Top 16 otroških igrišč v Ljubljani in okolici

13

Starši se velikokrat zalotimo pri razmišljanju, kam bi danes peljali mulca za par uric na prijetno igro. Iz tega razloga smo se odločile, da naredimo seznam hudih igrišč, kam rade peljemo naše mulce.

1. Otroško igrišče z mini živalsko farmo RIC Sava v Tomačevem 

Lokacija: opis poti do RIC Sava najdete tukaj.

Na velikem ograjenem igrišču boste našli lesena igrala, hutko, dva peskovnika in dva hribčka ter plezala ter veliko klopic za počitek. Znotraj igrišča je manjši gostinski lokal, kjer lahko starši uživajo ob kavici, medtem ko otroci tekajo po velikem igrišču ali pa se podijo s poganjalčki. Tik ob igrišču se nahaja tudi mala živalska farma z domačimi živalmi in Konjeniški klub PIP z islandskimi konji in poniji, ki jih otroci lahko jahajo. Na drugi strani ob igrišču pa teče reka Sava, ki jo mulci z veseljem izkoristijo za čofotanje.

Več o aktivnostih, ki jih ponuja igrišče, si preberite v članku Veliko igrišče ob Savi z mini živalsko farmo. 

Senca: Sence tik ob igrišču ni veliko, vsaj ne čisto ob igralih.

FullSizeRender_1
Zanimiva igrala
IMG_5968
Čofotanje s konji

 

2. Park Tivoli

Lokacija: Tivoli, Ljubljana

Tivoli je največji park naše prestolnice in odlična iztočnica za popoldansko aktivno preživljanje prostega časa po službi ali pa tekom vikendov. Park ponuja veliko atraktivnosti za manjše ali večje mulce:

  • 2 veliki otroški igrišči; nam ljubše je manjše otroško igrišče ob bazenu Tivoli, saj je tam ponavadi manj ljudi in tako več prostih igral. Ponuja ravno prav veliko sence poleti ter sonca spomladi in vsa igrala, ki so zanimiva predvsem predšolskim otrokom. Če želite še več zabave in še več igral, tudi za malo starejše mulce, pa priporočamo veliko igrišče ob bivši Čolnarni oziroma ribniku sredi parka.

Senca: v dopoldanskih ali poznih popoldanskih urah sta obe igrišči dovolj prijetni, delno tudi senčni, za igro. Izogibajte se ju le opoldne in zgodaj popoldne, saj je takrat sence najmanj.

tivoli-notranja2_598542
Manjše igrišče ob bazenu, ki so ga jeseni prenovili in dopolnili
15247131_UUZ1eC8JzPjGTSPSfVCC40dWzEcmmRNO53EAwVNdApo
Večje igrišče, v bližini ribnika in Jakopičevega sprehajališča
T9fDfyNruR_Z4K2lUlzTXjRoY6ndZookji1dcsXWrd4
Večje igrišče

Ker se ponavadi obisk parka in igrišč zavleče na nekaj ur, priporočamo 2 lokala za prigrizek in osvežitev:

  • kavarnica Caffe Bienale v Cekinovem gradu; posebno je mamljiva njihova ponudba nedeljskih zajtrkov za vso družino in ogled razstave v galeriji MGLC. So tudi živalskim ljubljenčkom zelo prijazni.
  • kavarna in slaščičarna Mini Cafe & Golf ponuja pestro ponudbo slaščic in napitkov, poleg pa lahko na popolnoma prenovljenem igrišču odigrate z vašim mulcem tudi minigolf.
3. Otroško igrišče v Severnem mestnem parku v Zupančičevi jami 

Lokacija: Zupančičeva jama (med Navjem, železniško postajo, Železno in Linhartovo cesto) – takoj za železniško postajo.

Razgibano, morsko obarvano veliko otroško igrišče v Zupančičevi jami, v katerem se nahaja več enot z otroškimi igrali (vrtiljaki, plezala, ladja, peskovnik, gugalnice, tobogani, valoviti pologonu itd.), ponuja možnosti za razznovrstno igro. Na veliki travnati površini otroci lahko uživajo v igrah z žogo, starši pa lahko na njej pogrnejo piknik deko (sence je veliko). Na igrišču so tudi pipe s pitno vodo. S seboj pa pripeljite tudi psička, če ga imate, saj je blizu igrišča urejeno pasje igrišče. V okolici je veliko gostinske ponudbe, na račun pa lahko pridejo mulci, ki radi opazujejo vlake – saj hupajo samo nekaj korakov stran od igral.

Senca: Ob igralih ni sence, zato ne priporočamo obiska v prevročih dneh.

igrisce2010
Razgibano igrišče ob Zupančičevi jami
4. Pod Tomačevskim mostom ob Savi

Lokacija:  Dostop z avtom je možen, če se od Tomačevega peljete proti hipodromu in tik za podvozom pod obvoznico zavijete desno, do Save.

Pod Tomačevskim mostom (Črnuška obvoznica) je manjše ograjeno igrišče, balvan za plezanje in rekreacijske naprave za odrasle, ki pa so zanimive tudi najmlajšim. Priporočamo tudi sprehod v smer Črnuč, mimo Hipodroma ali pa v smeri Tomačevega, kjer vas čaka drugo, večje igrišče z mini živalsko farmo.

IMG_8311
Ograjeno igrišče
IMG_8307_SONARA12_maj-13-134008-2015_Conflict
Rekreacijske naprave na ob Savi
balvan
Balvan za plezanje pod mostom
5. Otroško igrišče v Zbiljah

Lokacija: Zbilje se nahajajo nekaj minut iz Ljubljane. Do njega pridete mimo Medvod ali prek Smlednika.

Zbilje so priljubljena destinacija, saj ob mirnem jezeru najdete različne aktivnosti za vse starosti. Več o aktivnostih, ki jih ponujajo Zbilje, si preberite v članku Zbilje.

  • Večje igrišče je primerno za različne starosti (gugalnica, tobogan, plezala, “zajla”) poleti tudi vlakec, vrtiljak, napihljiv grad (2€ vožnja). Pomankljivost: ni sence.
IMG_2612
Vlakec na večjem igrišču na Zbilju
  • Igrišče za nogomet in košarko.
  • Igrišče v sklopu bisrtoja Sidro: Hutka s toboganom, trampolin, prijetna podlaga iz lubja, ob suhem vremenu primerna tudi za kobacaje. Bistro je ograjen, tako da ni bojazni za “skok” v vodo.

Senca: Sence je na igrišču v sklopu bistroja dovolj in ga tako v vročih dneh priporočamo pred večjim igriščem.

photo 2
Lesena hutka za otroke

 

6. Otroško igrišče v Arboretumu Volčji potok (vstopnina)

Lokacija: Arboretum, Volčji potok

Za obisk parka Arboretum si morate vzeti kar nekaj uric, če ne kar večino dneva, saj tam lahko z mulcem počnete res veliko stvari. Ena izmed atraktivnosti pa je vsekakor veliko, domiselno in pestro igrišče za mulce vseh starosti. Igrišče se nahaja v samem centru parka, razdeljeno je na več enot, velika prednost pa je tudi ta, da se večina igrišča nahaja v senci. Mulci lahko izbirajo med vrsto igral- od drevesnih hišk, več velikosti toboganov, tematskih igral, gugalnic in še in še. Več kaj vse početi z mulcem v Arboretumu, pa najdete v članku Arboretum.

Senca: Sence je veliko, zato je igrišče primerni tudi za obisk v vročih poletnih dneh.

IMG_7302_arboretum_volcji_potok_otrosko_igrisce_big
Eno izmed igrišč
unnamed
Veliko drevesnih hišk
IMG_5273
Nenačrtovana zabava na igrišču

 

7. Živalski vrt Ljubljana (vstopnina)

Obisk živalskega vrta je vedno dobra ideja aktivnega preživljanja časa. Poleg navdušenja nad živalmi in njihovim programom hranjenja, imajo v vrtu enega boljših igrišč v Ljubljani. Tako lahko tam najdete 2 veliki in raznoliki igrišči, ki sta predvsem zanimivi za otroke dve leti plus, imajo peskovnik in majhno igrišče za najmlajše, majhen električni vlak (1€/vožnja), trampoline (brezplačne in plačljive), napihljiva igrala, poleti pa še dodatne otroške tematske delavnice. Več o ZOO Ljubljana si preberite v članku ZOO, Ljubljana, cenik za obisk živalskega vrta pa najdete tukaj.

Senca: “Plezalno” igrišče je postavljeno med drevesi in tako ima kar nekaj sence, ki otroke in starše hladi, ko je zunaj res vroče. Vsekakor pa je živalski vrt zaradi lege sredi gozda vsaj za par stopinj bolj prijeten v poletnih dneh kot je preostala Ljubljana in potke med obiskovanjem živali nudijo kar nekaj prijetne osvežitve.

IMG_A68D0C-789397-FDD31D-65B2AA-9E02EB-7C2278
Eno izmed večjih igrišč
Igrala v ZOO
Igrala v ZOO
Trampolin
Brezplačni trampolin
8. Otroško igrišče v Mostecu

Lokacija: Pripeljite ali prikolesarite po Večni poti. Nasproti naselja Mostec (bodite pozorni na tablo Mostec) krajši sprehod čez gozd, vas pripelje do igrišča.

Igrišče odeto z zelenjem ob vznožju Rožnika ima veliko igral (lesene vlakce, gugalnice, plezala, ping-pong mizo, nogometnimi goli itd).  Ob vročih poletnih dneh, vam boste še kako cenili senco viskih smrek. Ob igrišču teče manjši potok, ki zelo razveseli otroke. Na igrišču je tudi gostilna, za tiste, ki potrebujete osvežitev in velik piknik prostor. Skakalnice nekaj minut hoda stran so mulcem vedno zanimive, če pa se odločite za sprehod po Rožniku pa se ustavite še na telovadišču v naravi.

Senca: Sence je veliko, zato je igrišče primerno za igri v vročih poletnih dneh.

IMG_5983 (1)
Ping pong miza
photo 2
Leseni vagoni
photo 1
Igrišče s klasičnimi igrali
photo 3
Nogometni goli so že na igrišču

 

9. Igralna pot ob Vodnikovi cesti, Ljubljana

Lokacija: Vodnikova cesta, nasproti bolnice Petra Držaja

Igralna pot je urejena tako, da otrokom iz urbanega okolja omogoča aktivno preživljanje prostega časa in sprostitev v neposredni bližini narave po principu gozdne pedagogike. Igralno pot sestavlja 10 postaj, povezanih v gibalno, čutno, likovno in prostorsko doživetje. Otroci s prosto igro na takem igrišču najdejo več zabave in več načinov uporabe.

Senca: Del igralne poti je narejene prav v senci dreves in tako je igrišče primeren kraj tudi ob vročih poletnih dneh.

fmpgtmp_jli4lq
Igralna učna pot

 

10. Družinki center Mala Ulica (vstopnina)

Lokacija: Mala Ulica, Prečna ulica 7, Ljubljana

Mala ulica je predvsem namenjena predšolskim otrokom in njihovim staršem, babicam ali skrbnikom. Je res eno veliko super igrišče. V kolikor doma nimate dovolj prostora za igranje, je slabo vreme in ne želite preživljati časa v trgovskih centrih ali pa ste na porodniški in se želite družiti, vam toplo priporočamo obisk. Otrok ima na voljo neomejeno možnosti igre v pokritem delu (igrače vseh oblik in velikosti, labirinti in skrivni rovi, prava mini hiša z vsemi pripomočki, Lego kocke, bogata knjižnica) in na zunanjem igrišču v zavetju sence dreves, zelenja in igrali v naravnih materialih ter s poučno zgodbo. Vstopnina je res simbolična, 2€ za odraslo osebo, v notranjem delu pa je tudi mini kavarnica z vsemi potrebnimi priboljški za vas in malčka. Več informacij o njihovi ponudbi poiščite tukaj.

Senca: Vedno se lahko zatečete pred vročino v notranjo igralnico, je pa tudi zunanji del v prijetnem zavetju sence dreves in zelenja.

635459678812236859_raz_20140909_208
Poučno zunanje igrišče
SubstandardFullSizeRender
Del notranje igralnice
11. Igrišče na Trgu 9. maja

Lokacija: Trg 9. maja, Bežigrad

Moderno zasnovano igrišče na Trgu 9. maja zaznamujejo peščeni igralni otoki, ki so obrobljeni z ladijsko vrvjo. Med bolj klasično opremo, kot so peskovnik, prevesnica, tobogan ali vrtiljak predvsem izstopajo glasbena igrala, dendrofon, telefonček, nihajne krogle in kalejdoskop. Igrišče je izredno prostorno in skoraj v celoti ograjeno. V njegovi bližini sta vrtec in šola, pred katero je velika ploščad, kjer se malčki rolajo in vozijo s kolesi ali skiroji. Obisk igrišča še posebej priporočamo ob vročih soparnih dnevih, saj leži v senci dreves. Zelo priročno je parkirišče, ki je v neposredni bližini in povečini prosto.

Senca: Na igrišču je ogromno sence, zato je primerno za obisk v zelo vročem dnevu.

 

20150601_172545
Igralo s plezalno steno in mostom iz vrvi.
20150601_173306
Del igrišča s tradicionalnimi igrali kot je tobogan in gugalnica stoji zunaj ograjenega.
Preprosto, a razgibano igrišče.
Preprosto, a razgibano igrišče.

 

12. Igrišče pri koseškem bajerju

Lokacija: Koseze, koseški bajer, nasproti gostilne Avšič. Možnosti parkiranja tik ob bajerju so omejene, zato priporočamo, da do igrišča prikolesarite, pripeljete z avtobusom ali pa parkirate v bližini (Koseze), če pred gostilno Avšič ni prostora.

IMG_1509
Igrišče na koseškem bajerju

 

Novo otroško igrišče obsega več sklopov igral, veliko plezal in nekaj toboganov. Igrala se nekoliko razlikujejo od klasičnih, ki jih najdemo na večini ljubljanskih igrišč, večinoma so kovinska, omogočajo pa veliko mero kreativnosti pri igri – predvsem utrjevanje plezalnih spretnosti. Igrišče je postavljeno dovolj daleč stran od bajerja, da manjši otroci ne padejo v vodo, kar pa pomeni tudi, da je igrišče oddaljeno od blagodejne sence dreves in tako postavljeno na prostem. V vročih dnevih odsvetujemo obisk, saj sence na igrišču (zaenkrat) še ni. Nekoliko naprej od igrišča, pri lesenem podestu, najdete tudi rekreacijske naprave za odrasle in pipo s pitno vodo (predvsem pomembno za mulčke in kužke:)).

Senca: Sence na igrišču zaenkrat še ni, tako da odsvetujemo obisk v vročem dnevu.

Dodatne aktivnosti v okolici: sprehod, s kolesom/ poganjalčkom okoli bajerja ter opazovanje labodov in račk.

IMG_1511
Poskrbljeno za vse starosti

 

635459678812236859_raz_20140909_208

13. Igrišče v Parku Kodeljevo

Lokacija: Ob gradu in kopališču Kodeljevo, Ljubljana

Prostorno igrišče na Kodeljevem omogoča mulcem igro na igralih v zavetju redkega gozdčka. V parku lahko preživite več ur, saj si lahko z družino privoščite kosilo v restavraciji Grad Kodeljevo. V toplnih mesecih se lahko odpravite tudi na letno kopališče. Z malce večjimi otroci lahko v parku odigrate tenis, odbojko, v hladnejših mesecih pa se okopate v zapretem bazenu Športnega parka. Parkitišče je v bližini.

Senca: Igrišče je skoraj v celoti v senci, tako da si tu lahko lajšate najbolj vroče dneve.

Velika večina igrišča je v senci.
Velika večina igrišča je v senci.
14. Igrišče Osoje na poti na Ljubljanski grad

Lokacija: na poti na Ljubljanski grad iz Gornjega trga. Po poti navzgor boste igrišče videli na levi, kamor se odcepite.

Prijetno senčno igrišče, ki je ograjeno. Lepo je vzdrževano, saj bližnji vrtec Pod gradom svoje otroke vozi redno na igro v dopoldanskem času. Naprej od igrišča vodi pot na Ljubljanski grad, kjer otroke čakajo velike zelene površine primerne za sprehod, igro ali raziskovanje. Na Ljubljanskem gradu je za otroke organizirano veliko dogodkov, obiščete lahko restavracijo/bar na gradu ali si ogledate Ljubljano iz ptičje perspektive.

Senca: Velik del igrišča je v senci, hkrati pa je zaradi okolice gozda vedno malce bolj sveže.

Senčno igrišče Osoje, Ljubljana
Senčno igrišče Osoje, Ljubljana
Igrišče Osoje, Ljubljana
Igrišče Osoje, Ljubljana

 

15. Otroško igrišče Palčke pri Osnovni šoli Ivana Cankarja

Lokacija: Pri Osnovni Šoli Ivana Cankarja (prva triada), ob  Športnem parku Vrhnika lociranem v samem centru Vrhnike

Prijetno, ograjeno otroško igrišče Palčke na Vrhniki zajema domiselna igrala: leseno podolgovato in razvejano strukturo, ki ponuja polno priložnosti za kreativno igro, gugalnice, tobogan, didaktične igre, spoznavati je mogoče celo fiziko zvoka med dvema drogovoma, ki delujeta kot telefon. Na igrišču teče tudi pitna voda iz pipe, kjer otroci z veseljem čofotajo. Na igrišču v leseni hutki organizirajo tudi delavnice za otroke, hutko pa lahko najamete tudi za praznovanje otroškega rojstnega dne.

IMG_7650
Igrala, ki spodbujajo otrokovo kreativnost, Palčke, Vrhnika

 

Igrišče za najmlajše pa je le par metrov oddaljeno od Športnega parka Vrhnika, kjer najdete cel igralni kompleks: košarkaško igrišče z mehko podlago, nogometno igrišče, tekaško progo, igrišče za odbojko na mivki ter večnamensko asfaltno ploščad primerno za rolanje in kolesarjenje.

IMG_7652
Športni park Vrhnika tik ob otroškem igrišču Palčke, Vrhnika

 

Senca: Polovica igral na igrišču Palčke je v senci pod dreveščki, druga polovica pa je bolj izpostavljena soncu.

16. Igrišče v Šmartinskem parku

Lokacija: velik zeleni park ob Žalah in ob Šmartinski cesti.

Novo igrišče za vse starostne skupine vsebuje vrtiljake, gugalnice, veliko plezalo s toboganom, vodno igrišče s peskovniki in manjšimi tobogani. V središču igrišča je pot za rolarje, kolesarje in skirojee. Posebnost igrišča pa je tudi nenavaden vrtiljak, ki omogoča igro tudi otrokom na invalidskih vozičkih.

Igrišče z mivko in tekočo vodo, kjer se otroci najraje zadržujejo v vročih dneh
Igrišče z mivko in tekočo vodo, kjer se otroci najraje zadržujejo v vročih dneh

Senca: Sence skorajda ni, nekaj malega jo najdete pod mladimi drevesi.

Visok plezalni tobogan
Visok plezalni tobogan
Za obisk senčnih igrišč po Ljubljani in okolici si preberite članek 9 otroških igrišč v Ljubljani in okolici primernih za igro v (pre)vročih poletnih dneh.

 

Za vse dodatne predloge, kje se skriva kakšno zanimivo igrišče v Ljubljani in okolici, se vam vnaprej zahvaljujemo.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z družino. Za dodatne predloge nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar