Ste že slišali za film Kapa?

1
Utrinek s snemanja novega celovečernega mladinskega filma z naslovom Kapa-Beanie. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Senca Studio, ki jo vodi Ida Weiss. Film je režiral Slobodan Maksimović, posnel pa ga je Sven Pepeonik. Scenska in still fotografija: Željko Stevanić/IFP

V slovenska kina 17. novembra, prihaja prvi slovenski božični film Kapa. Gre za koprodukcijski film slovenskih, luksemburških, hrvaških in slovaških filmskih ustvarjalcev, ki s pomočjo božične kulise pripoveduje zgodbo o življenju, prijateljstvu, socialnih stiskah, želji po bližini in sprejetosti.

Kapa je kljub temu, da je slovenska publika še ni videla, v Zagrebu na KinoKino že prejela nagrado občinstva, na sarajevskem filmskem festivalu pa jo je otroška žirija proglasila za najboljši otroški film.

Prvi slovenski božični celovečerni film Kapa

Zgodba filma Kapa je nastala izpod peresa scenaristke Saše Eržen, ki za otroke in mladino ustvarja že dobri dve desetletji. Napisala je številne zgodbice in songe, scenarije otroških oddaj Firbcologi in Studia Kriškraš, napisala je tudi lutkovno igro, Kapa pa je prva filmska uprizoritev njene besede. Da Erženova ve, kako nagovoriti najmlajše, torej ni nobena skrivnost, zato tudi ni presenetljivo, da so odzivi pedagogov in predstavnikov svetovalnih služb predšolske in osnovnošolske vzgoje, ki so si film v Sloveniji že ogledali, izjemno pozitivni. Kapo si bodo namreč poleg družin ogledali tudi učenci prvih dveh triad številnih šol, za katere so ustvarjalci filma pripravili posebno pedagoško gradivo. To Kam z mulcem toplo priporoča tudi vsem, ki si boste film ogledali s svojimi mulci, saj se boste s pomočjo gradiva lahko z otroki bolj poglobljeno pogovorili o temah, ki jih film naslavlja.

Kapo je režiral Slobodan Maksimović, ki se je proslavil že s prvima dvema celovečercema Hvala za Sunderland (2012) in Nika (2016), s katerima je požel številne nagrade. Da je bila to za Kapo dobra popotnica, na eni strani potrjujeta nagradi iz Sarajeva in Zagreba, še več pa Maksimoviću in ekipi pomenijo salve smeha in zadrževanje diha pri mlajši publiki ter orošene oči pri njihovih spremljevalcih. »Večkrat smo dobili potrditev, da imamo v rokah kakovosten film. In to nam pomeni največ. Veselimo se, da bomo film končno lahko predstavili tudi slovenskim gledalcem,« je skromen Maksimović.

Na drugi strani dosedanje uspehe Kape producentka Ida Weiss upravičuje tudi z izjemno dobrim sodelovanjem med koproducenti in njihovim specifičnim doprinosom: »Dejstvo je, da imajo koprodukcijski filmi navadno več šarma, ker se v njih prepletajo različne kulture, ekipa iz vsake države vanje vdihne nekaj svojega nacionalnega karakterja. In ravno to dela te filme še posebej zanimive.« Kapa je poleg omenjenega šarma in karakterja s koprodukcijo pridobila domišljijske vložke z animiranimi dodatki izkušenega animatorja Michala Strussa ter orkestralno glasbo, ki je bila ustvarjena posebej za film pod taktirko Slovaka Michala Novinskega in denimo izjemno fotografijo, ki je delo Svena Pepeonika.

Igralsko ekipo poleg Gaja Črniča (Erik) in Kaje Podreberšek (Lučka) zastopajo še Mojca FaturAjda SmrekarFrano MaškovičKlemen Slakonja, Zala Đurić RibičJernej Kuntner in drugi.

Skratka, mi se že veselimo 17. novembra, čeprav nam je ptička prišepnila, da se kakšen dan prej obetajo tudi premiere. Ostanite na tekočem!

Prvi slovenski božični celovečerni film Kapa

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime