U konc’ sveta so pravljice doma – Zlatorogova pravljična pot

2

Na prelepi lokaciji v Ukancu v Bohinju, za katerega so po legendi verjeli, da se tukaj svet konča, je speljana Zlatorogova pravljična pot, namenjena predvsem družinam z manjšimi otroki. Na učni poti vas bodo spremljali pravljični junaki iz bohinjskih pravljic in igre, ki bodo spodbudile čutila, doživljanje čustev ter predvsem gibanje v naravi.

IZHODIŠČE:  Ukanc 20, 4265 Bohinjsko jezero; GPS koordinate: 46.278443|13.831607

LETNI ČAS: spomladi, poleti in zgodaj jeseni

TRAJANJE: pol dneva do cel dan

OTROCI: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki, predšolski, šolarji, mulci s kolesi ali poganjavčki

VREME: vse, razen dežja

PSI: psom prijazna izletna točka

DOSTOP: Začetek pravljične poti boste našli v neposredni bližini vstopa v Camp Bohinj v Ukancu. Tam stoji vstopna informativna tabla Zlatorogove pravljične poti. Naprej po poti pa vas bodo vodili kažipoti. Priporočamo da parkirate na parkirišču pri Camp Bohinj oz. pod Voglom, od tam je do začetka pravljične poti le 1 min hoje.

Zmajevo igrišče, Zlatorogova pravljična pot
Zmajevo igrišče, Zlatorogova pravljična pot

Zakaj Zlatorogova pravljična pot?

  • Izlet na konec sveta

Krožno Zlatorogovo pravljično pot, dolgo okoli 2 km, najdemo v Ukancu, na zahodni obali bohinjskega jezera, ki velja za enega najlepših slovenskih naravnih znamenitosti in predstavlja srce Triglavskega narodnega parka. Po legendi naj bi ime Ukanc nastalo iz besedne zveze »u konc’« – konec sveta, saj naj bi ljudje verjeli, da se pod bližnjo Komarčo svet konča. Pravljična pot je speljana čez travnike, ob jezeru in skozi gozd. Na poti se srečamo tako z naravnimi kot tudi kulturnimi znamenitostmi kraja. Zlatorogova pravljična pot je za obiskovalce odprta od maja do novembra. Ker del poti poteka tudi ob jezeru, v vročih poletnih dneh ne pozabite na kopalke in brisače.

Del Zlatorogove poti je speljano ob nabrezju Bohinjskega jezera, Zlatorogova pravljična pot
Del Zlatorogove poti je speljano ob nabrezju Bohinjskega jezera, Zlatorogova pravljična pot
  •  Učna poti skozi bohinjske pravljice

Vodnik po pravljični poti bo knjižica s pravljicami (2 EUR), z zemljevidom in prostorom za štampiljke, ki jih boste zbirali na poti ter nalogami, ki jih boste lahko v miru reševali doma. Kupite jo na vseh Turistično informativnih centrih v Bohinju ali v Piceriji Ukanc. Na učni poti bodo družine spoznale 7 pravljičnih junakov, med drugim tudi Polesenjaka, Jezernika, Zlatoroga in Govica, se naučile 7 bohinjskih legend in dobile 7 štampiljk, najbolj motivirane pa bosta dva pravljična junaka povabila še k obisku Vogla in slapa Savica. Ilustracije na tablah so prava razstava na prostem, znane slovenske ilustratorke – Jelke Godec Schmidt. Na pravljični poti boste našli predloge za družinske aktivnosti v naravi ter namige za še boljše doživljanje narave s svojimi čutili. Štampiljke, ki so za najmlajše odlična motivacija za hojo, boste zbrali, ko opravite vse naloge. Na poti se otroci tudi učijo, kako lepo ravnati z naravo in vsemi živimi bitji na poti.

Deklica nagovarja povodnega moža, Zlatorogova pravljična pot
Deklica nagovarja povodnega moža, Zlatorogova pravljična pot
Zbiranje štampiljk po opravljenih nalogah, Zlatorogova pravljična pot
Zbiranje štampiljk po opravljenih nalogah, Zlatorogova pravljična pot
  • Čutna igra na prostem

Aktivnosti na pravljični poti so zasnovane na način, da spodbujajo uporabo vseh čutov: vida, sluha, vonja, okusa in tipa. Na vsaki točki pravljične poti je poudarjen en čut. Potepanje po pravljični poti spodbuja tudi naravne oblike gibanja, kot so hoja, tek, skakanje, plezanje, vrtenje, guganje in plazenje. Pot se konča pri Hiši Erlah, na velikem igrišču, polnem lesenih igral, ki ga ponosno varuje zmaj Govic. Tukaj se bodo mulci lahko podali po t.i. čutni poti, ki bo po sprehodu še kako prijala malim stopalcem, no pa tudi velikim.

Čutna pot, Zlatorogova pravljicna pot
Čutna pot, Zlatorogova pravljicna pot
Poslušanje, kako se zvoj prevaja po deblu, Zlatorogova pravljična pot
Poslušanje, kako se zvok prevaja po deblu, Zlatorogova pravljična pot

 

Dodatne ideje za izlet v okolici: