Tenerife – otok vseh okusov ali prava družinska destinacija

10

V dobrih dveh urah okoli otoka najde prav vsak član družine nekaj zase. Zato je otok Tenerife tako poseben, a hkrati enostaven za pravo počitniško sprostitev.

Izbirali smo destinacijo, ki bi jo lahko obiskali v 10 dneh. Torej, potovanje do cilja enostavno, finančno “prijazno”, toplo vreme z možnostjo kopanja in počitka (tudi za nosečnice), vso udobje evropskih življenjskih navad, a hkrati veliko priložnosti za raziskovanje. In odšli smo na otok Tenerife!

Klifi Los gigantes v ozadju (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Klifi Los Gigantes v ozadju (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)

Destinacija: otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija

Čas potovanja: marec 2016

Dnevi na potovanju: 10 dni

Starost otroka: 3 leta

Primerno za: za vse starosti otrok

Časovna razlika: +1 h

Pot: z avtom iz Ljubljane do Benetk; iz Benetk do otoka Tenerife z letalom Ryanair

Namestitev: v vasici Los Abrigos na jugu otoka

Booking.com

Budget: (avto, let, namestitev, hrana)

 • prevoz z avtom: gorivo LJ – Benetke (v vsako smer cca 250 km)
 • najem parkirišča Marco Polo Park s.r.l. v Benetkah za 10 dni: 46 €
 • letalske vozovnice: 180 €/ osebo
 • namestitev v apartmaju: 50 €/ noč
 • najem avtomobila za 10 dni (Cicar): 175€

Vreme: Lokalno po otoku

Otok Tenerife je največji izmed sedmih otokov Kanarskega otočja in verjetno tudi najbolj obiskan. Ker se je otok v daljšem časovnem obdobju oblikoval v večih vulkanskim izbruhih (zadnji je bil se leta 1909) ima otok veliko razgibanega terena, od najvišje gore Španije (El Teide z 3718 m) do peščenih plaz ter zelenih z borovci poraščenih gozdičkov.

Na tem raznolikem otoku pa družino z otroci lahko prijetno preseneti se veliko več. Zakaj menimo, da je primeren prav za vsako družino z majhnimi otroci? 

Preberi tudi prispevek top 12 doživetij za otroke na Tenerifih, Španija

TOP 1. Bogata narava

Otok je skoraj v celoti pozelenel, zlasti na malo višji nadmorski višini, kjer ima rastlinje dovolj vlage za bujno rast. Tu najdete različne vrste grmovnic, dreves, kaktusov in travniškega cvetja. Otok ima več vrst rastlin, ki rastejo le na Kanarskem otočju, najbolj znan je prav po značilen Kanarski bor, ki zraste 80 m v višino, premer debla pa je tudi do 2,5 m.

Čudovito hribovje na poti do Masce (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Čudovito hribovje v soteski Masca (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)

Prav tako vredni ogleda so »goli« vulkanski deli otoka – pokrajine, na katerih se boste z družino počutili kot na luni. To je čudovita lunarna pokrajina najvišje gore otoka in tudi Španije, Mount Teide, ob njej Pasaje de Lunar (ob mestu Vilaflor) ali pa skrajno Z točka otoka,na kateri stoji svetilnik, Buenavista.

IMG_1814
V kraterju vulkana El Teide (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)

 

Na Z delu otoka, si lahko z ladjico ogledate delfine in kite. Za kite (»pilot whales) se priporoča, da se na morje odpravite za vsaj za 3 ure. Na tej strani otoka pa živijo tudi trije pari zelo ogroženega orla.

Ladjica je odplula iz Los Gigantesa na ogled delfinov, kitov in prečudovitih klifov (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Ladjica je odplula iz Los Gigantesa na ogled delfinov, kitov in prečudovitih klifov (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
TOP 2. Peščene plaže

Peščene plaže najdemo po celem otoku. Ker pa je otok vulkanskega izvora je večina teh umetnih, pesek so navozili od drugod – drugih delov otoka ali Sahare. Nekaj se še najde tistih naravnih kamnitih med klifi, ki so manj obiskane, a lahko zelo lepe. Predvsem peščene plaže za otroke (majhne ali velike) predstavljajo pravo igralnico. Na plažah v večini ponujajo ležalnike in senčnike, po cenah, ki so odvisne od turistične obiskanosti plaže. Na jugu so plaže bolj bolj turistične, dražje (Costa Adeje, Las Americas itd.), manj imate privatnosti, a je vreme otoka bolj stabilno. Na severu pa so plaže bolj umirjene, a zato bolj naravne in vredne obiska. Las Teresitas je poznana kot najlepša plaža otoka.

Plaža na Costa Adeje na JZ delu otoka (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Plaža Paraiso na JZ delu otoka (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Plaža Duque na JZ delu otoka Tenerife (Kanarsko otočje, Španija)
Plaža Duque na JZ delu otoka Tenerife (Kanarsko otočje, Španija)
TOP 3. Odlična kulinarika

Španija se lahko pohvali z raznoliko prehrano, saj zaradi podnebja goji veliko vrst zelenjave, ki jo z občutkom vključujejo v svoje tipične jedi. Poleg zelenjave si na otoku privoščite tudi morske jedi, ki so značilne za celo Španijo, kot je španska rižota Paella, španska omleta, španski Tapasi itd. Za otok Tenerife je pa značilen predvsem kanarski krompirček, omaja Mojo in jedi pripravljene s polmozrnato moko. Za otoke je hrana na otoku odlična, saj ni preveč začinjena in še vedno dovolj »evropejska«.

Španska rižota paella (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Španska rižota paella (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)

 

TOP 4. Otroška igrišča so praktično na vsakem koraku

V katerokoli mesto ali vas boste prispeli boste našli igrišče za otroke (običajno najmanj eno). Običajno so lepo urejena in polna družin z otroci, kjer se lahko vaši mulci podružijo z »lokalci«.

Preprosto igrišče v mestu Los gigantes (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Preprosto igrišče v mestu Los gigantes (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Otroško igrišče ob mestecu Garachico na S otoka (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Otroško igrišče ob mestecu Garachico na S otoka (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Zanimivo igrišče na poti na Playa paradisio (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Zanimivo igrišče na poti na Playa paradisio (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)

 

TOP 5. Vreme

V marcu je povprečno okoli 20°C, pričakujte vse od sončnega do oblačnega vremena, po celem otoku je malce vetrovno, veter pa se na JV se malo okrepi, zato je ta del se posebej primeren za windsurf-arje in kite-arje. S del je bolj vlažen in tudi hladnejši od J, vsaj za nekaj stopinj. Vreme lokalno po otoku: http://www.eltiempo.es/tenerife/. Vreme je ugodno, v zimskem času pa lahko počitnice na otoku predstavljajo pravi pobeg pred nizkimi temperaturami doma.

Otok Tenerife ima značilno mikroklimo - medtem ko je ob morju oblačno je na poti na najvišjo goro Španije sončno in toplo (Kanarsko otočje, Španija)
Otok Tenerife ima značilno mikroklimo – medtem ko je ob morju oblačno je na poti na najvišjo goro Španije sončno in toplo (Kanarsko otočje, Španija)

 

TOP 6. Cene

Če z nakupov letalskih vozovnic malo pohitite, lahko dobite relativno poceni letalske vozovnice, enako velja za prenočišča, sploh v apartmajih. Zaradi nizke stopnje enotnega davka na dodano vrednost, ki je samo 5 odstoten, so tudi cene nižje. Bencinsko gorivo je bilo v marcu 2016 le 0,73 € na liter, cena dizelskega pa je bila tudi podobna. Cena hrane v trgovini je primerljiva z našo ali cenejša, restavracije in bari pa se v splošnem lahko primerjajo z našimi cenami, razen če se ne odločite jesti v najbolj turistilnih restavracijah.

 

Najem avtomobila na Kanarskem otočju je en izmed cenejših (pri lokalnem podjetju Cicar)
Najem avtomobila na Kanarskem otočju je en izmed cenejših (pri lokalnem podjetju Cicar)
TOP 7. Pohodništvo

Na otoku pridejo na svoj račun pohodniške družine, izletniških točk je zares veliko. Veliko sončnih dni v kombinaciji z ravno pravšnjimi temperaturami ustvarja dobre pogoje za marsikateri izlet. Ti so lahko bolj gorsko obarvani (gora El Teide, Masca, ipd.), omogočajo sprehode po značilnem borovem gozdičku, ki raste iz črne vulkanske prsti (Pasaje de Lunar, Las Mercedes ipd.) ali pohod v nekaterih čudovitih kanjonih na otoku (Barranco del…). Na izlete se lahko odpravite v lastni režiji ali pa se pridružite skupinam, ki najamejo vodiče po teh naravnih lepotah otoka različnih težavnostnih stopenj. Priporočljiva je primerna pohodniška obutev za celo družino.

Na otoku je nekaj prečudovitih pohodniških točk, na katere se odpravi cela družina - v ozadju vrh gore El Teide (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Na otoku je nekaj prečudovitih pohodniških točk, na katere se odpravi cela družina – v ozadju vrh gore El Teide (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Montagna Roja v bližini znanega mesta El Medano na JV je ena izmed mnogih pohodniških točk na otoku Tenerife (Kanarsko otočje, Španija)
Montagna Roja v bližini znanega mesta El Medano na JV je ena izmed mnogih pohodniških točk na otoku Tenerife (Kanarsko otočje, Španija)
 TOP 8. Vodni športi

Otok ponuja obiskovalcem različne vodne športe kot so potapljanje, snorklanje, kajtanje, surfanje itd. Za zadnji dve je še posebej primeren JV del otoka, kjer je prisoten stalen veter. Prijetno mesto, ki privablja predvsem ta tip gostov. je vsekakor El medano, lahko pa z družino prespite tudi v katerikoli bližnji ribiški vasici.

JV del otoka Teneife ima ugodne pogoje za vodne športne, za katere potrebuješ veter. Na sliki plaža v El Medanu (Kanarsko otočje, Španija)
JV del otoka Teneife ima ugodne pogoje za vodne športne, za katere potrebuješ veter. Na sliki plaža v El Medanu (Kanarsko otočje, Španija)
TOP 9. Mesta in vasice otoka

Na otoku je kar nekaj manjših mest, s pravim utripom in občutkom kulture, ki si jih morate ogledati z družino. Tu boste poleg kulturnih znamenitostih zase našli otroške ogralnice in ulice primerne za tek otrok. Nekaj manjših je mesto Garanchico in Orotava in na SZ otoka, Los Gigantes s čudovitim razgledom na znane otoške klife, ki je že malo bolj turistično mesto, ki ponuja vožnje z ladjico in oglede delfinov in kitov.

 

Mesto Garachico na S otoka Tenerife (Kanarsko otočje, Španija)
Mesto Garachico na S otoka Tenerife (Kanarsko otočje, Španija)

 

Ob najstarejšem drevesu na svetu, ki naj bi štelo več kot 1000 let v kraju Icod de los Vinos na S otoka Tenerife (Kanarsko otočja, Španija)
Ob najstarejšem drevesu na svetu, ki naj bi štelo več kot 1000 let v kraju Icod de los Vinos na S otoka Tenerife (Kanarsko otočja, Španija)
Kopanje – da ali ne?

Temperature so na otoku večino časa primerne za poležavanje na soncu skozi celo leto, s kopanjem pa je lahko zelo različno. Zaradi Atlantskega oceana je voda bolj mrzla kot ne, ki pa se v poletnem času segreje vsaj za kakšno stopinjo. Za tiste, bolj zmrzljive, se lahko okopate v bazenih po otoku ali pa obiščete vodni park Siam, kjer pa je v zimskih mesecih voda lahko precej mrzla, primerljivo z oceanom. A to ocenite sami. Vsekakor vam adrenali spuščanja po toboganih ogreje telo in gre malo lažje.

Zaradi Atlantika je voda kontantno malo hladnejša (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)
Zaradi Atlantika je voda kontantno malo hladnejša (otok Tenerife, Kanarsko otočje, Španija)

 

Preden se opravite si preberite TOP 6. Cene. Nekaj predpriprav vam bo omogočilo, da boste iz počitnic prišli z malo bolj polno denarnico kot sicer. Tudi najem avtomobila priporočamo nekaj mesecev vnaprej prek spleta. Če ste bolj popotniške sorte, si ga vzemite za ves čas bivanja na otoku, saj je najem na otoku res ugoden. Pri podjetju Cicar dobite z najemom in polnim zavarovanjem tudi otroški avtosedež.

Vas je prepričalo, da ga tudi vi obiščete? Obisk je primeren kadarkoli v letu 🙂

Preberite si tudi o počitnikovanju na drugih otokih Kanarskega otočja o otoku Lanzarote na V in otoku Fuertaventa.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

 

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

10 KOMENTARJI

 1. Odlicna lokacija za dopust, vendar ODSVETUJEM polet z Ryanairom, ce imate majhnega otroka, ki ne zdrzi 4,5 urnega leta brez spanja – zaradi izjemno glasnih in pogostih obvestil (=reklam) po zvocnikih nad glavo, ki se jih ne da utisati, je skoraj nemogoce, da bi otrok zaspal. Polet z Iberio je bil kljub enemu prestopu mnogo mnogo mnogo prijetnejsi!

  • Kaja, hvala. Tudi nasa druzina ima slabse izkusnje z Ryaniarom, smo pa vedno zadovoljni z Eurowings, ceprav je tudi nizkocenovnik. Ravno zdaj smo na Tenerifih in prileteli z njimi. Spali vsi trije:) Iva, KZM

 2. Pozdravljeni.

  Planiramo obisk Tenerifov med prvomajskimi počitnicami 2020. Zaenkrat sem našel najugodnejše (cenovno in časovno) letalske karte preko Kompasa in sicer iz Benetk na severno letališče.

  Prosim za nasvet, na katerem delu rezervirati apartma/hišo za bivanje (verjetno je airbnb najboljša varianta)? Smo družina z dvema mulcema 16 in 12 let. Ne bomo surfali, bomo pa pohajkovali po otoku (pohodi, znamenitosti, dobra hrana,…).

  Vnaprej hvala za vaš odgovor.

  Lp,
  Matevž

  • Matevž, pozdravljen! Navadno so družine nastanjene na jugu otoka, v okolici Las Americasa. Tam je ogromno dogajanja za mulce (npr. Siam park) in pa dobro izhodišče za obisk znamenitosti na južnem delu otoka in El Teide. Priporočamo namestitev z bazenoma ali pa blizu morja. Za večino naše ekipe je kraj sicer preveč turističen in ker smo ljubitelji vodnih športov prisegamo na El medano, ampak glede na to, da ne boste srfali, bivanje tam zaradi vetra odsvetujemo, priporočamo pa da ga kako popoldne obiščete in si privoščite kakšno kosilo s pogledom na srfarje in kajtarje. Namestitev na severnem delu ne poznamo, je pa dosti družin, ki kombinira počitnice tako, da pol časa preživijo na južnem in pol časa na severnem delu otoka. Tudi če boste nastanjeni na enem delu otoka, boste z avtom hitro na drugi strani, saj so glavne ceste izredno dobro urejene. Za odaljenejše kotičke pa si vzamite več časa, saj so ceste vijugaste in ozke, razgledi pa božanski. Tenerife je odličen otok in na katerem lahko zares veliko doživite. Uživajte!

 3. Pozdravljeni!

  Tudi mi se za prvomajske praznike odpravljamo na Tenerife. Otroci so stari 7, 4 in 1 leto.

  Zanima pa me, ali ima kdo izkušnjo potovanja z vlakom na letališče. Ena možnost, ki pride v poštev za nas je potovanje do Münchna z nočnim vlakom. Vlak potuje od polnoči do šestih zjutraj brez prestopanja iz Ljubljane. Do letališča je potem še 40 minut vožnje z mestnim vlakom. Let pa imamo ob 14h. Nimamo dosti izkušenj s potovanjem z otroci in nimam pojma ali bi bilo to v redu ali ne. 🙂

  Hvala!

  Lp, Mojca

 4. Mi smo šli še ne z 2 letno hčerko na tenerife in moram priznat, da je vožnjo z letalom prenesla bolje od vožnje z avtom.
  V letalu imaš lahko otroka v naročju, tako da je lažje kot v avtu, kjer mora sedet 3 ure v sedežu.
  Otok je prečudovit, zato se bomo vedno znova vračali.

 5. Pozdravljeni,

  Razmišljamo o obisku Tenerifov konec aprila ali med prvomajskimi počitnicami 2021. Imamo punčko staro 14 mesecev. Zanima me ali morda kdo ve kakšna pravila in ukrepi trenutno veljajo na otoku, ali so odprti lokali, trgovine, hoteli ali je kakšna omejitev gibanja? Španija je trenutno na seznamu rdečih držav in je ob vrnitvi v Slovenijo potrebno opraviti testiranje na prisotnost virusa covid-19 (PCR ali hitri antigenski test). Ali se mogoče kdo opravlja na Tenerife ali planira potovanje in mi lahko še pove 1. izkušnje z testiranjem na Tenerifih in cena testiranja 2. ali je negativen test na prisotnost virusa potreben tudi za vstop v Italijo (če bomo leteli iz Benetk in bomo nekaj ur v tranzitu)?

  Vnaprej hvala za vaš odgovor.

  Lp,
  Maja

  • Pozdravljena Maja,
   kopiram odgovor Eve, članice naše ekipe, ki redno spremlja situacijo, pa tudi oni razmišljajo o Kanarcih za ta čas:
   HUh, tole je zelo specifično in niti ni nujno, da bo maja še veljalo. Ampak ja, trenutno vse odprto, maske obveze.
   Glede testiranja in izkušenj ne vem, je pa trenutno potreben negativen test., kot je že sama povedala.
   Bomo pa tudi mi na istem, ampak bomo aktualne informacije preverjali tam v začetku aprila, ker se do takrat lahko še vse spremeni.

   lp, Urša

 6. Živjo 🙂 mi imamo dilemo, julija letimo proti Španiji ampak se ne moremo odlociti med Mallorco in Tenerifi. Puncki imam stari 3 in 5 let. Bomo terenski, z najetim avtom tko da upam, da bomo odkrivali samotne plaže in naravo itd… vodni park obvezno.
  Kaj je vas bolj prepricalo? Mallorca ali Tenerifi :))
  .. in pa hvala za vse informacije.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime