Uporabni nasveti za karanteno z otroki

0

Drugi val epidemije novega koronavirusa je starše ponovno postavil pred poseben izziv. Zaradi zaprtja šol in vrtcev v času epidemije so otroci doma, poiskati morajo novo ravnovesje med skrbjo za službo, dom in družino. To ni preprosto. Preberite, kako se spoprijeti s karanteno z otroki, da bo vsem lažje.

Otroci lahko pomagajo pri ustavitvi širjenja novega koronavirusa

Epidemija je posegla v vsakdan vsakega od nas. Morda je otrokom še težje, saj se ne morejo preprosto sprijazniti z dejstvom, da ne smejo v vrtec ali šolo in na igrišče med prijatelje.

S situacijo se bodo lažje spoprijemali, če bodo razumeli, da je razlog poreden virus, ki pa ga lahko premagamo, če vsi skupaj upoštevamo ukrepe za njegovo ustavitev. Zato se starši z otroki pogovarjajmo o koronavirusu in ne skrivajmo informacij pred njimi. Pogovor naj bo prilagojen starosti otroka, realističen, a ne zastrašujoč, svetuje pedagoginja dr. Klara Skubic Ermenc.

»Najpomembneje je, da starši otrokom v tem času ponudimo toplino in dajemo občutek varnosti. Otrokovo doživljanje epidemije je predvsem odvisno od tega, kako jo doživljamo in se z njo spopadamo odrasli. Če vsakodnevno izražamo skrbi in jezo, bodo te občutke prevzeli tudi otroci,« pojasnjuje Ermenčeva in dodaja, da otroka spodbujajmo k temu, da izrazi svoje misli in skrbi ter odgovorimo na njegova vprašanja. Nova in težja življenjska situacija je hkrati odlična vzgojna priložnost.

Dobro je, da otroci vedo, da lahko tudi sami z upoštevanjem pravil prispevajo k zajezitvi epidemije.

Pojasnimo jim, da so pravila tukaj zato, da se naše življenje čim prej vrne v ustaljene tire. Pravila jim predstavimo na stvaren, a njim razumljiv in jasen način – tako, kot jih uči kuža Pazi.

Če imate možnost, pravila natisnite, da jim bodo otroci lažje sledili.

Preverite, kako se kuža Pazi pazi koronavirusa.

1. Predšolski in šolski otroci naj imajo obveznosti

Otroci, zlasti šolski, naj vedo, da to niso »korona počitnice«, ampak vrtec, šola na malo drugačen način. V tem času se učenje in vzgoja otrok ne smeta ustaviti, pri čemer pa so naloge staršev in vzgojno-izobraževalnih ustanov deljene.

»Naloga staršev je, da otroke vzgajamo, jim ponudimo spodbudno in toplo okolje. Naloga šole pa je, da otrokom pripravijo takšna gradiva in virtualna učna okolja, ki jim bodo omogočala čimbolj samostojno učenje,« poudarja Ermenčeva in dodaja, naj si starši zastavijo realne cilje, »bodite predvsem starši in ne učitelji.«

Starši bomo otrokom v pomoč predvsem tako, da jim pomagamo organizirati dnevne obveznosti.

  • Sledite ustaljeni rutini in dnevnemu ritmu. Rutina otrokom pomaga, da lažje predvidijo stvari, ki se dogajajo, in jim daje občutek varnosti. Z otrokom se dogovorimo, kdaj bo čas za vstajanje, malico, dnevne obveznosti (za odmor, čas za gibanje, spanje…) V pomoč bo urnik kuže Pazija za predšolske otroke in za tiste, ki že hodijo v šolo. »Ni pa treba, da se ves čas držimo te rutine. Občasno ali za vikend lahko odstopimo od nje in delamo, mi in otroci, kar nas veseli – lenarimo, se crkljamo in podobno,« še svetuje Ermenčeva.
  • Uredite prostor za obveznosti (za službo, za šolske obveznosti) in določite pravila, ki veljajo na tem prostoru. Ni treba, da je to samostojna soba, dovolj je kotiček, ki je namenjen delu. Spodbujajte samostojno delo otrok. Tako bomo lahko, če delamo od doma, v miru opravili svoje delo. Šolske obveznosti naj potekajo v dogovoru z učitelji in šolo, starši pa otrokom lahko pomagamo poiskati rešitve, če se zatakne. Ermenčeva spodbuja starše, da učiteljem sporočijo, če so gradiva pomanjkljiva – tudi zanje je ta situacija nova in bodo veseli povratnih informacij. Predvsem pa lahko otroku pomagamo pri organizaciji časa za učenje.

Predšolskim otrokom ponudite različne igre, ki spodbujajo njihov celosten razvoj: igre vlog (igramo se družino, zdravnike), konstrukcijske igre (s kockami, sestavljankami), ustvarjalne (rišemo, barvamo, dramatiziramo), gibalne igre ipd., predvsem pa se z njimi veliko pogovarjajmo. Otroke vključite v gospodinjska opravila, primerna njihovi starosti. V vsakodnevnem hitenju starši pogosto nanje pozabimo, zdaj, ko smo več časa doma in otroci bolj vidijo, kaj vse zahteva urejeno gospodinjstvo, pa je priložnost, da prevzamejo del obveznosti. Tudi v tem času naj bo del dneva namenjen branju. Zdaj, ko smo več skupaj, lahko več časa posvetimo branju skupaj z otroki: otrokom, ki še ne berejo, berimo sami ali pa jih poslušajmo, ko oni sami »berejo na glas« (ko ob ilustracijah ustvarjajo zgodbo). Tudi otrokom, ki že berejo, lahko beremo na glas ali pa se pogovarjamo o tem, kar preberejo, svetuje Ermenčeva. Otroke lahko spodbudimo, da zgodbice narišejo, dramatizirajo in podobno. Spodbudimo jih lahko tudi, da preberejo knjige, po katerih so bili posneti filmi. Učenje je lahko zabavno. Dandanes so na voljo številne didaktične vsebine, ki naredijo učenje bolj zabavno. Številni ponudniki so v času epidemije odprli dostop do sicer plačljivih vsebin ali zasnovali nove. Poskrbite tudi za bližino v času, ko smo fizično ločeni. Ermenčeva staršem predlaga, da spodbudijo učitelje, druge starše, prijatelje in otroke, da se virtualno družijo, skupaj učijo ali celo zasnujejo virtualni skupnostni projekt. Za lažjo organizacijo dnevnih obveznosti je kuža Pazi pripravil nekaj nasvetov:

2. Ideje za prosti čas v karanteni z otroki

Prosti čas se je v tem času verjetno še najmanj spremenil, so pa tudi tu potrebne prilagoditve. Več smo doma v zaprtih prostorih, manj je druženja z vrstniki in starejšimi sorodniki, ustavljene so tudi izvenšolske dejavnosti. Ker več časa preživljamo z družino, lahko staršem zmanjka idej. Kako torej kakovostno zapolniti prosti čas?

  • Gibanje naj bo obvezen del dneva. Z otroki se le podajmo ven, vendar sami, ne v družbi drugih družin in pri tem upoštevajmo omejitve,: obisk otroških igrišč lahko nadomestimo z raziskovalnim sprehodom po samotnih poteh, morda s fotoaparatom ali daljnogledom; drevo lahko nadomesti igrala; zapeljimo se s kolesom, skirojem ali rolerji in na novo odkrivajmo že pozabljene igre v naravi.
  • Vzemimo si čas za športne aktivnosti, zase in skupaj z otroki. Ne pozabimo na to, da je gibanje zelo pomembno za razvoj otrok. Čeprav doma ni telovadnic in športnih igrišč, je mogoče številne športne aktivnosti izvajati tudi doma. V dnevno rutino vključimo jutranje razgibavanje, skupaj z otroki telovadimo, plešimo, sledimo pa lahko tudi spletnim vodenim vadbam, ki so jih v tem času pripravili trenerji.
  • Druženje s sovrstniki in starejšimi sorodniki. S sorodniki se lahko dogovorimo za vsakodnevni klic ali video klic, da se bodo otroci pogovarjali z njimi. Zlasti stari starši bodo zelo veseli pogovora z vnuki. Za nekoliko starejše otroke so vse pomembnejši tudi stiki z njihovimi vrstniki. Šoloobvezni otroci so zelo verjetno že povezani s svojimi sošolci in prijatelji. Če bi tudi manjši otroci pokazali, da pogrešajo vrstnike, pa se lahko z njihovimi starši dogovorimo in organiziramo druženje na daljavo.
  • Družabne igre, družinski filmi, poučne igrice. Skupaj z otroki si lahko pogledamo družinski film ali še boljše, si čas zapolnimo z igranjem kart, kvizov, pantomime ali drugih, morda že pozabljenih družabnih iger, za katere ne potrebujemo pripomočkov (iščemo besede, ki se začnejo na določeno črko, skupaj sestavljamo stavke tako, da vsak pove eno besedo, ugibamo osebo ali predmet …).
  • Naj bo čas tudi za norčije. Naj se v tem stresnem času ne vrti vse le okrog koronavirusa, poskrbimo tudi za zabavo. »Vzemite si čas tudi za norčije,« svetuje Ermančeva, »nadenite si maske, posnemite šaljiv video, igrajte norčave družabne igre. Prepustite vajeti otrokom, gotovo imajo veliko idej za to.«
  • V dnevno rutino vključite tudi individualni čas. »Otroci ne potrebuje nadzora ves čas in ni dobro, da jim starši zapolnimo vsako minuto dneva. Nič ni narobe, če je otrok nekaj časa sam, se sam zaposli ali morda (vsaj na videz) ne počne nič. Dolgčas rojeva ideje, takrat začne otroku delati domišljija, začne sam razmišljati, kaj bi počel. Psihologi ugotavljajo, da je to koristno za otroke,« poudarja Ermenčeva. Kako preživljati prosti čas, ve tudi kuža Pazi. Natisnite nabor zanimivih idej in se zabavajte skupaj z otroki.
  • Ideje za predšolske otroke (prenesi datoteko)

V pomoč otrokom, ki potrebujejo malce spodbude in usmeritve, smo pripravili dnevne urnike, ki jih lahko prenesete, natisnete, dopolnite in postavite na vidno mesto.

 

Prispevek je pripravila Zavarovalnice Triglav. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali pišite v komentar.