Tajska – aktivna sprostitev v deželi nasmehov

1
V muzeju ob okostju kita in morski želvi.

Potrebovali smo počitek, kotiček v Aziji, kjer se imamo možnost resnično izklopiti iz delavnega vsakdana. A hkrati imeti na dosegu koš doživetij, ki nas čakajo, da jih odkrijemo, se jim predamo vsi trije skupaj. Seveda ob morju in soncu!

Tajska je jugovzhodna država Azije, ki je zaradi lege in oblike zelo raznolika. Gorati sever ponuja popotniku številne trekinge po čudoviti naravi, obiske vasic in plemen, ki še živijo tu, nasprotno pa se proti jugu odpirajo lepe plaže kopenskega dela Tajske in številnih rajskih otočkov. Imeli smo 16 dni, za katere smo se odločili, da jih glede na letni čas, starost otroka in tudi željo po sprostitvi, namenimo predvsem obalnemu delu države – južna obala Tajske s pridihom Bangkoka in Kanchanaburija zahodno od njega.

Čas potovanja: april/maj 2015

Časovna razlika: GMT +7 ur (Slovenija +5 ur)

Dnevi na potovanju: 16 dni

Starost otroka: 2 leti in pol

Raj za: tiste, ki radi brezskrbno poležavajo na plaži in se predajajo tajskim masažam. Tu uživajo raziskovalci podvodnega in nadvodnega sveta. Razgibana narava se ponuja pohodnikom v obliki nacionalnih parkov in tudi ostalih, ponekod še neokrnjenih, kotičkov narave. Prebivalci te gorsko-morske države so večino časa nasmejani in prijazni. Če pa niso, pa postanejo, ko vidijo vašega otroka. Kulturna in naravna dediščlina se na Tajskem tako čudovito prepleta, da prav vsak najde nekaj zase. In mi smo tega našli na pretek!

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme:  Čeprav v splošnem velja, da je najprimernejše obdobje potovanja na Tajsko od novembra do februarja, pa se da po Tajski potovati kadarkoli v letu. Mi smo potovali v vroči sezoni, ki sredi poletja prestopi v deževno. April in maj sta meseca, ko je na Tajskem najbolj vroče in predvsem vlažno. Povprečne temperature se v tem obdobju gibljejo od 30 do 35 stopinj Celzija. A se vročina v tem času najbolj občuti v večjih mestih. Z dežjem smo se srečali le dvakrat, vročina pa smo težje prenašali le v Bangkoku. Zato smo velik del potovanja načrtovali ob morju.

Uporabna animirana karta vremena po mesecih na Tajskem – Travelfish.org.

Let: Leteli smo z letalsko družbo Qatar Airways, in sicer iz Benetk do Dohe (Qatar) in naprej do Bangkoka (Tajska). Let je trajal 15 ur s 3-urnim postankom v Dohi. Večino časa smo leteli ponoči kar nam je olajšalo pot, saj smo tako lahko vsi trije spali.

Do letališča Marco Polo v Benetkah smo šli z lastnim prevozom. Avto smo za čas potovanja (16 dni) pustili na parkirišču, katerega upravlja družba Park to Fly. Rezervacijo smo opravili prek spleta.

Naši stroški prevoza do Tajske:

 • Cena odrasle povratne letalske vozovnice do Bangkoka: 503 €
 • Cena otroške povratne vozovnice do Bangkoka (nad dve leti): 478 €
 • Cena rizika odpovedi potovanja za celo družino (paket – enostavno): 63,20 €
 • Cena parkirišča pri letališču: 67 €
 • Letalske karte smo kupili prek STA potovanja
 • Cena odrasle povratne letalske vozovnice pri AirAisa za let iz Bangkoka do otoka Koh Samui: 134,63 €. Cena vključuje let iz Bangkoka do letališča Surat Thani, avtobusni prevoz do pristanišča in prevoz s trajektom do otoka Koh Samui. Prevoz na otoku si je treba urediti individualno. Mi smo za prevoz z avtobusom do Bohputa plačali dobrih 10 €.

Preden se odpravite na dolg let predlagam, da si preberete članek Kako se pripraviti na let z otrokom? Pred dolgim potovanjem pa priporočamo, da si prebrete tudi članek Potovalna lekarna – nasveti za brezskrbno pot.

Pot z letališča do lokacije: Iz letališča Bangkok (Suvarnabhumi Airport) smo z vlakom prispeli direktno do hotela v Bangkoku, ki je lociran v neposredni bližini železnice. Ta prevoz je cenovno najbolj ugoden, še pomembneje pa je, da se tako izognete prometni gneči, ki je v Bangkoku stalnica.

Naša pot: Bangkok (2 nočitvi) – Koh Samui (8 nočitev) – Bangkok (1 nočitev) – Kanchanaburi (2 nočitvi) – Bangkok

Naša pot
Naša pot

Namestitev v Bangkoku: Nasa Vegas hotel, katerega smo izbrali po priporočilu prijateljev, ki so potovali po Tajski nekaj mesecev prej. Je preprost, precej posloven hotel, ki stoji v bližini železniške proge, ki vodi iz letališča. Ker je naši mulki občasno med vožnjo v avtomobilu slabo, smo po dolgi poti do Tajske izbrali hotel, do katerega bo pot dovolj enostavna in hitra. Cena dvoposteljne sobe brez zajtrka: 18 €/noč.

TOP 8 TAJSKE:

 1. Vožičkanje in sproščanje v mestnem parku Lumpini, BANGKOK

Najboljše igrišče v Bangkoku je vsekakor zelena oaza sredi kaotičnega Bangkoka. Če se v park odpraviš zgodaj zjutraj, lahko opazuješ domačine pri Thai Chi vadbi, pri igranju šaha pa predvsem starejše občane. Tu boste lahko opazovali živali kot so veliki kuščarji (monitor lizards), ki se prosto sprehajajo po parku, želve in veliko število vran. V parku je ribnik, po katerem se s pedalinčkom voziš med labodi in račkami. Park pa ima tudi veliko razgibano otroško igrišče. Torej vse kar potrebuješ za sproščeni izlet v »naravi«. Priporočamo, da si za mulca in vas prinesete hrano s sabo, saj so pred glavnimi vhodi parka le stojnice s pijačo in sladkimi/slanimi prigrizki.

20150429_182018
Sprehod po parku z zaključkom na otroškem igrišču (na koncu)

 

 1. Vožnja z ladjico po glavni reki Chao Phraya in njenih kanalih, BANGKOK

S turistično ladjo po glavni reki BangkokA, Chao Phraya ali po njenih kanalih je ena izmed prijetnejših aktivnosti, ki ublažijo vročinski val velikega mesta. Poleg tega, vas zapelje do večine glavnih znamenitosti mesta, med vožnjo pa lahko opazujete mestno dinamiko prebivalcev, sploh kadar zavijemo v rečne kanale. Na turistični ladjici (Chao Phraya Express) med vožnjo lokalni vodič opisuje glavne znamenitostih mesta in Tajske. Na teh ladjah ni gneče v primerjavi z ladjami, ki služijo le kot javni prevoz. Celotna vožnjo od prve do zadnje postaje traja približno uro.

Vožnja po glavni reki Chao Phraya. Uživa prav cela družina!
Vožnja po glavni reki Chao Phraya. Uživa prav cela družina!

Do vstopne postaje turistične ladje pridete z vlakom (Skytrain). Možno je najeti tudi dolge čolne. Cena vstopnice za turistično ladjo je 40 TBH/osebo (1,4 €), ladjica javni prevoz pa 15 TBH/osebo (0,5 €)

Iz glasnega in vročega Bangkoka smo po dveh dneh zbežali na otok KOH SAMUI ob JV obali Tajske. Otok slovi kot tretji največji otok Tajske, ki naj bi imel zaradi lege prav posebno podnebje, bolj ugodno tudi v vroči in deževni dobi.

Na tem razgibanem otočku smo bili kar 8 dni, tako da smo si ga dodobra ogledali in se popolnoma »udomačili«.

Namestitev: Cactus Bungalow, Bophut

Malce umetniško opremljeni in udobni troposteljni bungalovi stojijo ob plaži na predelu Bophut na S delu otoka. Imajo svojo lastno plažo, restavracijo in vsakodnevno čiščenje prostorov. Vsako jutro nas je razveselila domača muca, ki se je za čas našega bivanja preselila pred naš bungalov, v restavraciji pa nam je družbo delal popolnoma udomačen ptičji parček. Tudi ob večerih nam ni manjkalo družbe živali, saj so nas vsako popoldne prišli pogledat nikogaršnji psi, ki so proti večeru v mivko skopali luknjo in zaspali.

Potka do zasebne plaže iz našega bungalova.
Potka do zasebne plaže iz našega bungalova
En del ptičjega parčka, ki je redno večerjal z nami v restavraciji resorta. Prav nič izbirčen :)
Del ptičjega parčka, ki je redno večerjal z nami v restavraciji resorta
Redni gostje plaže so bili tudi prijazni potepuški psi, ki so se ob večerih hladili v mivki.
Redni gostje plaže so bili tudi prijazni potepuški psi, ki so se ob večerih hladili v mivki
... in še mačji del ekipe resorta, ki je večino časa prespala pred našim bungalovom.
… in še mačji del ekipe resorta, ki je večino časa prespala pred našim bungalovom

Cena: za najem troposteljnega bungalova smo plačali 34 €/noč. Hrano in pijačo v restavraciji smo plačali na koncu bivanja.

V neposredni bližini resorta sta trgovini s prehrano 7-Eleven in Family mart, kjer si lahko kupite vodo, sokove, pivo in tudi preprost zajtrk. V resortu smo pogrešali sveže stisnjene sadje sokove.

 1. Tempelj Velikega Bude, KOH SAMUI

Kratek izlet iz našega »gnezda« do veličastnega templja z 12 metrom visokim pozlačenim kipom Bude je trajal 10 minut z avtom. Zgrajen je bil leta 1972 na majhnem otočku, ki je povezan s Samujem le z mostom. Otoški prebivalci pravijo, da je bil sprva narejen predvsem za namene turističnih ogledov. Ob obisku je bila precejšnja gneča, pa čeprav so bile temperature krepko nad 30 stopinj Celzija. Velikega Budo obkroža preprost tempelj, v katerem se hladijo mački in psi. Ob templju so postavljene stojnice s kokosi, sladoledom in drugimi prigrizki. Oblačila z glavnimi motivi Tajske so nas premamila in kupili smo kar nekaj prisrčnih kosov majic za vse naše mulce. Drugod (npr. Kanchanaburi pa tudi v Bangkoku) smo iste ali podobne kose našli po nižji ceni.

Visoke stopnice do Velikega Bude.
Visoke stopnice do Velikega Bude
Spoznavanje ostalih turistov v senci templja.
Spoznavanje ostalih turistov v senci templja
Predator za malo večje mulce :)
Predator za malo večje mulce 🙂

Za nakupe pa je zanimiv tudi Fisherman village, ki leži na poti od Bohputa do Velikega Bude. Desetminutni sprehod smo naredili kar po plaži. Tu najdete skoraj vse kar želite, cene pa so razmeroma visoke.

Sprehod ob obali Fisherman's village.
Sprehod ob obali Fisherman’s village
 1. Peščene plaže na otoku, KOH SAMUI

Plaže so vsekakor glavna atrakcija otoka Koh Samui in njegovih prav tako rajskih otoških sosedov. Za najlepše plaže otoka se potegujeta Chaweng in Lamai, ki ležita na V delu otoka, ena poleg druge. Zaradi svojega slovesa pa sta plaži tudi zelo obljudeni. Voda sicer ostaja še vedno sinje modra, a je v turistični sezoni velika gneča. Naša malčica je na plaži Lamai uživala, saj je voda še daleč od obale plitka, kar nam je omogočalo veliko možnosti za igro z žogo, opazovanje in lov malih, skorajda neopaznih ribic barve peska, in preprosto sprehajanje po vodi.

Blizu templja Velikega Bude smo našli zares lepo in celi družini pisano na kožo plažo Choeng Mon, ki je opisana kot ena izmed najbolj otrokom prijaznih plaž. Tu smo si privoščili veliko kopanja, žoganja, obalne sprehode do rta, veliko hrane in pijače.

20150503_161816
Sprehod po plitki vodi plače Choeng Mon s pogledom na luksuzni resort na desni
Zvečer na naši plaži Bohput.
Zvečer na naši plaži Bohput

Masaže ob plaži:  Vsaka plaža na otoku ima svoj kotiček s tajskimi maserkami, ki po zmerni ceni ponujajo enourne masaže, pilinge in nege kože . Cene storitev se gibljejo od 250 do 500 TBH (9 – 18 €). Naša mulka nad njo ni bila najbolj navdušena, zato pa sva jo midva toliko večkrat koristila.

 1. Slap in kopanje v tolmunu v središču otoka, KOH SAMUI

V deževnem gozdu otoka proti njegovem središču sta dva slapa, ki si jih je vredno ogledati. Mi smo izbrali enostavno dostopnega Muang 2, zaradi vročine in prezahtevnosti poti. V bližini je plačljivo parkirišče, nekaj stojnic s spominki, zares prijetna domača gostišča na prostem in precej žalosten pogled na privezane slone, ki čakajo na turiste, da jih na hrbtu popeljejo skozi gozd. Mi smo na Tajskem to »atrakcijo« spustili, saj smo si že pred odhodom prebrali kar prispevkov na temo zakaj je jahanje slonov v sedišču za več oseb za njih izredno škodljivo.

Začetek poti do slapa.
Začetek poti do slapa

Po gozdni potki smo prišli do visokega slapa obkroženega z drevesi. Ker je pred tednom dni zapadlo kar nekaj dežja, pa se je bilo v njem možno tudi kopat. Tolmun pod slapom je bil poln tajskih turistov, lokalcev, ter seveda nekaj nas, turistov. V vodo naša mulka na žalost ni želela, se je pa kopalo in skakalo v vodo kar nekaj otrok. Po poti okoli slapa smo opazovali kačje pastirje, kuščarice in polno metuljev, saj je v bližini dolina metuljev, ki je tudi del turistične ponudbe.

Kopanje v tolmunu slapa.
Kopanje v tolmunu slapa
Ogledali smo si le nižjega 10-meterskega od dveh znanih slapov na otoku.
Ogledali smo si nižji 10-metrov visoki slap
 1. Izlet na prečudovite otoke Ang Thong Marine National park

Vzhodno od otoka Koh Samui leži arhipelag 42 otočkov, ki sestavljajo Ang Thong Marine National park. To območje je zavarovano. Otoke je najlažje obiskati v obliki enodnevnih izletov lokalnih turističnih agencij, ki ponujajo izlete po otokih, vožnjo s kajaki, plezanjem ter kopanjem. V okviru ponujene cene poskrbijo še za malico, kosilo in neomejeno količino pijače. Vredna ogleda je tudi notranjost otoka z smaragdnim morskim jezerom obkroženih z bujnimi hribi.

Plezanje in vožnjo s kajaki smo zaradi starosti Laure spustili in se namestili direktno na glavni otok parka. Tu je poleg lepe belo-peščene plaže tudi manjši muzej o zgodovini in naravi otokov. Na otoku je možno prenočiti v preprostih bungalovih in šotorih, ki izgledajo res idilično.

 • Cena paketa brez vožnje s kajaki in vključeno pristojbino za vstop v park: 1100 TBH/osebo (40 €). Za otroke, ki so manj kot 4 leta je zastonj.
 • Cena pristojbine v naravni park, v primeru, da se na otok odpravite v lastni režiji: tuji državljani po 200 TBH na osebo, 100 TBH pa plačajo otroci mlajši od 12 let.
V muzeju ob okostju kita in morski želvi.
V muzeju ob okostju kita in morski želvi
Čudovita plaža
Čudovita plaža
Sprošanje v senci otoka. V ozadju je viden manjši muzej parka.
Sproščanje v senci otoka. V ozadju je viden manjši muzej parka

 

Iz Koh Samuia smo leteli nazaj  v Bangkok in že naslednji dan potovali z vlakom v KANCHANABURI. To je mesto, ki leži dve uri Z od Bangkoka in za ogled katerega smo se odločili, ker smo želeli obiskati pravo zavetišče za slone in tam preživeti cel dan.

Namestitev: Dvoposteljna soba Thai Guesthouse s ceno 20 €/noč.

 1. Zavetišče ElephantsWorld, KANCHANABURI

ElephantsWorld je zavetišče za bolne, ostarele, poškodovane in zlorabljene slone, za katere skrbi organizacija, ki deluje že osmo leto, v sodelovanju s prostovoljci iz celega sveta. Zavetišče je locirano v okolici Kanchanaburija, približno pol ure vožnje z avtom. Slogan organizacije »Where we work for the elephants, and the elephants not for us!« skupaj s ponudbo na spletu je bilo dovolj, da smo se odločili spremeniti smer potovanja proti zahodu. Naše Laure so bili zelo veseli, saj je program narejen skoraj kot bi ga pripravljali za otoke. Poleg spoznavanja in opazovanja slonov čisto od blizu, kar je že samo po sebi prečudovito, spoznaš kaj sloni lahko in kaj radi jedo, predvsem pa jih imaš možnost sam hraniti. Skupaj s prostovoljci jim pripravljaš sadje, kuhaš lepljive riževe palčke in se na koncu z njimi v reki tudi okopaš. Dan, dobesedno v družbi slonov, je čudovita izkušnja za celo družino!

Hrane ne potrebujete nosit s sabo, saj poleg pijače in malice, pripravijo zelo okusno tajsko kosilo, vključno z lokalnim sadjem.

Opis slonice Tangmo, ki smo jo dobili v oskrbo.
Opis slonice Tangmo, ki smo jo dobili v oskrbo
Priprava hranilnih "sticky rice" krogljic za slone ni bila enostavna, a za otroke zares zanimiva.
Priprava hranilnih “sticky rice” kroglic za slone ni bila enostavna, a za otroke zares zanimiva
Slonica že čaka na "Sticky rice krogljice.
Slonica že čaka na “Sticky rice kroglice
V vodi smo se okopali s slonico, ki je še posebej primerna za otroke.
V vodi smo se okopali s slonico, ki je še posebej primerna za otroke

8. Vožnja s starim vlakom do mosta na reki Kwai, KANCHANABURI

Zaradi občutljivosti na vožnjo, predvsem z avtom ali avtobusom, smo iz Bangkoka do mesta Kanchanaburi vzeli star vlak, s katerim smo se vozili tri ure. Zaradi počasne vožnje in na stežaj odprtih oken smo si imeli možnost dobro ogledati primestna naselja Bangkoka, polja nasadov riža, ogromno število ptičev in drugih domačih živali, predvsem pa prebivalce dežele ob njihovem vsakodnevnem ritmu. v mestu smo se sprehodili po železnici smrti in obiskali zgodovinski muzej.

Preprosto uživamo v počasni vožnji z vlakom.
Preprosto uživamo v počasni vožnji z vlakom
Prehodili smo železnico "smrti" in most na reki Kwai
Prehodili smo železnico “smrti” in most na reki Kwai
V muzeju vojaške zgodovine ob manjšem templju.
V muzeju vojaške zgodovine ob manjšem templju.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si