Ugodna družinska smučišča, tik za mejo

0

Smučanje ima ogromo prednosti, še posebej če smuča cela družina. Vendar priznajmo, da je največji minus smučanja ravno finančna (ne)dostopnost.

Zaradi pomankanja snega in občasne gneče na slovenskih smučiščih se včasih na smučišče odpravimo čez mejo. In marsikatero manjše smučišče nas je presenetilo, saj smo ugotovili, da so vozovnice v marsikaterem primeru ugodnejše kot na slovenskih smučiščih. No, ugotovili smo tudi, da so v veliko primerih smučarske vozorvnice noro dražje v primerjavi s Slovenijo, ampak to je že zgodba za naslednji zapis 🙂

Kar na štiri smučiščih od petih vas bo celodnevna smučarska vozovnica za 2 odrasla in 2 šolska otroka prišla pod 110 evrov. Kar je po naših izkušnjah bistveno manj, kot na večjih smučiščih po Avstriji ali Italiji.

1. Sv. Višarje – Trbiž ( Monte Lussari – Tarvisio) – Italija

Višarje so izredno priljubljene pri slovenskih družinah. Vsekakor temu pripomore ugodna cena otroške karte. Za otroke letnik 2005 do 2016 je cena celodnevne karte 10 evra, za mlajše pa je smučanje kar brezplačno. Cena odrasle celodnevne vozovnice je 44 eur. V dolini je kar nekaj položnejših prog in trakov, ki so primerni za smučarje začetnike. Je pa res, da so večji del dneva v senci. Če se odpravite na vrh hriba, pa boste našli dovolj sonca za cel dan. Priporočamo, da vsaj eno pavzo naredite v idilični vasici Sv. Višarje ali Monte Lussari in si, če se le da, privoščite domače njoke s pogledom na idilične hribe.

Celodnevna smuka za 4 člansko družino (2 odrasla + 2 šolska otroka) = 108 evrov

Predlog namestitve: hotel Valle Verde

Na Višarjah na vrhu najdete tudi nekja položnih prog

2. Sella Nevea – Kanin (Italija, Slovenija)

Smučišče v sezoni 2023/24 žal ne bo obratovalo.

Sella Neveo marsikdo bolj pozna po njeni slovenski strani, po Kaninu, zato je verjetno tudi kdo zastrigel z ušesi in se vprašal zakaj smo to smučišče uvrstili “čez mejo”. Predvsem zato, ker je Sella Nevea del Furlanije Julijske krajine, ki kot regija skrbi, da so smučarske vozovnice za otroke na vseh smučiščih v regiji enako ugodne. Otroška stane 10 evrov, kar je bolj ugodno kot na marsikaterem slovenskem manjšem smučišču, da o velikih smučiščih sploh ne govorimo. In pa seveda zato, ker je smučišče za marsikoga lažje dostopno iz Italijanske strani.

Slabost Sella Nevee je predvsem senčna lega. Zato se po sonce in razgled le odpravite na slovensko stran.

Celodnevna smuka za 4 člansko družino (2 odrasla + 2 šolska otroke) = 108 evrov

Smučišče Sella Nevea Kanin, na italjanski strani

3. SimonHöhe Sankt Urban – Avstrija

Družinam prijazno Smučišče SimonHöhe Sankt Urban leži v bližini Celovca, tako da vam za dnevni obisk ni treba kupiti avstrijske vinjete. K priljubljenosti med družinami pa pripomore tudi cena celodnevne odrasle vozovnice, ki je 35 evrov.
Za otroke od 6 do 14,99 let je cena celodnevne karte 20 evra, za mlajše pa je smučanje brezplačno. Sonce ima sončno lego in domače vzdušje 😉

Celodnevna smuka za 4 člansko družino (2 odrasla + 2 šolska otroke) = 110 evrov

Več o samem smučišču si lahko preberete na povezavi Simonhöhe – dostopno družinsko smučišče na Avstrijskem Koroškem

Predlog nastanitve: Weinapartment st. Urban

Smučišče Simonhohe na avstrijskem Koroškem, blizu Celovca

4. Weinebene – Avstrija

Sončno Smučišče Weinebene leži na Koroškem in je tistim iz osrednje Slovenije dostopno iz Jezerskega, iz Maribora pa do tja potrebujete cca uro in 15 min. Proge so široke in sončne, vozili pa se boste s sidri. Na smučišču je tudi pokrit otroški trak. Odrasla karta stane 36,50 evrov, za mlade do 18 let je cena celodnevne karte 32 evra, za otroke med 6 in 14 letom 21,50,  za mlajše od 6 pa je smučanje brezplačno.

Celodnevna smuka za 4 člansko družino (2 odrasla + 2 šolska otroke) = 116 evrov

Več o samem smučišču si lahko preberete na povezavi Sončno družinsko smučišče Weinebene, Avstrija

Predlog namestitve: Ferienwohnungen Hebalm

Smučišče Weinebeine na Avstrijskem Koroškem. Levo vidite pokrit trak za najmlajše

5. Tromeja ali Arnoldstein – Dreiländereck, Avstrija

Kot že samo ime pove Arnolstein leži na stičišču Avstrije, Slovenije in Italije. Gre za manjše smušišče na Avstrijskem Kotoškem, ki pa je med družinami priljubljeno predvsem zaradi sončnega in položnega zgornjega dela.  Karte so tukaj dražje kot na prej omenjenih smučiščih, ampak še vedno bistveno cenejše kot na večjih smučiščih v Avstriji. Za otroke letnik 2009 do 2017 je cena celodnevne karte 25 evrov, za mlajše pa je smučanje brezplačno. Cena odrasle celodnevne vozovnice je 47 eur. V dolini je otroški trak in položna proga za začetnike. Vendar se glavna zabava odvija na vrhu 😉 Do doline pa vodi dolga in vsake toliko tudi strma proga.

Celodnevna smuka za 4 člansko družino (2 odrasla + 2 šolska otroke) = 144 evrov

Predlog namestitve: Arnie Apartman

Tromeja ali Arnoldstrein leži na stičišču Avstrije, Slovenije in Italije

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih me doživele s svojimi družinami. Za več informacij pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar, svojo izkušnjo pa nam zapišite spodaj.