Sv. Peter nad Begunjami: z mulci po poteh Avsenikov

1

Če se peljete iz Ljubljane proti Bledu, lahko pri Radovljici na desni strani opazujete pogorje Karavank. Pod njimi se v soncu blešči majhna cerkvica na hribčku. To je cerkvica Sv. Petra,  ki je po govoricah s podzemnim rovom povezana z bližnjim gradom Kamnom.

Sv. Peter nas pozdravlja
Sv. Peter nas pozdravlja

Sv. Peter je idealen pohodniški cilj za mulce in njihove starše. Iz Krpina nas zanimiva pot v 45 minutah popelje čez pašnike in skozi gozd  do cerkve Sv. Petra. Tam lahko opazujemo padalce, ki se poženejo v dolino in hkrati občudujemo razgled na Radovljico in proti Bledu. Če želimo videti Blejsko jezero iz ptičje perspektive, se moramo sprehoditi še 10 minut do Sankaške koče, kjer se mulci spuščajo po toboganih, mi pa se v miru, s prelepim razgledom na Bled in Triglav, okrepčamo.

pot
Pot, ki nas popelje do vrha je primerna za dojenčke v nosilkah

 

Izhodiščna točka: Begunje na Gorenjskem, Krpin

Lokacija:  Sv. Peter in Sankaška koča

Primeren čas obiska: V vseh letnih časih.

Primerno za otroke: Pot, ki nas popelje do vrha je primerna za dojenčke v nosilkah, nahrbtnikih, sami pa jo zmorejo že 3 letni mulci

Primerno za vreme:  Vse, razen dežja. Po dežju in pozimi je pot lahko blatna in spolzka.

Čas hoje: 45 minut do cerkvice in še 10 minut do Sankaške koče

Hrana:  Sankaška koča (FB stran: https://www.facebook.com/sankaska.koca?fref=ts ) Pozorni bodite le na to, da je koča ob ponedeljkih in torkih zaprta.  Pred kočo so klopce, tako da se lahko okrepčate na soncu (terasa). Seveda lepo  poskrbijo tudi za vaše štirinožne prijatelje.

Previjalnica: Narava

Primerno za pse: Tudi vaši štirinožni ljubljenčki bodo uživali.

Avtocesto zapustite na izvozu Lece-Bled in sledite oznakam za Begunje. Že kmalu zagledate cerkvico Sv. Petra na hribu nad Begunjami. Peljete se skozi vas, mimo Avsenikove gostilne, cerkve in psihiatrične bolnišnice. Za bolnišnico vas oznake usmerijo v Krpin, kjer je na levi strani veliko parkirišče. Tam pustite avto in se mimo otroškega igrišča začnete vzpenjati. Tu je edina težava, kako mulce prepričati, da bo čas za obisk igrišča ob povratku.

Izhodišče v Krpinu z igriščem
Izhodišče v Krpinu z igriščem

Ob pašniku (poleti, ko se pasejo krave in konji) ali po pašniku po 10 minutah pridete do fitnesa na prostem oz. ostanka nekdanje trim steze. Tu lahko otroci preizkusijo svojo vzdržljivost in moč.

Trim streza
Trim streza

Nato imate dve možnosti: ali se odpravite po pašniku ali pa skozi gozd. Ko se gozd razredči, pa prvi že zagledajo cerkvico. Sledi še kratek vzpon in že ste na cilju. Poleti vas pozdravi osliček gospe Milke, ki živi pod cerkvijo. Mulci lahko opazujejo padalce, ki vzletajo, lahko raziskujejo kotičke okoli cerkvice in najdejo skrivni rov, ki po legendi povezuje Sv. Peter in grad Kamen.

foto4
Na vrhu lahko ob ugodnem vetru opazujemo padalce
Kapelica s skrivnim rovom
Kapelica s skrivnim rovom
Pozdravimo lahko tudi oslička
Pozdravimo lahko tudi oslička

Priporočam, da pot nadaljujete še do bližnje Sankaške koče, kjer se lahko okrepčate in naužijete razgleda. Na izhodišče se vrnete po isti poti in na koncu mulcem privoščite še igranje v Krpinu.

Po desetih minutah pridemo do Sankaške koče
Po desetih minutah pridemo do Sankaške koče
Čudovit razgled na Bled in Triglav v ozadju
Čudovit razgled na Bled in Triglav v ozadju

Mi Sv. Peter obiščemo najmanj enkrat mesečno.  Da nam pot ni dolgočasna, si vedno izberemo drugo. Včasih pa ob poti najdemo podrto drevo, lisičkino votlino ali pa si pripovedujemo legendo o boju med Pegamom in Lambergarjem, ki je živel na bližnjem gradu Kamen.

Grad Kamen, poln legend, ki še živijo v ljudskih srcih
Grad Kamen, poln legend, ki še živijo v ljudskih srcih

AKTIVNOSTI v OKOLICI:

Avsenik: Begunje so kraj, kamor zahajajo ljubitelji narodno zabavne glasbe z vsega sveta. Vse o družini Avsenik zveste v njihovem muzeju, okrepčate pa se  v družinski gostilni – http://www.avsenik.com/

Grad Kamen: ob začetku doline Drage stoji nekdaj mogočen grad Kamen, ki pa je danes le še ruševina, ki buri ljudsko domišljijo. Dostop je zaradi nevarnosti padajočega kamenja žal trenutno onemogočen – http://www.radolca.si/grad-kamen-begunje/

Begunje: v okolici Begunj najdete 5 označenih in opisanih pohodnih in kolesarskih poti, primernih za naše mulce in starše. Opise poti najdete na: http://begunje.si/slo/domov/

Okusi Radol’ce v mesecu novembru: Če se boste na Sv. Peter odpravili v mesecu novembru, si kosilo privoščite v eni izmed 13 restavracij v občini Radovljica. Mesec november je namreč mesec okusov Radol’ce, kjer restavracije ponujajo posebne, lokalne menije. Več si lahko preberete na: http://www.radolca.si/kaj-poceti/dogodki/okusi-radolce-2016/83/2053/

 O Živi, mamici, ki je z nami delila idejo za izlet

“Najbolje me opiše kar moje ime, Živa. Sem živahna mamica 5 letni zvedavi deklici in 1,5 letnemu navihanemu mulcu. Skupaj s partnerjem se trudiva, da naši dnevi niso dolgočasni. Raje kot drage obleke in najnovejši avto imamo izlete in dogodivščine. Nikoli nam ni dolgčas, če nam pa slučajno postane, hitro najdemo nov izziv. Ker živimo v stanovanju v bloku, nimamo lastnega vrta, zato je naš vrt kar cel svet. Ker nas zanima predvsem naša domovina in njena bližnja okolica in ker vem, da to zanima tudi vas, bom pisala predvsem o skritih in manj skritih kotičkih naše Slovenije.”

Mamica Živa na pohodu
Mamica Živa na pohodu