Ujemi svoje kosilo – ribičija z mulci na ribniku Žeje pri Naklem

1

Če želite lep sončen dan preživeti v naravi, a na malo drugačen način, mulcu približati ribičijo in si hkrati še naloviti kosilo za naslednji dan, je ribnik Žeje idealna destinacija za družinski izlet.

Postrvi imamo radi, lovili jih še nismo, a že slišalo se je izredno zabavno. Pa smo izkoristili lepo jesensko soboto in s seboj vzeli še oboje stare starše ter strica in teto z njunima mulcema, da je bila dogodivščina še večja.

Ribnik smo brez težav našli, saj so navodila za pot, kot tudi vse druge informacije na voljo na njihovi spletni strani:

Ribnik Žeje obkrožajo trije ribniki. Pri prvem ribniku, kjer se lahko lovi postrvi, poteka komercialni ribolov, medtem ko se pri drugih dveh odvija t.i. športni ribolov. S seboj lahko prinesete svojo palico in vabo (koruza, kruh). Če tako kot mi, nimate svoje palice, si jo lahko sposodite pri njih – izposoja posamezne palice stane 1€.

01_3_Prvi ulov dneva - bravo ati!
Prvi ulov dneva! (Ribnik Žeje, Naklo)

Vzamete še vedro, vabo in količek se postavite na prazno mesto ob ribniku in ribolov se lahko prične. Rib ni dovoljeno vračati nazaj v ribnik; vse, kar ulovite, tudi plačate. In pred tem tudi sami ubijete, zato količek (žal brez tega ne gre, a vendar je tudi to dragocena lekcija za naše mulce).

01_1_Mami in mulc Filip v akciji
Mami in mulc v akciji!

Na tej točki svetujemo zmernost pri ribolovu, da ne boste domov po nepotrebnem odnesli več rib, kot jih nameravate pojesti. Mi smo se morali po začetnem ogrevanju, ko so nam postrvi zgolj kradle vabo, kar „bremzati“, saj nam je potem ribičija dobro stekla. Sploh, ko je naš ati poprijel za palico in ko so mulci zamenjali vabo in namesto kruha na trnek veselo nameščali črve. Mulci so noro uživali, ta stari pa tudi! Naš najmlajši pa je mirno vse prespal v senčki pod drevesom.

Ponosni mulc Filip
Ponosni mulc Filip
01_2_Mulc Erik mirno spančka v senci
Mlajši mulci bodo vseeno našli mir v senčki (Ribnik Žeje, Naklo)

Ko zaključite z ribolovom, jim vrnete palico, če ste si jo sposodili. Še neočiščene postrvi vam stehtajo, kilogram pa stane 6,40 €. Ulovljene postrvi lahko po tehtanju in plačilu na licu mesta tudi očistite (tukaj smo bili sploh veseli, da smo imeli s seboj stare starše, ki so to z veseljem in hitro storili) in pripravite za v domači lonec, hladilnik ali skrinjo. Postregli so nam tudi s koristnim nasvetom: da bo okus ribic še boljši, morajo postrvi v hladilniku počivati vsaj 24 ur.

01_7_Zdaj jih bo pa dovolj
Zdaj jih bo pa dovolj

Na njihovi spletni strani piše, da je treba pred pričetkom ribarjenja kupiti tudi karto – akontacijo, ki stane 5 €, vendar je nam niso računali. V kolikor jo vam bodo, na koncu pri tehtanju ribic le-to odštejejo, vi pa le še doplačate razliko.

Ker ribolov človeka zlakotni, se tik ob ribniku nahaja prijetna brunarica, kjer vam preverjeno postrežejo z odličnimi ribjimi specialitetami kot so postrvi (itak!), orada, brancin, sardelice, lignji (na žaru, ocvrti), … mnjami! Je pa brunarica  velikokrat zelo zasedena, zato priporočamo, da predhodno rezervirate mizo. Mi tega nismo storili in smo se posledično precej načakali na prosto mizo, vendar nam ni bilo žal niti dolgčas, saj je na zelenici zraven ribnika za otroke urejeno prijetno igrišče z gugalnicami, tobogani in trampolinom. Naši mulci so uživali in si s skakanjem, tekanjem in spuščanjem po toboganu nabirali apetit, mi pa smo ležerno uživali v pogledu na njih na dvosedežnih gugalnicah ob igrišču.

Ko so konec dneva naši mulci v hutki ob ribniku lizali vsak svojo liziko, ki so jo po kosilu dobili od prijazne natakarice, so se družno strinjali, da bi sem še prišli.  In vsekakor jih bomo še kdaj peljali!

01_9_Zadovoljna mularija
Zadovoljna mularija

Primeren čas obiska: Na katerikoli lep sončen dan v letu, saj je komercialni ribolov dovoljen čez celo leto, v kolikor je odprta brunarica (t.j. vse dni z izjemo ponedeljka; tor-čet: 10:00-22:00, pet-sob: 10:00-23:00, ned in prazniki: 10:00-19:00). V kolikor se boste na ribičijo odpravili čez vikend, se najverjetneje pripravite na malce večjo gnečo, sploh če boste izbrali kak topel, sončen dan. Če boste ostali še na kosilu (kar vam priporočamo), si raje prej rezervirajte mizo, saj marsikdo pride k ribniku zgolj zaradi gurmanskih užitkov.

Priporočen čas obiska: Par uric ali cel dan.

Primerno za otroke: Vseh starosti – dojenčke, malčke, predšolske otroke, šolarje.

01_2_Mulc Erik mirno spančka v senci
Obisk ribnika Žeje je primeren za otroke vseh starosti

Primerno za vreme: Po želji, priporočamo pa, da se na izlet odpravite v lepem (toplem) vremenu, da bodo mulci lahko maksimalno uživali v ribolovu in na igralih zraven ribnika.

Hrana:  Pester izbor sladkovodnih in morskih rib z jedilnika vam je na voljo vsak dan, v zimskih mesecih pa se bojda lahko v brunarici pogrejete tudi ob odprtem kaminu, kjer vam njihovi kuharji ob predhodnem naročilu pripravijo hobotnico, orado, zobatca ali katero drugo morsko dobroto izpod peke. Priporočamo predhodno rezervacijo

Previjalnica:  Je nismo zasledili, po pravici povedano niti iskali, saj je bilo toplo in smo rito previjali kar na travici ob ribniku.

Aktivnosti za otroke:

Standardna ribiška...takoooo ribo sem ujel :)
Standardna ribiška…takoooo ribo sem ujel 🙂

ZA:

  • Uživanje z mulcem v naravi na malce drugačen način
  • Osvajanje ribiških veščin (in drugi pomembnih življenjskih naukov in vrlin, npr. potrpežljivost, vztrajnost, humanost, zmernost, kako pride hrana na našo mizo ipd.)
  • Poceni izposoja ribiške opreme (1€/palico + 5€ akontacije)
  • Kar ulovite, kupite (6,4€/kg) – mnjami, kosilo za naslednji dan bo slastno!* 
  • Prijetno igrišče blizu ribnika (a ne preblizu)
  • Brunarica z odličnimi ribjimi specialitetami in prijaznim osebjem
  • Veliko parkirišče

* »naš« recept: očiščene (in po želji posoljene) postrvi zgolj povaljajte v koruzni moki in specite v pečici/ ponvi/ na žaru, da se na obeh straneh lepo zapečejo. Vmes jih nekajkrat obrnete. Za prilogo pa obvezno krompirjeva solata. Pa dober tek!

PROTI:

  • Če niste ljubitelji rib in ribolova, potem to ni izlet za vas.
  • Ribe, ki jih ulovite, je potrebno kupiti in ubiti, prav tako si jih morate očistiti sami.

 

* Guest post je napisala naša prijateljica, super mama in mojstrica za slastne sladice za mulce – Janja, mamica dveh mulcev: 4-letnega Filipa in 9-mesečnega Erika.