Sv. Primož – z otrokom na najbolj priljubljen hrib nad Kamnikom

0

Sv. Primož je najbolj priljubljena rekreacijska točka bližnjih in daljnih prebivalcev občine Kamnik. Domačini se nanj povzpnejo tudi večkrat na dan. Vsako leto tu poteka rekreativna prireditev 24ur Svetega Primoža, lokalno športno društvo pa vsako leto organizira tudi tek na Sv. Primoža. Leži na nadmorski višini 826 m. Višinska razlika od Calcita do vrha je cca 400 m.

Mi z mulcema gremo vsaj parkrat na leto. Ko ju še ni bilo, sem Sv. Primoža obiskala tudi večkrat na teden. Nam je blizu (smo iz Mengša), pot kar primerno utrudi manjše in večje mulce, na vrhu pa ponuja čudovit razgled na dolino ter Krvavec. Pa še gneče ni, tako kot na primer na Šmarni.

Ko presodite, da so mulci pripravljeni na še dodatni slabi dve uri hoje, priporočam, da podaljšate do Velike Planine, saj je Sv. Primož, med drugim, tudi eno izmed priljubljenih izhodišč.

Razgled v dolino (Sv. Primož nad Kamnikom)
Razgled v dolino (Sv. Primož nad Kamnikom)
 • Primeren čas obiska: vse leto, vendar bodite pozorni:

– pozimi / če je sneg, zna biti del poti tik pod vrhom leden (dereze v ruzak!);

– poleti / pot ne poteka več čas po gozdu, zato je na odprtem delu zelo vroče (odpravite se zgodaj zjutraj ali pozno popoldne).

Pot na sv. Primož vodi tudi čez gozd
Pot na sv. Primož vodi tudi čez gozd
 • Priporočen čas obiska: dve do štiri ure
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki  predšolski, šolarji
 • Primerno za vreme: vse, razen padavin
 • Izhodiščna točka: parkirišče pri Calcitu, lahko tudi višje ob cesti
 • Pot do izhodišča:od Kamnika dalje glejte table za Kamniško Bistrico, v vasi Stahovica zavijete levo proti Kamniški Bistrici – 200 m od križišča je na desni ob cesti manjše, še 50 m naprej levo ob tovarni Calcit pa malo večje parkirišče.
 • Čas hoje: cca 1 uro, ob hitrem tempu in večjih otrocih cca 40 min.
 • Primerno za pse: da, a naj bodo privezani
 • Vreme lahko preverite tukaj
 • Aktualna FaceBook stran
Na Sv. Primož z otrokom
Na Sv. Primož z otrokom
Pot na sv. Primoža z otrokom

Poteka odvisno od razpoloženja 🙂  Za motivacijo lahko parkiramo malo višje, da spustimo vsaj prvi in najbolj strm vzpon. Ob cesti pod drevesi sta dva večja neoznačena »parkirišča«. Takoj za drugim se pot odcepi levo v hrib, lahko greste pa tudi po cesti. Pot je malo bolj strma, a za par metrov krajša in bolj zabavna, saj se malo pleza čez korenine, se pa tako po slabem kilometru spet združita. Naprej cesta pelje mimo večje kmetije, kjer lahko kupite mleko in mlečne izdelke.

Na pol poti na sv. Primož - ni tako hudo, kot zgleda :)
Na pol poti na sv. Primož – ni tako hudo, kot zgleda 🙂

Čez nekaj sto metrov se pot spet odcepi, tokrat desno, skrajša večji ovinek po cesti. Nato pridete do mini potoka, kjer se običajno odžejamo. Tu se pot odcepi od makadamske ceste v gozd. Odcep je dobro označen  (glej zgornjo sliko)

Pot je primerna tudi za najmlajše (Sv. Primož)
Pot je primerna tudi za najmlajše (Sv. Primož)

Naprej pot štejemo po ovinkih. K sreči sta vedno samo še dva – levi in desni 🙂 Pri naslednjem ovinku je kapelica in klop za najbolj utrujene. Čez par ovinkov je večji potok (no odvisno od vodostaja), če je ravno po dežju, je treba malo paziti, da mulc ne čofne v vodo. Par metrov naprej je voda speljana tudi v leseno korito. Voda je pitna, zato se poleti tukaj obvezno osvežimo. Nato sledi le še par ovinkov, odpira se pogled proti cerkvi, vmes najdemo še kakšno kobilico pa smo gor.

Sv. Primož_02
Leseno korito s pitno vodo (Sv. Primož nad Kamnikom)

Na vrhu levo je okrepčevalnica, ki je odprta med vikendi in za praznike. Za nagrado mulcu obvezno privoščimo čaj in presto. Za okrepčevalnico je manjše igrišče.

Gostilna na vrhu sv. Primoža
Okrepčevalnica na vrhu sv. Primoža nad Kamnikom
Za gostilno je manjše igrišče (Sv. Primož)
Za okrepčevalnico je manjše igrišče (Sv. Primož nad Kamnikom)

 

 • Na vrhu je tudi wc na štrbunk za nujne primere (ko pridete na vrh, greste naravnost in za hiško levo)
 • za še lepši razgled se lahko povzpnete do vrhnje cerkve Sv. Peter (minuta hoje)
Vidiš Šmarno goro? Desno Krvavec
Vidiš Šmarno goro? Desno Krvavec
na vrhu
Na vrhu sv. Primoža

Guest post je napisala Saša, mamica 4-letnega Marsa in 11-letne Line ter srečna žena mladega muzičarja, ki ga vsakodnevno spodbuja pri ustvarjanju glasbe. Družini posveti večino svojega prostega časa, največ pa ga z njimi preživi po okoliških hribčkih in hribih, travnikih, parkih, gozdovih.