Top družinsko potovanje po Portugalski – od Lizbone do Algarve

2
Čudovit, urejen in bogato zelen park sredi Lizbone

Dežela skrajnega zahoda, Portugalska, ima vse – ugodno klimo, čudovito naravo, živahna in fotogenična mesta bogata z zgodovino, kulturo in okusnimi jedmi ter s sprejemljivimi cenami. V Lizbono in južno polovico Portugalske smo se odpravili za 12 dni.

 • Destinacija: Portugalska z Lizbono, regija Alentejo in Algarve (južna polovica Portugalske)
 • Prevoz: Lj – Benetke – Lizbona – Benetke – Lj
 • Število dni na potovanju: 12 dni
 • Starost otroka: 5,5 let in 2 leti
 • Namestitev: Prek Airbnb nastanitev v Lizboni, Vila Nova da Milfontes v regiji Alentejo in Albufeira v regiji Algarve
 • Prevozi: Po mestih z nekaterim dobro znanim Uberjem, nad katerim smo bili v Lizboni navdušeni. Za prevoz med regijami smo najeli avto prek strani Rentalcars.com
 • Cene: Od 40 do 80 € za nočitve; najem avtomobila Rentalcars.com (Centauro) 90 € za 8 dni (stolčki vključeni); cena bencina primerljiva s Slovenijo, cena hrane prav tako (v restavracijah nekoliko dražja, kot v Sloveniji).

Top 12 doživetij na Portugalskem

1. Doživetja v Lizboni z okolico

Lisbon Oceanarium (Oceanário de Lisboa) je drugi največji akvarij v Evropi, takoj po akvariju v Valenciji. Ob prihodu je bil na spisku “must see” za celo družino. Akvarij ima dve nadstopji in vse poti po njem rotirajo okoli velikega akvarija oz. bazena. V zgornjem nadstropju so živali, ki živijo najbližje vodi ali na njeni površini, medtem ko v spodnjem nadstropju najdete morska bitja, ki živijo globje v morju. Osrednji akvarij je verjetno najbolj impresivni del akvarija, saj v njem plavajo morski psi, skati, mante in različne barvne tropske ribe.

Nakup vstopnic: nekaj evrov prihranite, če kupite družinsko vstopnice, veliiiikooo časa pa prihranite, če karte nakupite prek njihove spletne strani, saj preskočite velik del vrste, ki je tam stalnica. Cenik vstopnic.

Čudovite morske živali čisto od blizu, Lizbona z družino
Morske zvezde vseh vrst, Lizbona z družino
Brez veličastnega morskega psa ne gre, Lizbona z družino
Ob naši najljubški ribi “pesce luna” (riba luna), Lizbona z družino

Paviljon znanja – Ciência Viva je interaktivni znanstveni in tehnološki muzej, katerega namen je spodbuditi znanstveno znanje in igro med obiskovalci. Razstave in dejavnosti so nam in otrokom omogočale, da raziščemo, se poigramo in zabavamo z interaktivnimi eksponati. Eden boljših doživetij v Lizboni, če vprašate našo družino.

Nakup vstopnic: na blagajni povprašajte za družinsko vstopnico. Bili smo hitro na vrsti, čeprav smo muzej obiskali v visoki turistični sezoni. Cenik vstopnic.

Gradbena dela v Muzeju znanosti, Lizbona z družino
Prikaz ustvarjanja vrtincev in tornadov, Lizbona z družino
Znana krogla plazme (plazma sphere) za prikaz delovanja elektrike, Lizbona z družino
Zabava za celo družino, Lizbona z družino
Igra grasbenih tonov, Lizbona z družino
 •  Vožnja s znanim tramvajem “Bairo alto” št. 28 in obisk razgibanega vrta Jardin Estrela 

Ja, tudi mi smo se morali od vznožja Lizbone zapeljati s tramvajem št, 28, ki nas je za nekaj evrov popeljal vse do vrha, kjer se čez veliko zelenje razprostira mestni vrt Jardin de Estrela. Čudovit park v objemu dreves, potk s klopicami, ribnikov, barov v angleškem slogu in predvsem s prostranimi otroškimi igrišči. V parku so tudi ribniki z račkami, ki se drugače prosto sprehajajo po parku. Prava oaza miru v tej veliki mediteranski prestolnici.

Eden od ribnikov v Jardin de Estrela, Lizbona z družino
V maju je bilo kar nekaj prosto tavajočih račjih družin, Lizbona z družino
Le eno od razgibanih igrišč v senci v Jardin de Estrela, Lizbona z družino
Eden od barov sredi Jardin de Estrela, Lizbona z družino
Čudovit, urejen in bogato zelen park sredi Lizbone

Sintra je slikovito portugalsko mesto blizu Lizbone, ki se nahaja sredi borovih gričev Serra de Sintra. Tu je plemstvo in elita Portugalske pred časi zgradila izvrstne palače, dvorce in pravljčne vrtove. Priporočamo, da si za njo vzamete cel dan, saj je poleg vrtov tudi mesto vredno ogleda.

V Sintri si morate ogledati Quinta da Regaleira – rezidenca 20. stoletja, ki predstavlja petnadstopni dvorec z gotsko fasado, obkroženo s številnimi pravljičnimi vrtovi, ki so zasnovani tako, da vsebujejo skrivne predore in simboliko. Ob uporabi zemljevida, ki ga dobite na blagajni, bo za otroke prava pustolovščina. Ob dobrem fotoaparatu pa boste domov prinesli pravo zbirko profesionalnih fotografij. Rezidenca vsebuje tudi restavracijo in kavarnico.

Pod palačo v Quinta de Regaleira, Sintra z družino
Sintra z družino
Zeleni “labirint” po parku, Sintra z družino
Sintra z družino
Stolpi v Quinti de Regaleiri, Sintra z družino
Rovi v parku Quinta de Regaleira, Sintra z družino
 • Ulični utrip Lizbone

Živahne ulice in trgi v Lizboni so nas očarali. Že v prvih dneh smo se popolnoma prepustili, da nas je mediteranska narava posrkala vase in zaplesali smo po ulicah. Skupaj z ostalimi turisti in domačini.

Ulični glasbeniki v Lizboni
Ulični glasbeniki v Lizboni z družino

Prehrana v Lizboni: V tem mediteranskem mestu lahko najdete kar nekaj dobrih gostilnic in restravracij. Mi smo se odločili obiskati odprto tržnico Time-out (Mercado do Ribeira), kjer najdete jedi iz vseh koncev sveta in kultur. Po naših izkušnjah so cene malce višje kot drugod po Lizboni. Pazljivi bodite, ker se v bližini tržnice zasidrajo križarke, kar pomeni, da je ob določenih dnevih lahko precejšnja gneča.

Prevoz po Lizboni: ves čas bivanja v Lizboni smo koristili prevoz Uber, ki je znašal od 4 do 15 € odvisno od dolžine vožnje. Nad to vrsto prevoza smo bili navdušeni, saj so hitri, urejeni in enostavni za plačilo.

Kaj smo si pustili za prihodnjič?

 • Nekaj kulture z obiskom Belem Tower, ki je priljubljena turistična točka, do katere s tramvajem prispete v 15 minutah (nahaja se izven Lizbone)
 • Ogled samostana Jeronimos
 • Seveda sprehod po čudovitem mestu Lizbona.

2. REGIJA ALENTEJO – Park Southwest Alentejo and Vincentine Coast National Park

 • Villa Nova de Milfontes

Nacionalni park, ki se razteza ob zahodni obali, je dolg vsaj 200 km. Začne se pri Porto Covo in zaključi v Cabo Sao Vincente v regiji Algarve. Nekateri domačini pravijo, da je tu obala najlepša in si jo je vredno ogledati. Prenočišče smo našli v mestu Villa Nova de Milfontes, hiški v očarljivem portugalskem letovišču, ki se nahaja v središču obale Alentejo. Pričakujete lahko lepe plaže, še vedno precej tistih divjih in zapuščenih. Za mesto bi lahko rekli, da je tipično portugalsko mesto, polno tlakovanih ulic, pobeljenih hiš in razgledom na reko Mira.

Hiška v mestu Villa Nova de Milfontes, Alentejo z družino
Pred gradom Villa Nova de Milfontes, Alentejo z družino
Osrednji trg s spomenikom letalstvu v Villa Nova de Milfontes, Alentejo z družino
Čudoviti zaliv v Villa Nova de Milfontes, Alentejo z družino
 • Razgledi mesta Zambujeira do Mar in zahodna obala Narodnega parka

To je majhno ribiško mestece, ki smo ga na žalost obiskali v velikem dežnem nalivu, a smo tudi takrat doživeli dih jemajoče razglede na plaže in veličastne klife te obale. Čudovite plaže so ena od glavnih razlogov za prihod številnih obiskovalcev, zlasti poleti, zaradi dobro ohranjene narave v regiji in možnosti za vodne športe. Turizem povezan z naravo in športom sta najpogostejša razloga, zakaj ljudje obiskujejo to regijo, ki je del Narodnega parka.

V bližini mesta Zambujeira do Mar smo obiskali gostilno O Sacas po priporočilu Lonely Planeta in smo bili zadovoljni s hrano, posrežbo in razgledi.

Razgledi z Zambujeire do Mar, Alentejo z družino
Obala Zambujeire do Mar, Alentejo z družino
Čudovto izrezana obala Alentejo regije
Vetrovni razgledi s kllfov pri okusni restavraciji v bližini Zambujeira do Mar Alentejo z družino
 • Safari park Badoca

Čudovito doživetje za otroke in starše v objemu narave. Razgiban park je razdeljen na dva dela in sicer ogled prosto spuščenih živali iz preprostega vlaka, ki se pelje med njimi. Ta se ob živalih ustavlja, turistični vodič parka pa razlaga o vrstah ter zgodbah posameznih živali. Na žalost je predstavitev le v portugalskem jeziku. Drugi del parka so živali v ogradi, ki so nastanjene v sklope po območjih, kjer živijo. Poleg običajnega ogleda živali, si lahko ogledate lemurje pri hranjenju, predstavo s pticami ujedami ali se v poletnem času odpravite na afriški rafting.

Zoo park lahko obiščete tudi, če ste nastanjeni v Lizboni, saj je le uro vožnje do parka.

Vstopnice: Lahko jih kupite po spletu ali ob obisku. Cenik

Noje, žirafe, gnuje, afriške parkljarje smo si ogledali prosto spuščene po parku, Alentejo z družino
Lemurji, ene bolj simpatičnih živali parka, ki smo jih lahko ogledali tudi med hranjenjem, Alentejo z družino
Tudi ujede (na sliki sova) smo si lahko ogledali med hranjenjem, Alentejo z družino
Ni manjkalo niti koz, spletni h plezalk po svoji hiši, Alentejo z družino
Park ima kar nekaj igral za otroke, Alentejo z družino
 • Čudovita narava in domovanje štorkelj

Alentejo regija je znana po neokrnjeni naravi. Poleg zgoraj omenjene obale regije, je tudi notranjost tista, ki vam vzame dih. Za to vam ni treba daleč, saj si jo boste lahko ogledali že med potovanjem z avtom iz enega mesta do drugega. Na poti gnezdijo številne štorklje, na umetno postavljenih gnezdilnikih ali pa na mestih, ki so jih izbrale same. Če se vas ne ustrašijo, jim lahko pridete čisto blizu, jih poslikate in preprosto občudujete pare štorkelj, ki se izmenjujejo med gnezdenjem.

Za naslednjič smo si pustili obisk ranča s konji v bližini mesta Odemira na ranč Sundance in izlet s kanuji po reki… Pravijo, da je primerno tudi za manjše otroke.

Čudovite kotičke notranjosti regije Alentejo smo si ogledovali kar med potjo s postanki, Alentejo z družino
Regija Alentejo z družino
Štorklje vsepovsod, Alentejo z družino
Štorklje smo si ogledovali kar med postanki ob cesti, Alentejo z družino

4. Regija Algarve

Algarve je čudovita južna obala Portugalske. To je območje, ki je bogato z osupljivimi plažami, slikovitimi ribiškimi mesti in s čudovitim podnebjem, ki skupaj ustvari pravi, družini prijazen počitniški kraj. Algarve regija se lahko pohvali ali raje potoži nad velikih številom turistov; še posebej v poletnem času, a še obstajajo mirne plaže za družine, zgodovinska mesta vredna ogleda in pa tudi bogato nočno življenje. Mi smo tokrat spustili kulturne znamenosti in se sproščali na plažah regije Algarve. Dale

 • Sagres – mesto za ljubitelje deskanja in ostale pustolovce

No, vsaj tako mu pravijo. Je mestece na skrajnem zahodnem delu pokrajine Algarve. Sestavljejo ga razgibane visoke pečine, v katere neprestano buta valovito morje. To je seveda tudi oblikovalo to zanimivo pokrajino, ki je vredna vsake fotografije.

Kot enodnevni izletniki smo v Sagresu obiskali Cabo de Sao Vicente, rt, ki ga štejejo za najbolj južno-zahodno točko celinske Evrope.

Nasvet: Med ogledovanjem rta, ne pustite v avtu nobenih osebnih predmetov, saj vlomi v avtomobile niso redki.

Svetilnik na koncu rta, Sagres z družino
Dih jemajoči klifi, Algarve z družino
Rt Cabo de Sao Vincente z družino

Slovi po po lepih, družini prijaznih plažah, lokalčkih, restavracijah. Imeli smo srečo, da smo najeli prenočišče v apartmajskem naselju v bližini za nas najlepše plaže v Albufeiri in širši okolici – plaže Sao Rafael. Poleg čudovitih oranžnih skal na peščeni obali, najdete kar nekaj sence, ob plaži pa je tudi restavracija in bar. Obiskali smo tudi znano plažo Dona Ana pri mestu Lagos, ki je znana po ogromnih naplavinah školjk. Nekaj smo jih nabrali za domov, drugače pa smo z njimi na plaži okraševali peščene gradove.

Plaža Sao Rafael pri mestu Albufeira, Algarve z družino
S plaže Sao Rafael, Algarve z družino
Razgibana plaža Sao Rafael, Algarve z družino
S plaže Dona Ana pri mestu Lagos, Algarve z družino

Za prihodnjič smo si pustili Ponta da Piedade s čudovitimi klifi in skalami zarezanimi v morje, Benagil caves, katere po fotografijah izgledajo naravnost čarobno. Pravijo, da iz jame vidiš direktno v nebeško modro nebo čez odprtino na stropu jame, kar imenujejo Oko. Za prihodnjič nam je ostal tudi pustolovski park Parque Aventura v bližini mesta Albufeira.

Več o doživetjih v regiji Algarve preberite že v maju z zapisom druge Kamzmulcem družine, ki bodo tam preživeli velikonočne praznike. Spremljajte nas!

O Portugalski z družino si preberite tudi v naslednjih člankih:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

2 KOMENTARJI

 1. Zanima me glede rentanja avta in sicer ste ponudbo našli preko interneta ali ste najem reševali fizično na Portugalskem ? In pa kako ste rešili glede zavarovanja avta ? Vaše izkušnje glede najema avta 🙂 …

  Tadej

  • Pozdravljeni,
   Rentacar smo uredili že iz Slovenije in ga potem tam samo prevzeli. Glede na to, da je Rentalcars večji portal, prek katerega potem druge rent hiše. Na koncu smo prevzeli avto v Lizboni pri Centrauro: https://www.centauro.net/en/. Torej poglejte, kje dobite boljšo ceno. Dali so polno zavarovanje, en stolček najeli, jahača pa smo prinesli kar iz Slovenije. Pa še cela zabava je bila z njim po letališčih.
   Lp, Urša

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime