Top 7 učnih poti za otroke v Ljubljani in okolici

2

Učne poti so pri mnogih družinah priljubljene z več vidikov – družina dan preživi na svežem zraku, preživljanje prostega časa pa je ravno toliko strukturirano, da mulcem ne postane dolgčas, ampak se ob zabavi z učnimi tablami, iskanju simbolov in prebiranju učnih knjižic še nevede zraven kaj novega naučijo.

1. Polhov doživljajski park

Polhov Gradec se lahko pohvali z vrsto naravnih in kulturnih znamenitosti. Med novejšimi je Polhov doživljajski park, v katerem otroci spoznavajo polha in ostale gozdne živali skozi lesene skulpture, hišice in ostale didaktične pripomočke. Park poteka po krožni poti skozi gozd v bližini Polhograjske graščine. Ta ima urejen grajski park, ki ponuja počitek in možnost opazovanja račk v ribniku.

Polhov doživljajski park

2. Po sledeh vodomca

Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca povede ljubitelje narave in pohodništva iz vasi Cerovo proti Logu, kjer vas vabi vodomec v svoj Gaj, kjer najlepše lahko opazuje ptice in ribnik. Naprej se podate skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Od tod se blago dviguje po kraškem gozdnem terenu do Županove jame, ene najlepših slovenskih turističnih jam, in do enega redkih ohranjenih protiturških taborov v Sloveniji, Tabora Cerovo. Zatem se spusti nazaj proti izhodišču.

Kdo je vodomec? Vodomec je majhen ptič kovinsko modre barve, ki ima za svojo glavo kar nekoliko prevelik kljun. Vendar pa mu ta omogoča, da lahko brez težav ujame ribo. Zato mu pravimo kar super ribič med pticami.

 • Lokacija: Cerovo
 • Razdalja: 5,2km (krog lahko tudi skrajšate, v kolikor se zadržite v Vodomčevem gaju)
 • Trajanje: 2 uri (brez obiska Vodomčevega gaja)
 • Link do podrobne poti
 • Uradna spletna stran: kliknite tukaj
Po sledeh vodomca, Cerovo

3. Pot močvirskih škratov na Mali plac

Zgodba učne poti Pot močvirskih škratov se dogaja v povezavi z močvirskimi škrati, ki so uročili Mali plac, zaradi česar so se tja naselili zoprni komarji in nadležne mušice. S pomočjo močvirskih žigov in škratorunskih simbolov je potrebno ugotoviti čarobni izrek, s katerim bo mogoče pregnati urok. Pri tem bo v veliko pomoč škratica Lilija. Pri raziskovanju, zbiranju žigov in iskanju simbolov, bodo mulci uživali ob velikih lesenih skulpturah močvirskih živali in pravljičnih bitij, hkrati pa spoznavali čudovito naravo.

Pot močvirskih škratov na Mali plac, Bevke

4. Pravljični Šumberk

V Domžalah je skrivnostni gozd … Pravljični Šumberk. V njem otroci (pa tudi njihovi starši oziroma spremljevalci) spoznavajo bogato zgodovino in naravno dediščino Domžal – na malce drugačen način. Izlet z misijo, da lisički pomagamo najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, pomembna stvar.

Pravljični Šumberk, Domžale

5. S škratom po rudniku Sitarjevec, Litija

V raziskovanje podzemnega sveta mulce (in starše) popelje nagajivi sitarjevški škrat poln vragolij v rudniku Sitarjevec. Na igriv in hudomušen način izvemo več o rudniku – kako izgledajo in kako težke so tukajšnje kamnine, kako se svetijo minerali, spoznamo rudarsko orodje, zanimive zgodbe rudarjev, prebivalce rudnika – netopirčke in limonitne kapnike, ki v enem letu zrastejo tudi do 5 cm.

S škratom po rudniku Sitarjevec, Litija

6. Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Med Vrhniko in Logatcem, kjer se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, Ajdovski zid, je Zavod Škrateljc ustvaril novo družinsko doživetje: Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu. Otroci na potispoznavajo Rimljane in njihove sledi v naših krajih, pa tudi stvari iz tistega časa, ki so še zdaj žive (rimske številke, latinski izreki …), in tukajšnjo svojstveno naravo. Po njej jih vodita mali Rimljan Julijan in zanimiv prebivalec teh gozdov, smaragdni deževnik. Tudi na tej pravljično-doživljajski poti jih čaka pomembna naloga: pozorno morajo opazovati naravo okoli sebe, da odkrijejo skrite latinske pregovore in zberejo žige, ki jih zapišejo in odtisnejo v beležko Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu.

 • Lokacija: Pot se začenja ob stari cesti med Vrhniko in Logatcem, natanko ob odcepu za Zaplano.
 • Trajanje: 2 uri
 • Link do podrobne poti
 • Spletna stran: kliknite tukaj
Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

7. Skrivnostna Bistra

Prav pri Tehniškem muzeju Slovenije ter Gostilni Bistra, je na menihovem vrtu Zavod Škrateljc ustvaril novo družinsko doživetje: Skrivnostna Bistra. Zgodba: Kuharski mojster šef Bruno skrbi za zeliščni vrt, kjer rastejo skrivne sestavine za njegove kuharske mojstrovine. Menihov vrt so pred davnimi časi vzgojili menihi iz kartuzije Bistra, ki so v zeliščih našli vir zdravja in dobrega počutja.

Tudi na tej pravljično-doživljajski poti jih čaka pomembna naloga: v vrtu morajo otroci poiskati sedem skrivnih zelišč in odkriti starodavne modrosti. Šef Bruno jim za nagrado razkrije svojo skrivni recept!

 • Lokacija: Pot se prične pri Gostilni Bistra
 • Trajanje: 1 ur1
 • Link do podrobne poti in spletne strani
 • FB stran: kliknite tukaj
Skrivnostna Bistra
Skrivnostna Bistra

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem družine. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar. Članek je podprla občina Ljubljana, visitljubljana.si