Teranova krožna pot in Pepin kraški vrt

2

En bolj sončnih predelov Slovenije je gotovo Kras. Sprehodi med vinogradi, kamnite vasice, teran in domača hrana so samo eni izmed mnogih razlogov za obisk te prelepe pokrajine. Tokrat smo se odločili obiskati vas Dutovlje in okolico.

Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih, še posebej na sončen pomladni ali jesenski dan

Priporočen čas obiska: 2h do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki  predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Izhodišče: V središču vasi se nahaja TIC, kjer vam poleg informacij o dogajanju v bližini omogočijo tudi voden ogled po Pepinem kraškem vrtu, ki se nahaja za njihovo stavbo oz. na vrtu Bunčetove domačije.

Bunčetova domačija
Bunčetova domačija, kjer se nahaja Pepin kraški vrt

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov. Avtentičen kraški vrt prikazuje ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstven primer kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti (Vir: www.slovenia.info). Vstopnina za odrasle je 1,5€, za otroke brezplačno, ogled pa traja cca. 15 min.

Pepin kraški vrt
Raziskovanje Pepinega kraškega vrta

Od TIC-a lahko krenete po Teranovi krožni poti, ki vas vodi 7 kilometrov okoli vasi Dutovlje mimo spokojnih kraških gmajn, vinogradov, pogled se ustavi ob vojaškem pokopališču, ostankih železnice, kapelici, cerkvi…Na poti boste našli oznake kar za 26 različnih točk in 12 ponudnikov vina in medu.

Teranova krožna pot
Točke na Teranovi krožni poti

Preden se podate po Teranovi poti se lahko ustavite v delikatesi v središču vasi in nakupite domače mesnine, ovčji sir ali odličen domač jogurt ter si po poti pripravite piknik.

Teranova pot
Ob Teranovi poti je nekaj mest, na katerem si lahko pripravite piknik

Najboljši del je seveda pokušina terana pri katerem od domačih vinarjev. Nas so toplo sprejeli v vinski kleti Štok, kjer sva z možem “testirala” malvazijo in teran, hči pa odličen grozdni sok. Po degustaciji smo se skupaj odpravili na ogled njihovih domačih živali: kravic, zajčkov in ovčk. Predlagamo, da prej pokličete, saj je sploh med tednom veliko vinskih kleti zaprtih.

vinska klet Štok
Degustacija terana in malvazije v vinski kleti Štok

Podobno je tudi z gostišči. Dan prej smo si pripravili seznam najbolj primernih gostišč (pogoj odlična domača hrana in sončna terasa), ki pa so nas vse pustile pred zaprtimi vrati. Med tednom, še posebej ob četrtkih, so namreč vse zaprte. Tako da so nam Domačija Šajna, gostilna Muha in Turistična kmetija Arkade-Cigoj, ostale na bucket listu za prihodnji obisk krasa 🙂

domače kraške dobrote
Če ne najdete odprte gostilne, priporočamo nakup domačih dobrot v delikatesi

Trebuh in sonce so nas zato vodili v zamejski Sesljan (it. Sistian), kjer je v marini odprtih par t.i. barak, ki ponujajo noro drage testenine (14-26 eur) in ne prav okusne hamburgerje. Ker je tudi sonce prekrila meglica, smo jo taje mahnili še malo naprej in dan zaključili s hitrim nakupovanjem v Ikei Villesse.

Idejo za odličen izlet je napisala Petra. Mamica nadobudne 3 letnice in 5 mesečnika.