Top 10 družinskih doživetij na grškem otoku Kos

2

Grški otok Kos leži v Egejskem morju in je tretji največji otok Dodekaneza. Otok, ki ga imenujejo tudi Hipokratov otok, je poln zgodovinske zapuščine, lepih plaž, arhitekture iz različnih obdobij ter raznolikih doživetij za vso družino. Kar dve Kamzmulcem družini sta raziskovali otok in tukaj je naših top 10 doživetij, ki jih ne smete izpustiti.

Destinacija: Kos, Grčija

Čas potovanja: ena družina avgusta 2013, druga družina maja 2017

Časovna razlika: – 1h

Dnevi na potovanju: 14 dni (2013) in 7 dni (2017)

Starost otroka: 1,5 leta (2013) in 4.5 leta (2017)

Raj za: ljubitelje kristalne vode, peščenih plaž, grške kulinarike, aktivnih počitnic, vodnih športov, od vetra odvisnih vodnih športov in raziskovanja grške kulture.

IMG_0736
Divje plaže otoka Kos (Theologos Beach)

Primerno za otroke: vseh starosti.

Vreme: temperature meseca maja so se gibale od 21 do 29 stopinj, s konstantim vetričem, augusta je topleje.

Let:

 • Družina leta 2013: z agencijo Odklop, iz letališča Maribor direktno do Kosa (cena 380eur na osebo). Z letališča do mesta Maastichari, kjer smo si najeli apartma, smo imeli organiziran prevoz s strani namestitve.
 • Družina leta 2017: z agencijo TUI.NL iz Amsterdama direktno do Kosa. Iz letališča do mesta Kardamena, kjer je bil naš hotel, smo si najeli taxi za 20eur.

Namestitev:

 • Družina leta 2013: Privatni B&B apartmaji v mestu Mastichari
IMG_0040
Apartmajske hiše v mestu Mastcihari

 

 • Družina leta 2017: Akti Beach Club v mestu Kardamena. Hotel ponuja all inclusive, odlično destinacijo z dostopom do morja.
Plaza Akti beach club
Plaža Akti beach club, Kos

 

Budget:

 • Družina leta 2013: letalo 380 eur na osebo (dojenčke 14eur doplačila), 690eur 14 dni B&B apartma s prevozom iz letališča.
 • Družina leta 2017: All inclusive – letalo + prevoz do hotela in spanje 1480 EUR za tri osebe.
 • Cene v trgovini, restavracijah in lokalih so podobne našim, razen v predelih, ki so izjemno turistični.
 • Rent a car cca 35 eur na dan
 • Rent štirikolesnika 35 eur
Top 10 družinskih doživetij na grškem otoku Kos
Kos mapa
Kos je eden večjih otokov Dodekaneza

 

1. Mesto Antimachia

Idlična vasica Antimachia leži 23km JZ od mesta Kos in 4km od južno od mesta Mastichari. Mi smo se kar nekajkrat vrnili tja, saj ponuja antični pridih, nekaj zanimivih kulturnih spomenikov, pristno grško kulinariko in enega bolj zanimivih festivalov za celo družino – “Giorti tou Meliou” (Honey Festival).

IMG_0087
Mesto Antimachia, Kos

Česar ne zamudite:

 • “House of Antimachia”, ki predstavlja tradicionalno hišo zgodnjega 20. stoletja
 • Nasproti hiše stoji “Milos tou Papa”- tradicionalni mlin
 • Majhno lokalno igrišče na glavnem trgu
 • Cerkvica Agios Nikolaos iz 16. stoletja in Agia Paraskevi iz 18. stoletja
 • Obvezno kosilo v taverni pri cerkvi Ieros Naos Koimiseos Theotokou, kjer vas laka prijazen lastnik in njegovi trije otroci, odlična lokalno pridelana hrana in terasa med vinsko trto. Ne pričakujte menija, temveč dobite postreženo, kar imajo pač tisti dan sveže:)
 • Festival medu “Giorti tou Meliou”, ki poteka v drugi polovici augusta  in kjer domačini združeno plešejo, pojejo, prodajajo domači med in ostale sladice iz medu.
 • 4 km SV od mesta stojijo ruševine gradu iz 14. stoletja
IMG_0549
Odlična lokalna tavernica v mestu Antimachia, Kos
IMG_0092
Festival “Giorti tou Meliou”, Antimachia, Kos

 

2. Naravni park Zia in prečudoviti sončni zahod 

Obiščite naravni park Zia Natural Park, kjer si lahko ogledate živali (jih tudi hranite) in rastlinje v naravnem okolju. Otroci se bodo igrali na igrišču, medtem, ko boste vi lahko spili kavico v baru ali se spočili v viseči mreži.

5193a1ed46974_78
Naravni park Zia, Kos
5193a2c29222e_162
Otroško igrišče v naravnem parku Zia, Kos

Ob koncu dneva pa si privoščite večerjo v eni izmed tavern, ki nudijo prečudovit razgled na obalo in enega lepših sončnih zahodov.

IMG_0689
Taverne z najlepšim zahodom na Kosu, Zia
IMG_0701
Taverne z najlepšim zahodom na Kosu, Zia

 

3. Obmorsko mestece Mastichari

Mastichari je majhno ribiško mestece, priljubljeno tudi kot nastanitev mnogih turistov, ki iščejo mirnejšo lokacijo, bližino morja in dobro, svežo morsko hrano. Zjutraj priporočamo sprehod do majhnega pristanišča, kjer lahko opazujete ribiče, ki pripeljejo svoj ulov, kot tudi trajekte, ki peljejo turiste na otok Kalimnos, ki leži točno nasproti mesta.

Plaže so med bolj priljubljenimi na Kosu, saj so peščene, s čisto turkizno barvo morja in dovolj sence za otroke. Tavernice in restavracije so 30m od morja, tako da lahko v miru spijete grško kavo, medtem, ko se vaš mulc igra na plaži ali v vodi. Nikakor pa ne izpustite vsaj ene večerje v eni izmed tavern, kjer postrežejo s svežim jutranjim morskim ulovom, medtem ko uživate v prelepem sončnem zahodu.

IMG_0407
Taverne in lokali so v mestu Mastichari tik ob plaži
IMG_0424
Plaže Mastichari, Kos
IMG_0446
Sončni zahod v mestu Mastichari, Kos

 

Ena od idej, ki jo pripročamo- izposodite si kolo in se zapeljite ob obali do restavracije Tam Tam, ki ima čudovit vrt z razgledom na morje in otroško igrišče. Do tja boste potrebovali približno 30min od pristanišča mesta Mastichari.

IMG_0880
Izposodite si kolo in se zapeljite ob obali, Mastichari, Kos

 

4. Mesto Kardamena

Za obisk in raziskovanje poti ob obali od hotela Akti Beach do mesta smo najeli štiri-kolesnika in se podali novim izzivom naproti.

Stiri kolesnik
Mulka je na štirikolesniku noro uživala (Kos z otroki)

Mesto je prepleteno z nekaj uličicami in dolgo cesto ob morski obali, po kateri lahko kolesarite, se sprehajate ali pa vozite stirikolesnik. Sprednje ulice v biližini morja ponujajo različne taverne in bare, tiste v ozadju pa ponujajo turistične trgovine, v katerih prodajajo lokalna tematska darila kot so oljčna mila, izdelke iz oljkinega drevesa in naravne morske spužve, katere gojijo lokalno na otoku Kalymnos.

V okolici našega hotela smo najdli Go Kart »igrišče« za velike in male, kjer lahko za 10 eur vozite Go Kart vozilo 5 min.

goKart v Kardameni
GoKart v Kardameni, Kos z otroki

 

5. Mesto Pyli 

Mesto Pyli se nahaja 15 kilometrov južno-zahodno od mesta Kos. Mesto je zgrajeno v središču otoka v nižini z nasadi oljk in veliko zelenja. Lepo tradicionalno zgrajene kamnite hiše, ki štejejo nekaj sto let, obkrožajo osrednji trg, skupaj s tradicionalnimi tavernami in majhnimi gostilnami. Približno 3-4 kilometre jugovzhodno boste videli Palio Pyli (Old Pyli), bizantinski grad na vrhu hriba. Grad je bil zgrajen v makedonski dinastiji bizantinskega cesarstva, ki je vladal od 9. do 11. stoletja. Ko so otok Kos osvojili Vitezi Sv. John-a, je bil grad obnovljen in okrepljen, za dodatno obrambo na območju.

Rusevine gradu Pyli
Ruševine gradu Pyli, Kos z otroki

6. Limnionas

Limnionas je majhno ribiško pristanišče, ki se nahaja v severozahodnem delu otoka. Kraj je izredno slikovit, s tradicionalnimi grskimi ribiški čolni. Običajno ravno te čolni dodajo tradicionalno noto celotnemu vzdušju. Kot boste prišli do pristanišča, boste na levi strani videli večinoma skalnate obale, zelo značilne po svoji grobosti in goloti. Tam je majhen zaliv in prodnata plaža, vendar ni najbolj prijeten kraj za plavalce. Če odmislimo to slednje, je plaža na pogled precej impresivna. Na desni strani boste opazili “vrata” in dolgo roko kamenja, ki se razteza ven v morje in ščiti zaliv pred nevihtnim vremenom, ki je zelo pogost na tej strani otoka. Plaža je lepa, relativno dolg odsek peska in miru, s kristalno čisto vodo, ki vas gotovo zapelje, da se potunkante vanjo. Nad pristaniščem stoji tradicionalna grška taverna, ki gleda na zaliv in nudi sveže ribe in hobotnice v pokušino. Limnionas je tudi izhodična točka za šnorklanje.

Na poti nazaj iz Limionasa proti Kardameni smo se ustavili v Honey Factory, ki je ne morete zgrešiti, ker leži takoj ob glavni cesti. Med na otoku Kos čebele zbirajo iz izbora dišečih grmovnic, timijana in desetine avtohtonih divjih rož in zelišč. Med je znan po svoji čistosti in bogatem okusu. V Honey Factory najdete tudi med iz jagod.

Honey Factory
Honey Factory, Kos z otroki

 

7. Čudovite plaže 

Paradise Beach, Camel Beach in mali otok Ag. Nikolaos so eni najbolj obiskanih na Kosu. Paradise beach oz. Rajska plaža je ena izmed najbolj znanih plaž na otoku Kos, ki se nahaja okoli 7 km, pred Kefalosom. Zgleda res kot raj na plaži – bel pesek in kristalno čista voda. Ležalniki, dežniki, vodni športi, restavracije s svežimi ribami, grške in mednarodne kuhinje – vse to je del te rajske plaže, ki pa je postala predvsem zelo turistična v zadnjih letih. Camel beach je bolj primerna za surferje in je bolj izolirana. Iz Camel beach se da odplavati na Ag. Nikolaos.

Pogled na Ag. Nikolaos 2
Razgled na Ag. Nikolaos, Kos z otroki

Najlepše pa so vsekaor neobljudene, skrite plaže na otoku, ki jih boste našli, če se boste le odpeljali po otoku in malo skrenili s poti. Tako smo mi našli plažo Theologos Beach, kjer je bilo malo turistov, prečudoviti razgledi in mini bar za pijačo in snack.

IMG_0710
Theologos Beach
IMG_0795
Divja plaža Theologos Beach, Kos

 

8. Mesto Kos

Glavno mesto otoka, mesto Kos, je mesto tavern, ribiško mesto, predvsem pa skriva kar nekaj zgodovinskih spomenikov.

IMG_0617
Grška hrana, mesto Kos

 

 • Antična Agora

Kraj, kjer boste našli ostanke templjev, kopališč, hiš, mozaikov, iz različnih obdobij v zgodovini.

IMG_0592
Antična Agora, Kos

 

 • Grad Neratzia

Grad se nahaja na vhodu v pristanišče Kos. Videti je predvsem zelo impresivno od zunaj z masivnimi stenami in braniki kadra na vseh štirih vogalih. Da si grad ogledate od znotraj, plačate vstopnino 9 eur (otroci brezplačno), vendar ne pričakujte veliko- grad je lepši od zunaj.

Grad Neratzia je največji od štirih gradov zgrajenih na otoku Kos, ki so pripadali Vitezom Svetega Johna. Ostali so grad Pyli, grad Antimachia in grad Kefalos.

Notranjost Neratzia trdnjave
Notranjost Neratzia trdnjave, Kos z otroki

 

 • Hipokratovo drevo

Hipokratovo drevo se nahaja na Platia Platanou (ali” Trgu Platane “), pred gradom vitezov (Neratzia Castel) in poleg Hassan mošeje v Gazi (postavljen leta 1776), v središču mesta Kos. Drevo naj bi bilo straro 24 stoletij in menijo, da ga je Hipokrat sam posadil in se zato šteje za sveto drevo. Obod debla naj bi merilo dvanajst metrov in v senci drevesa naj bi Hipokrat (oče medicine) učil svoje učence zdravstva.

Hipokratovo drevo
Hipokratovo drevo, Kos z otroki
IMG_0597
Hipokratovo drevo, Kos z otroki
Hladimo se v senci kjer je Hipokrat predaval svojim ucencem
Hladimo se v senci kjer je Hipokrat predaval svojim učencem

 

9, Plaža Therma

Therma plaža se nahaja na Psalidi območju in je približno 10 km stran od mesta Kos. Therma je izjemna, zaradi termalne vode, ki prihaja iz gora in je zelo zdravilna za obiskovalce. Vroče vzmeti so pravi zaklad, ki vsebujejo elemente kalija, natrija, kalcija, magnezija, žvepla in klora in je idealna za zdravljenje revmatizma, artritisa, ginekoloških in z njimi povezanih vprašanj.

Plažo in izvire tople vode je odkril, leta 1934, italijanski arheolog Laourentsi. Therma Beach je plaža skrita med velikimi skalami pred ostalim svetom, vendar privablja veliko ljudi, ne samo poleti, tudi pozimi zaradi termalne vode.

Dostop do plaže: z avtobusom (ki polje vsak dan), z avtomobilom, s taksijem, motorneim kolesom in kolesom.

Therma JPG
Therma, Kos z otroki

 

10. Vodni športi

Otok Kos je znan kot vetroven otok, zato je tudi zelo priljubljen med kajtarji in srfarji. Mi smo zganjali vragolije na plaži Mastcihari, v klubu Kitesurfing Kos, ki je imel za družinice tudi dovolj sence.

IMG_0702
Kite plaža Mastichari, Kos
IMG_0057
Kite plaža Mastichari, Kos

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mame. K temu zapisu je prispevala tudi Ana, slikarka in mamica male Suriyah. Anina družina je živela v Dominikanski Republiki in Ameriki. Zdaj živijo na Nizozemskem. So popotniki po naravi in po sili razmer. :) Anino umetnost lahko spremljate na: www.pile-art.com. Za več informacij o izletu nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.