Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu

3

Vzpon na Križno goro (Škofja Loka) je priljubljen izlet, predlagamo pa vam, da se z mulcem raje odpravite na 1 urni, slikovit sprehod po križnogorskem slemenu (od cerkve Sv. Križa do cerkve Sv. Gabrijela). Pot je primerna za manjše mulce in je prijazna do staršev z otroki v nosilkah.  

Primeren čas obiska: najbolj priporočam izlet spomladi, poleti in zgodaj jeseni

Priporočen čas obiska: dve uri do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki, predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Izhodiščna točka: Parkirišče na Križni gori

Končna točka: Cerkev Sv. Gabrijela

Razdalja: 3 km (40 min odrasle hoje)

Primerno za pse: psom prijazna izletna točka

V Ljubljani je bila megla, imeli smo prosto dopoldne in iskali smo idejo za izlet , ki ni daleč od doma. Idejo smo našli v knjigi Željka Kozinca »61 izletov okoli Ljubljane«. Na sobotni megleni dan nas je le-ta rešila in nas pripeljala do Križne gore, kjer smo se namesto muzali v slabem vremenu, kopali v soncu. Da je ta lepa, nikoli dolgočasna pot, že stari znanec številnih družin, dokazuje to, da smo na poti smo srečali številne družine z mulci različnih starosti, med njimi kar nekaj očkov in mamic z mulci v nosilkah.

Pot do izhodišča – Križna gora

Križna gora je ena od dveh hišnih gora mesta Škofja Loka. Peljemo se do Škofje Loke in pot nadaljujemo proti Železnikom. Še v Škofi Loki na semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Križne Gore, Virloga in Moškrina. Takoj, ko zapeljemo z glavne ceste, prispemo v naselje Binkelj ter v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Križno Goro. Za naseljem Moškrin se cesta prične bolj strmo vzpenjati, nato pa nas nekje sredi vzpona pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Cavrn). Višje, ko že prispemo v naselje Križna Gora, pa na križišču nadaljujemo desno (levo lovska koča in cerkev Sv. Križa) in kmalu pripeljemo na lepo urejeno parkirišče, kjer parkiramo (vzeto s spletne strani hribi.net)

IMG_0678
Že na parkirišu se boste lahko spočili ob razgledu na Škofejloško hribovje
IMG_0679
Razgled na megleno ljubljansko kotilino

Pot od izhodiščne točke do cerkve Sv. Gabrijela

Takoj, ko bose izstopili iz avta, boste lahko uživali v razgledu na ljubljansko kotlino na eni strani in škofjeloško pogorje na drugi strani. Če gledate na ljubljansko kotlino, vas bo pot na desno peljala do cerkve Sv. Križa. Mi smo pot nadaljevali po asfaltni cesti iz smeri kot smo prišli (levo, če gledate v Ljubljansko kotlino). Kmalu smo zapustili zadnjo hišo, se sprehodili mimo spomenika NOB in nadaljevali pot do obračališča za avtobuse. Po kratkem spustu smo pot nadaljevali po kolovozu in zavili levo na označeno planinsko pot. Od tu naprej se pot nadaljuje skozi gozd in se rahlo vzpne. Na koncu gozdne poti vas čaka čudovita razgledna jasa z lepimi razgledom na Julijce na en stranin in škoflejoško pogorje na drugi. Jasa je  v lepem vremenu primerna za okusen piknik v naravi (zato ne pozabite na dobrote in prigrizke). Pot se nadaljuje naprej po kolovozu do asflatne ceste, kjer stoji cerkev sv. Gabrijela.

IMG_0673
Pot s parkirišča se prične po asfaltni cesti (zadaj cerkev Sv. Križa)
IMG_0677
Malce vzpona po lepi gozdni poti, ravno pravšnji za mulce
IMG_0674
Slikovita kolovozna pot s čudovitim razgledom
IMG_0676
Še 5 minut do cerkve Sv. Gabrijela
IMG_0675
Gostišče pod vrhom Križne gore z otroškimi igrali

Za starše:

  • Pot je prijazna tudi do staršev z otroki v nosilkah.
  • Pot je od izhodišča do cerkev Sv. Gabrijela dobro označena
  • Ob vročih dnevih naj imajo mulci pokrivala na glavi in naj bodo zaščiteni s kremo za zaščito proti soncu.
  • Priporočamo, da se zaščitite proti klopom in da se doma temeljito pregledate.
  • Pred vrhom Križne gore najdete tudi gostišče z otroškimi igrali.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si