Šrilanka – kraljestvo čajnih plantaž

2

Šrilanka je gosto naseljen tropski otok z neskončnimi peščenimi plažami, visokogorskimi plantažami čajevcev, naravnimi parki, nasmejanimi domačini ter bogato zgodovino. Predvsem pa nudi tisto »nekaj več« za aktivne mlade družinice- super pogoje za naše kajtarske užitke. To so dejstva zaradi katerih sva izbrala Šrilanko kot destinacijo za prvo potovanje z najino dojenčico Lolo.

Destinacija: Šri Lanka (Kalpitiya in Nuwara Eliya)

Čas potovanja: 7.1.2015 – 31.1. 2015 (24dni)

Časovna razlika: UTC/GMT+5:30 ur

Starost otroka: 10 tednov ob odhodu

Raj za: popotniške duše, ki jih kaos na cestah ne spravi ob živce; ljubitelje začinjene hrane, predvsem pa za kajtarje, ki iščejo še en super spot na našem raznolikem planetu.

Primerno za otroke: ki se jih že lahko zaščiti s sončno kremo in repelentom (predvsem, če potujete po jugu otoka)

Priporočljivi meseci za obisk Šrilanke: od novembra do aprila so najboljši meseci za obisk zahodnega dela otoka, od maja do oktobra pa je najbolje obiskati vzhod, sploh če se imate namen ukvarjati z vodninmi športi. Drugače pa ima Šrilanka temperature morja in ozračja stabilne skozi vse leto, preseneti te lahko le deževje. Temperature so v povprečju 30 stopinj čez dan in okoli 20 stopinj ponoči. Morje ima v povprečju 27 stopinj.

Priporočeni meseci za obisk naše destinacije na Šrilanki (Kalpitiya in Nuwara Eliya): januar in maj, ko je veter najbolj ugoden za vodne športe

Let: Turkish (Ljubljana- Istanbul- Male- Colombo) – celotna pot je trajala 18 ur, s 5 urnim postankom v Istanbulu

Pot po otoku: na letališču nas je čakal rent-a-car . Vozi se po levi strani. Na cestah vlada kaos, ki pa ima interna pravila (pravilo večjega ter hupanje).

Namestitev:

 • Kalpitiya, vasica Kudawa. Vrstne hiške s kuhinjo in ogromno teraso,  kjer veter konstantno pihlja in je posledično manj komarjev ter ugodna temperatura za naše male popotnike.
 • Nuwara Eliya, Glenloch plantaže čajevcev, kjer srkaš skodelico čaja na terasi med plantažami in si zaželiš, da bi se čas ustavil.

Obiskali smo tudi turistično precej obiskano Miriso, ki pa smo jo nepričakovano hitro zapustili zaradi obilice komarjev, ki so zavladali po monsunskem obdobju. Tam najdete številne restavracije na plaži, ki se lahko pohvalijo z izvrstno ribjo ponudbo ter sveže stisnjenimi sokovi.

Budget:

 • let 680 EUR/ osebo + 30 EUR/ otroka do 2 let
 • apartma 50 USD/ noč
 • rent-a-car 25 EUR/ dan
 • hrana in ostali izdatki: restavracije za turiste so samo na jugu (5-20 EUR/obrok), lokalne restavracije (2-5 EUR/obrok), kuhanje v lastni režiji (zelo poceni)

Zakaj Kalpitiya?

Ker smo destinacijo izbrali glede na ugodne kajtarske razmere. Konstanten veter januarja in maja ter mirna laguna na eni in odprto morje na drugi strani omogočata idealne pogoje za začetnike kot tudi za tiste malo bolj napredne.

Kajt laguna
Kajt laguna

 

Iz vasice Kudawe, kjer smo bili nastanjeni, organizirajo izlete, kjer v sezoni (med decembrom in aprilom) plavajo jate divjih delfinov. Cena 100 USD/ čoln. Vsekakor lepo doživetje.

slika 10-utrip vasice
Utrip vasice
slika 8-jutranji sprehod
Jutranji sprehodi

 

Raziskovanje notranjosti- pot med Kandyem in Nuwara Eliyo

Z avtom smo se odpravili tudi v notranjost med plantaže čajevcev, ki rastejo med 1000 in 2000 m.n.v.. Tam so temperature malo nižje, podnevi okrog 18-25C, ponoči okrog 9-18C. Zaradi blagih temperatur skorajda ni komarjev, kar olajša potovanje z otročičkom. Bivali smo v 150 let stari angleški vili Glenloch, ki se nahaja med plantažami. Pod njo je proizvodnja čajev, kjer ti razložijo pridelavo ter razliko med različnimi vrstami čajev.

Ogled pridelave čajev
Ogled pridelave čajev
Obiralke čajev in parodontoza
Obiralke čajev in parodontoza

TOP 5 potovanja

 1. tropsko podnebje v nižinah in prijetno pomladansko vreme v hribih
 2. dobri pogoji za kajtanje: lepa laguna brez valov na eni strani, ki je primerma za začetnike in odprto morje z visokimi valovi za naprednejše kajtarje
 3. sveže ribe in tropski sadeži dosegljivi na vsakem koraku
 4. prijazni domačini, ki so zelo dovzetni do otrok
 5. raznolikost otoka: geografsko, kulturološko (otok 3 religij) in podnebno

Pomembno za starše:

 • Rent-a-car je za tiste malo bolj drzne, ki se ne bojijo prometnega kaosa in vožnje po levi strani. Pred odhodom si je na AMZSju treba izdelati mednarodno vozniško dovoljenje, na podlagi katerega ti v Colombu izdelajo še njihovo dovoljenje (cca. 50 EUR). Prav tako priporočam, da s sabo vzamete avto sedež, saj ga je tam skoraj nemogoče dobit, ter da se prej pozanimate, ali ima avto varnostne pasove.
Kaos na cestah
Kaos na cestah
 • Hrana je precej začinjena, zaradi česar priporočam apartmaje s kuhinjo, kjer boste lahko zase (v kolikor dojite) in za svoje najmlajše pripravili topel obrok. Pri ribičih dobite zares sveže morske dobrote (tune, morskega psa, jastoge, …). Tudi sadja (ananas, banane, mango, kokos, …) in zelenjave na otoku ne manjka. Z malo domišlije lahko pripravite pravo gurmansko pojedino za malo denarja.
slika 7-lokalne restavracije
Lokalne restavracije
slika 11- SvežeSadje.com
SvežeSadje.com
slika 12- svež ulov
Svež ulov
 • Zdravstvo je slabo razvito, zato se pred odhodom posvetujte s svojim pediatrom in zapišite najbližje zasebne bolnišnice ter preverite, ali imate urejeno zavarovanje v tujini (CORIS, tudi zlata Visa jamči zavarovanje.). Potrebno je paziti na zaščito pred komarji (mreže so povsod nad posteljami, vendar vzemite s sabo še dodatno mrežo za voziček, repelente ter razne odganjalce komarjev (za v elektriko ali v obliki sveč), sončnimi opeklinami ter dehidracijo (rehidracijski praški).
 • Kateri del otoka izbrati: turistično uveljavljena J in JZ sta primerna za ljudi, ki imajo radi malo več udobja v srednjem in višjem cenovnem razredu. SZ (Kalpitiya) in V sta primerna za popotniške duše, kjer se najdejo skriti zalivi ter pristni domačini. Z malo napora je dosegljivo tudi za tiste z malo manjšim »budgetom«. Povsod pa je ena stvar enaka- obožujejo otroke. Zaradi njihove navdušenosti nad dojenčico so nam bila odprta vsa vrata. Destinacija je manj primerna za ljudi, ki iščejo turkizno mirno morje in veliko sence.
Lola, zvezda na otoku
Lola, zvezda na otoku
slika 13-plaže
Plaže
slika 6-povsod popularne rikše
Povsod popularne rikše
slika 14- urejeni lokalni fantje
Urejeni lokalni fantje
slika 15- nedeljsko britje
Nedeljsko britje

 

* Guest post je napisala naša prijateljica Anja, srčna popotnica in mamica 3 mesečne Lole. Informacije in dejstva so doživetje nje in njene družine. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.

2 KOMENTARJI

 1. […] Po nasvetu prijateljev smo si za daljše vožnje izbirali prevoze s taksiji, ki pa so v primerjavi z ostalimi storitvami izredno dragi. Ceno smo si večkrat znižali tako, da smo si prevoz delili z drugimi turisti. Večinoma gre za kombije, v katerih pa ni ne duha ne sluha o varnostnih pasovih. Tako vam ne preostane drugega, kot da imate otroka v naročju. Za krajše prevoze, do ene ure, smo najeli tuktuke, ki se spretno “borijo” na cesti proti ostalim udeležencem v prometu. Še najmanj stresna je bila na koncu vožnja z vlakom, vendar železniški promet ne pokriva vseh delov, ki smo jih obiskali. Možno je tudi najeti avto, vendar ga po videnem ne priporočam neizkušenim voznikom s slabimi živci. Več o samem najemu avtomobila si preberite v članku Šrilanka – kraljestvo čajnih plantaž. […]

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime