Tedenske dejavnosti naših mulcev

0

Rade smo aktivne z našimi mulci. Katere dejavnosti so naši mulci obiskovali in preizkusili od rojstva dalje in katere priporočamo mladim mamicam, dojenčkom, malčkom in mulcem?

Med porodniškim dopustom so bile vozičkanje in dopoldanske kavice naše vsakodnevne aktivnosti. Sedaj, ko pridemo iz službe, jim želimo pokazati še kaj drugega kot le risanke in kup plastičnih igrač. Če govorimo o poletju, so preganjanje s poganjalčkom, kolesom, skirojem, tekanje po parkih in zunanja igrala najboljša izbira. Kaj pa jeseni in pozimi, ko je dan tako kratek, da zunanje aktivnosti odpadejo? Zaradi starosti naših mulcev so spodaj naštete dejavnosti večinoma v spremstvu nas, staršev.

1. PILATES MAMA IN BEBA

Vadba je namenjena mamicam takoj po porodu, naše male štručke so ves čas vadbe z nami. Mamice se ji lahko priključijo že po prvem ginekološkem pregledu oziroma od šest do osem tednov po porodu. Ko je dojenček star od 2. do približno 9. mesecev poteka vadba skoraj nemoteno (razen občasnega dojenja, previjanja in miritve joka:)). Zakaj je priporočljivo, da otrok ni starejši od 9. mesecev? Naši kobacači so takrat že tako aktivni, da jih le še lovimo po dvorani in vadba s tem izgubi svoj namen. Za starejše mulce so bolj primerne dejavnosti v nadaljevanju.

Vadbo zelo priporočamo tudi zaradi vas mamic samih. Povrnila vam bo energijo in pomagala regenerirati mišične strukture, ki jih zaradi nošenja novorojenčka prekomerno obremenjujemo. Poleg tega pa se boste zraven še zabavale z vašimi štručkami, spoznale druge mlade mamice, si izmenjavale nasvete ter našle tudi kakšno tolažilno besedo:)

Kamzmulcem mame smo preizkusile Pilates mama in beba v Tanergija pilates centru. Navajamo nekaj dodatnih možnosti v Ljubljani, smo pa prepričane, da ima vsaka mamica podobno poporodno vadbo v svoji bližini, tudi izven prestolnice:

Pilates z bebo; vir: Tanergija

 

2. PLAVANJE ZA DOJENČKE, MALČKE in MULCE

Plavanje je odlična skupna popoldnaska aktivnost za dojenčke kot tudi za večje otroke, ki še niso samostojni plavalci. Z dojenčkom priporočamo v starosti med njegovim 6. in 12. mesecem, ko je že veliko bolj radoveden, rad opazuje, raziskuje in predvsem zelo uživa v varnem čofotanju. V tem obdobju spoznava vodo kot novo okolje, s katero se lahko igra, jo pretaka, se z njo umiva, jo pije, v njej lebdi in počiva. Pomembno je da so standardi higiene in čistoče v takem bazenu zelo visoki. Vadbo pa lahko obiskujete tudi med otrokovim 1. in 6. letom starosti in ga tako naučite plavanja pod vodstvom usposobljenega kadra.

Kamzmulcem mame smo preizkusile Plavanje dojenčkov po Fredovem programu, ki je organiziran s strani Plavalne zveze Slovenije in poteka na kar 10 lokacijah po Sloveniji. Vadba poteka v ogrevanem bazenu, ki je namenjen le dojenčkom.

Nekaj dodatnih možnosti v Ljubljani in drugod po Sloveniji:

 

Erik uživa v Fredovem obroču
IMG_4354
Učenje plavanja za otroke nad 3. leti

 

 

3. RAZVOJNO GIBALNE URICE

Razvojno gibalne urice so priporočljive že od rojstva dojenčka dalje. Tam nas starše učijo, kako je rokovanje z dojenčkom (handling) pomemben in kako našega dojenčka z ustreznimi prijemi in igro spodbujamo v njegovem razvoju. Najbolj všeč nam je, da se pri takih uricah sledi otrokovem razvoju, njegovemu potencialu in ne “mitu” kako bi nekaj moralo biti in kaj bi naš otrok že moral osvojiti. Poleg aktivne, igrive, sproščene in koristne urice na teden, se naučiš tudi kako rokovati z otročkom doma in katere domače ovire so primerne, da lahko sami spodbujamo svojega otroka pri razvoju gibanja.

Gibalne urice potekako v skupinah glede na starost in stopnjo razvoja posameznega dojenčka (npr. do bočnega seda, do kobacanja, do hoje) in so primerne za otroke nekje do 2. leta starosti.

Kamzmulcem mame smo obiskovale:

  • Pedosana v Šiški,
  • Pedokinetika; ki ima pet lokacij po Sloveniji (Ljubljana, Škofja Loka, Maribor, Celje, Nova Gorica).
Z-igra-ami-vzpodbujamo-gibanje
Razvojno gibalne urice (vir: Pedosana)

 

 

4. ŠPORTNO GIBALNA VZGOJA

Z našimi mulčki smo aktivne v tej vadbi od njihovega dopolnjenega 1. leta starosti. Zelo priporočamo, saj malčki skozi prilagojene dejavnosti (poligon) spoznavajo in razvijajo prva gibalna znanja. Vaditelji so specializirani in strokovno usposobljeni športni pedagogi in jih skozi igro učijo različnih športnih veščin: tekajo, skačejo, skakljajo, plezajo, dvigajo, vlečejo, potiskajo, delajo prevale, mostove, se plazijo in skozi ostale elementarne igre spoznavajo gibanje, pomen upoštevanja navodil in kar je nam zelo pomembno- skupaj z vaditelji jim približamo šport kot del življenja.

Kamzmulcem mame obiskujemo:

  • Športno društvo GIB, ki ima dolgoletno tradicijo tako rekreativnega kot vrhunskega športa in njihovi programi za otroke so res kakovostno zasnovani. Izbirate lahko pred programom GIBalček od otrokovega 1. do 3. leta, ki poteka v spremstvu staršev, Cici- Maxi šport ali Šport od A do Ž, za otroke nad 5. let, ki se še ne želijo usmeriti v doloženo športno panogo.
  • ABC šport, ki pokriva kar nekaj lokacij po Ljubljani in v okolici.

Prepričane smo, da imate podobne programe tudi v vaši bližini, četudi niste iz Ljubljane ali okolice.

Dvorana s poligonom za malčke do 3. let
IMG_4318
Gibalna vzgoja za otroke nad 3. leti (brez pomoči staršev)

 

 

5. ZGODNJE SPOZNAVANJE GLASBE

Naši mulci več ali manj spoznavajo športne aktivnosti- če ne v naravi, pa skozi različne organizirane dejavnosti. Kaj pa glasba, ples in petje? Odločile smo se raziskati ponudbo v Ljubljani in smo prišle do programa zgodnjega spoznavanja glasbe, bolj poznano pod Music together. V Sloveniji ta glasbeni program ponuja Andrejin Music Together, ki otroku skozi prijetno in sproščeno vzdušje, skozi gib, pesem in spoznavanje različnih instrumentov približa svet glasbe. Šolsko leto je sestavljeno iz 4 semestrov (poimenovanih po letnih časih) in vsak semester vključuje novo pesmarico in nove instrumente. Otroci lahko obiskujejo glasbene urice od rojstva do 5. leta starosti, vendar menimo, da pred 2. letom več opazujejo kot sodelujejo.

Dodatna ponudba na temo glasbeno- plesnih uric za naše najmlajše: Z Lejči skozi AfrikoGlasbeni svet v Lj in Radomljah, verjamemo pa obstaja še veliko več.

Erik spoznava različna tolkala
Spoznavanje različnih tolkal

 

6. PLEZALNA TELOVADBA

Urban roof Mini urbana šola pod eno streho povezuje urbane športe kot so skejtanje, rolanje, BMX in plezanje. Organizirane dejavnosti so primerne predvsem za otroke od 3. leta starosti.

Mini šola plezanja je skupek različnih iger, ki potekajo na tleh in na plezalni steni. Program je podoben telovadbam za malčke, le da se tukaj igra prepleta s plezalnimi elementi. Skupina šteje max 6 otrok in je zato možen individualen pristop, ki temelji na veliki meri potrpežljivosti inštruktorjev do naših malih mulcev. Otroci od 3. let naprej so na uri sami, pri mlajših, pa so v dogovoru z inštruktorji, lahko prisotni tudi starši. Prednost njihovega programa je tudi, da se plača mesečno in ne na semester, kot je to običajno pri ostalih dejavnostih.

Dodatne možnosti v Ljubljani, je pa ponudba plezanja za otroke tudi v drugih krajih precej bogata.

urfotke-208
Začetne osnove plezanja (vir: Urbanroof)

 

 

7. JUDO VRTEC

V judo vrtcu (primeren za otroke od 3-4. leta naprej) se otroci seznanijo z osnovami judo tehnik in osnovnimi etičnimi načeli juda. Poudarek je na izboljšanju osnovnih motoričnih sposobnosti in navajanju otrok na medsebojno sodelovanje ter disciplino, ki jo zahteva ukvarjanje s športom. Preko neposrednega telesnega stika pa z judom uspešno vplivamo tudi na otrokov socialni in moralni razvoj.

Nekaj možnosti v Ljubljani, je pa judo dobro razvit šport v Sloveniji in boste našli ponudbo v vsakem večjem kraju.

IMG_4360
Judo smo najprej preizkusili v Nemčiji in bili navdušeni

 

 

8. POPOLDANSKI MONTESSORI PROGRAMI 

V tem sklopu dejavnosti zadnja, vendar meni osebno zelo ljuba dejavnost, kjer dejansko lahko svojega mulca pustiš samega eno uro in pol in prideš nazaj po njega v Zen fazi:) Malo heca, vendar Montessori igralne urice se mi zdijo pika na i v najinem tednu, ker so od vseh dejavnosti popolnoma drugačne, veliko bolj umirjene, kar pa je tudi Montessori pristop. Na koncu ure si celo sami pripravijo malico, skozi celotno uro in pol pa se otroka spodbuja k samostojnosti, spoštovanju drugih in kar je vsaki mamici super- rednemu pospravljanju za sabo:) Toplo priporočam vsaki mamici, če je le kolikor toliko naklonjena njihovi filozofiji.

Kamzmulcem mame smo obiskovale: Montessori Inštitut. Imajo organizirane popoldanske dejavnosti glede na otrokovo starost (0-3 leta, 3-6 let) in potekajo 1x tedensko.

rahela lepi
Montesorri prosto ustvarjanje (vir: spletna stran Montesorri hiša Dravlje)

 

Zgornji opisi in informacije so naši osebni vtisi in nimajo nikakršnih oglaševalskih namenov. Me z otroci smo se in se imamo fajn in želimo to deliti z vami. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.