St. Martin je zagotovo del raja

2

Mali rajski St. Martin se je že velikokrat znašel na seznamu »Najboljše družinske počitnice na Karibih« in je otok za tiste, ki ne želijo samo poležavati  na lepi plaži, ampak iščejo doživetja. Je najmanjši otok na svetu, ki si ga delita dva naroda in je znan po svojih 37 rajskih plažah.

Lokacija:  Orient Bay, St. Martin, Nizozemski Antili

stmartincarib

Čas potovanja:  Maj

Dnevi na potovanju: 14 dni

Časovna razlika: GMT –  6

Starost otroka: 17 mesecev

Raj za:   ma za vse:)

Primerno za otroke:  malčki, predšolski, šolarji

Let :  10 h z enim postankom v Parizu (leteli smo iz Amsterdama), nazaj 11 ur. Leteli smo z letalsko družbo KLM. Predlagam, da si preberete nasvete, kako se pripraviti na dolg let z mulčkom.

Vreme:  samo enkrat je padal dež, drugače pa je prijetno ko piha, med 11h-15h zna biti zelo vroče, ampak takrat je malček spal.

Namestitev:  na počitnicah se nam je pridružil še en par, zato smo prek www.flipkey.com najeli hišo http://www.flipkey.com/orient-bay-vacation-rentals/p314488/.  Kreolska lepotica je lastniška, lastniki jo oddajajo v času, ko jih ni.  Hiška se nahaja v zavarovanem naselju Orient Bay, 5 minut peš stran od morja. V njej najdeš vso potrebno opremo (tudi posteljico za otroka), spalnice so klimatizirane.

85

Budget:

 • 750 EUR na osebo letalske karte
 • 1000 EUR za najem hiše za 14 dni
 • 500 EUR za hrano
 • 150 EUR za rent-a-car za 7 dni

TOP 5 POTOVANJA: 

 • Lokacija Orient Bay – kajtanje v raju: Morje je božansko turkizno in pesek bleščeče bel. Orient Bay je odlično izhodišče za večerne zabave, vodne športe (predvsem je primerno za kajtarje začetnike), restavracije pa ponujajo okusno hrano.  Poleg tega je Orient dobro izhodišče za raziskovanje preostalih delov otoka.
IMG_0138
Kajtarski raj

 

IMG_2282
Zabava tudi za mulca

 

 • Temperatura morja: da si lahko sto ur v vodi in ko prideš ven se ne rabiš greti z brisačo
 • Otok Anguilla: Majhen Britanski otok, poln divjih belih peščenih plaž in dih zastajujočimi modrimi lagunami. Je drugi najmanj obiskan Karibski otok.  Iz St. Martina se do njega pride s 45 min vožnjo z ladjo iz glavnega mesta Marigot.  Seveda je tukaj še cela carinska procedura, a se splača.  Ker to je verjetno eden najlepših kosov zemlje, ki sem ga obiskala.
IMG_2714
Plaže ustvarjene za mulce

 

 • Letala nad glavo na Maho plaži – kjer ti 300-tonski jumbo jet dobesedno leti nekaj metrov nad glavo. Maho beach je top 1 spot na svetu za »plane spotting«. Glede na to, da prihajamo iz družine, kjer se polovica članov ukvarja z letalstvom, je bila to izpolnitev sanj za mojega fanta. No pa tudi meni in Tarasu je bilo zelo zabavno, čeprav nas je vročina in gneča ljudi kar hitro spodila na obisk druge plaže.
IMG_2381
Must see na St. Martinu

IMG_2407

Tukaj en youtube link, kako pristajanje aviona na Maho beachu zgleda v živo: https://www.youtube.com/watch?v=SCIJ0F62og4

 • Gurmanska doživetja: St. Martin velja za  karibsko kulinarično kraljico. Govori se, da se tukaj lahko poje najboljšega jastoga na svetu.  Poleg odlične morske hrane, pa lahko uživaš tudi v francoski kuhinji.

IMG_2646

Pa bom dodala še tri:

 • Raznolike rajske plaže dostopne v največ pol ure vožnje od Orient Baya: Osebno se plaž hitro naveličam, sploh, če je to vedno ena in ista. Lepota St. Martina je, da se v kratki vožnji z avtomobilom pripelješ na katerkoli plažo na otoku in je tako vsak dan lahko novo doživetje. Vsaka plaža ima svoje posebnosti – ena je odlična za supanje, druga slovi po odlični hrani, na tretji letala non-stop letijo nad tabo, četrta je znana po najboljši plaži za otroke, peta ima pesek kot da bi hodil po spominski peni itd.

IMG_2529

IMG_2491

IMG_2511

 • Ni ogromnih hotelskih kompleksov: Meni je bil otok všeč že takoj, ko smo prispeli. Že na poti, do naše hiške sem na hitro dobila občutek, kot da bi bili v Afriki, tako prikupno razštelan se mi je zazdel. Najbolj me je razveselilo, da nikjer nisem opazila ogromnih hotelskih kompleksov in me je prijetno presenetilo dejstvo, da je otok zadržal svojo avtentičnost.
 • Masaže na plaži s sokom aloe vere – verjamite, pomiri vse komarje pike, poleg tega pa so domačini veseli dodatnega zaslužka.

Pomembno za starše:

 • Jezik:  Uradni jezik je nizozemski, vendar na otoku kljub temu  vsi govorijo angleško, sploh na nizozemskem delu (ki roko na srce deluje bolj kot ameriška kolonija).
 • Nakupovanje hrane: V Orient Bayu je samo ena majhna trgovinica s prehrano, z ne ravno veliko izbiro. Mi smo si hrano naročili prek spletne trgovine (no kasneje smo ugotovili, da za celo naselje prek te trgovine nakupuje ena sama gospa).  Predlagamo, da se z rent-a-carom odpeljete do bližnjega  nakupovalnega centra in kupite vso hrano.
 • Cene:  na otoku so cene dokaj visoke, no, vsaj za slovenske razmere.
 • Tropsko sadje: Osebno sem si predstavljala, da bom na otoku lahko svojega mulca hranila s svežim tropskim sadjem in na žalost ugotovila, da vso sadje uvažajo, tako kot pri nas. Smo pa zato z veseljem vsak dan srkali sveže kokosovo mleko naravnost iz kokosa.
 • Komarji:  komarji so in so krvoločni, a se jih lahko znebiš z vsemi odganjalci mrčesa.  Še posebej, če je ob hiši bazen, je komarjev še več. Predlagam, da preden greste spat v sobi prižgete klimo – komarji jo namreč sovražijo in zbežijo iz sobe. Na otoku pa prodajajo tudi zelo učinkovite naravne kreme za odganjanje komarjev, česar sem se zelo razveselila, ker načeloma ne maram Tarasa mazati z repelenti.
 • Časovna razlika: časovna razlika je velika, s čimer znate imeti težave in vi in otrok. Tja grede se je mali hitro navadil na nov čas (čas spanja se je zamaknil za eno uro prej). Večja težava je, ko prideš nazaj, saj je trajalo kakih 5 dni, da smo se spet navadili na ritem. Vmes pa smo imeli nočne žurke do 4 zjutraj in v službo hodili rahlo omotični.  Ko smo pristali v Amsterdamu smo bili precej utrujeni in je bila 2 urna vožnja do doma kar naporna, celo ustavili smo se, da smo malce zaspali v avtu.
IMG_2597
Kokosova sladica

IMG_2523

IMG_2673

IMG_2638

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si