem vodnem kanalu, se vije 2,5 km dolga naravoslovna učna pot, ki razgrinja bogato geološko, rastlinsko in kulturno zakladnico Idrijskega ter iz Idrije odstira vrata v naravne lepote Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Lahka ravninska pot je namenjena tudi najmlajšim, še posebej pa sprehod ob njej prija ob vročih poletnih mesecih.

Na nasprotni strani poti ob Rakah, leži pod prepadnimi stenami Črnovrške planote največji in najzanimivejši kraški izvir, ki je obenem tudi prvi slovenski muzej v naravi – Divje jezero. Konec aprila se kamnite stene nad Divjim jezerom obarvajo v roza barvo, saj zacveti kranjski jeglič, ki raste samo v Sloveniji.

Divje jezero, Idrija

Če se podate naprej po dolini Struga, boste v osrčju krajinskega parka prispeli do območja Lajšta, ki se nahaja na sotočju Belce in Idrijce, kjer je na voljo tudi parkirišče (v juliju in avgustu je med vikendi plačljivo, sicer pa je brezplačno). Lajšt je priljubljena točka za kopanje, rekreacijo v naravi, piknike in druženja. V osrčju Krajinskega parka Zgornja Idrijca boste lahko z otroki uživali na igralih in družabnih igrah v naravi, igrali odbojko, košarko ali pa zgolj poklepetali ob pijači v bližnjem baru, ki je odprt v toplejših mesecih leta.

Kopališče Lajšt, Idrija

Nadaljevanje raziskovanja in ogleda krajinskega parka priporočamo s kolesi. Ker je pot malce daljša z nekaj vzponi, priporočamo obisk družinam z večjimi otroki. Nadaljujete lahko naprej po dolini Belce, mimo kamnitega stolpa imenovanega Babji zob, do znamenitih Belčnih in Putrihovih klavž, imenovanih tudi slovenske piramide.

Putrihove klavže, Idrija

V kolikor vas bo pot peljala še naprej čez Krekovše boste kmalu prispele do doline reke Idrijce in se skozi osrčje idrijskih gozdov pripeljali do Idrijskega laufa. 3000 m dolga železnica je v preteklosti služila za spuščanje in dovoz lesa do rečne struge, od koder so ga nato splavljali do Idrije.

Nižje v strugi reke Idrijce se nahajajo bučke ali kotlice, ki jih je reka skozi tisočletja zbrusila v čudovite okrogle bazenčke.

3. 23 pohodnih in kolesarskih poti po Geoparku Idrija

Geopark Idrija ponuja številne možnosti za kolesarjenje in pohodništvo različnih težavnosti in dolžin.

Tematske pohodne in kolesarske poti potekajo ob številnih naravnih in kulturnih znamenitostih območja mimo turističnih ponudnikov na podeželju, ki poskrbijo za pristno lokalno okrepčilo med pohajkovanjem ali kolesarjenjem.

Marsikatera med njimi je primerna tudi za otroke. Naj izpostavimo pot po sledeh pradavnine, ki poteka v okolici Godoviča. Na poti boste odkrivali odtise dinozavrovih stopinj,  kačjo smreko, oz. njeno mladico (njeno veliko predhodnico je dokončno pokončal žled), ostanke nedokončanega železniškega predora iz prve svetovne vojne ter se v poletnih mesecih osvežili v Šebalskem bajerju.

Dinozavrove stopinje, Godovič

Pot po Feldbanu poteka po nekdanji trasi vojaške ozkotirne železnice. Pot lahko prehodite po več trasah, za družine z mlajšimi otroci priporočamo odseke od Cestnikove rajde do vrha Zale ali odsek od Vrha Zale do Vrha Ključ. Odsek od Vrha Ključ do Veksla v Strug je sicer najslikovitejši, je pa pohodniško zelo zahteven, zato je potrebno že nekaj pohodniških spretnosti in tudi dobra pohodniška oprema (čevlji, palice).

Pot po Feldbanu, Idrija

Na skrajnem zahodnem delu geoparka Idrija se nahaja Zavraška planota. Priporočamo ogled starih kmečkih fresk na domačiji Pr’ Možinat, Bezkovega slapu ter naravno oblikovane kamnite mize, t.i. Tomaževe mize.

Kašča Zavratec, Idrija

Na mestu med dolinama Kanomljice in Idrijce, kjer se nebo dotika zemlje, se na nadmorski višini okoli 1000 m razprostira hribovska vas Idrijske Krnice. Na planoto vas prijazno vabijo lokalne kmetije s svojimi dobrotami (vse od okusnih mlečnih izdelkov do drobnega peciva in kruha), ljubitelje zelišč pa z različnimi doživetji pričakujejo v Deželi doživetij Log.

Idrijske Krnice, Idrija

Črnovrška planota skozi celo leto nudi številne možnosti za aktivnosti v naravi ter spoznavanje naravne in kulturne dediščine območja. Sprehodite se po 2,5 km dolgi učni poti kraški gozd in si oglejte značilnosti kraškega sveta, tipične kamnine in spoznajte značilnosti gozdnega ekosistema. Če ste vi ali pa vaši otroci ljubitelji mobilnih aplikacij, bo informacija, da si lahko pot ogledate s pomočjo aplikacije TeachOUT.

Učna pot kraški gozd, Idrija

4. Razgledni vrhovi v okolici Idrije, primerni za družine

Marsikatere vzpetine na Idrijskem so primerni tudi za obisk z mlajšimi družinskimi člani. Osvojeni vrhovih vam bodo za nagrado ponudili čudovite razglede od Jadranskega morja do italijanskih Dolomitov, Julijskih Alp, Karavank ter Kamniško-Savinjskih Alp vse do Ljubljanske kotline ter Postojnskih Javornikov.

Koča na Hleviški planini stoji na 818 m nadmorske višine in je priljubljena izletniška in planinska točka. V koči se je možno okrepčati, otrokom pa je namenjeno igrišče z igrali, preko katerih skozi igro spoznavajo geološke in botanične posebnosti idrijskega območja.

Koča na Hleviški planini, Idrija

Javornik je z gozdom poraščen vrh, ki se nahaja jugovzhodno od Črnega Vrha. Na vrhu je postavljen razgledni stolp, ki sega nad krošnje dreves tako, da se nam z vrha odpre lep razgled na okoliško hribovje. Na vzhodnem pobočju omenjenega vrha se nahaja Pirnatova koča, kjer vam prijazna oskrbnika pripravita okusne jedi. V koči je možno tudi prenočiti.

Javornik, Idrija

Slikovita in lahko dostopna panoramska točka na Vrhovcu, od kjer se odpre krasen 360-stopinjski razgled po Šebreljski planoti, Trnovskemu gozdu, Idrijskem, Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju ter ob lepi vidljivosti vse do Julijskih Alp.

Vrhovec ali Lokvarski vrh, Idrija

Raufnk s svojim lepim razgledom na Idrijo je priljubljena točka za pohodnike, od koder vodijo tudi steze in poti v različne smeri.

Raufnk, Idrija

5. Večdnevni oddih na Idrijskem

Že od nekdaj velja, da je Idrija destinacija rudnika živega srebra, čipke in idrijskih žlikrofov, a ponuja mnogo, mnogo več. Neokrnjeno pristno naravo z bogato kulturno in naravno dediščino, kjer se lahko sprostite, uživate in raziskujete, v vsakem vremenu in v vseh letnih časih. Idrijski ponudniki in gostinci pa bodo poskrbeli, da vaši želodčki ne bodo ostali prazni ter da boste s seboj odnesli tudi kakšen spominček.

Visit Idrija, še v letu 2022:) Kamzmulcem priporoča!

Destinacija Idrija nudi raznoliko ponudbo nastanitev od apartmajev, gostišč in mladinskega hostla v centru mesta do turističnih kmetij v okolici, ki jih lahko najdete na naslednji povezavi.

Za vse dodatne informacije pokličite na telefonsko številko +386 (0)5 37 43 916 oz. pišite na email naslov tic@visit-idrija.si.