Top 5 nasvetov za družine na kolesih, skirojih, rolkah…

0

V naši družini smo nori na vse, kar ima kolesa. Skiroje, rolke, poganjalčke, kolesa uporabljamo dnevno, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako varno, zabavno, predvsem pa čim večkrat preživljati dneve na dveh, štirih ali celo več kolesih.

Naši dnevi potekajo kar se da aktivno, zato pri nakupu opreme, gledamo predvsem na kakovost in na dolgotrajno uporabo. Vsak od nas ima svoje gorsko kolo, imamo eno mestno kolo, na katerem najmlajšega vozimo v vrtec in ga uporabljamo za krajše izlete, osemletnik ima svoj ljubi BMX, oba otroka pa imata tudi svoje skiroje. Najmlajši včasih še uporablja poganjalčka, kljub temu da že vozi kolo na pedala. Občasno na izlet vzamemo tudi longboard, v kak skatepark pa poleg vsega naštetega spakiramo tudi rolko. Vsekakor dovolj lahkih prevoznih sredstev, da smo aktivni prav vsak dan.

Družinsko popoldne na kolesu – Iz Sračje doline do Rašice

1. Kako smo lahko aktivni res vsak dan?

Vsa ta oprema pri nas ne sameva pozabljena v kleti, ampak smo dejansko skoraj vsako popoldne v akciji. Čez teden se večkrat odpravimo na “sprehod”, ki ga kombiniramo z različnimi prevoznimi sredstvi. Mlajši na kolesu, starejši na skiroju, z možem pa zraven peš ali pa na svojih kolesih. Ker živimo na robu mesta je že obisk centra v taki obliki svojevrstno doživetje. Še raje pa se zapeljemo do živalskega vrta ali pa do RIC Save ali Sračje doline.

Kolesa, poganjalčki in skiroji pa so tudi super prevozno sredstvo za različne opravke. Sploh v toplejšem delu leta zamenjamo avtomobil za omenjene variante in se tako odpravimo v trgovino, k frizerju ali na sladoled.

2. Kako izkoristimo vikend?

Še posebej pestro je za vikend, saj večina naših izletov izbiramo tudi glede na kolesarsko ali skirojsko infrastrukturo. V družini imamo tudi obsesijo, da skoraj vsak izlet zaključimo z obiskom lokalnega koloparka, zato so pri nas v prtljažniku reeees vsa možna prevozna sredstva. V tem članku si oglejte, kako smo roadtrip ob Soči združili z obiskom enega bolj urejenih skateparkov pri nas – Skate park Nova gorica.

Skatepark Nova Gorica

Zadnje leto pa še posebej radi družinsko preživimo v urejenih bikeparkih ali MTB trail centrih kot jim radi rečejo, ki se v Sloveniji v zadnjih letih zelo razvijajo. Naš trenutno najljubši park je v Kočevju. Če vas bo zaneslo tja, se splača iti vsaj na pumptrack, vmes pa občudovati kolesarje, ki izvajajo vragolije na skakalnicah.

3. Varnost družinskih članov je na prvem mestu!

Da smo otroci in mi varni, poskrbimo s čeladami in ostalo zaščitno opremo, ki pa je seveda odvisna od športa. Za vragolije na skiroju in BMX-u pa dodatno zaščitimo še kolena in komolce. Starejši sin ima za MTB in BMX podvige navadno še zaščito za hrbet. Največ pa lahko po mojem mnenju naredimo, če otroke ali sebe vpišemo na kakovosten tečaj. Za skiro in BMX in rolke priporočamo ekipo Urban Roof, za učenje spretnosti na kolesu pa je tukaj KD RAJD. Obe društvi poskrbita tudi za učenje o splošnem bontonu do soudeležencev in spoštovanju objektov, kar je še kako pomembno, če je v parku ali na pumptracku gneča.

Ravno zaradi tega, ker smo pri vseh naših hobijih v stiku tudi s tretjimi osebami, smo se odločili za zavarovanje mikroMOBILNOSTI, ki vključuje odgovornost do tretjih oseb. Gre za osnovno zavarovanje, ki krije vašo odgovornost za škodo, ki jo povzročite tretjim osebam kot imetnik ali uporabnik lahkega prevoznega sredstva. Krita je materialna škoda (uničenje ali poškodovanje stvari) in nematerialna škoda (telesne poškodbe, prizadeto zdravje ali smrt).

4. Kaj pa varnost koles, skirojev in ostalih lahkih prevoznih sredstev?

Žal smo se v večjih mestih že vsi vsaj posredno kdaj srečali s krajo kolesa. Ne glede na vrednost prevoznega sredstva, je spoznanje, da je nekdo ukradel tvoje priljubljeno kolo vedno boleče, zato poleg ključavnic poskrbite za dodatno zaščito prostora, kjer so kolesa shranjena. še posebej bodite pozorni, če jih uporabljate kot prevozno sredstvo do šole ali službe. Zato je še posebno dobrodošlo zavarovanje proti kraji. To pride v poštev še posebej, če imate med svojimi prevoznimi sredstvi tudi dražja kolesa.

Zavarovana in ograjena kolesarnica žal ni vedno možna

5. Zakaj se splača skleniti družinsko zavarovanje za mikromobilna sredstva?

Zavarovanje mikroMOBILNOSTI predstavlja eno in celovito zavarovanje za vse vaše poti, ki jih opravite z mikromobilnimi sredstvi na območju Evrope. Zavarovanje je pri rizikih odgovornosti, asistence in nezgode vezano na osebo in ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da ima zavarovanec kritje za katerokoli mikromobilno prevozno sredstvo, ki ga uporablja. Z družinsko polico lahko zavarujete tudi ožje družinske člane, ki se prevažajo z njim.

V družinsko zavarovanje, ki smo ga izbrali in sklenili prek spleta, smo vključili naša 4, po vrednosti najdražja, prevozna sredstva. Maksimalno število prevoznih sredstev, ki jih lahko zavarujete na družinsko zavarovanje je 6. V srednjeročnem planu je nakup našega prvega električnega kolesa, ki ga bomo zagotovo dodali na polico, ko ga bomo nabavili. Poleg naštetih lahko vključite tudi rolke, monokolesa, skiroje na motorni pogon, e-rolke, e-segwaye in e-hoverboarde. Ker gre za družinsko obliko zavarovanja, ki vključuje ožje družinske člane, smo vključili tri člane, ki vozila med seboj tudi izmenjujemo.

Zavarovanje lahko za katerokoli lahko vozilo sklenete tudi prek spleta.

Zavarovanje si lahko sestavite glede na vaše potrebe, kar pomeni, da v prvi vrsti krije zavarovanje za odgovornost. Na polico pa lahko dodate tudi ostale storitve, podobno kot je to pri avtomobilskem zavarovanje. Mi smo izbrali tudi Kasko zavarovanje materialne škode, ki deluje na podoben princip kot pri avtomobilu. Uveljavite ga lahko za kritje škode v primeru prometne nesreče, vandalizma, toče in drugih poškodb (požar, padec, divjad…). Kasko zavarovanje je vrez odbitne franšize.

Zanimiva izbira se nam je zdela tudi 24-urna sistenca, saj velja na območju Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Italije. Osnovna asistenca LPS vključuje pomoč na cesti v primeru prometne nesreče ali okvare zavarovanega kolesa ali drugega prevoznega sredstva.

Družinsko kolesarjenje po Kamenjaku, Hrvaška Istra

Če res veliko časa preživite na tovrstnih prevoznih sredstvih, je smiselno razmisliti tudi o nezgodnem zavarovanju, s katerimi so zavarovani zavarovanec, njegovi ožji družinski člani, navedeni na zavarovalni polici ali ostali vozniki (najemniki) pri uporabi in vožnji z zavarovanim lahkim prevoznim sredstvom, in sicer nezgodna invalidnost, nezgodna smrt in bolnišnični dan.  Če imate nezgodno zavarovanje sklenjeno v okviru druge police, preverite kaj vam pokrije saj se kritja med seboj razlikujejo.

Tako zavarovanje lahko sklenejo tudi za tiste, ki kolesa izposojajo. Vsekakor bova naslednjič, ko si bova izposodila električno kolo, pozorna tudi na to, kaj vse krije njihovo zavarovanje.

Preveri novo zavarovanje za družine in popotnike na vozilih s koles(čk)i. Nikoli sami tudi v mikroMOBILNOSTI.

Članek je nastal v sodelovanju z Zavarovalnico Sava, vendar prikazuje naše osebne izkušnje z njihovim zavarovanjem.