Top doživetje za otroke – magičnost vulkana Etna

3

Če vprašate našega mulca, kaj si je najbolj zapomnil z nešega roatrip potovanja po Siciliji, bo hitro in jasno odgovoril – vulkan:) Vzpon na Etno je vsekakor doživetje, ki ga bo cela družina ohranila v zelo lepem spominu.

Etna je največji evropski delujoči vulkan. Obseg ob vznožju meri 160 kilometrov, premer pa skoraj 50 kilometrov. Višina Etne se zaradi aktvnega delovanja nenehno spreminja. Trenutno je visoka 3320 metrov, pred stoletjem je bila 30 metrov višja.

IMG_5844
Na poti proti Etni, se rastlinje hitro spreminja z nadmorsko višino, Etna, Sicilija

 

Vožnja po pobočjih Etne je čudovita, barvita in rodovitnost zemlje se opazno spreminja z nadmorsko višino. Po nižjih pobočjih rastejo najprej vinska trta, pistacije, pomaranče, jablane in češnje. Nekoliko višje so kostanjevi, hrastovi, leskovi in brezovi gozdovi, nad njimi pa je svet prekrit z razpadajočo lavo in tu rastejo le visokogorske rastline.

Človek bi pomislil, da vulkan ni prostor za naselitev. Toda pobočje Etne je najbolj gosto poseljen del Sicilije, saj je na pobočjih zadosti vodnih virov, predvsem pa iz vulkanskih izmečkov nastaja ena najbolj rodovitnih prsti na svetu. Sadja imajo v izobilju, letno imajo celo pet posevkov zelenjave, vina z Etne pa slovijo daleč naokoli zaradi njihovega polnega okusa.

Destinacija: vulkan Etna, Sicilija

Nasveti za družinsko potovanje po Siciliji: več o potovanju po Siciliji si preberite v članku 10 – dnevni roadtrip po Siciliji.

Pot do destinacije: Etno načeloma lahko dosežete tudi peš:) Videli smo kar nekaj pohodnikov že po pobočjih, tudi tekače in kolesarje. Vendar pri omejenem času in seveda majhnih otrocih priporočamo, da dosežete najvišjo izhodiščno točko z avtom ali avtobusom. V večini prenočišč pod Etno ponujajo tudi organizirane prevoze z 4×4 terenskimi avtomobili (najdražja možnost).

Izhodiščna točka: Rifugio Sapienza (1910 m.n.v.), ki je tudi najvišja izhodiščna točka, ki jo lahko dosežete z lastnim avtomobilom. V tem “baznem kampu” boste našli hotel, restavracijo s tradicionalno italijansko kuhinjo, hrambo za osebne predmete, možnost izposoje pohodniške opreme in trgovino s spominki.

Pot do kraterjev Etne: 

 • Najbolj primerna možnost vzpona za mulce bo vsekakor vožnja z gondolo Funivia dell’Etna. Mulci bodo navdušeni, pogled med vožnjo pa bo segal vse do Catanije ter na čudovito siciljansko obalo.
 • Ko prispete na cilj z gondolo, lahko seveda nadaljujete peš proti vrhu, se samo razgledate okoli gondole ali pa greste do najvišje točke s posebnimi jeep busi, kar bo zopet novo doživetje za mulce. Ko prispete do končne točke, se držite levo in manj kot sto metrov naprej pridete do najbolje dostopnega krateja – Torre del Filosofo (2920 m.n.v.). Le nekaj največjih vulkanskih entuziastov se bo verjetno odločilo za obisk kraterjev še višje. Pomembno – vožnja je vse prej kot mirna in počasna, tako da jo odvsetujemo tistim otrokom ali staršem, ki jih muči slabost med vožnjo.
 • Tretja možnost pa je seveda tudi hoja – od Rifugio Sapienza do vrha ali pa krajša možnost – od izstopne postaje gondole do vrha. Vzpon na Etno ne pomeni težavne hoje, ker je pobočje položno. Na naši poti od Rifugio Sapienza do vrha smo videli kar nekaj pohodnikov, vendar ne priporočamo družinam z mlajšimi mulci. Vreme zna biti preje muhasto in vetrovno. Če pa se odločite za to opcijo, ki je vsekakor svojevrstno doživetje, se na pot dobro pripravite (pohodniška oprema, vetrovka, sončna očala, sončna krema, kapa in seveda malica).
IMG_5913
Vožnja z gondolo bo navdušila vsakega mulca, Etna, Sicilija
IMG_5919
Pogled na manjše kraterje in bazni tabor- Rifugio Sapienza, Etna, Sicilija
IMG_5862
Vožnja do vrha z jeep busi, Etna, Sicilija
IMG_5868
Če izberete trekking na vrh, se primerno obujte in oblecite, Etna, Sicilija
IMG_5879
Na najvišji točki, Etna, Sicilija

 

Primerno za mulce: vseh starosti. Za mlajše od 3 let je obvezna oprema pohodniški nahrbtnik, starejši mulci pa bodo z veseljem odkrivali vulkansko zemljo sami. Doživetje ni primerno za otroke v vozičkih.

Izlet je primeren: v vseh letnih časih, najbolje za mulce pa bo od pomladi do jeseni. Čeprav tudi pozimi turizem na Etni ne spi, saj se pobočja Etne spremenijo v zimski smučarski resort, ki naj bi bil odličen za turno smuko. Sneg pa boste na vrhu lahko videli tudi v mesecu maju.

IMG_5900
Srečen mulc na Etni, Sicilija

 

Vstopnina: preprostejši in hitrejši vzpon na Etno nikakor ni poceni.

 • parkirišče pri Refugio Sapienza: 3 EUR za 3 ure.
 • povratna vožnja z gondolo: 30 EUR na osebo (otrok do 5. leta ima zastonj, otroci med 5. in 12. letom plačajo 21 EUR)
 • kombinirana vožnja – gondola in jeep bus do najvišje točke: 63 EUR na osebo (otrok do 5. leta ima zastonj, otroci med 5. in 12. letom plačajo 41 EUR)

Pomembno za starše:

 • Priporočamo, da pridete do baznega tabora Rifugio Sapienza najkasneje do 10.ure, saj je kasneje kar dolga čakalna vrsta za vstopnice in posledično za gondolo.
 • Če se odločite uporabiti za vzpon vsa prevozna sredstva (gondola in jeep bus), planirajte min 4 ure časa za celoten izlet.
 • Če se odločite od izstopne postaje gondole do vrha nadaljevati peš, planirajte samo za pohodni del min 4 ure časa.
 • Organiziran vzpon na Etno (gondola in jeep) lahko plačate z gotovino ali z kartico.
 • Bodite pozorni kdaj je zadnja vožnja z gondolo nazaj v dolino, da ne boste primorani pešačiti.
 • Pomembno: v kolikor vas je strah višine in vam je ob bolj divjih vožnjah slabo, vam odsvetujemo tako gondolo kot jeep buse.
 • Primerna obutev in oblačila! Če se boste do kraterjev peljali z gondolo in jeep busi, so tudi udobne superge dovolj, za treking pa seveda potrebujete dobre pohodniške čevlje. Ker je vreme velikokrat vetrovno ter temperature nad 3000m nizke tudi poleti, ne pozabite na topla oblačila, dobro vetrovko, sončna očala (zaradi peska, ki ga veter nosi), kapo in sončno kremo. Tudi tanke otroške rokavičke ne bodo odveč.
 • Če planirate obisk Etne, se pred odhodom pozanimajte o vremenski napovedi in če se le da, planirajte izlet v sončnem in nevetrovnem vremenu. Ob močnem vetru namreč otrokom ne dovolijo iz jeep busa in so tako prikrajšani za izlet do kraterjev. Kamero v živo lahko spremljate tudi tukaj.
 • V okolici vstopa na gondolo (Funivia dell’Etna) boste našli kar nekaj lokalov in restavracij ter trgovinic s spominki. V primeru lepega vremena pa vam priporočamo piknik, saj boste z lahkoto našli primeren panoramski kotiček za svojo družino.

In za konec še nekaj panoramskih posnetkov z vrha:

IMG_3096 IMG_3095 IMG_3093

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar.